NewsletterReflux

Share

Gasztrooesophagealis reflux betegség

A gasztrooesophagealis reflux betegség, GERD  leggyakoribb emésztőrendszeri megbetegedés. A reflux tüneteit a népesség közel fele tapasztalja.

A reflux kórképet elsőként Dr. A. Winkelstein írta le 1935-ben, aki a nyelőcső nyálkahártya eltérést a gyomorsavas váladék károsító hatásával hozta összefüggésbe. A reflux oesophagitis (nyelőcső reflux) megjelölés dr. Allisontól származik, aki 1946-ban felismerte, hogy a nyelőcső nyálkahártya sérülés kialakulásában a reflux mehanizmus szerepe alapvető.

Sokan úgy gondolják, hogy a gyomorégés az étkezés természetes velejárója. Bár gyakran észlelünk gyomorégést, puffadást, gázosodást étkezés után, esetleg étkezések között, a gyomorégés kiváltó oka mégsem maga az étkezés.
 

Fül-, orr-, gége betegségek reflux savas reflux fül-, orr-, gégészet terület krónikus köhögés ismétlődő csuklás, reflux betegség torokfájás, rekedtséggel járó gégegyulladás, reflux betegség torokköszörülés hangszalagok megvastagodása

 

A szakirodalom a reflux betegséget "álarcos fojtogatónak" is nevezi, hiszen gyakran más betegségek tüneteinek hátterében áll.

Magyarországon a reflux betegség alig ismert, és sokszor a kezelt betegek sincsenek tisztában gyógyulásuk és a reflux kezelésének lehetőségeivel.

A reflux egészséges embernél, természetes körülmények között is előfordulhat, ilyenkor még, panaszt nem okoz. Ekkor még a nyelőcső nyálkahártyát védő és károsító tényezők egyensúlyban vannak. Ha ez az egyensúly felborul, és a folyamat állandósul, kialakulnak a reflux betegség tünetei. 

 

reflux betegség garat gyulladás gége gyulladás gyomorból visszaáramló sav károsító hatása gége védelem kaparó érzés szorító gombócérzésről reflux betegség sűrű tapadós nyákképződés fülbe sugárzó fájdalom gyakori panasz.

A reflux következtében jelentkező panaszok, tünetek, esetleg szövődmények összességét nevezzük a reflux betegségnek. Az angol elnevezés (Gastro-Oesophageal Reflux Disease) alapján GERD-nek is nevezik a szakirodalomban.

A reflux betegség, a GERD a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, eredményeképpen a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomortartalom  és nyombéltartalom, a normális haladási iránnyal ellentétesen, felfelé visszajut a nyelőcsőbe, ahol kellemetlen tüneteket és végső esetben szervi elváltozásokat, nyelőcső nyálkahártya gyulladást okoz.

A GERD, reflux legnyilvánvalóbb tünete a visszafolyt váladék okozta rendszeres, gyakori gyomorégés, a szegycsont mögött jelentkező égő fájdalom, fulladásérzés, gyomorfájdalom, gázosodás, büfögési kényszer, gyomor puffadás. .

  

A reflux betegség gyakorisága

 

reflux betegség garat tünetek, gégegyulladás reflux betegség orrmelléküreg nyálkahártya lúgos kémhatású. reflux betegség savas kémhatás savanyú irányba való eltolódás nyáktermelő mirigyek megduzzadnak grízszerűen duzzadt mirigyek reflux betegség sűrű nyák feltapadt kellemetlen krónikus garat panaszok Gyermek lecsorgó váladék este jelentkező köhögés visszatérő hurut

A reflux betegség kb. 80% -a tünetmentes tünetmentes reflux, un. aszimptomatikus reflux betegség, ahol direkt reflux-ra utaló jelek nem tapasztalhatók.

Ismert, hogy a legtöbb baba evés után “büfizik”, ami valójában egyfajta reflux. Jó hír viszont, hogy a csecsemők 90 %-a idővel kinövi ezt a reflux jelenséget (csecsemőkori reflux, büffizés).

A GERD kórkép gyakorisága a negyvenedik életév fölött rohamosan nő. A magyar felnőttek 55%-a valamilyen gyakorisággal a refluxbetegség tüneteiben szenved. A lakosság 28%-a fokozottan veszélyeztetett savas visszafolyásra.

reflux betegség reflux asztma  gége diéta relfux diéta asztmás beteg reflux előfordulása reflux betegség tünetei asztmás roham gyomor betegség súlyos tünetek nyelőcső reflux betegség hörgőfal kóros beidegződés savas visszaáramlás a nyelőcsőbe légutak érzékenysége asztmás beteg rohamok reflux betegség nyelési nehezítettség hányás fogyás vérzés súlyos szövődményekA reflux kórkép különböző súlyosságú stádiumai közül az enyhe formák a gyakoribbak, az esetek 60 %-át teszik ki.

Érdekes módon, a savas gyomortartalom bizonyítható visszafolyásának (reflux) ellenére nyelőcső hámsérülések (nyelőcső eróziók, nyelőcső felmaródások,  nyelőcső fekélyek) csak az esetek 30-40 %-ában jelennek meg, mintegy alapját képezve az esetek 5-20 %-ában a nyelőcsövet érintő szövődmények kialakulásának.

A teljes lakosság akár 7 %-a érez minden nap gyomorégést. A terhes nők több mint 48 %-ának vannak refluxra utaló tünetei.

 

Gasztrooesophagealis reflux betegség tünetei

reflux betegség Kórlefolyása gyomor sejtjei sejtlégzés pufferhatású nátrium-bikarbonát sósav a gyomorban egyidejűleg reflux betegség bázis savas gyomortartalom vékonybélbe kerül hasnyálmirigy epehólyag bázikus emésztőned sósavA reflux betegség tünetei gyakran más kór álarca mögé bújva jelentkezik (aszimptomatikus reflux). A reflux betegség leggyakoribb tünetei a gyomorégés, hasfájdallom, gyomor fájadalom, gázosodás, böfögés, melyről a betegek 83 %-a számol be.

A savas gyomortartalom visszaáramolhat a garatba és a szájüregbe (regurgitáció), ami miatt mellkasi fájdalom, nyelési nehezítettség és fájdalmas nyelés is jelentkezhet.

Az atípusos, nem emésztőszervi jellegű tünetek közül 47 %-ban a köhögés, 35 %-ban a hörghurut, légcsőhurut, 16 %-ban az asztma és 10 %-ban a krónikus rekedtség színezheti a reflux kórfolyamatot.

A tünetcsoport alapvetően az emésztőszervek felső részének mozgászavarán alapszik, ezért az sem meglepő, hogy az esetek 20-25 %-ában társulhat emésztési, ún. “dyspepsiás” panaszokkal, mint émelygés, teltségérzet, hányinger, gyomorpuffadás, haspuffadás, böfögés, gázosodás.


sav semlegesítés reflux betegség bázisok tartalékolása ára bázikus élelmiszerek reflux betegség egészséges táplálkozás sok bázisképző zöldségfélék túlsavasodás.  szerves savak reflux betegség bázikus elemek fokozott savasodás kiegészítő bázis bevitelMivel a gyomorsav keletkezési helye csak a gyomor, ezért a nyelőcső fala nincs felkészülve a gyomorsav erős maró hatásának kivédésére, így a nyelőcsőben a sav, égő fájdalmat okozhat (mellkasi fájdalom).

A gyomorégés tehát valójában a nyelőcsőből származó égő, fájó érzés. A gyomorégés kiváltó oka általában a nyelőcső és gyomor közötti záróizom elégtelen működése.

A reflux betegség okozhat mellkasi fájdalmat, amely a utánozhatja koszorúér eredetű szívbetegség tüneteit is. A betegek a szegycsont mögött szorító vagy égető fájó érzést jelez, amely fájdalom a hátba, állba, karokba vagy nyakba sugárzik.

 

reflux betegség Hajlamosító tényezők betegségre Refluxra hajlamosíthat megnövekedett hasűri nyomás kövérség szűk ruha terhesség lefekvés előtti étkezés reflux betegség kávé alkoholfogyasztás reflux betegség dohányzás, gyógyszerek reflux betegség

Az is jellemző, hogy a gyomortartalom kisebb mennyiségben visszajut a szájba, garatba és torokba. Az éjszakai saváttörésnek is nevezett jelenség a gyomorégésre panaszkodó betegek mintegy 80%-ának keseríti meg az éjszakai pihenését.

A nyelőcső károsodás mellett az éjszakai savas visszafolyás veszélye lehet, hogy ha a folyadék a légcsőbe, majd a tüdőbe jut.

Itt visszatérő tüdőgyulladást, krónikus hörghurutot, krónikus légcsőhurutot idézhet elő. A légúti tünetek közé tartozik az asztma, a krónikus köhögés, krónikus garatgyulladás az  arcüreggyulladás, tüdőgyulladás és gégegyulladás, valamint a rekedtség.

  

Fül-, orr-, gége betegségek és gasztrooesophagealis reflux betegség

savas étel fogyasztása reflux betegség GERD citrusféle gyümölcsök, narancs, citrom, reflux betegség csokoládé, zsíros ételek reflux betegség sült ételek, mentol, fűszeres ételek reflux betegség paradicsom alapú ételek reflux betegség ( spagetti szósz, reflux betegség chili, pizza, reflux betegség paradicsomlé, kávé, reflux betegség tea, kóla, szénsavas üdítők. reflux betegsé

A savas reflux a fül-, orr-, gégészet területén is számos betegséget okozhat, mint krónikus köhögés, ismétlődő csuklástorokfájástorokfájdalom, rekedtséggel járó gégegyulladás, ami gyakori torokköszörüléssel, és a hangszalagok megvastagodásával járhat együtt.

 

rekeszizomsérv GERD kialakulása rekeszizomsérv tünetei gyomor felső része rekeszizom betegség rekeszizomsérv reflux betegség nyelőcső záró izom sav a gyomorban rekeszizomsérv kezelése GERD kialakulása rekeszizomsérv gyógyítás műtét egészséges ember sérv reflux betegségEz utóbbi tünetek oka, hogy a garat és a gége a gyomorból visszaáramló sav károsító hatásával szemben még a nyelőcsőnél is gyengébb védelemmel rendelkezik.

Gyakran a refluxos beteg kaparó érzés, szorító gombócérzésről számol be, sűrű tapadós nyákképződéssel. A fülbe sugárzó fájdalom is igen gyakori panasz.

 

A garat, gége, orrmelléküregek nyálkahártyája alapvetően lúgos kémhatású. A kémhatás savanyú irányba való eltolódása miatt a nyáktermelő mirigyek megduzzadnak. A grízszerűen megduzzadt garat mirigyek fokozottan, sűrű nyákot képeznek, ami feltapadva igen kellemetlen krónikus garat panaszokat okozhat.   Gyermekeknél a lecsorgó váladék, főkként este jelentkező köhögést, gyakori, visszatérő légcső hurutot okoz.

 

 Gasztrooesophagealis reflux betegség és asthma

reflux betegség szövődmény reflux betegség kialakult szövődmény betegségek nyelőcsőgyulladás, nyelőcsőfekély felületes nyálkahártya-sérülés hámsérülések, fekélyek refluxon nyelőcső hegesedés nyelőcső szűkület reflux betegség nyelőcső alsó harmada nyelőcső Vérzés reflux betegség nyelőcső gyulladásos betegek rákmegelőző állapotoFélrevezető tünetként a refluxos beteg asztmát is utánozhat. Több felmérés bizonyította, hogy az asztmás betegek esetében a reflux előfordulása messze meghaladja a teljes lakosság körében kimutatható előfordulási arányt.

 A reflux betegség emellett asztmás roham kiváltója is lehet, így a két betegség egymást erősítve, egyre súlyosbodó tünetekhez és problémákhoz vezethet.

Mindezeken túl a nyelőcső és a hörgőfal kóros beidegződései is magyarázatot adhatnak arra, hogy a savas visszaáramlás a nyelőcsőben fokozza a légutak érzékenységét, ami asztmás betegnél újabb rohamot okozhat.

Végül a "vészjósló" tüneteként asztmás betegeknél, nyelési nehezítettség, hányás, fogyás, vérzés, a betegség súlyos szövődményei is jelentkezhetnek.


reflux betegség Kivizsgálás reflux betegség nyelőcső tükrözése endoszkópos vizsgálat nyelőcső vizsgálat szövettani vizsgálat reflux betegség nyelőcső röntgenvizsgálat passzage nyelési nehezítettség nyelőcső endoszkópiai nyelőcsőszűkület reflux betegség műtéti beavatkozás vizsgálati módszer pH- monitorozás a nyelőcsőben uralkodó savi viszonyok reflux betegség

 

Gasztrooesophagealis reflux betegség kórlefolyása

A gyomor speciális sejtjei vízből és a konyhasó kloridionjaiból sósavat termelnek, míg a szabadon maradó nátriumionok a sejtlégzés során képződő szén-dioxiddal pufferhatású nátrium-bikarbonátot alkotnak.

A két folyamat párhuzamos: minél több sósav képződik a gyomorban, egyidejűleg annál több bázis jön létre.

Amikor a savas gyomortartalom a vékonybélbe kerül, a hasnyálmirigy és az epehólyag erősen bázikus emésztőnedvei semlegesítik azt, így végső soron a bázisokból és a sósavból ismét konyhasó, víz és szén-dioxid képződik.

 

reflux betegség Kezelés gyomorégésben szenvedő beteg reflux betegség szenvedő beteg étkezés reflux betegség életmód szervezet általános savtalanítása, savtermelést gátló gyógyszerek refluxon, savcsökkentő gyógyszer Mivel a semlegesítés rendszerint a folyamat során képződőnél több bázist igényel, a szervezet a bázisok tartalékolására kényszerül, ehhez azonban bázikus élelmiszerek kielégítő mennyiségű bevitelére van szükség (szerves bázis, szervetelen bázis). 

 Az egészséges, teljes értékű táplálkozás sok bázisképzőt (K, Ca, Na, Mg) tartalmazó gyümölcsökben és zöldségfélékben gazdag, amivel elkerülhető a túlsavasodás.

A gyümölcsökben található szerves savak szén-dioxiddá és vízzé bomlanak le, míg a bázikus elemek megmaradnak. Ha fokozott savasodás jön létre kiegészítő bázis bevitelre is szükség van.

 

 


reflux betegség kezelés panaszmentesség reflux betegség gyógyítása reflux betegség szövődmények megelőzése reflux betegség kezelése reflux diéta zsíros ételek, csokoládé alkoholfogyasztás fűszereket, reflux betegség kávét, tea  dohányzásRefluxra hajlamosító tényezők 

 

Refluxra hajlamosíthat a megnövekedett hasűri nyomás (kövérség, szűk ruha, terhesség), lefekvés előtti étkezés, kávé, alkoholfogyasztás, dohányzás, bizonyos gyógyszerek, vízszintes testhelyzet.

Néhány étel fogyasztása szintén összefüggésbe hozható a GERD-el:  Ilyenek a citrusféle gyümölcsök, narancs, mandarin, csokoládé, zsíros és sült ételek, mentol, fűszeres ételek, paradicsom alapú ételek (pl. spagetti szósz, chili, pizza, stb.), paradicsomlé, kávé, tea, kóla, szénsavas üdítők.

A rekeszizomsérv is hozzájárulhat a GERD kialakulásához. A rekeszizomsérvről akkor beszélünk, amikor a gyomor felső része a rekeszizom fölé türemkedik. A rekeszizom segít az alsó nyelőcsövet záró izomnak visszatartani a savat a gyomorban. Ily módon a rekeszizomsérv hozzájárulhat a GERD kialakulásához. A rekeszizomsérv bármely korban előfordulhat és igazolt, hogy 50 év felett nagyon sok egészséges embernél is kimutathatóan jelen van a rekeszizomsérv.

 

reflux betegség gyógyszerek gyulladáscsökkentők nyelőcső fala elhúzódó gyógyulás reflux betegség testsúlycsökkentés késői vacsorák mellőzése

Gasztrooesophagealis reflux betegség szövődményei

A reflux betegség kapcsán kialakult szövődményes betegségek a nyelőcsőgyulladás, nyelőcsőfekély mely során felületes nyelőcső nyálkahártya sérülések, vagy mélyebb hámsérülések, nyelőcső fekélyek alakulhatnak ki.

A nyelőcső hegesedés, nyelőcsőszűkület, rendszerint a nyelőcső alsó harmadában alakul ki és a betegek 10-20 százalékában figyelhető meg.  Nyelőcső vérzés, a nyelőcső gyulladásos betegek kevesebb, mint 5 százalékában lép fel. Sajnos rákmegelőző állapotok és nyelőcsőrák is kialakulhat reflux kapcsán.

  

Gasztrooesophagealis reflux betegség kivizsgálása

Reflux diéta reflux erős fűszerek betegség reflux betegség rendszeres étkezés. savas ételek  reflux betegség alkoholt dohányzástA reflux-betegség esetén a legkorszerűbb vizsgálati módszer a felső tápcsatorna tükrözése az ún. nyelőcső endoszkópia, gyomor endoszkópia, nyelőcsőtükrözés, gyomortükrözés. 

Az endoszkópos módszerrel a nyelőcső közvetlen megtekintésére, a szövettani vizsgálatra nyílik lehetőség.

 

 A nyelőcső röntgenvizsgálata sokat endoscop2veszített jelentőségéből és elvégzése gyakorlatilag csak nyelési nehezítettség, az endoszkópiai számára átjárhatatlan nyelőcsőszűkület eseteiben, valamint műtéti beavatkozás eseteiben indokolt.


Igen érzékeny, pontos vizsgálati módszer az ún. 24 órás pH- monitorozás, melynek során, az orron át a nyelőcsőbe bevezetett szonda segítségével mérni lehet a nyelőcsőben uralkodó savi viszonyokat.
 


reflux betegség Innerlight supergreens prime ph bázikus készítmény reflux betegség diéta felesleges savak  bio-termesztett zöldség a bázisok maximális felszívódását

Gasztrooesophagealis reflux betegség kezelése

A gyomorégésben szenvedő embereknek nem kell tűrniük a szenvedést. Az étkezés és az életmód terén bevezetett változtatások, a szervezet általános savtalanítása, valamint az orvos által felírt savtermelést gátló gyógyszerek a legtöbb betegnek megkönnyebbülést jelentenek.

 

Mi a reflux kezelés célja?

Enyhe esetekben a kezelés célja a panaszmentesség elérése. A nyelőcső hámsérülése, a fekély esetében további cél a nyálkahártyaeltérések gyógyítása és a szövődmények megelőzése.

A reflux betegség kezelésében jelentősége lehet a nyelőcső alsó végét záró körkörös izom megfelelő összezáródását gátló ételek és gyógyszerek kerülésének is.

Kerülni kell a zsíros ételeket, a csokoládét, az alkoholfogyasztást, fűszereket, kávét, teát a dohányzást.

 Mellőzük a theophillin és nitrát hatóanyagú gyógyszereket és bizonyos vérnyomáscsökkentők szedését is.

 

oxigén-katalizátor reflux betegség sejtek optimális működése Lúgosítás túlzottan savas állapot okat. bázikus por szervezetben keletkezett savas túlsúlyt gyomorsav megkötés reflux betegség lúgosító port savtalanítás méregtelenítés energizálásEgyes gyulladáscsökkentők a nyelőcső falát károsítják, és elhúzódóvá teszik a gyógyulást. A testsúlycsökkentés, valamint az ágy feji végének 15 cm-rel való megemelése hasznos lehet. Sokat segíthet a reflux  tünetein a késői vacsorák mellőzése is.

Reflux diéta

A reflux betegségnél fontos a rendszeres, kis mennyiségű étkezés. Kerüljük az erős fűszereket, a savas ételeket, az alkoholt, valamint a dohányzást.


Fogyasszunk reggelente valamilyen frissen facsart zöldség vagy gyümölcslevet (citrusfélét ne), egy pohár gyógyteát vagy néhány szem gyümölcsöt. Nagyon jók a gabonák, a pelyhek és a müzlik, az élőflórát tartalmazó natúr joghurt és kefir, valamint a növényi eredetű tejek.


Ebédre mindig együnk meleg levest, főzeléket vagy salátát. A nyers zölddel elfogyasztott hús kevésbé hizlal, mint a hagyományos köretek.

reflux betegség Gyógyszeres kezelés célja GERD gyógyszeres kezelése a nyelőcsőbe jutó savas gyomortartalom irritáló hatása sav csökkentése  életmód változtatás reflux betegség gyógyszeres terápi

 

Délután is együnk nyers zöldet vagy gyümölcsöt és 6 óra előtt fejezzük be a nehéz étkezést.

Lefekvés előtt egy gyümölcsöt, egy joghurtot vagy egy salátát még elfogyaszthatunk. Igyunk napi 2-3 liter szűrt vizet, gyógyteát vagy szénsavmentes ásványvizet.

Tartózkodjunk a szénsavas, cukros „üdítő” italok fogyasztásától, mivel ezek fokozzák a szervezetben a savszintet.


 

 

Kiegészítő bázikus készítmények szedése


Sok beteg esetében a diéta önmagában már nem elegendő vagy a napi terhelések nem küszöbölhetők ki teljes mértékben, ilyenkor jöhet szóba a táplálékkiegészítők használata:


Savelválasztás savcsökkentő gyomorsavképződést csökkentő gyógyszerek reflux betegség savlekötők, sav közömbösítők reflux betegség savlekötő gyógyszerek Olyan kiegészítők használatát javasoljuk, amelyek természetes alapanyagokból pótolják a kiesett bázisok és megkötik a felesleges savakat.


Az általunk elsődlegesen javasolt készítmény 49 különböző bio-termesztett zöldséget, zöld fű, levél és csíráztatott gabona egyedülálló keverékét tartalmazza. A készítmény több mint 125 természetes vitamint, ásványi anyagot és aminosavat tartalmaz, amely lehetővé teszi a bázisok maximális felszívódását.

 

Különlegesen energizál, segítségével a vér könnyebben veszi fel az oxigént a vízből. Erőteljes oxigén-katalizátor, segíti a sejtek optimális működését. Lúgosítja a testet és megszüntetni a túlzottan savas állapotokat. Ez a bázikus por, nemcsak a szervezetben keletkezett savas túlsúlyt képes kompenzálni a vérben, hanem a gyomorsav megkötésére is alkalmas.

reflux betegség protonpumpa-gátlók leghatékonyabb savcsökkentő gyomorsavcsökkentő reflux betegség protonpumpa gátlók refluxos panaszok  savcsökkentő gyógyszerek reflux betegség gyomorsavtermelés savas közeg , emésztőenzimek működése

Az általunk javasolt port tiszta vízben elkeverve a nap folyamán fogyasztjuk. Ha e termékünket fogyasztja, egyéntől függően akár pár hét alatt már igen kiváló eredményeket érhet el a savtalanítás, méregtelenítés és energizálás terén. 

További információért kérem hivja KLINIKÁNKAT ahol készségesen segítünk Önnek. 

Egyéb kérdésekben hívjon a 20-397 4144 telefonszámon, vagy keressen e-mailen: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 


Gasztrooesophagealis reflux betegség Gyógyszeres kezelés

A GERD gyógyszeres kezelésének célja a nyelőcsőbe jutó savas gyomortartalom irritáló hatásának csökkentése, amelynek módszere – az életmódbeli változtatások mellett – a gyógyszeres terápia.

reflux betegség folyékony gyomorsavkötők reflux betegség gyomortükrözés vizsgálat gyomorsavtermelést gátló gyógyszer gyomortükrözés reflux betegség szövődményekA leghatékonyabbak a savelválasztást, vagyis gyomorsavképződést csökkentő gyógyszerek.

Bizonyos gyógyszerek, mint például a savlekötők, a savhatást közömbösítők csak enyhe, és közepesen súlyos refluxbetegség esetében alkalmazhatók sikeresen.

Ilyen enyhe panaszok esetén savlekötő gyógyszerek recept nélkül is kaphatók, de hatásuk csak ideig-óráig tart.

Ma a protonpumpa-gátlók csökkentik leghatékonyabban a gyomorsav elválasztást. Az új generációs protonpumpa gátlóknak gyors, egyenletes a hatásuk, már az első 24 órában jelentősen enyhítik vagy akár meg is szüntetik a refluxos panaszokat.

  

A savcsökkentő gyógyszerek nem gátolják meg teljesen a gyomorsavtermelést, így továbbra is megmarad az a savas közeg, amely biztosítja az emésztőenzimek működését.


reflux betegség Műtéti megoldása protonpumpa gátlók reflux betegség Súlyos gyógyszeres kezelés sebészeti beavatkozás Az esetek 80%-ában a betegség hosszú távú kezelést igényel a visszaesések miatt. A kezelést a tünetek alapján választjuk meg. Enyhe esetben (hetente étkezés után 1-2 epizód) folyékony gyomorsavkötők adása megengedett.

A jelenleg elfogadott korszerű kezelési elv szerint egy gyomortükrözéses vizsgálat elvégzése után folyamatosan csökkenő adagban 8-12 hétig szükséges a gyomorsavtermelést gátló gyógyszer szedése. A gyomortükrözést a szövődmények kizárása miatt kell elvégezni.

Műtéti megoldásra is lehetőség van, erre azokban az esetekben van szükség, amikor a fenntartó terápiára hosszan kell számítani, elsősorban fiatal emberekben. A műtétet szakorvosok ajánlására, részletes kivizsgálás alapján, speciálisan felkészült intézetekben végzik.

A jelentős kiújulási arány miatt általában fenntartó kezelésre is szükség lehet, melynek során szintén a protonpumpa-gátlók bizonyultak a leghatékonyabbaknak. Súlyos, gyógyszeres kezelésre nem reagáló betegség, vagy bizonyos szövődmények esetén sebészeti beavatkozásra is szükség lehet.

 

Hova forduljon REFLUXOS PANASZAIVAL?

 Ha bármelyik tünet jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!

Dr.Vass Zoltán fül orr gégész és fej- nyaksebész szakorvos Szeged
 


Szakrendelés:

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső oldalán, a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19 SZOMBATON délelött is. 

Dr. Vass Zoltán:   06 20-397 4144

Bejelentkezés:    06 70-635 5576

email:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Share