Allergia

Az orrnyálkahártya allergiás gyulladása (Rhinitis allergica)allergia szenanatha


Az allergia (rhinitis allergica) a lakosság közel 20%-át érintő igen kellemetlen betegség. Allergia helyett sokszor halljuk a szénanátha kifejezést is. Az időben felismert és jól kezelt rhinitis allergica, allergia azonban nem gátolja a beteget sem a munkában, sem a tanulásban, sem a pihenésben.

Az allergiás rhinitis, allergia az orrnyálkahártya fokozott allergiás reakciója bárminemű légúti allergénnel szemben. Az allergiás reakció során nagy mennyiségű hisztamin szabadul fel, ami orrnyálkahártya duzzanatot és fokozott váladéktermelést okoz az orrban (orrfolyás, orrváladék, szemviszketés, orrviszektés, orrdugulás, tüsszögés), az arcüregekben, illetve a szem nyálkahártyáján. 

Az allergia általában családi halmozódást mutat, azaz öröklődő betegség (a családban többen is szenvednek allergiától, orrviszketéstől, orrdugulástól, szemviszketéstől. orrfolyástól, tüsszögéstől). A gyermekek kb. 20%-a, a felnőttek 15-30%-a érintett allergiában. Becslések szerint az asthmás gyermekek 75%-ának allergiás rhinitise is van.


pollen allergiaszenanathaA kiváltó allergéntől és a klinikai képtől függően két allergia alaptípust különböztetünk meg: a szezonális allergia (szénanátha) és a perenniális allergiás nátha. Az allergia leggyakoribb formája a szénanátha (pollinosis). A szénanátha egy specifikus allergiás, azonnali reakció, mely a nyálkahártyán a megfelelő évszakban lép fel. A szénanátha kórtörténete különösen a szezonális formánál típusos. Az allergén (meghatározott pollenek) megjelenésével kezdődnek a szénanáthás tünetek. A szénanátha jellegzetes tünetei, hogy az orrban erős viszkető érzés jelentkezik, az orrlégzés gátolttá válik (gátolt orrlégzés, orrdugulás), az orr teljesen eldugul (dugult orr, orrdugulás). Szénanáthában tüsszentési inger, tüsszögési rohamok prüszkölés jelentkeznek (tösszögés). Szénanáthára az orrdugulás mellett többnyire vízszerű orrváladékozás, orrfolyás, orrviszketés, szemviszketés, livid orrnyálkahártya, orrcsöpögés jellemző.

 

orrcsopogesallergia kotohartyagyulladas

A szénanátha tünete, hogy átmenetileg csökkent vagy teljes szaglási zavar jelentkezhet.
Az esetek egy részében az érzőhám károsodása miatt sokszor maradandó szaglászavar is létrejöhet. Az allergiához kötőhártya gyulladás is társulhat, amit szemviszketés, kipirosodott szem, könnyezés kísér.  Az allergiás beteg az egész fejét nehéznek, tompának érzi, kellemetlen teltségérzés jelentkezik, sokszor fejfájás is kialakulhat. Allergiában, (szénanátha) általános betegségérzet léphet fel, átmeneti láz, étvágytalanság kíséretében. Allergia mellett különböző neurovegetatív zavarok is jelentkezhetnek. Az allergiás beteg akár munkaképtelenné is válhat.

Az orr dugulása miatt igen gyakran jelentkezik horkolás, ami további tünetekhez és betegségekhez vezethet. Az orrdugulás az allergia és a szénanátha vezető tünete. Az orrdugulás akkor még kifejezettebb, ha az allergia mellett orrsövényferdülés is fennáll. Az esetek egy részében allergiánál bakteriális felülfertőzés és szövődmény is kialakulhat (arcüreggyulladás, rostasejt gyulladás), így ezek tünetei is társulhatnak az alap képhez.

Az allergiához sokszor asthma, csalánkiütés, és bőrallergia is társulhat. 


 Az allergia kórlefolyása 

allergias reakciok

orrvaladek

Az allergiát (rhinitis allergica)  a  belégzett allergének váltják ki. A már érzékennyé tett egyénben az allergének hatására az orrnyálkahártya, és az orrmelléküregek nyálkahártyáján immunglobulinok által (IgE mediált), azonnali (I. típusú) allergiás reakció zajlik le. 


A sokk szerveken (shock-szervek) az orrnyálkahártyán, kötőhártyán és más nyálkahártyákon egy gyors allergiás gyulladásos reakció indul el. A gyors allergiás reakció során az allergének hatására a szövetekből, az erek falából és egyes véralkotó elemekből gyulladás keltő hisztaminok és hisztamin jellegű anyagok szabadulnak fel. Ezek a gyulladást keltő mediátor anyagok értágulatot, vérbőséget, duzzanatot és az erekből folyadék kiáramlást hoznak létre (steril gyulladás). A steril gyulladás hatására jelentkeznek az allergia tünetei és kezd az orrunk dugulni (orrdugulás), folyni (orrfolyás)  ill. viszketni (orrviszketés). 

 


 

pollennaptar allergia parlagfu allergiaSzezonális allergiás reakciót pollenek idézik elő (pollennaptár). A pollenek, virágporszemek (méretük 15-30 mikrométer), valójában hím csírasejtek, amelyek a növények szaporodásához szükségesek.

A legtöbb allergiás panaszt, érthető módon, a szélbeporzású növények okozzák, megjelenésük szezonális.  Légköbméterenként 15-20 pollen már tüneteket okozhat.

A színes, pompás rovarbeporzású virágok ritkán okoznak allergiát. 


  

 parlagfu pollenpollenterkepMagyarországon a legaktívabb allergén a parlagfű (Ambrosia elatior) vadkender, amely az Egyesült Államok nagy síkságain volt honos és az 1900-as évek elején került hazánkba fertőzött gabonaszállítmányokkal.

Hazánkban, kezdetben csak körülírt területeken jelent meg a parlagfű, de ma már az ország egész területén megtalálható. 

Az allergiát okozó parlagfű gyomnövény csak júliusra érik be, és a pollenkiszóródás az időjárástól függően csak július végén, augusztusban válik intenzívvé. A pollen, mérete miatt, a felső légutakban, orrnyálkahártyán, a szem kötőhártyáján csapódik le és okoz szénanáthát.


allergia fekete uromallergia tarack

A parlagfű és a parlagfű allergia a nyugat-európai országokban gyakorlatilag ismeretlen. Feltételezik, hogy ott a hűvösebb késő nyári időben nem érik be a növény, vagy kevesebb a parlagon hagyott terület.

A fekete üröm (Artemisia vulgaris) csaknem a parlagfűhöz hasonló mértékben elterjedt gyomnövény, erős allergén, virágzási ideje is azonos a parlagfűével, gyakori a keresztérzékenység. A fekete üröm is erős allergiát és allergiás tüneteket okoz. 

A nyírfa (Betula varicosa) pollenje is igen gyakori allergén. Egyes tavaszi és nyári fűfélék pollenjei ugyancsak szerepelnek a fő allergének között.

A leggyakrabban allergiát és allergás reakcót okozó füvek az útifű (Plantago), a perjék (Poa), angolperje (Lolium), tarackbúza (Agropyron).

A fű és a többi növényi pollen szénanáthát okoz, a házipor-, a csótány-, a macskaszőr- és kutyaszőr-allergia asztmához (asthma) vezet, a parlagfű szenzitáció esetén mind szénanátha, mind asztma előfordulhat.

 

 


allergia poratkaPerenniális allergiás reakció: Perennális allergiát az évszaktól függetlenül előforduló belégzett allergének okozzák, mint pl. penészgombák, állati szőr, házipor, atkák, de létrehozhatják az ételekben előfoduló allergének is, mint pl. hal, földieper, dió, tojás, tej, liszt, s lehetnek ún. „foglalkozási” allergének is, mint pl. liszt (pékek), haj, korpa (fodrászok), valamint bakteriális allergének és paraziták is szóbajönnek.

 

Allergia egyéb kiváltó okai

Az allergia kialakulásának egyik oka a szervezet túlsavasodása. A méreganyagok, amelyek egy túlsavasodott testben termelődnek, nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, amit az allergia tüneteinek hívnak.

A rossz emésztés következtében a meg nem emésztett nagyobb fehérjemolekulák, aminosavak nem tudnak felszívódni. Ezeket szervezetünk idegen anyagként érzékeli, és allergiás reakcióval válaszol. Az emésztőrendszer helyreállításával, savtalanításával sokat tehetünk az allergia ellen. Az allergiás reakció során hisztamin szabadul fel. A hisztamin a gyomorban a konyhasó felbontására és ezzel szódabikarbóna termelésre ösztönzi a gyomor sejtjeit. Ha az allergia tünetei közül valamelyiket tapasztalja magán, akkor az Ön szervezete is valószínűleg savasodik!

 

Az allergia diagnózisa

allergia borteszt

Az allergia kórtörténete jellemző a betegségre. Az allergia kimutatása többféle módon lehetséges.

Allergia laboratóriumi vizsgálata: Nyáldiagnoszika, és sejt diagnosztika. Intracutan bőrteszt, Prick bőrteszt, epicutan bőrpróbák. Az orrnyálkahártyán provokációs teszt orr rhinomanometriás kontroll mellett. Vérsavó antitest kimutatás (IgE-meghatározás). Radio-allergo-sorbent-test (RAST).

Allergia teszt helyi lelete: Kékes-lila, halvány nyálkahártya, livid orrnyálkahártya jellemzi az allergiát. Akut allergiás stádiumban a bőrteszet helye haragos vörös is lehet. Allergiában az orrkagylók duzzadtak és nagy mennyiségű vízszerű orrváladékozás észlelhető.

 

 

 

 

AZ ALLERGIA differenciál diagnózisa

Az allegiát meg kell különböztetni a  vazomotoros rhinopathia (vasomotor rhinitis) és egyéb nátha formáktól.


Allergia kezelése, gyógyítása

allergia teszt

Az allergia oki kezelése javasolt: Specifikus hyposensibilisálás (allergia teszt alapján), lehetőleg szezon előtt (pollinosis esetén ősszel). A deszenzibilizálást több éven keresztül meg kell ismételni.

Az allergia oki kezelésének másik módszere az allergén elvonása, környezet változtatás (magashegységek, tengerpart). - Szükség esetén allergiánál a foglalkozás megváltoztatása is szóba jöhet. 

További allergia kezelés: helyileg vagy általánosan Dinatrium cromoglicicum (Intal), mellyel a H-anyagok (hisztamin, serotonin) felszabadulását gátoljuk meg a hízósejtekből.


Az allergia, allergiás nátha, asthma tüneti kezelése: antihisztaminok, kortikoszteroidok, orrcseppek, orr spray (speciális preparatumok a helyi alkalmazásra).


allergia kezelesFontos figyelni, hogy a kortikoszeroidoknak nyálkahártya lohasztó orrcseppeknek és a vazokonstriktor orrcseppeknek (érösszehúzó orrcseppek, orrspray, nyálkahártya lohasztó orrcsepp) mellékhatásaik lehetnek! - Amennyiben orrpolipok képződnek, vagy a nyálkahártya maradandó duzzanata alakul ki: műtéti beavatkozás szükséges (FESS műtét).

 

Az allergia további oki kezelése

 E téren a test bázikus táplálkozással és bázikus étrend kiegészítőkkel történő savtalanítása egy fontos lépés.
Olyan kiegészítők használatát javasoljuk, amelyek természetes alapanyagokból pótolják a kiesett bázisok és megkötik a felesleges savakat.

 


További információért kérjük hívja ALLERGIA AMBULANCIÁNKAT, ALLERGIA CENTRUMUNKAT, ahol válaszolunk kérdéseire.

Egyéb kérdésekben hívjon a 70 63 555 76 20-397 4144 telefonszámon,  vagy keressen e-mailen: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


 

Az allergia szövődményei és következményei

Az allergia következményeként melléküregek és a mélyebb légutak megbetegedése jöhet létre. Allergia miatt kialakulhatnak orrpolipok és arcüreg polipok (polyp). Az allergia hajlamosíthat kórnikus arcüreggyulladásra, rostasejt gyulladásra, középfülgyulladásra

Felülfertőződés és allergia

allergia orrpolip

A baktériumok és vírusok allergénként szerepelhetnek, bár gyakorlati szerepüket ma sokan kétségbe vonják. Az allergia ezen típusának kórlefolyás szerint három formáját különböztetjük meg:


a) A baktériumokra és vírusokra jelentkező allergiás reakció klinikai fertőzés nélkül (pl. az orrnyálkahártyán élő élősködők).


b) A bakteriális vagy vírusos fertőzésre jelentkező allergiás reakció (pl. krónikus bakteriális rhinitis vagy krónikus bakteriális arcüreggyulladássinusitis, a kórokozóra bekövetkező szenzibilizációval)

c) A már allergiásan elváltozott szövetek felülfertőződése (ahol a kórokozó nem azonos az allergénnel).

 

 

Az allergia lefolyás, prognózis

Az allergia lefolyása, kimenetele és prognózisa általában kedvező. Az életkor előrehaladtával az allergiás panaszok csökkennek. Asthma bronchiale-be való átmenet lehetséges (és vice versa), ill. asthma bronchiale is kiegészülehet allergiával. 

  


Hova forduljon allergiás panaszaival?

Ha az orrpanaszok valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk, ALLERGIA KÖZPONTUNKBA segítünk az allergia diagzózisában, és az allergia gyógyításában, kezelésében!

Dr. Vass Zoltán orr- fül- gégész szakorvos

Szakrendelés, allergia rendelés:  

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső oldalán, a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19, szombat délelött is. 

Dr. Vass Zoltán:  

Bejelentkezés:    06 70-635 557606 20-397 4144

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Allaregia összefoglalása: Allergia rendelés Szegeden, az orrnyálkahártya allergiás gyulladás (Rhinitis allergica) szénanátha, rhinitis allergica kezelésére. Allergiás tünet: dugult orr, orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés, orrviszketés, orrcsöpögés. Az allergia az orrnyálkahártya hiperérzékeny allergiás reakciója, légúti allergén miatt. Allergiás, asthmás gyermek allergiás reakciója együtt jelentkezhet. Allergiás gyulladásos reakció alatt hisztamin szabadul fel. A steril allergiás gyulladás miatt az orrnyálkahártya duzzad, fokozott orrváladék termelődik, orrviszketés, orrfolyás, orrváladék orrcsöpögés, mutatkozik. A nyálkahártya duzzanat az arcüregek nyálkahártyáját és érinti. Az allergia családi halmozódást mutat, mivel, az allergia öröklődő betegség. Az allergiát kiváltó allergén két allergia típust okoz: szénanátha, szezonális allergia és perenniális allergiás nátha. Allergia leggyakoribb típusa a pollinosis, szénanátha. A szénanátha, pollinózis virág pollenek allergiás reakciója, ami szezonalitást mutat. Allergia tavasszal, allergia nyáron, allergia ősszel. Allergia tavaszi tünetei. Tüsszögés, szemviszketés, orrfolyás orrdugulás. Az allergén, pollenek, virágpor, megjelenésével indul jelentkeznek a szénanáthás tünetek. Szénanátha tünetei, viszkető érzés az orrban, orrlégzés gátoltság, gátolt orrfunkció, eldugult orr, orrdugulás, dugult orr. Szénanáthánál tüsszentési inger, tüsszögési roham, prüszkölés mutatkozik. Szénanáthában orrdugulásokon vízszerű orrfolyás, savós orrváladékozás a panasz. Szénanáthában romlik a szaglás, jelentkezik a szaglászavar, orrlégzés gátolt, az orr dugult. Tüsszentési inger, tüsszögési roham vízszerű orrváladék, livid orrnyálkahártya is allergiás tünet. A szaglóhám károsodása maradandó szaglászavarban jelentkezik. Allergia szövődménye a bakteriális felülfertőződés arcüreggyulladás, rostasejt gyulladás, homloküreg gyulladás. Allergiás és asthmás tünetek oka a gyulladást kiváltó mediátor hormonszerű neuropeptidek. A neuropeptid eredménye az értágulat, vérbőség, nyálkahártya duzzanat exudátum, transzudátum, steril gyulladás. A steril gyulladás eredményez allergiás tüneteket orrdugulást, orrfolyást, orrviszketést. A pollen naptár mutatja a pollenek, virágporszemek szezonális eloszlását és a szezonális allergia jelentkezésének idejét, gyakoriságát. A vadkender, parlagfű a leggyakoribb allergiát okozó pollen, aminek megjelenési időpontja a pollen naptárban leolvasható. A leggyakoribb allergiás panaszt, a szélbeporzású virágok okozzák, jelentkezésük szezonális. Allergia vizsgálat az intracutan bőrteszt, Prick teszt, és bőrpróba, Allergia diagnózisa allergia kórtörténetével és a klinikai jellemzőkkel és az allergia kimutatása bőrteszttel, vérvétellel. Allergia laboratóriumi kimutatása: allergiás nyáldiagnosztikával , és sejtdiagnosztikával intrakután bőrteszttel, Prick teszttel, epicutan bőrpróbával. Az orr nyálkahártya provokációs tesztje az orr rhinomanometriás kontroll mellett történik. Vérsavó antitest kimutatás, IgE meghatározás, Radio allergo sorbent teszt (RAST) szintén allergia kimutatására alkalmas.

Hits: 16376