Akut gennyes középfülgyulladás

gennyes_kozepfulgyulladas

Az akut középfülgyulladás (Otitis media acuta suppurativa) baktériumok, vagy vírusok által okozott középfül megbetegedés, amely általában felső légúti fertőzés következményeként alakul ki.

A középfülgyulladás leggyakrabban a felső légutak betegségeihez, náthához, megfázáshoz, arcüreggyulladáshoz, kapcsolódik, és gyakran ezen betegségek szövődményeként jelentkezik.


fulkurt mukodeseAz akut gennyes középfülgyulladás, otitis bármely életkorban felléphet, de főként fiatal gyermekeknél fordul elő. Középfülgyulladásra a legveszélyeztetettebbek a 3 hónaposnál idősebbek ill. 3 évesnél fiatalabbak.

 

 

 

 középfülgyulladás középfül gyulladás fülfájás otitis

Akut gennyes középfülgyulladás kialakulása, okai

A középfülgyulladás oka általában valamilyen felső légúti vírusos eredetű hurutos megbetegedés (nátha, légcsőhurut, arcüreggyulladás, bronchitis, rhinitis)A vírusfertőzés kapcsán kialakuló nyálkahártya duzzanat elzárja a középfül szellőzésében szerepet játszó, tuba, fülkürt, (Eustach kürt) nyílását. 

A fülkürt normálisan percenként 3-4-szer szellőzik, amikor nyelés kapcsán megnyílik. Mivel a gyulladás következtében a dobüreg nem tud szellőzni, a középfülben lévő levegő felszívódik, és bobüregi vákuum alakul ki. A dobüregi negatív  nyomás, vákuum hatására savós váladék szaporodik fel a dobhártya mögött. Ezt az állapotot savós középfülgyulladásnak (otitis media catharralis acuta, catarrhus tubae auditivae, serosus otitis media, SOM ) nevezik.lviszketés füldugulás víz a fülben gyulladás viszketés

k

lyukas_dobhartya

savos_kozepfulgyulladas

Ha a dobüregi váladék felülfertőződik, kiváló táptalajt szolgáltat a baktériumok szaporodásának. A középfül üregrendszerébe kórokozók jutnak és létrehozzák annak gennyes gyulladását és így alakul ki az akut gennyes középfülgyulladás (otitis media acuta suppurativa). A dobüregi fertőzés bekövetkezhet a fülkürtön keresztül (leggyakoribb), vérkeringésen keresztül és fertőzés juthat be kívülről, (dobhártyaszakadás, vagy előzőleg fennálló lyukas dobhártya (dobhártya perforácio) esetén: fürdővíz, vagy fülmosáskor a mosófolyadék bejutása, idegentest vigyázatlan eltávolítása a külső hallójáratból. A vírusok a bakteriális felülfertőződés előkészítői lehetnek. Általában nemcsak a dobüregi nyálkahártya, de a fül mögötti csont nyálkahártyája is megbetegszik, így minden akut középfülgyulladás esetén kísérő csecsnyúlványgyulladás (mastoiditis) is fennáll.özépfülgyulladás középfül gyulladás fülfájás otitis   fülszúrás

 

mastoid_csecsnyulvany

A reflux betegség is gyakori oka a középfülgyulladás kialakulásának. A garat, az orrgarat, orr nyálnyálkahártya, így a tuba szájadék nyálkahártyája lúgos kémhatású. A gyomorban erjedő ételek gáza felböffentve az orrgarati nyálkahártya duzzanatát és gyulladását hozhatja létre. A duzzadt orrnyálkahártya a fülkürt, Eustach kürt nyílását szűkíti, ezért a dobüreg szellőzése zavart szenved.  A tápszerrel, tehéntejjel táplált csecsemők középfülgyulladása gyakoribb, mint az anyatejjel táplált gyermekek középfülgyulladása. A tehéntej szenzibilizálja, allergizálja az orr és garat nyálkahártyát, amire a fülkürt nyálkahártya és a nyáktermelő mirigyek duzzanata jön létre. Ez a nyálkahártya duzzanat szintén a fülkürt szellőzését gátolja.  

 

 

 

Az akut gennyes középfülgyulladás tünetei, felismerése

kozepfulgyulladasA középfülgyulladás kezdeti stádiumában még alig okoz panaszokat és tüneteket.  A középfülgyulladás jelei, azonban a fülészeti vizsgálat során már láthatóak, a dobhártya behúzódott, a dobhártya erezett (radier erezettség).

A fülgyulladás klasszikus jelei jól észlelhetők a betegség lezajlása során: duzzanat, vérbőség, fülfájdalom, működési zavar.

A gennyes középfülgyulladás jellemző tünete a tartós és erős fülfájás. Csecsemőknél gyakran látjuk, hogy középfülgyulladásban a gyerekek fülükhöz kapkodnak, és fájdalmasan felsírnak. Az idősebb betegek általában a fülfájdalom mellett csökkent hallásról is beszámolnak. A hallásvizsgálat vezetéses típusú halláscsökkenést mutat. A középfülgyulladás általános tünetei, közé tartozik a magas láz, a bágyadtság, és az elesett állapot.

 

 

akut középfülgyulladás szövődmény

A gennyes középfülgyulladásnál a panaszok és a tünetek a fülgyulladás fázisai szerint változhat:

Első fázis: a középfülgyulladás első fázisában a fül váladékozik (1-2 nap): 39-40 fokos láz, súlyos esetben hidegrázás, gyermekek esetén néha tarkófájdalom, tarkó kötöttség. Idősebb emberek otitis mellett is gyakran láztalanok. A fülfájdalom kifejezett hasogató és lüktető fülfájás. Gyakran a fül fájdalma kisugárzik a fülből. 

 

kozepfulgyulladas_radier_erek

Második fázis : A középfülgyulladás második fázisában a fül mögötti csont, a csecsnyúlvány nyomásra érzékeny (mastoiditis). Tompa, a pulzussal szinkron fülzúgás, esetleg szédülés, halláscsökkenés és hallásromlás ( vezetéses halláscsökkenés) jelentkezhet. A fülfájdalom itt is jellegzetes.

 

Harmadik fázis: Középfülgyulladás gyógyulása  (2-4 hét): A fülfolyás és a fülfájdalom fokozatosan megszűnik, és a hallás normalizálódik. Dugulás, pattogó érzés megszűnik, a fül károsodás nélkül gyógyul.


Fiatal gyermekeknél az akut gennyes középfülgyulladásban gyakran hányás, hasmenés jelentkezhet, mivel a lecsorgó gennyes váladék a gyomor-bél rendszert irritálhatja. A vegetatív tünetekért a n. vagus beidegzése is felelőssé tehető. 
A n. vagus a felelős a gyomor panaszok miatt kialakult fülgyulladásokért is. A következményes kiszáradás a középfülgyulladás tüneteit tovább súlyosbítja. Ha a megfelelő fülészeti kezelést nem kap a beteg, akkor a dobhártya átszakad (dobhártya perforáció) és megindul a fülfolyás (otorrhea). 

akut_kozepfulgyulladas

A dobhártya szakadás oka a dobüregben megnövekedett gennyes gyulladás térfogat növekedése.  A dobhártya átszakadásakor a betegek fülfájdalma csökken, mivel megszűnik a dobhártya feszülése. A dobhártya perforációt követően véres gennyes fülfolyás észlelhető.

A középfülgyulladásban heves, pulzáló fülfájdalom, fülfájás jelentkezik, mely éjszaka erősebb, mint nappalAz éjszakai fokozottabb fülfájdalom oka az ortosztatikus vérbőség. 

 

Akut gennyes középfülgyulladás diagnózisa


fulvizsgalatElső fázis: Középfülgyulladás Mikroszkópos képe:
A dobhártya vérbő, a sugár irányú erek kitágulnak ("erezett", radier erezettség). 
A dobhártya fényevesztetté válik, megvastagszik. A kalapács markolatának és rövid nyúlványának kontúrjai eltűnnek. A dobhártya keretezetten kirajzolódik, a bobhártya behúzódott. a dobhártya elérheti az incudostapedialis izületet, ill. elérheti a dobüreg belső (medialis) falát. 

A váladékozó fázis csúcspontján a dobhártya elődomborodik, főleg a dobhártya hátsó-felső negyedének megfelelően, pulzáció is megfigyelhető. A gyulladásos folyamat előrehaladtával a középfülgyulladás ráterjed a külső hallójáratra is, ilyenkor a dobhártya és a hallójárat közötti határ elmosódik (hallójárati süppedés). A középfülgyulladást kísérő csecsnyúlványgyulladás, mastoiditis miatt a csecsnyúlvány nyomásérzékeny. Vezetéses típusú halláskárosodás, halláscsökkenés mutatható ki.


savos kozepfulgyulladas okaMásodik fázis: Kicsiny, tűszúrásnyi fistula képződik, legtöbbször a dobhártya hátsó-felső negyedében, ezen keresztül pulzálva gennyes, nem bűzös fülváladék ürül.

Középfülgyulladás Röntgenfelvétele: a csecsnyúlvány sejtrendszere fátyolozott, de nincs csontelhalás, azaz a csontos lemezes határvonalai mindenhol élesek (Schüller fül röntgen felvétel).


Harmadik fázis: A fülpulzáció megszűnik, a váladék, fülfolyás mennyisége csökken, a fülváladék üvegesen nyákossá válik, végül a fül váladékozás megszűnik. A dobhártya vérbősége és megvastagodása mérséklődik, az anatómiai struktúrák ismét felismerhetővé válnak. A dobhártyán a sérülés spontán záródik, finom heg marad vissza. A hallás normalizálódik. A röntgen felvételen a sejtrendszer fokozatosan feltisztul, légtartalma visszaáll.
épfülgyulladás középfül gyulladás fülfájás otitis 


A gennyes középfülgyulladás differenciál diagnózisa

Külső hallójárat gyulladás: A külső hallójárat gyulladásban a fül bemeneti porca, a hallójárat porcos váza nyomás érzékeny. A hallójárat gyulladásban a váladék nem pulzálva ürül, legtöbbször bűzös, soha nem nyákos. Hallójárat gyulladásnál nincs, vagy csak kisfokú a halláskárosodás. Hallójáratggyulladásban a röntgen kép negatív.


Akut gennyes középfülgyulladás kezelése

kozepfulgyulladas gennyes

Középfülgyulladás esetén a legfontosabb a dobüreg szellőzésének biztosítása, és a fülváladék eltávolítása. A dobüregi gennyes váladék lecsapolásának érdekében kell a betegek fülét kiszúrni (fülfelszúrás, paracentézis). Ilyenkor a dobhártyán egy lándzsaszerű eszközzel (paracentáló lándzsa) kis nyílást ejtünk, amelyen keresztül a fül váladékot leszívjuk. A fülfelszúrást, paracentézist általában helyi érzéstelenítés mellett végezzük. 

kozepfulgyulladas antibiotikum

Előfordulhat, hogy a nyílás a gennyes középfülgyulladás teljes gyógyulása előtt záródik, ilyenkor ismételten szükség lehet a fül felszúrására. A dobhártya spontán kiszakadását, perforálódását nem célszerű kivárni, mert a perforációs nyílás szabálytalan szélű sebzést okoz a dobhártyán, amely nehezen, csak hegesedéssel gyógyul, és növeli a nagyothallás kialakulásának kockázatát. Ezt a szülőknek is el kell magyarázni, mert a repedés okozta károsodás nagyobb lehet, mint a fülszúrás okozta kis sebzésAkut gennyes középfülgyulladásban a fülészeti kezelés mellett antibiotikumok adására is szükség lehet. A tünetek lezajlása után is 2-3 napig, minimum 5 napig adjuk. Széles spektrumú penicillin származékkal érdemes kezdeni, szükség esetén a tenyésztéstől függően váltani kell. Orrcsepp, lázcsillapítás ill. fájdalomcsillapítás, továbbá a fülcseppek is segíthetik a gyógyulást.


 

Visszatérő középfülgyulladás esetében, ha a háttérben az orrmandula túltengése áll, annak eltávolítása, az orrmandulaműtét jelenti a végleges megoldást.
ventillacios tubus otitisGyermekkorban makacs, nehezen gyógyuló, visszatérő középfülgyulladások esetén a dobhártyába egy szelepet, un. ventillációs tubust (szellőző tubus beültetés) helyezünk be (grommet) . Ha t
ubus kerül a fülbe, (intrameatalis tubus) az a betegnek csak előnyt jelent.

ventillacios tubus

Ez a ventillációs tubus néhány milliméteres, és ezen keresztül biztosítható a dobüreg folyamtatos szellőzése. A beültetett tubust a kritikus időszak átvészelése után el lehet távolítani, de az esetek többségében a szervezet egy idő után kilöki magától. A ventillációs fül tubust gyakran akár fél évnél tovább is bent kell tartani. Sok esetben visszatérő fülgyulladások esetén a ventillációs fül tubust többször is vissza kell rakni. Gyakran mind a két fülbe be kell helyezni a ventillációs szellőztető tubust.  

Az antibiotikumok nagyban megváltoztatják az akut gennyes középfülgyulladás lefolyását. Elmosódott, elkent, maszkolt formák (lárvált középfülgyulladás), a szövődmények veszélye gyakoribb lehet (mastoiditis). Másrészt a helyesen alkalmazott antibiotikum kezelés lerövidíti a középfülgyulladás lefolyását. 

 

Akut gennyes középfülgyulladás lefolyása és prognózisa

Az akut gennyes középfülgyulladás első, akut fázisában a kórokozó erejétől, a szervezet ellenálló képességétől és az antibiotikum kezelés hatásosságától ill. elégtelenségétől függően fülészeti korai komplikációk léphetnek fel.

mastoiditis szövődmény

A középfülgyulladás második fázisában rendkívül ritkán alakulnak ki szövődmények. Ezzel szemben (az elégtelen antibiotikum kezelés, a kórokozók ellenállásának a növekedése, a szervezet rossz ellenálló képessége miatt) elhúzódó középfülgyulladás és ahhoz csatlakozó elhúzódó csecsnyúlványgyulladás (mastoiditis) alakulhat ki.

A középfülgyulladás harmadik fázisában az esetek többségében az akut középfülgyulladás és a kísérő csecsnyúlvány gyulladás (mastoiditis) tökéletesen meggyógyul. 2-3 héttel a középfülgyulladás kialakulását követően késői komplikációk jelentkezhetnek a következő tünetekkel: ismételten lázas lesz a beteg, újra fülfájdalom és fülfolyás jelentkezik, fejfájás lép fel, az általános állapot romlik, a vérsejtsüllyedés fokozódik.


A háziorvos teendői akut gennyes középfülgyulladásban

Ha akut gennyes középfülgyulladás gyanuja merül fel, akkor a gyermeket szakorvoshoz kell utalni. A kezelést fül-orr-gégész és gyermekgyógyász szakorvos közreműködésével kell végezni. 

További információért keresse Fül klinikánkat, ahol készségesen segítünk Önnek! (tel:  bejelentkezés: 70 63 555 76, 20 397 4144)


Egyéb kérdésekben hívjon a 20-397 4144 telefonszámon, vagy keressen e-mailen:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Akut gennyes középfülgyulladás és a megelőzés

gatolt orrlegzes Mivel a középfülgyulladás a felső légúti fertőzések következtében alakul ki, ezért a léguti hurut, nátha, arcüreggyulladás elkerülése és megfelelő kezelése a legfontosabb megelőző feladat. Őszi-téli időszakban a bőséges vitamindús táplálkozásnak van kiemelt jelentősége.
Már kialakult hurutos betegség (nátha, megfázás, arcüreggyuladás) esetén orrcsepp, antihisztamin, orrfújás, kálcium, kisgyermekeknél – ha szükséges – orrszívás segíthet. A gátolt orrlégzést rendezni kell. 
Gyermekkorban orrmandula eltávolítása, orrmandulaműtét, felnőtt korban,
arcüreggyulladás, orr polipózis, orrsövény ferdeség műtéti rendezése javasolt (orrsövényműtét, FESS műtét). A nem megfelelően kezelt középfülgyulladás következményeként halláscsökkenés, arcidegbénulás, agytályog és agyhártyagyulladás is kialakulhat.

Csecsemőkori középfülgyulladás

fulkurtzavar kozepfulgyulladasMinél fiatalabb a gyermek, annál hevesebbek az akut gennyes középfülgyulladásban jelentkező általános tünetek és annál diszkrétebbek a helyi jelek (legtöbbször gyomor bél tünetek állnak az előtérben). 
A csecsemők és kisgyermekek anatómiailag hajlamosabbak a fülkürtön keresztüli középfül-fertőződésre (fülkürt hurut): a
tuba rövid, egyenes és tág; a középfül és a felső légutak nyálkahártyájának egységes a karaktere; gyakoriak a légúti fertőzések; a torokmandulák, garatmandulák garatgyűrűje duzzadtabb; a középfül üregrendszere duzzadt nyálkahártyával kitöltött, rossz a szellőzése.

Csecsemőkori középfülgyulladás helyi tünetei

kozepfulgyulladas fulfajdalomCsecsemőkori középfülgyulladás esetén a gyermek a füle felé kapkod, fülfájdalommal reagál húzásra és nyomásra. A dobhártya fénytelen, szürkés vörös, alig domborodik elő, de az anatómiai struktúrák nem ismerhetők fel. Spontán dobhártya szakadás inkább ritkának mondható, ha bekövetkezik, az elülső-alsó negyedben jön létre. Csecsemőkori középfülgyulladásnál fülváladékozás ugyancsak viszonylag ritkán fordul elő (a fülváladék könnyen lefolyik a rövid, egyenes, tág tubán, fülkürtön), amennyiben mégis van, a fülváladék az nyúlós, erős pulzáció figyelhető meg. Fülpolip képződés is előfordulhat. Regionális nyirokcsomó gyulladás következik be, a fülmögötti nyirokcsomók megduzzadnak. 

Csecsemőkori középfülgyulladás kezelése

orrcsepp hasznalataA csecsemőkori középfülgyulladásnál is antibiotikum kezelés javasolt. Orrcsepp vagy orrcsepp, spray használata feltételnül szükséges. Lázcsillapítás és a fülfájdalom csillapítása, orrszívás szükségszerű. Időben elvégzett fülszúrás, paracentézis alapvetően fontos.


Szükség esetén fülműtét, a beteg csont feltárása javasolt (mastoidectomia, antrotomia). A fülműtétet negatív röntgen kép ellenére is el kell végezni - a klinikai tünetek a mérvadóak!

Csecsemőkori középfülgyulladás lefolyása és prognózisa

A csecsemőkori középfülgyulladás kimenetele és lefolyás legtöbbször elhúzódó, gyakran csak a fülműtét után következik be drámai javulás és gyógyul meg a gyermek. Szakszerű kezelés esetén a prognózis jó, a hallás rendeződik és a gyermek meggyógyul.

A háziorvos teendő csecsemőkori középfülgyulladásnál

Csecsemők és kisgyermekek látszólag indokolatlan leromlása, a fejlődés megállása esetén gondolni kell okkult mastoiditisre (látens, lárvált mastoiditis). Szakorvosi vizsgálatot kell kérni. A gyermek kezelése közös fül-orr-gégészeti és gyermekgyógyászati feladat.


Hova forduljon?

Ha fül- orr- gége vagy fülpanaszok valamelyik tünete jelentkezik Önnél vagy gyermekénél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!


Szakrendelés:

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső aldalán a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19

Bejelentkezés:   06-70-635 5576, 20-397 4144, 

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 


Összefoglalás: Akut középfülgyulladás, Otitis media acuta suppurativa középfültőmirígy gyulladás középfül megbetegedés. Otitis fiatal gyermekeknél fordul elő. Akut gennyes középfülgyulladás kialakulása, okai és tünetei: fülfolyás, halláscsökkenés, fülfájdalom. Gyerek fülfájás csecsemő fülgyulladás oka a fülkürt hurut. Savós középfülgyulladásnak (otitis media catharralis acuta, catarrhus tubae auditivae, serosus otitis media, SOM ) oka eredete a nyákos középfülgyulladás.

Az akut középfülgyulladás (acut otitis) leggyakoribb középfül betegség, ami légcsőhurut, nátha, megfázás, arcüreggyulladás szövődménye, mert a középfülgyulladás felső légúti fertőzések, megfázások után alakul ki. A fülgyulladás gyermekkorban, gyakrabban fordul elő. 
A fertőző középfülgyulladás gyógyulási ideje, középfülgyulladás melletti szédül, középfülgyulladás szövődményei a fülgyulladás korai felismerésén múlik. Középfülgyulladás kezelése régen a meleg só manapság a középfülgyulladás korszerű gyógyítása antibiotikum adással és infralámpa, szollux lámpa kezelés kiegészítéssel történik. A középfülgyulladás lelki okai sokszor rejtettek maradnak. 
Sok beteg fültőgyulladásnak, középfültőmirigy gyulladásnak mondja a középfülgyulladást, pedig olyan hogy fültőgyulladás, fültő gyulladás nincs. Sokan a középfülgyulladást a fültőmirigy gyulladással keverik és innen eredhet a fültőgyulladás és a középfültőmirigy gyulladás helytelen kifejezés. 
AKUT OTITS, GENNYES FÜLGYULLADÁS KIALAKULÁSA, KÖZÉPFÜLGYULLADÁS OKA. A középfülgyulladások okai vírusos eredetűek, garat hurut, fülkürt hurut, nátha, légcsőhurut, orrmelléküreg gyulladás, bronchitis, allergiás nátha. Vírusos középfülgyulladás esetén orrnyálkahártya duzzanat gátolja a középfül szellőzését elzáródik a tuba, szűkül a fülkürt, Eustach kürt. A dobüregi nyomás változik a bobüregben, középfülben vákuum jön létre és savós fülváladék halmozódik a dobüregben. Ez az otitis fajta a savós otitis vagy savós középfülgyulladás. A savós középfülgyulladásnak a többi neve: catarrhus tubae auditivae, otitis media catharralis acuta, serosus otitis media, SOM. A dobüregi savós váladék, besűrűsödik akkor nyákos középfülgyulladásról,   mukózus otitisről, beszélünk. A savós középfülgyulladások és a nyákos középfülgyulladások  felülfertőződhetnek, ekkor alakul ki a gennyes középfülgyulladás otitis media acuta suppurativa, ami együtt jár a csecsnyúlvány gyulladásával, a mastoiditissel (mastoiditis). A dobüregi fertőzések dobhártya szakadáson, lyukas dobhártyán, dobhártya perforáción keresztül fertőződhet és jelentkeznek a közfülgyulladásos szövődmények, mint csecsnyúlványgyulladás vagy mastoiditis. Mastoid gyulladás más néven csecsnyúlvány gyulladás a középfülgyulladás szövődménye. Reflux betegség kiváltó oka a középfül gyulladásos betegségeinek.
AKUT GENNYES KÖZÉPFÜLGYULLADÁS DIAGNÓZISA ÉS TÜNETEI
A középfülben kialakult gyulladás tünetei, a behúzódott dobhártya, erezett dobhártya (radier erezettség), vérbő dobhártya. Fülgyulladás tünetei fül duzzanat, dobhártya vérbőség, fülfájdalom, halláscsökkenés, tartós fülfájás és erős fülfájás. Csecsemőkori középfülgyulladásnál fájdalmas sírás jellemző, valamint a fülfájdalom mellett ott a halláscsökkenés, hallásromlás. A hallásvizsgálat vezetéses halláscsökkenést igazol. 
Akut középfülgyulladás szövődményei a lyukas dobhártya, savós fülfolyás, bűzös fülváladék. A középfültőmirígy gyulladás tünete a fülfájdalom duzzanat a fülben, vérbőség a dobhártyán. A gennyes középfülgyulladásnál a fülpanaszok és a fülészeti tünetek a fül váladékozás, kisugárzó  fülfájdalom, csecsnyúlvány nyomásérzékenysége, mastoiditis, pulzus szinkron fülzúgás, vertigo,  szédülés, hallásromlás, halláscsökkenés, vezetéses hallás tompulás. Dobhártya szakadás a dobüregi genny nyomása miatt jön létre. Dobhártya kiszakadásakor éles fájdalom és gennyes, véres fülfolyás látható. 
AKUT GENNYES KÖZÉPFÜLGYULLADÁS DIAGNÓZISA
Fülvizsgálat mikroszkóppal: vérbő dobhártya, erezett dobhártya, dobhártya fénye vesztett, megvastagodott. A dobgyűrű kirajzolódott a fül nyomás érzékeny.
AKUT GENNYES KÖZÉPFÜLGYULLADÁS KEZELÉSE, GYÓGYULÁSA
Gennyes középfülgyulladásnál a kezelés sokszor a fülváladék eltávolítása, a fület fel kell szúrni, ez a fülkiszúrás, fülfelszúrás, paracentézis. Fülfelszúrást, paracentézist helyi érzéstelenítés után  végezzük. Visszatérő középfülgyulladásban orrmandula műtét és ventillációs tubus műtét javasolt. Makacs gyermekkori otitis esetén dobhártya szelep, ventillációs tubus, szellőző tubus beültetés grommet műtétet végzünk. Tubus a fülben, intrameatalis tubus segít a hallás védelmében. A ventillációs szellőztető tubus beültetés sokszor kétoldali. Az antibiotikum gyógyítja az akut gennyes középfülgyulladást. 
Találatok: 45422