Elálló fül

elallo ful A fül alaki eltérései igen változatos formát mutathatnak, de ezek közül a leggyakoribb az elálló fül. Akkor beszélünk elálló fülről, ha a fülkagylók a szokványos 10-15 foknál nagyobb szöget zárnak be a fej oldalsíkjával. A fül rendellenes állása lehet egy, vagy mindkét oldalra lokalizált. fülplasztika

Panaszt okozhat, ha a fülkagylók a fejhez viszonyítva túl kicsik, vagy túl nagyok, de előfordulhat hogy a fülkagyló egyes részei közötti aránytalanság áll fent, pl. túl nagy, lelógó fülcimpa. asztika

ful aranyai

Minden életkorban fordulnak hozzánk az elálló fül panasszal és kéréssel, hiszen ez az torz fül egyaránt zavarja a gyerekeket, akiket csúfolnak az iskolában, hölgyeket, akik nem tudják hátrafésülni a hajukat, vagy férfiakat, akiknek emiatt előnytelen a megjelenésük.plasztika

Az elálló fül született rendellenesség, kialakulásában nem játszik szerepet, hogy valaki "kiskorában elaludta a fülét". Az elálló fület leragasztással nem lehet kiegyenesíteni, mert a fül porcváz megfelelő állását csak fülplasztikai műtéttel lehet megvalósítani (fülplasztika, fülkorrekció, elálló fül korrekció, aszimmetrikus fülműtét, eldeformálódott fülkagylók korrigálása).

 

Az elálló fül kezelése , plasztikai sebész

Az elálló fül és egyéb füldeformitás miatt már az általános iskola megkezdése előtt érdemes lplasztikai műtétet, fülplasztikát, fülkorrekciót végezni. 

 

Elálló fül korrekciója a fülplasztika

fulmetszes_fulplasztika

Az elálló füllel és a fül deformitásokkal feltétlenül foglalkozni kell, mivel már gyermekkorban is, de később még kifejezettebben személyiségfejődési zavarokat okozhat. A fül deformitás és az elálló fül kihathat az ember teljes életére, gátlásossá, szorongóvá, visszahúzódóvá válik a gyermek. A műtéti megoldás, a fülplasztika után az esztétikai javulás mellett látványos a pszichológiai változás is.

A műtéti fülkorrekcióval, a fülplasztikával érdemes megvárni azt az életkort, amikor a gyermek maga kéri, vagy akarja a változtatást a társak csúfolódása miatt. A Fülplasztika ideális időszaka általában 5–7 éves kor. Előtte számára megmagyarázhatatlan kellemetlenségnek tesszük ki a gyermeket. Későbbi életkorban általában a hajviselet megváltoztatásának igénye miatt kérik a fülkorrekciót, hasonlóan érthető okból. A páciensnek őszintén meg kell beszélnie a fülplasztikai műtétet végző orvossal elvárásait, de nem szabad elfelejteni, hogy az elvárt eredmény a jelen állapot javítása, és soha nem a tökéletesen ideális állapot.
A fülészeti beavatkozás, a fülplasztikai műtét garantáltan fájdalmatlan gyermeknek és felnőttnek egyaránt.

 

A fülplasztikai műtét menete

fulplasztika mutet, ful metszes

A fülplasztika helyi érzéstelenítésben, valamint altatásban végezhető. A helyi érzéstelenítés, a fülműtéti terület érzéstelenítő oldattal történő beinjekciózását jelenti. Helyi érzéstelenítésben az operáció, a fülplasztika maga teljesen fájdalommentes, az érzéstelenítő hatásának elmúlása után az első éjszaka jár több kevesebb kellemetlenséggel.lasztikai műté

fülműtét során a fül mögött vezetett bőrmetszés után a porcos vázat a kívánt irányba beállítjuk, szükség esetén a porcból megfelelő nagyságú kimetszést végzünk, majd rögzítjük. Vérzéscsillapítást követően a bőrmetszést plasztikai varrattal egyesítjük. A fülplasztikai műtét végén nyomó kötést helyezünk fel.

A fülplasztikai beavatkozás után kb. 7–10 napig turbánszerű kötés viselése szükséges. Ezt a fülkötést a műtét utáni első–második napon ellenőrizzük. A fülkötés eltávolítása után már lehet hajat mosni, de még kb. 2 hétig ajánlatos a fület éjszakára kendővel, vagy fejpánttal védeni. A varratszedés után (mely teljesen fájdalmatlan, nem kell félni tőle) már nem kell semmiféle kötés napközben, de kérni szoktam, hogy éjszakára még két hétig védjék a füleket, lazán egy kendővel, vagy kisebb gyermekeknél egy sapkával, hogy ha álmában forgolódik, ne gyűrje meg a füleit.

 

A fülplasztika lehetséges szövődményei

Valamely beavatkozás teljes szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. A leggondosabb orvosi beavatkozás után is kialakulhatnak szövődmények. Ha szakavatott fülsebész operálja a fület, akkor a fülészeti fülplasztikai szövődmények ritkák!!

A fülplasztika utáni  korai szövődmények – utóvérzés, vérömleny, gyulladás, bőrelhalás, porcelhalás – idejében felismerve jól kezelhetők. Késői szövődmények a túlhegesedés, vagy keloid képződés, de előfordulásakor, a műtétet követő három hónapon belül, injekciós kezelést lehet alkalmazni. Ritka esetben újabb műtéti feltárás is szükséges lehet.
Páros szervről lévén szó, a műtét utáni formai, méretbeli különbség előfordulhat.

 

Milyen eredmény várható a fülplasztikától?

fulpasztika utanA fülplasztikai műtét után közvetlenül már jól látható az elért eredmény. Néhány hétig tart a bőr regenerációja, ez az eredeti szín és tapintat visszatérését jelenti.

A fülön fonákérzés jelentkezhet, ami a fül bizonyos érzéstelenségét, egyben érzékenységét jelenti. Ez az állapot szintén magától rendbe jön.

A hölgyek nyugodtan feltűzhetik a hajukat, a férfiak pedig bátran mehetnek uszodába az új fülükkel.  

Más fülműtétek

Kisebb gyakorisággal fordulnak elő más jellegű fül deformitások. Ilyenek lehetnek a fülkagyló egyéb rendellenességei, mint pl. a légycsapófül, vagy a denevérfül. Műtéti megoldásaikat egyedileg tervezzük meg, alapvetően a fentebb leírt körülmények között operálunk.
A fülcimpán előfordulhat hasadék – fülbevaló súlya miatt – , lenövés, amely jó eredménnyel korrigálható.


Hova forduljon?

Ha a fülpanaszok valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!

Dr. Vass Zoltán

Szakrendelés:

6724 Szeged Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső aldalán a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19, szombat délelött is. 

Bejelentkezés: 06-70-635 5576,  06 20-397 4144, 

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Találatok: 10933