NewsletterAllergia

Share

Az orrnyálkahártya allergiás gyulladása (Rhinitis allergica)rhinitis allergica betegség allergiás tünetek dugult orr orrfolyás allergia tünetei asztma pollen naptár tüsszögés


A rhinitis allergica a lakosság közel 20%-át érintő igen kellemetlen betegség. Sokszor halljuk a szénanátha kifejezést is. Az időben felismert és jól kezelt rhinitis allergica, allergia azonban nem gátolja a beteget sem a munkában, sem a tanulásban, sem a pihenésben.

Az allergiás rhinitis az orrnyálkahártya allergiás reakciója bárminemű légúti allergénnel szemben. asthmás gyermekek allergiás rhinitis rhinitis allergica betegség allergiás tünetek dugult orr orrfolyás allergia tünetei asztma asthma Az allergiás reakció során nagy mennyiségű hisztamin szabadul fel, ami  orrnyálkahártya duzzanatot és fokozott váladéktermelést okoz az orrban (orrfolyás, orváladék), az arcüregekben, illetve a szem nyálkahártyáján. 

Az allergia általában családi halmozódást mutat, azaz öröklődő betegség (a családban többen is szenvednek tőle). A gyermekek kb. 20%-a, a felnőttek 15-30%-a érintett allergiában. Becslések szerint az asthmás gyermekek 75%-ának allergiás rhinitise is van.


A kiváltó allergéntől és a klinikai képtől függően két allergia alaptípust különböztetünk meg: a szezonális allergia (szénanátha) és a perenniális allergiás nátha.

allergia szénanátha pollinosis szénanátha specifikus allergiás tünet azonnali reakció nyálkahártya  allergén szezonális pollen allergén szezonális szénanátha és a perenniális allergiás náthát  Az allergia leggyakoribb formája szénanátha a (pollinosis). A szénanátha egy specifikus allergiás, azonnali reakció, mely a nyálkahártyán a megfelelő évszakban lép fel. 
 

A szénanátha kórtörténete különösen a szezonális formánál típusos. Az allergén (meghatározott pollenek) megjelenésével kezdődnek szénanáthás a tünetek. A szánanátha jellegzetes tünetei, hogy az orrban erős viszkető érzés jelentkezik, az orrlégzés gátolttá válik, az orr teljesen eldugul.  Szénanáthában tüsszentési inger, tüsszögési rohamok jelentkeznek. Szénanáthára többnyire vízszerű orrváladékozás, orrfolyás jellemző.

A szénanátha tünete,  hogy átmenetileg csökkent vagy teljes szaglási zavar jelentkezhet. allergén pollenek allergia tünetek Jellegzetes tünetek orrban viszketés orrlégzés gátolt orr eldugul orrdugulás Tüsszentési inger, tüsszögési roham vízszerű orrváladék livid nyálkahártyaAz esetek egy részében az érzőhám károsodása miatt sokszor maradandó szaglászavar is létrejöhet. allergia kötőhártya gyulladás konjunktivitis orr dugulása miatt igen gyakran jelentkezi horkolás szem viszketés könnyezés allergia szénanátha Az allergiához kötőhártya gyulladás is társulhat, amit szemviszketés, kipirosodott szem, könnyezés kísér.  Az allergiás beteg az egész fejét nehéznek, tompának érzi, kellemetlen teltségérzés jelentkezik, sokszor fejfájás is kialakulhat..

Allergiában, (szénanátha) általános betegségérzet léphet fel, átmeneti láz, étvágytalanság kíséretében. Különböző neurovegetatív zavarok is jelentkezhetnek. Akár munkaképtelenné is válhat a beteg.

Az orr dugulása miatt igen gyakran jelentkezi horkolás, ami további tünetekhez és betegségekhez vezethet. Az orrdugulás az allergia és a szánanátha vezető tünete. 

 

Az esetek egy részében allergiánál bakteriális felülfertőzés és szövődmény is kialakulhat, így ezek tünetei is társulhatnak az alap képhez.

Az allergiához sokszor csalánkiütés, és bőrallergia is társulhat. 

 

rhinitis allergica belégzett allergén allergének immunglobulinok IgE allergiás reakció allergiás tünetek dugult orr orrfolyás allergia tünetei asztma asthma Az allergia kórlefolyása

 

Az allergiát (rhinitis allergica)  a  belégzett allergének váltják ki. A már érzékennyé tett egyénben az allergének hatására az orrnyálkahártya, és az orrmelléküregek nyálkahártyáján immunglobulinok által (IgE mediált), azonnali (I. típusú) allergiás reakció zajlik le. 

sokk szerv orrnyálkahártya kötőhártya gyors gyulladásos reakció gyors reakció allergének hatására gyulladás keltő hisztaminok nátha allergiaA sokk szerveken (shock-szervek) az orrnyálkahártyán, kötőhártyán és más nyálkahártyákon egy gyors allergiás gyulladásos reakció indul el.

A gyors reakció során az allergének hatására a szövetekből, az erek falából és egyes véralkotó elemekből gyulladás keltő hisztaminok és hisztamin jellegű anyagok szabadulnak fel. 

Ezek az anyagok értágulatot, vérbőséget, duzzanatot és az erekből folyadék kiáramlást hoznak létre. Ennek hatására kezd az orrunk dugulni (orrdugulás), folyni (orrfolyás)  ill. viszketni (orrviszketés). 

 

pollen naptár pollenek, virágporszemek Szezonális allergiás reakció értágulat, vérbőség, orr duzzanat orrdugulás orrfolyás orr és szem viszketés   vadkender parlagfű pollen naptár pollenek, virágporszemek Szezonális allergiás reakció értágulat, vérbőség, orr duzzanat orrdugulás orrfolyás orr és szemviszketés  Szezonális allergiás reakciót pollenek idézik elő (pollennaptár). A pollenek, virágporszemek (méretük 15-30 mikrométer), valójában hím csírasejtek, amelyek a növények szaporodásához szükségesek.

A legtöbb allergiás panaszt, érthető módon, a szélbeporzású növények okozzák, megjelenésük szezonális.  Légköbméterenként 15-20 pollen már tüneteket okozhat. A színes, pompás rovarbeporzású virágok ritkán okoznak allergiát. 


 pollen térkép fekete üröm gyomnövény erős allergén nyírfa pollen Betula varicosa pollen allergén. nyári fűfélék pollenje allergének

allergén parIagfű vadkender gyomnövény pollen méret szénanátha tünetei parlagfű allergia Magyarországon a legaktívabb allergén a parIagfű (Ambrosia elatior) vadkender, amely az Egyesült Államok nagy síkságain volt honos és az 1900-as évek elején került hazánkba fertőzött gabonaszállítmányokkal.

Hazánkban, kezdetben csak körülírt területeken jelent meg a parlagfű, de ma már az ország egész területén megtalálható. 

A parlagfű gyomnövény csak júliusra érik be, és a pollenkiszóródás az időjárástól függően csak július végén, augusztusban válik intenzívvé. A pollen, mérete miatt, a felső légutakban, orrnyálkahártyán, a szem kötőhártyáján csapódik le és okoz szénanáthát.

A parlagfű és a parlagfű-allergia a nyugat-európai országokban gyakorlatilag ismeretlen. Feltételezik, hogy ott a hűvösebb késő nyári időben nem érik be a növény, vagy kevesebb a parlagon hagyott terület.fekete üröm gyomnövény erős allergén nyírfa pollen Betula varicosa pollen allergén. nyári fűfélék pollenje allergének

A fekete üröm (Artemisia vulgaris) csaknem a parlagfűhöz hasonló mértékben elterjedt gyomnövény, erős allergén, virágzási ideje is azonos a parlagfűével, gyakori a keresztérzékenység. a fekete üröm is erős allergiát és allergiás tüneteket okoz. 

A nyírfa (Betula varicosa) pollenje is igen gyakori allergén. útifű perjék angolperje tarackbúza fű pollen növényi pollen szénanátha allergén parIagfű vadkender gyomnövény pollen méret szénanátha tünetei parlagfű allergia Egyes tavaszi és nyári fűfélék pollenjei ugyancsak szerepelnek a fő allergének között.

A leggyakrabban allergiát és allergás reakcót okozó füvek az útifű (Plantago), a perjék (Poa), angolperje (Lolium), tarackbúza (Agropyron).

A fű és a többi növényi pollen szénanáthát okoz, a házipor-, a csótány-, a macskaszőr- és kutyaszőr-allergia asztmához vezet, a parlagfű szenzitáció esetén mind szénanátha, mind asztma előfordulhat.


fű pollen növényi pollen szénanátha házipor allergia macskaszőr allergia kutyaszőr allergia asztma parlagfű szénanáthaPerenniális allergiás reakció: Perennális allergiát az évszaktól függetlenül előforduló belégzett allergének okozzák, mint pl. penészgombák, állati szőr, házipor, atkák, de létrehozhatják az ételekben előfoduló allergének is, mint pl. hal, földieper, dió, tojás, tej, liszt, s lehetnek ún. „foglalkozási” allergének is, mint pl. liszt (pékek), haj, korpa (fodrászok), valamint bakteriális allergének és paraziták is szóbajönnek.

 

Allergia egyéb kiváltó okai

 Az allergia kialakulásának egyik oka a szervezet túlsavasodása. A méreganyagok, amelyek egy túlsavasodott testben termelődnek, nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, amit az allergia tüneteinek hívnak.

A rossz emésztés következtében a meg nem emésztett nagyobb fehérjemolekulák, aminosavak nem tudnak felszívódni. Ezeket szervezetünk idegen anyagként érzékeli, és allergiás reakcióval válaszol. Az emésztőrendszer helyreállításával, savtalanításával sokat tehetünk az allergia ellen. Az allergiás reakció során hisztamin szabadul fel. A hisztamin a gyomorban a konyhasó felbontására és ezzel szódabikarbóna termelésre ösztönzi a gyomor sejtjeit. Ha az allergia tünetei közül valamelyiket tapasztalja magán, akkor az Ön szervezete is valószínűleg savasodik!

 

allergia vizsgálat Perenniális allergiás reakció belégzett allergén penészgombák állati szőr házipor, allergének Intrakutan bőr teszt Prick teszt, bőr próba bőr teszt Az allergia diagnózisa

Az allergia kórtörténete jellemző a betegségre. 

Allergia laboratóriumi vizsgálata: Nyál-, és sejt- diagnosztika. Intrakutan- bőr teszt, Prick-teszt, epicutan bőr próbák. Az orr nyálkahártyán provokációs teszt orr rhinomanometriás kontroll mellett. Vérsavó antitest-kimutatás (IgE-meghatározás). Radio-allergo-sorbent-test (RAST).

Allergia teszt helyi lelete: Kékes-lila, halvány nyálkahártya jellemzi az allergiát. Akut allergiás stádiumban haragos vörös is lehet. Allergiában az orrkagylók duzzadtak és nagy mennyiségű vízszerű orrváladékozás észlelhető.

 

 AZ ALLERGIA Differenciál diagnózisa

Az allegiát meg kell különböztetni a  vazomotoros rhinopathia és egyéb nátha formáktól.


allergia vizsgálat provokációs teszt orr rhinomanometria orrkagyló duzzanat vízszerű váladékozás  perenniális allergiás reakció belégzett allergén penészgombák állati szőr házipor, allergének Intrakutan bőr teszt Prick teszt, bőr próba bőr teszt Allergia kezelése, gyógyítása

Az allergia oki kezelése javasolt: Specifikus hyposensibilisálás (allergia teszt alapján), lehetőleg szezon előtt (pollinosis esetén ősszel). A deszenzibilizálást több éven keresztül meg kell ismételni.

Az allergia oki kezelésének másik módszere az allergén elvonása, környezet változtatás (magashegységek, tengerpart). - Szükség esetén allergiánál a foglalkozás megváltoztatása is szóba jöhet. 

További allergia kezelés: helyileg vagy általánosan Dinatrium cromoglicicum (Intal), mellyel a H-anyagok (hisztamin, serotonin) felszabadulását gátoljuk meg a hízósejtekből.


Az allergia, allergiás nátha, asthma tüneti kezelése: antihisztaminok, kortikoszteroidok, orrcseppek, orr spray (speciális preparatumok a helyi alkalmazásra).


allergia kezelés hiposzenzibilizálás allergia teszt pollinozis Allergén kortikoszteroid orrcseppek orr.  Fontos figyelni, hogy a kortikoszeroidoknak nyálkahártya lohasztó orrcseppeknek és a vazokonstriktor orrcseppeknek (érösszehúzó orrcseppek, nyálkahártya lohasztó orrcsepp) mellékhatásaik lehetnek! - Amennyiben orrpolipok képződnek, vagy a nyálkahártya maradandó duzzanata alakul ki: műtéti beavatkozás szükséges (FESS műtét).

 

Az allergia további oki kezelése

 E téren a test bázikus táplálkozással és bázikus étrend kiegészítőkkel való savtalanítása a legfontosabb lépés.
Olyan kiegészítők használatát javasoljuk, amelyek természetes alapanyagokból pótolják a kiesett bázisok és megkötik a felesleges savakat.

Az általunk elsődlegesen javasolt készítmény 49 különböző bio-termesztett zöldséget, zöld fű, levél és csíráztatott gabona egyedülálló keverékét tartalmazza. A készítmény több mint 125 természetes vitamint, ásványi anyagot és aminosavat tartalmaz, amely lehetővé teszi a bázisok maximális felszívódását. Különlegesen energizál, segítségével a vér könnyebben veszi fel az oxigént a vízből. Erőteljes oxigén-katalizátor, segíti a sejtek optimális működését. Lúgosítja a testet és megszüntetni a túlzottan savas állapotokat.

Az általunk javasolt port tiszta vízben elkeverve a nap folyamán fogyasztjuk. Ha e termékünket fogyasztja, egyéntől függően akár pár hét alatt már igen kiváló eredményeket lehet elérni a savtalanítás, méregtelenítés és energizálás terén.

 

További információért kérjük hívja ALLERGIA AMBULANCIÁNKAT, ALLERGIA CENTRUMUNKAT, ahol válaszolunk kérdéseire.

Egyéb kérdésekben hívjon a 20-397 4144 telefonszámon, , bejelentkezés 70 63 555 76 vagy keressen e-mailen: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Az allergia szövődményei és következményei

Az allergia következményeként melléküregek és a mélyebb légutak megbetegedése jöhet létre. Allergia miatt kialakulhatnak orrpolipok és arcüreg polipok (polyp).

Orr polip arcüreg polipok allergia allergén krónikus bakteriális rhinitis sinusitis, allergia tünetei allergia szövődményeiFelülfertőződés és allergia

A baktériumok és vírusok allergénként szerepelhetnek, bár gyakorlati szerepüket ma sokan kétségbe vonják. Az allergia ezen típusának kórlefolyás szerint három formáját különböztetjük meg:


a) A baktériumokra és vírusokra jelentkező allergiás reakció klinikai fertőzés nélkül (pl. az orrnyálkahártyán élő élősködők).


b) A bakteriális vagy vírusos fertőzésre jelentkező allergiás reakció (pl. krónikus bakteriális rhinitis vagy krónikus bakteriális arcüreggyulladás, sinusitis, a kórokozóra bekövetkező szenzibilizációval)

c) A már allergiásan elváltozott szövetek felülfertőződése (ahol a kórokozó nem azonos az allergénnel).

 

 

Az allergia lefolyás, prognózis

Az allergia lefolyása, kimenetele és prognózisa általában kedvező. Az életkor előrehaladtával az allergiás panaszok csökkennek. Asthma bronchiale-be való átmenet lehetséges (és vice versa), ill. asthma bronchiale is kiegészülehet allergiával. 

  

Hova forduljon allergiás panaszaival?

 Ha az orrpanaszok valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk, ALLERGIA KÖZPONTUNKBA segítünk az allergia diagzózisában, és az allergia gyógyításában, kezelésében!

Dr. Vass Zoltán orr- fül- gégész szakorvos

Szakrendelés:  

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső oldalán, a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19, szombat délelött is. 

Dr. Vass Zoltán:   06 20-397 4144

Bejelentkezés:    06 70-635 5576

email:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Share