Elálló fül

elallo ful A fül alaki eltérései igen változatos formát mutathatnak, de ezek közül a leggyakoribb az elálló fül. Akkor beszélünk elálló fülről, ha a fülkagylók a szokványos 10-15 foknál nagyobb szöget zárnak be a fej oldalsíkjával. A fül rendellenes állása lehet egy, vagy mindkét oldalra lokalizált. fülplasztika

Panaszt okozhat, ha a fülkagylók a fejhez viszonyítva túl kicsik, vagy túl nagyok, de előfordulhat hogy a fülkagyló egyes részei közötti aránytalanság áll fent, pl. túl nagy, lelógó fülcimpa. asztika

ful aranyai

Minden életkorban fordulnak hozzánk az elálló fül panasszal és kéréssel, hiszen ez az torz fül egyaránt zavarja a gyerekeket, akiket csúfolnak az iskolában, hölgyeket, akik nem tudják hátrafésülni a hajukat, vagy férfiakat, akiknek emiatt előnytelen a megjelenésük.plasztika

Az elálló fül született rendellenesség, kialakulásában nem játszik szerepet, hogy valaki "kiskorában elaludta a fülét". Az elálló fület leragasztással nem lehet kiegyenesíteni, mert a fül porcváz megfelelő állását csak fülplasztikai műtéttel lehet megvalósítani (fülplasztika, fülkorrekció, elálló fül korrekció, aszimmetrikus fülműtét, eldeformálódott fülkagylók korrigálása).

 

Az elálló fül kezelése , plasztikai sebész

Az elálló fül és egyéb füldeformitás miatt már az általános iskola megkezdése előtt érdemes lplasztikai műtétet, fülplasztikát, fülkorrekciót végezni. 

Fülplasztikai műtéti beavatkozás esetén tisztában kell lenni azzal, hogy a fülünk az egyik legfontosabb érzékszervünknek. A fül esztétikai és alaki eltérése mellett nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a fül deformitás mellett egyéb fülészeti eltérések, fülbetegségek is előfordulhatnak, még ha nem is okoznak látványos panaszokat. A fülplasztikát mindenképpen meg kell, hogy előzze egy gondos fül orr gégészeti szakorvosi kivizsgálás
Ezért fülplasztikai beavatkozást célszerű fülész szakorvossal végeztetni, akinek kellő szakmai tapasztalata van a fül anatómiai felépítésére és funkcionális működésére, mindennapos gyakorlata van a fülbetegségek diagnózisában és kezelésében. Ezért javasolt, hogy jól képzett fülész szakorvos végezze a fülplasztikai műtétet, akinek kellő tapasztalata van a fülészeit eltérések kiszűrésére és szükség esetén a kezelésére is. Emiatt szabályozott például, hogy az Egyesült Államokban csak fülészeti szakvizsgával rendelkező orvos végezhet fülplasztikai műtétet, orrplasztikai műtétet valamin arcplasztikai műtétet. 

 

Elálló fül korrekciója a fülplasztika

fulmetszes_fulplasztika

Az elálló füllel és a fül deformitásokkal feltétlenül foglalkozni kell, mivel már gyermekkorban is, de később még kifejezettebben személyiségfejődési zavarokat okozhat. A fül deformitás és az elálló fül kihathat az ember teljes életére, gátlásossá, szorongóvá, visszahúzódóvá válik a gyermek. A műtéti megoldás, a fülplasztika után az esztétikai javulás mellett látványos a pszichológiai változás is.

A műtéti fülkorrekcióval, a fülplasztikával érdemes megvárni azt az életkort, amikor a gyermek maga kéri, vagy akarja a változtatást a társak csúfolódása miatt. A Fülplasztika ideális időszaka általában 5–7 éves kor. Előtte számára megmagyarázhatatlan kellemetlenségnek tesszük ki a gyermeket. Későbbi életkorban általában a hajviselet megváltoztatásának igénye miatt kérik a fülkorrekciót, hasonlóan érthető okból. A páciensnek őszintén meg kell beszélnie a fülplasztikai műtétet végző orvossal elvárásait, de nem szabad elfelejteni, hogy az elvárt eredmény a jelen állapot javítása, és soha nem a tökéletesen ideális állapot.
A fülészeti beavatkozás, a fülplasztikai műtét garantáltan fájdalmatlan gyermeknek és felnőttnek egyaránt.

 

A fülplasztikai műtét menete

fulplasztika mutet, ful metszes

A fülplasztika helyi érzéstelenítésben, valamint altatásban végezhető. A helyi érzéstelenítés, a fülműtéti terület érzéstelenítő oldattal történő beinjekciózását jelenti. Helyi érzéstelenítésben az operáció, a fülplasztika maga teljesen fájdalommentes, az érzéstelenítő hatásának elmúlása után az első éjszaka jár több kevesebb kellemetlenséggel.lasztikai műté

fülműtét során a fül mögött vezetett bőrmetszés után a porcos vázat a kívánt irányba beállítjuk, szükség esetén a porcból megfelelő nagyságú kimetszést végzünk, majd rögzítjük. Vérzéscsillapítást követően a bőrmetszést plasztikai varrattal egyesítjük. A fülplasztikai műtét végén nyomó kötést helyezünk fel.

A fülplasztikai beavatkozás után kb. 7–10 napig turbánszerű kötés viselése szükséges. Ezt a fülkötést a műtét utáni első–második napon ellenőrizzük. A fülkötés eltávolítása után már lehet hajat mosni, de még kb. 2 hétig ajánlatos a fület éjszakára kendővel, vagy fejpánttal védeni. A varratszedés után (mely teljesen fájdalmatlan, nem kell félni tőle) már nem kell semmiféle kötés napközben, de kérni szoktam, hogy éjszakára még két hétig védjék a füleket, lazán egy kendővel, vagy kisebb gyermekeknél egy sapkával, hogy ha álmában forgolódik, ne gyűrje meg a füleit.

 

A fülplasztika lehetséges szövődményei

Valamely beavatkozás teljes szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. A leggondosabb orvosi beavatkozás után is kialakulhatnak szövődmények. Ha szakavatott fülsebész operálja a fület, akkor a fülészeti fülplasztikai szövődmények ritkák!!

A fülplasztika utáni  korai szövődmények – utóvérzés, vérömleny, gyulladás, bőrelhalás, porcelhalás – idejében felismerve jól kezelhetők. Késői szövődmények a túlhegesedés, vagy keloid képződés, de előfordulásakor, a műtétet követő három hónapon belül, injekciós kezelést lehet alkalmazni. Ritka esetben újabb műtéti feltárás is szükséges lehet.
Páros szervről lévén szó, a műtét utáni formai, méretbeli különbség előfordulhat.

 

Milyen eredmény várható a fülplasztikától?

fulpasztika utanA fülplasztikai műtét után közvetlenül már jól látható az elért eredmény. Néhány hétig tart a bőr regenerációja, ez az eredeti szín és tapintat visszatérését jelenti.

A fülön fonákérzés jelentkezhet, ami a fül bizonyos érzéstelenségét, egyben érzékenységét jelenti. Ez az állapot szintén magától rendbe jön.

A hölgyek nyugodtan feltűzhetik a hajukat, a férfiak pedig bátran mehetnek uszodába az új fülükkel.  

Más fülműtétek

Kisebb gyakorisággal fordulnak elő más jellegű fül deformitások. Ilyenek lehetnek a fülkagyló egyéb rendellenességei, mint pl. a légycsapófül, vagy a denevérfül. Műtéti megoldásaikat egyedileg tervezzük meg, alapvetően a fentebb leírt körülmények között operálunk.
A fülcimpán előfordulhat hasadék – fülbevaló súlya miatt – , lenövés, amely jó eredménnyel korrigálható.


Hova forduljon?

Ha a fülpanaszok valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!

Dr. Vass Zoltán

Szakrendelés:

6724 Szeged Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső aldalán a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19, szombat délelött is. 

Bejelentkezés: 06-70-635 5576,  06 20-397 4144, 

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Összefoglalás: A fültorzulás, elálló fül, rendellenesen elhajló fül, kiálló fül, esztétikai zavart okoz. 

Fül alakjának eltérései igen változatosak, de leggyakoribb fülrendellenesség az elálló fül, torz fül, aszimmetrikus fül. Elálló fülről akkor beszélünk, amikor a fülkagylók elállnak. Az elálló fül egyoldali fül rendellenség, vagy kétoldaliak az elálló fülek. Gyakori, hogy a két fül nem egyforma ez az aszimmetrikus fül. Aszimmetrikus fül is zavaró. Aszimmetrikus fülek esetén is fülsebészeit beavatkozás, fülkorrekció javasolt. A megoldás a fülműtét a fülplasztika vagy fülkorrekció, ami lehet egyoldali fülplasztika, vagy kétoldali fülplasztika. Aránytalan fülkagyló, nagy fülcimpa, lelógó fülcimpa. Fülbevaló utáni fülhegesedés, gyulladás után fülgyulladások megoldására is a fülplasztika javasolt. A nagy fülkagyló és kis fülkagyló is fülrendellenesség, ami aránytalan fül benyomást kelt. A fülsérülés utáni fültorzulások, fül hegesedések, fül hegek kezelése is fülsebész feladata. Aki fülplasztikai műtétet, fül rekonstrukciót végez (fül rekonstrukció) és fül helyreállító sebészeti beavatkozással plasztikázza a fület. Az elálló fül műtét ára a sikeres műtét miatt elhanyagolható az esztétikai öröm élményével. Az elálló fül kezelése házilag, elálló fül leragasztása, elálló fül hajviselettel történő elfedése nem jó megoldás. Még a csecsemő fül ragasztás sem hozza meg a várt eredményt, végén csak a fülműtét, fülplasztika, fül rekonstrukció hozza meg a sikert. Az elálló füleitől mindenki szabadulna az elálló fülek konty alá való takarásával, torzult fül ragasztásával, de végül az elálló fül műtéte a fülplasztika, az elálló fülek korrekciója a végső megoldás. Elálló fülkagyló, torz fülkagyló gyerekeknél viszonylag gyakori. Az elálló fülkagyló, elálló fülcimpa veleszületett fülfejlődési rendellenesség. A fülkorrekció, aszimmetrikus fülműtét, fülplasztika, elálló fül korrekció, eldeformálódott fülkagylók korrigálás, fülműtéti beavatkozás nem azonos a tympanoplastikával, amikor a dobhártyán végzünk dobhártya plasztikát. Az orplasztika nem azonos a dobüreg plasztikával, amikor a hallócsontokon végzünk plasztikai beavatkozást, hallócsont helyreállító műtétet. 
AZ ELÁLLÓ FÜL fülműtéti KEZELÉSE, A PLASZTIKAI SEBÉSZET
Elálló fül és fülsérülések utáni fül deformitások már korai gyermekkorban indokolttá teszik a fülplasztikát, fülplasztikai műtétet, fülkorrekciót. 
ELÁLLÓ FÜL KORSZERŰ MŰTÉTI KORREKCIÓJA A FÜLPLASZTIKA
Az elálló füllel és a fül deformitásokkal okvetlenül tevékenykedni kell, mivel személyiség zavarhoz vezethet. A fül deformitások, fülcimpa deformitások és az elálló fülek kihatnak a teljes életvitelre, gátlásosság, szorongás, visszahúzódottság alakulhat ki. A fájdalmatlan fülplasztika után esztétikai eredmény mellett pszichológiai javulás is jelentkezik.
A műtéti fülkorrekció, a fülplasztika célszerű ideje az iskolás kor. Helyes, ha a fülplasztikát fül orr gégész szakorvos végzi, aki ismeri a fül anatómiát és fülbetegségeket. A fülplasztika műtét fájdalmatlan gyermekkorban és felnőttkorban egyaránt.
FÜLPLASZTIKAI MŰTÉT MENETE
Plasztikai műtét helyi érzéstelenítésben vagy altatásban történik ezért a fülplasztika, fül korrekció a fájdalommentes. A FÜLPLASZTIKA UTÁNI SZÖVŐDMÉNYEK RITKÁK. A túl nagyra nőtt fülcimpák megkisebbítése, a fülkagylóív és az elálló fülek korrigálása a fülplasztika.
Aszimmetrikus fülek fülkorrekciója is a fülplasztika tárgykörébe tartozik. A fülplasztikai sebészeti beavatkozás során a fülkorrekcióval korrigálhatjuk a fül deformitás, okozta fülelváltozást. 
A csúfolás, csúfolódás, heccelődés hátterében gyakran az aszimmetrikus elálló fülek állnak. 
A fiatal kori fülplasztika előnye, hogy megelőzzük a rendellenes fül okozta lelki sérüléseket. Mivel a fülporc és a fülkagyló rugalmas, ezért könnyen formázható. Elálló fül korrekció során a plasztikai sebész a fülkagyló hátsó felszínén, a fülkagyló tapadásánál korrigálja a torzult fülporcot. Fül rekonstrukció során alakítunk ki az új fülkagylóívet.
Az elálló fül műtétje, fülcimpa hasadék korrekció a fülkisebbítés, mind fülkorrekciós fülműtétek. 
Fülkagylón végezhetünk esztétikai műtétet, elálló fülek korrekcióját vagy akár a fülek fejhez simítását. A nagy méretű fülek, túlzottan elálló fülek vagy aszimmetrikus fülek fülrekonstrukciót igényelnek. 
Találatok: 14841