NewsletterOrrpolip

Share

Orrpolip (polyposis nasi) 

 

orrpolip műtét orrpolip tünetei orrpolip kezelése szaglás zavar krákogás orrpolip lézer visszatérő orrpolip, kiújuló orrpolip Az orrpolip az orrnyálkahártya gyulladásos eredetű, jóindulatú, nyeles, vagy széles alapon ülő burjánzása az orrfőüregben és/vagy melléküregekben.
Az orrpolip betegségre jellemző az orrlégzés mechanikus gátoltsága, esetenként szaglászavar a mehanikus okok miatt. Orrpolip jellemző tünete  a színtelen nyákos, vagy gennyes váladékozás jelentkezik az orrból. Orrpolip további tünete a váladékcsorgás a garatban, krákogás, gombócérzés a torokban. Az orrpolipnál gyakori tünet a gátolt orrlégzés miatti horkolás, de orrpolipra sokszor jellemző a fülpanasz is.


orr polip szövettan orrpolip műtét orrpolip tünetei orrpolip kezelése szaglás zavar krákogás orrpolip lézer visszatérő orrpolip, kiújuló orrpolip Az orrot elzáró polipok miatt jól megfigyelhető az orrhangú beszéd. Az orrpolip gyakran társul fejfájással, migrénnel.  A gyermekkorban jelentkező orrpolipnál a növekedésben lévő gyermeknél a csontos orrbázis kiszélesedik. Az orrüregben található polipok a melléküregek természetes kivezető nyílásainak elzáródása miatt gyakran krónikus arcüreg gyulladás kialakulásához vezetnek. 
Gyakori az allergiás alapon (késői típus) kialakuló polip. Egyszerű krónikus nátha és/vagy arcüreggyulladás és rostasejt gyulladás talaján is kialakulhat az orrpolip. Az orrgaratban elhelyezkedő nagyméretű polipok többnyire az arcüregből lógnak ki.
folyik az orra orrpolip orr dugolás, polip nátha allergia orrpolip orrpolip orrfolyás kezelése gátolt légzés, orrfolyás oka, orrfolyás tünetei, gyerek orrfolyás, csecsemő orrfolyás
Az orrpolipok kialakulásában nagy szerepet játszik a szervezet kémhatásának savanyú irányba való eltolódása. 
A garat és az orrgarat alapvetően lúgos kémhatású. Refux esetében a felböffentet savas gáz irritálja a garat és az orrgarat nyálhatyáját, ami orrpolip kialakulásához vezet. 
Mivel a szervezet próbálja eltávolítani az a savasodás során felszaporodó méreganyagokat, kóros reakcióként ez az orr-, és melléküregek nyálkahártyájának további duzzanatát is eredményezi. A szervezet savanyodása tehát alapvető szerepet játszik mind az allergia, mind az orrpolipok kialakulásában.
 


orr röntgen, orr CT, orr computer tomográfia orrpolip szövettan orrpolip műtéte orrpolip tünetei orrpolipok kezelése szaglási zavar krákogás orrpolip lézer visszatérő orrpolip, kiújuló orrpolipAz orrpolip diagnózisa

Orrpolipra tipikus az orrtükri kép.  Az orrpolipok egyszeresen vagy többszörösen helyezkednek el és valójában a rostasejtekből lógnak ki. 
Az orrpolip üvegszerűen áttetsző, sima felszínű, fehéres vagy sárgás, szondával elmozgatható, elsősorban a középső orrjáratban, vagy az orrgaratban megjelenő szövetszaporulatok.Az orrpolipok pontos diagnózisának felállásához endoszkópos vizsgálat és Computer Tomográfiás röntgen (CT) felvétel is szükséges. Az orrmelléküreg CT-n az arcüregek lágyrész denzitású fedettségét láthatjuk, ami a polipok meglétére utal.

forrpolip orrdugulás, orr endoscopia, FESS műtét, arcüreg műtét, orrpolip műtét orrpolip kezelése polyp orrpolip orr dugolás, polip nátha allergia orrpolip orrpolip orrfolyás kezelése gátolt légzés, orrfolyás oka, orrfolyás tünetei, gyerek orrfolyás, csecsemő orrfolyásAz orrpolipok differenciál diagnózisa


Az orrpolipokat el kell különíteni a vérző orrpoliptól, orrüregi daganatoktól, ill. az orrba törő, vagy bedomborodó agydaganatoktól (meningokele). Az orrpolipokra jellemző gátolt orrlégzési zavart egyéb betegségek is okozhatják, mint a concha bullosa, orrkagyló duzzanat, allergia, nátha, vasomotor rhinitis, krónikus arcüregyulladás stb. 


Az orrpolip kezelése

Kezelésénél elsődleges a kiváltó ok (allergia, gyulladás) kiiktatása. Ha a gyógyszeres kezelés nem hatásos, akkor orrpolip műtéti eltávolítás javasolt (FESS műtét ). Voltaka próbálkozások az orrpolip lézeres műtétre, de a gyakorlat nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A lézeres orrpolip operáció nem terjedt el a gyakorlatban.
 Az orrpolip műtéte a FESS műtét, amelyet helyi érzéstelenítésben, orr endoszkóppal végzünk. Az orrot fokozatosan érzéstelenítjük, először egy orrspray befúvással, majd érzéstelenítővel átitatott vatta tamponnal. Amikor már az orr teljesen érzéketlen, akkor adunk további injekciót, amit már a beteg nem érez. A FESS műtét és az orrpolip műtét alatt csak a ropogó csont hangot halljuk, amire fel lehet készülni. A orrpolip műtét után az orrot tamponálni kell, hogy a vérzést megelőzzük. Az orrtamponálás sem fáj, csak utána dugult az orr és kis kellemetlenséggel jár. Kiszárad a torok, könnyezik a szem és kis fejfájás jelentkezhet. A műtét utáni tamponok eltávolítása sem fájdalmas, mert az orrváladék, és a sebváladék a kenőcsös tampont sikamlóssá teszi, s az rétegenként könnyen eltávolítható. A FESS műtét után fontos a gondos kezelés, hogy hegesedés ne alakuljon ki. A FESS műtét és orrpolip operáció utáni gondos utókezelés az orrpolip kiújulás esélyeit, és a szövődmények kialakulását csökkenti.
orrpolip kezelés szteroid kezelés orr endoscopia FESS műtét orrpolip műtét, mikrosebészeti műtét Endoscopos orr-, és melléküregműtét FESS Orrpolyp- és melléküreg-műtétEgyes esetekben megkísérelhető helyi, ill. szisztémás szteroid kezelés is. Fontos az orpolip utókezelése, amellyel a kiújulás lehetőségét kell megakadályozni.
Sajnos különösen allergiás eredet esetén nagy az orrpolip kiújulás valószínűsége.
Az orrpolipok mellett nagyon gyakran a polipok az arcüregben is fennállnak. Ezért orrpolipózis esetén mindig el kell végezni a melléküregek vizsgálatát is (orrmelléküreg CT, ill. orrendoszkópia). Sokan hisznek az orrpolip homeopátia sikerében, ennek hatása azonban kérdéses. 


Orrpolip megelőzése

A polip közvetlen kezelése mellett alapvető a megelőzés. Ennek legjobb módja, ha nem engedjük, hogy szervezetünk elsavasodjon, és ezzel lehetőséget biztosítsunk kóros folyamatok kialakulásának.orr röntgen, FESS műtét orr CT, orr computer tomográfia orrpolip szövettan orrpolip műtéte orrpolip tünetei orrpolipok kezelése szaglási zavar krákogás orrpolip lézer visszatérő orrpolip, kiújuló orrpolip orrpolip kezelés szteroid kezelés orr endoscopia orrpolip műtét, mikrosebészeti műtét Endoscopos orr-, és melléküregműtét FESS Orrpolyp- és melléküreg-műtét

Ezért a megelőzés és a már kialakult polipok kezelésének kulcs eleme a méregtelenítés, lúgosítás és a táplálkozás összetételének pontos megválasztása. Ezt természetes, bázikus kiegészítők alkalmazásával érhetjük el legkönnyebben.

Olyan kiegészítők használatát javasoljuk, amelyek természetes alapanyagokból pótolják a kiesett bázisokat és megkötik a felesleges savakat.

Az általunk elsődlegesen javasolt készítmény 49 különböző bio-termesztett zöldséget, zöld fű, levél és csíráztatott gabona egyedülálló keverékét tartalmazza. A készítmény több mint 125 természetes vitamint, ásványi anyagot és aminosavat tartalmaz, amely lehetővé teszi a bázisok maximális felszívódását. Különlegesen energizál, segítségével a vér könnyebben veszi fel az oxigént a vízből. Erőteljes oxigén-katalizátor, segíti a sejtek optimális működését. Lúgosítja a testet és megszüntetni a túlzottan savas állapotokat.

Az általunk javasolt port tiszta vízben elkeverve a nap folyamán fogyasztjuk. Ha e termékünket fogyasztja, egyéntől függően akár pár hét alatt már igen kiváló eredményeket lehet elérni a savtalanítás, méregtelenítés és energizálás terén. 

 Mivel az orrpolip kialakulásának leggyakoribb oka az allergia, ezért a megelőzés kulcs tényezője az allergiás kezelés és a rendszeres kontroll. Az idejében felfedezett kezdődő orrpolip, még nagy eséllyel, kezelhető gyógyszerekkel, amivel elkerülhetjük az ismételt orr műtétet. A szakorvosi vizsgálattal időben adhatjuk meg az orrpolipok megelőzéséhez szükséges gyógyszereket.

Hova forduljon ha dugul az orr és felmerül az orrolip gyanúja ?

 Ha az orrpanaszok valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!


Klinikánk elérhetősége:  

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső oldalán, a templommal szemben.

Rendellés:  Hétfő, Szerda 17-19

Dr. Vass Zoltán:   06 20-397 4144

Bejelentkezés:    06 70-635 5576

email:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Share