Orrpolip

Orrpolip (polyposis nasi) 

 

orrpolipAz orrpolip, orrpolipózis az orrnyálkahártya gyulladásos eredetű, jóindulatú, nyeles, vagy széles alapon ülő burjánzása az orrfőüregben és/vagy orrmelléküregekben. Az orrpolip betegségre jellemző az orrlégzés mechanikus gátoltsága (orrdugulás), esetenként szaglászavar a mechanikus okok miatt. Orrpolip jellemző tünete  a színtelen nyákos, vagy gennyes orrváladékozás az orrból. Orrpolip, orrpolipózis további tünete a váladékcsorgás a garatban, krákogás, gombócérzés a torokban. Az orrpolipnál gyakori tünet a gátolt orrlégzés miatti horkolás, de orrpolipra sokszor jellemző a fülpanasz is (fülkürthurut, savós középfülgyulladás, nyákos középfülgyulladás, akut középfülgyulladás).
orrpolip szovettanAz orrot elzáró polipok miatt jól megfigyelhető az orrhangú beszéd. Az orrpolip gyakran társul fejfájással, migrénnel (fejfájás, migrén).  A gyermekkorban jelentkező orrpolipnál a növekedésben lévő gyermeknél a csontos orrbázis kiszélesedik. Az orrüregben található polipok az orrmelléküregek természetes kivezető nyílásainak elzáródása miatt gyakran krónikus arcüreggyulladás kialakulásához vezetnek (arcüregpolip). Gyakori az allergiás alapon (késői típus) kialakuló polip.

ORR polyp

 Egyszerű krónikus nátha és/vagy arcüreggyulladás és rostasejt gyulladás talaján is kialakulhat az orrpolip. Az orrgaratban elhelyezkedő nagyméretű polipok többnyire az arcüregből lógnak ki (choanalis polip, antrochoanalsi polip).
Az orrpolipok kialakulásában nagy szerepet játszik a szervezet kémhatásának savanyú irányba való eltolódása. A garat és az orrgarat alapvetően lúgos kémhatású. Refux esetében a felböffentet savas gáz irritálja a garat és az orrgarat nyálhatyáját, ami orrpolip kialakulásához vezet.
 Mivel a szervezet próbálja eltávolítani az a savasodás során felszaporodó méreganyagokat, kóros reakcióként ez az orr-, és melléküregek nyálkahártyájának további duzzanatát is eredményezi. A szervezet savanyodása tehát alapvető szerepet játszhat mind az allergia, mind az orrpolipok kialakulásában. 

Az orrpolip diagnózisa

arcuregpolip orrpolip

Orrpolipra tipikus az orrtükri kép.  Az orrpolipok egyszeresen vagy többszörösen helyezkednek el és valójában a rostasejtekből lógnak ki. 
Az orrpolip üvegszerűen áttetsző, sima felszínű, vizenyős fehéres vagy sárgás, szondával elmozgatható, elsősorban a középső orrjáratban, vagy az orrgaratban megjelenő szövetszaporulatok.

Az orrpolipok pontos diagnózisának felállásához endoszkópos vizsgálat és Computer Tomográfiás röntgen (CT) felvétel is szükséges. Az orrmelléküreg CT-n az arcüregek lágyrész denzitású fedettségét láthatjuk, ami az arcüregpolipok meglétére utal.

 Az orrpolipok differenciál diagnózisa


orrpolip vizsgalatAz orrpolipokat el kell különíteni a vérző orrpoliptól, orrüregi daganatoktól, ill. az orrba törő, vagy bedomborodó agydaganatoktól (pl. meningokele). Az orrpolipokra jellemző gátolt orrlégzési zavart egyéb betegségek is okozhatják, mint a concha bullosa, orrkagyló duzzanat, allergia, nátha, vasomotor rhinitis, krónikus arcüregyulladás, orrsövényferdülés stb. 

Az orrpolip kezelése

Kezelésénél elsődleges a kiváltó ok (allergia, gyulladás) kiiktatása. Ha a gyógyszeres kezelés nem hatásos, akkor orrpolip műtéti eltávolítás javasolt (FESS műtét, orrendoszkópia ). Voltak próbálkozások az orrpolip lézeres műtétre, de a gyakorlat nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A lézeres orrpolip operáció nem terjedt el a gyakorlatban. 

orrpolip mutet

Az orrpolip műtéte a FESS műtét (orrendoscopia), amelyet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban, orrendoszkóppal végzünk. Az orrot fokozatosan érzéstelenítjük, először egy orrspray befúvással, majd érzéstelenítővel átitatott vatta tamponnal. Amikor már az orr teljesen érzéketlen, akkor adunk további injekciót, amit már a beteg nem érez. A FESS műtét és az orrpolip műtét alatt csak a ropogó csont hangot halljuk, amire fel lehet készülni.
A orrpolip műtét után az orrot tamponálni kell, hogy a vérzést megelőzzük. Az orrtamponálás fájdalmatlan, nem fáj, csak utána dugult az orr és kis kellemetlenséggel jár. Kiszárad a torok, könnyezik a szem és kis fejfájás jelentkezhet. Az orrműtét utáni tamponok eltávolítása sem fájdalmas, mert az orrváladék, és a sebváladék a kenőcsös tampont sikamlóssá teszi, s az rétegenként könnyen eltávolítható. A FESS műtét (orrendoscopia) után fontos a gondos kezelés, hogy hegesedés ill. az orr szűkülete ne alakuljon ki. A FESS műtét, orrendoszkópia és orrpolip operáció utáni gondos utókezelés az orrpolip kiújulás esélyeit, és a szövődmények kialakulását csökkenti.
Egyes esetekben megkísérelhető helyi, ill. szisztémás szteroid kezelés is. Fontos az orrpolip utókezelése, amellyel a kiújulás lehetőségét kell megakadályozni. Sajnos különösen allergiás eredet esetén nagy az orrpolip kiújulás valószínűsége. Az orrpolipok mellett nagyon gyakran a polipok az arcüregben is fennállnak (arcüregpolip). Ezért orrpolipózis esetén mindig el kell végezni a melléküregek vizsgálatát is (orrmelléküreg CT, ill. orrendoszkópia). Sokan hisznek az orrpolip homeopátia sikerében, ennek hatása azonban kérdéses. 

Orrpolip megelőzése

orrpolip etrend

A polip közvetlen kezelése mellett alapvető a megelőzés. Ennek legjobb módja, ha nem engedjük, hogy szervezetünk elsavasodjon, és ezzel lehetőséget biztosítsunk kóros folyamatok kialakulásának.

Ezért a megelőzés és a már kialakult polipok kezelésének kulcs eleme a méregtelenítés, lúgosítás és a táplálkozás összetételének pontos megválasztása. Ezt természetes, bázikus kiegészítők alkalmazásával érhetjük el legkönnyebben.

Olyan kiegészítők használatát javasoljuk, amelyek természetes alapanyagokból pótolják a kiesett bázisokat és megkötik a felesleges savakat. Mivel az orrpolip kialakulásának leggyakoribb oka az allergia, ezért a megelőzés kulcs tényezője az allergiás kezelés és a rendszeres kontroll. Az idejében felfedezett kezdődő orrpolip, még nagy eséllyel, kezelhető gyógyszerekkel, amivel elkerülhetjük az ismételt orrműtétet. A fül orr gégész szakorvosi vizsgálattal időben adhatjuk meg az orrpolipok megelőzéséhez szükséges gyógyszereket.


Hova forduljon, ha dugul az orr és felmerül az orrolip gyanúja ?

Ha az orrpanaszok valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!

Klinikánk elérhetősége:  

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső oldalán, a templommal szemben.

Rendellés:  Hétfő, Szerda 17-19, Szombat délelött is. 

Dr. Vass Zoltán:  Bejelentkezés:    06 70-635 557606 20-397 4144

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Orrpolip összefoglalás: Az orrpolip, orrpolipózis, polyposis nasi az orrüreg és az arcüregek nyálkahártyájának gyulladásos duzzanata aminek leggyakoribb oka allergiás eredetű. Az orrpolipok asztmásoknál és allergiákban szenvedőknél a leggyakoribbak. Aszpirinre allergia, asztma és az orrpolip együtt képezi a Samter triász-t. Orrpolip betegség, orrpolipózis tünetei: orrlégzés gátoltság, orrdugulás, szaglászavar, orrváladékozás váladékcsorgás, gombócérzés, krákogás. Orrpolip tünete a gátolt orrlégzés, horkolás, fülkürthurut, nyákos középfülgyulladás, savós középfülgyulladás, akut középfülgyulladás, orrhangú beszéd. Orrpolip társult tünete a fejfájás, migrén. Gyermekkori orrpolip a csontos orrbázist kiszélesíti. Az arcüreg polip és az orrmelléküregek polipjai a krónikus arcüreggyulladás tünetei. Az arcüreg polip és az orrpolip allergiás okra vezethető vissza. A nátha, arcüreggyulladás és rostasejt gyulladás okozhat orrpolipot. Orrgaratban látható nagyméretű polipok a choanalis polip, antrochoanalsi polip. Az orrpolipok a rostasejtekből lógnak az orrba. Orrpolip szövettana sima felszínű, üveges áttetsző, vizenyős szövet plusz. Orrpolipok diagnózisa orrendoszkópos vizsgálat és orr röntgen, orr CT segítségével. Az orrpolip kezelése, gyógyítása az ok, a kiváltó ok, allergia, gyulladás, reflux megszüntetése, vagy orrműtét. Orrpolip műtétek a FESS műtét, orrendoszkópia, orrpolip lézeres műtéte és a lézeres orrpolip operáció nem terjedt el. Orrpolip műtét, a FESS műtét, helyi érzéstelenítésben vagy altatásban, orrendoszkóppal végzünk. A orrpolip műtét után utókezelés javasolt.  

Hits: 25917