Dohányzás és betegség

A dohányzás ártalmassága


dohanyzas es halalA  dohányzás ártalmasságát minden más rizikófaktornál jobban bizonyították, és az általa okozott egészségkárosodás minden más ártalmas élvezeti szer jelentőségét meghaladja.

A dohányzás káros hatásai három fő forrásra vezethetők vissza: a hőhatárasra, a mechanikus hatásra (pipázásnál) és a kátrányszármazékok káros hatására (ez utóbbi a cigarettapapír égéséből ered).


  

 

Dohányzás cigaretta daganatok légzőszervi betegségek dohányzóknál.füst káros hatása idült hörgőgyulladás Dohányzás cigaretta krónikus bronchitis tüdőtágulat dohányzás előidézhet asztmát dohány hatóanyaga nikotin károsít érfal magas vérnyomás koszorúér betegségAz ártalmak közül a legveszélyesebb betegség csoport a rák.

A dohányzás okozhat ajakrák, szájüregrák, nyelvrák, gégerák, garatrák,  valamint nyelőcsőrákot, mivel a dohányfüst a légzőszervrendszer minden részére eljut.

Ugyanezen ok miatt alakulhat ki tüdőrák, légcsőrák és hörgőrák is.

A dohány élvezete a nikotintartalom miatt hasnyálmirigyrák és veserák oka is lehet. 

 

  

 

agy érbetegségek érszűkület aneurizma érelmeszesedés dohányzás tünetei mély hang, Dohányzás cigaretta gégehurut, étvágytalanság, Dohányzás cigaretta szédülés, Dohányzás cigaretta álmatlanság, látásromlásA rákos daganatok mellett más légzőszervi betegségek is előfordulnak a dohányzóknál.

A füst direkt káros hatása idült hörgőgyulladást, krónikus bronchitist, krónikus garatgyulladást, krónikus arcüreggyulladást, krónikus középfülgyulladást és tüdőtágulatot hozhat létre.

A dohányzás igen gyakran előidézhet asztmát is.

A dohány "hatóanyaga" a nikotin jelentős elváltozást okozhat a keringési szervrendszerben is, károsítja az érfalakat, gyakran magas vérnyomást vagy koszorúérbetegséget, halláscsökkenést, fejfájást, fülzúgást, szédülést okoz.

 

 

Agyi érÍgy okozója lehet agy-érbetegségeknek, érszűkületnek, aneurizmának és érelmeszesedésnek.
 
A dohányzás leggyakoribb tünetei a rekedtség, mélyebb hang, a garathurut, torokgyulladás,  gégegyulladásgégehurut, az étvágytalanság, émelygés, a szédülés, az álmatlanság, fejfájás, fáradékonyság, kimerültség, esetenként látásromlás

 

 


dohányzás hatásai elszívott dohány mennyisége Dohányzás cigaretta időtartama nikotin dózis Dohányzás cigaretta időfüggő hatása nagy mennyiségű Dohányzás cigaretta hosszabb ideig dohányzik valószínűség következmények A dohányzás kedvezőtlenül befolyásolja a vérlipidek szintjét is.

A cigarettázás növeli az LDL- és csökkenti a HDL-koleszterin szintet, valamint fokozza a vérlemezkék összetapadási hajlamát.

Ezen hatások miatt kóros véralvadás, trombózis kialakulásának kockázata emelkedik.

 

 

 

Dohányzás terhesség Dohányzás cigaretta dohányzás terhesség magzatra gyakorolt hatás nikotin átjut a magzatba, Dohányzás cigaretta szoptatás anyatej dohányzó anyák újszülöttjei koraszülött halva szülés csecsemő halandósága Dohányzás cigaretta  kisebb súlyú újszülött csecsemő nemdohányzó anyaA dohányzás hatásai egyenes arányban állanak az elszívott dohány mennyiséggel és az időtartammal (dózis- és időfüggő hatás).

Minél nagyobb mennyiségben, minél hosszabb ideig dohányzik valaki, annál nagyobb a valószínűsége a kedvezőtlen következmények kialakulásának.

 

 

 

Dohányzás és terhesség

 

dohányzás és terhesség

Különösen figyelemreméltó a dohányzásnak a terhességre, illetve a dohányzásnak a magzatra gyakorolt hatása, mivel a nikotin átjuthat a magzatba, szoptatáskor pedig bekerülhet az anyatejbe.

 

Dohányzás cigaretta Újszülöttkori halálozás csecsemőhalálozás dohányos anyák gyermekei kis súllyal született csecsemő Dohányzás cigaretta dózisfüggő cigaretta Dohányzás időfüggő magzat terhesség anya dohányzik az anya, veszélyeztetett gyermek gyermekkori csökkent tüdőkapacitás asztma kialakulása veszély erős dohányos anyák gyermekei

 

 

 

 

A dohányzó anyák újszülöttjei átlagosan kisebb súlyúak, mint nem dohányzó anyáké.

 

 

cigarettázás hatása vér ösztrogén szintre női nemi hormon dohányzás antiösztrogén hatása lecsökkent ösztrogén csontritkulás, korai menopauza, fokozott foltos vérzés kockázat méhrák mellrák Dohányzás cigaretta emlő daganat alacsony ösztrogénszint depresszió, premestruális szindróma fejfájás migrén migrain meddősség fájdalmas szex, intellektuális problémák menopauza hormonpótló kezelés klimax kellemetlen tünetei dohányzás kockázata

 

 

Ismert, hogy az újszülöttkori és csecsemőhalálozás egyaránt magasabb dohányos anyák gyermekei között, és ez minden születési súlykategóriában megfigyelhető (tehát nemcsak a kis súllyal születettek körében).

 

 

asthma 1A nikotin ártalom dózisfüggés és időfüggés a magzatra is érvényes: minél többet és a terhesség minél hosszabb része alatt dohányzik az anya, annál veszélyeztetettebb a gyermeke.

A gyermekkori csökkent tüdőkapacitás és az asztma kialakulásának veszélye is nagyobb dohányos anyák gyermekei között.


A cigarettázás hatással van a vér ösztrogén (fontos női nemi hormon) szintjére is.

A dohányzás antiösztrogén hatását vizsgálatok bizonyítják.

 

 

erős dohányosok doboz cigaretta szív ráncos nemdohányzók erős napozás korai ráncosodás valószínűsége dohányzás és napozás korai ráncosodás dohányzás káros hatása légutak tüdő működés tüdő elégtelen működése agy működés gondolkodás oxidatív stressz jelenség Dohányzás cigaretta szabad gyökök antioxidánsok egyensúlya felborul a szervezetben Dohányzás cigaretta idegsejtek károsodása oxidatív stressz tüdő elégtelen működése dohányzás agy szövetre gyakorolt káros hatása

A lecsökkent ösztrogén csontritkulást, korai menopauzát, fokozott foltos vérzést, és  kockázatot jelent a méhrákra.


Az alacsony ösztrogénszint rendkívül sok problémát okozhat a fent említetteken kívül is (pl. depressziót, premestruális szindrómát, fejfájást, migrént, meddősséget, fájdalmas szexet, intellektuális problémákat, stb).

Ismeretes, hogy a menopauza után sok nő kap hormonpótló kezelést, a klimax kellemetlen tüneteinek csökkentésére. 

 A dohányzással együtt a kezelés kockázata nagymértékben emelkedik.

 

 

bőr cigarettázás arc ráncosodása öregedés dohányzók vonzereje öregség cigarettázás bőr hajszálerek vastag bőr kiserek áteresztő képessége Dohányzás cigaretta bőr csökkent vérellátása, kötőszövet

Az elmúlt évek vizsgálatai megállapították, hogy a cigarettázás és az arc ráncosodása között szoros kapcsolat áll fenn.

 A dohányzók ettől elvesztik vonzerejüket, és öregebbnek néznek ki.

A cigarettázás csökkenti a bőrben a hajszálerek és a kiserek áteresztő képességét, így a bőrnek csökken a vérellátása, ez károsítja a kötőszöveteket, ami nélkülözhetetlen a bőr integritásának megtartásához.

 

 

erős dohányosok doboz cigaretta szív ráncos nemdohányzók erős napozás korai ráncosodás valószínűsége dohányzás és napozás korai ráncosodás dohányzás káros hatása légutak tüdő működés tüdő elégtelen működése agy működés gondolkodás oxidatív stressz jelenség

 

Kimutathatóan az erős dohányos, akik hetente több mint egy dobozzal szív, 4,7-szer valószínűbben ráncos, mint a nemdohányzók.

Az erős napozás (több mint 50 000 óra a napon) 3,1-szeresére növeli a korai ráncosodás valószínűségét. A dohányzás és a napozás okozta korai ráncosodás esetén az egyes faktorokkal járó valószínűségek, összeszorzódtak.

Vagyis az erős napozó és egyben erős dohányos személynél kb. 12-szer valószínűbben jelenik meg a korai ráncosodás.


 

 

 

Dohányzás cigaretta szabad gyökök antioxidánsok egyensúlya felborul a szervezetben Dohányzás cigaretta idegsejtek károsodása oxidatív stressz tüdő elégtelen működése dohányzás agy szövetre gyakorolt káros hatásaMivel a dohányzás káros hatással van a légutak és tüdő működésére, azt is feltételezik, hogy a tüdő elégtelen működése visszahat az agyra, és kedvezőtlenül befolyásolja a gondolkodás folyamatát.

A dohányzás, cigarettázás hására felléphet az úgynevezett "oxidatív stressz" jelensége, ami annyit jelent, hogy a szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlya felborul a szervezetben, ez pedig hosszú távon az idegsejtek károsodásához vezethet.

 

Azt még nem tudni pontosan, hogy az oxidatív stresszt a tüdő elégtelen működése vagy pedig magának a dohányzásnak az agy szöveteire gyakorolt káros hatása váltja-e ki. 

 


dohányzás élénkíti az agyat Dohányzás cigaretta roncsolja az agysejteket Dohányzás cigaretta csökkenti az intelligenciát Dohányzás cigaretta daganat  érrendszeri betegség dohányzók füstmentes élet nikotin idegrendszer Dohányzás cigaretta direkt károsodásTehát nem igaz az a mondás, hogy a dohányzás élénkíti az agyat.

 

Sőt, minden bizonnyal roncsolja az agysejteket (és ezzel együtt csökkentheti az intelligenciát is). A számos daganatos, érrendszeri és egyéb betegségek kockázatának növekedése mellett ezért is fontos a dohányzók (főleg a fiatalok) figyelmét felhívni arra, hogy hagyjanak fel e káros szenvedélyükkel és éljenek egészséges, füstmentes életet.


A nikotin az idegrendszerre gyakorolt hatásain kívül számos más, direkt károsodást is okoz:

 

 

Dohányzás cigaretta orr nyálkahártya szaglóidegek megbénulnak, Dohányzás cigaretta nyelv ízlelő bimbó légcső fedőhám csillói bénulás csillószőrös hengerhám Dohányzás cigaretta légcsőben dohányosnál kiválasztott pangó váladék krákogás, köhögés köhögési roham,

 

Az orr nyálkahártyájábanlevő szaglóidegek megbénulnak, a nyelv ízlelő bimbói is elvesztik ízérzékenységüket.

A légcsőben levő fedőhám csillói is megbénulnak. A légcsőben keletkezett, a dohányosnál nagyobb mennyiségben kiválasztott nyák így nem tud kiürülni.

A pangó váladék könnyen felülfertőződhet.

 

 

 

tüdő tágulat

 

 

  

Ráadásul a folyamatos, mély lélegzetvételek megeröltetik a tüdőhólyagocskák falát, amik elszakadnak, s ez által a dohányzó légző felülete lecsökken, tüdő tágulat (emfizéma, emphysema) alakul ki.

Így válnak a dohányzók idült obstruktív tüdőbetegekké.

A tüdő holt légterében aztán megáll a leszívott kátrány: itt gyűlnek és rakódnak le a rákkeltő anyagok., ezért gyakori a gégerák, tüdőrák és hörgőrák.


imptencia dohányzók nemdohányzók nemi vágy csökkenés aktív dohányzók dohányos passzív dohányzók dohányos passzív dohányzás kisgyermekkorban dohányfüst tüdőszűrés erős dohányosA doházás igazoltan csökkenti a spermiumok életképességét, és impotenciához vezethet, valamint nőknél megnöveli a csontritkulás esélyét és fokozott szőrzet növekedéshez vezethet.


A dohányzás ártalmaitól teljesen ma már senki sem védett, tulajdonképpen dohányzók és nemdohányzók helyett helyesebb aktív és passzív dohányzókról beszélni.

A passzív dohányzásról szokás azt mondani, hogy akár kétszerte károsabb, mint az aktív.

Bizonyítja ezt, hogy ha például egy gyermek kora kisgyermekkorától dohányfüstös családban nevelkedik, az amikor középiskolás korában tüdőszűrésen vesz részt, a tüdeje egy nagyon erős dohányoséhoz hasonlítható.  


Hova forduljon ha a dohányzás miatt panaszai jelentkeznek?


Ha a dohányzással kapcsolatosan valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!

Dr. Vass Zoltán

Szakrendelés: 6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 16-19 Szombaton reggel is. 

Dr. Vass Zoltán: 

Bejelentkezés:   06 70-635 5576  06 20-397 4144

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Találatok: 11068