Fülkürt hurut

fülkürt hurut gyógyítása homeopátia fülkürthurut tünetei búvárkodás kiegyenlítés Valsalva manőver Catarrhus tubae auditivae, Inflamatio tubae auditivae fülkürt elzáródás Eustach-féle kürt Eustach kürt gyulladás Eustach elzáródűs kürt dobüreg szellőzés orrüreg Eustach kürt légnyomás

Ősszel, télen és tavasszal a fülkürthurut (Catarrhus tubae auditivae, Inflamatio tubae auditivae, tuba hurut ) az egyik leggyakoribb, nem súlyos, de kellemetlen és hosszan tartó fülbetegség.

A fülkürt - orvosi nevén Eustach-féle kürt - a dobüreget az orrüreggel összekötő cső. A fülkürt jelentősége, hogy kapcsolatot létesít a dobüreg és a külső légnyomás között. A fülkürt normális működése esetén a dobhártya két oldalán kiegyenlíti a légnyomást. A fülkürt gyermekeknél laposabb szöget zár be, ezért nehezebben nyílik meg, mint felnőtt korban. Gyermekkorban a fükürt porca is lazább, ezért tuba porcozata kevésbé áll ellen az izmok feszítésének mint felnőttkorban.fülkürthurut

tubahurutGyors magasságváltozáskor, például repülés közben, főleg a fel- és leszálláskor sokszor kellemetlen feszültséget és dugulást érzünk a füleinkben kialalul a fülkürthurut. A fülkürthurut úgy kerülhető el a legkönnyebben, ha a fejünket előrehajtjuk, mert így a nyaki lágyrészek összetorlódva előnyös helyzetet teremtenek a fülkürt megnyílására. A fülkürt megnyitását egyébként a szapora nyelés által is elérhetjük. Fejünket hajtsuk, tehát előre és nyeljünk szaporán. A rágógumizás és a cukorka szopogatása is eredményes lehet a fülkürt szellőztetésére. A fülkürtöt Valsalva módszerrel is megnyithatjuk. A Valsalva manőver során levegőt préselünk a fülkürtön keresztül a dobüregbe.  fulkurthurut nathaAmennyiben náthásak vagyunk, utazás előtt feltétlenül használjunk az orr nyálkahártyáját lelohasztó orrcseppet (orrspray), mert könnyen fülkürthurut alakulhat ki. Nátha, orrdugulás esetében ne fújjuk túl erősen az orrunkat, mert ilyenkor az orrgaratból a levegő nagy erővel zúdul a dobüregbe, s oda az orrban levő kóros váladékkal baktériumok és vírusok is bekerülnek.

Felső légúti hurut esetén, pl. megfázáskor, az orrüreg és a garat nyálkahártyája, valamint a fülkürt orrüregi szájadéka is begyullad és ez vezet fülkürthuruthoz. A gyulladt orrgarati és fülkürt nyálkahártya megduzzad, ami szűkíti, sőt teljesen el is zárhatja a fülkürt nyílását. Ezáltal megszűnik a dobüreg szellőzése. A fülünkben kellemetlen fülfeszülést, füldugulást, fülpattogást érzünk, s a hallásunk is csökken (vezetéses halláscsökkenés). A fülkürthurut alatt  a negatív nyomás, vákum következtében a dobhártya beszívódik, (másképpen fogalmazva: a külső, magasabb légnyomás a dobhártya benyomódik) emiatt a dobhártya feszülés alá kerül. 

fulkurt zavar

 influenza fülkürthurut Eustach kürt megfázás nátha

 


A fülkürthurut patogenezise

A fülkürthurut alatt nyeléskor nem nyílik meg a fülkürt. A fülkürthurutnak több oka lehet

  • A tuba nyitó izom (a m. tensor veli palatini) elégtelensége következtében.
  • A tubanyálkahártya duzzanata miatt, mely létrejöhet a környezetből ráterjedő gyulladás (krónikus arcüreggyulladás, orrmandula gyulladás) vagy allergia következtében

orrmandula fulkurthurutA tubaszájadékot elzáró megnagyobbodott, beteg orrmandula, orrmandula gyulladás  (adenoid vegetació) következtében (gyermekeken vagy felnőtteken is lehetséges).

  • A tubaszájedék rosszindulatú orrgarati daganat miatti beszűrődése.
  • Orrsövényferdülés, concha bullosa vagy orrpolip is hajlamosíthat fülkürthurutra. A fenti okok miatt megszűnik a középfül ventillatiója, szellőzése, a dobüregből a levegő felszívódik és az üregrendszerben negatív nyomás alakul ki, ami savós középfülgyulladáshoz és nyákos középfülgyulladáshoz vezet. A mindennapi gyakorlatban többnyire felsőlégúti huruthoz (többnyire vírusfertőzés) társul. Egyszerű esetben csak az orrgarati tubaszájadék nyálkahártyája duzzad meg, s gátolja az orr és a tuba ventillatiót. A fülkürt szájadék duzzanatát  és szűkülését a reflux betegség is okozhatja. Mivel a garat képletek, orrgaratot is beleértve lúgos kémhatásúak, ezért a gyomorból felböffentett refluxos, savas gáz az orrnyálkahártya irrtácioját és duzzanát hozhatja létre.

 

A fülkürthurut tünetei és kezelés

kozepful hurut

Fülkürthurut alatt a náthát követően egy vagy két napra, ritkán akár egy hét múlva is a fülekben teltségérzést, fülpattogást, füldugulást érzünk, ami jelentkezhet éjjel és nappal is.  A fülkürthurut alatt a halláscsökken (vezetéses típusu halláscsökkenés). Némelyek úgy érzik, mintha hordóból beszélnének, "viszhangzik" a beteg füle, sok estben zúg a fül (fülzúgás), és fülkattogás, fülrecsegés érzés jelentkezik a fülben.Fülkürthurutnál a fülek eldugulnak, gyakran percek vagy akár órák múlva pattannak csak ki, s akkor áll helyre a normális hallás. Ez a folyamat azután ismétlődik. Végül pedig újra és végleg eldugul a fül.


fulfajdalomFülkürthurut alatt előfordulhat fülfájdalomis, de a fülhasogatás nem mindig jellemző. A fülfájdalom lehet enyhe fülfájdalom, de fülkürthurutban elviselhetetlen fülfájdalom szerencsére sohasem jelentkezik. Fülfájásos panaszok észlelése esetén keressük fel a fül-orr-gégész szakorvost. Addig is amig nem jut el fül orr gégészhez, használjon orr nyálkahártyáját lohasztó orrcseppet, orrsprayt.

Kerüljük a huzatot. Füleinket lazán dugjuk be vattával, mert itt nem a hang-, hanem csak a hőszigetelést kell megoldanunk. A fülkürthurut egy kellemetlen, gyakran hosszan tartó, de nem súlyos, a felső légúti hurutot, náthát követő makacs betegség. Fülkürthurut gyógyulása pár naptól akár egy-két hétig is eltarthat. Vegyük komolyan, mert ha nem vigyázunk, középfülgyulladás léphet fel szövődményként.

A torokgyulladás esetén javasolt gyulladásgátló teák fogyasztása, melyek enyhítik a panaszokat és a láz során elvesztett folyadékmennyiséget is pótolják. Nátha esetén még a panaszok kialakulása előtt a betegségre hajlamosak használjanak orrcseppet. Reflux okozta fülkürhurtuban, a fefluxot kell kezelni, helyes diétával, esetleg gyógyeszerrel. Ezzel kapcsolatosan keressen bennünket segítünk. Fülspecialista.hu.  Fül orr gégész: Tel: 06 70 63 555 76

 

Fülkürthurut szövődményei 

savos kozepfulgyulladas

Tartós fülkürthurut esetén a dobüregben kialakult negatív nyomás következtében a nyálkahártya ereiből először a vér folyékony elemei (exudátum majd transzudátum), áttetsző vérsavó szivároghat a dobüregbe. 
A fülkürthurut szövődményeként mikroszkóppal nézve jól látható a folyadék nívója és a dobüregben megrekedt buborék. Így alakul ki az akut és krónikus savós serrosus középfülgyulladás (otitis media catarrhalis chronica serosa).

Ha a fülkürthurut folyamata tovább fennáll, akkor a dobüreg nyálkahártyájában megszaporodnak a nyákot termelő kehelysejtek, és kialakul a krónikus mukózus, nyákos középfülgyulladás (otitis media chronica mucosa). Mind a savós középfülgyulladás, serosus középfülgyulladás, mind a nyákos középfülgyulladásmukózus középfülgyulladás esetén bakteriális vagy vírusos felülfertőződés jöhet létre, aminek következtében gyulladásos alakos elemek, fehérvérsejtek lépnek ki a vérből. Így alakul ki az akut, gennyes középfülgyulladás. A felszaporodott, baktériumokkal és vírussal telt gennyes váladék nyomást gyakorol a dobhártyára is, ezért füfájdalommal, fül lüktetéssel is együtt jár. A fülfájdalom sokszor kisugárzik a környezős területekre. 


A fülkürthurut diagnózisa 

fulvizsgalat

A fülkürthurut többnyire heveny felső légúti huruthoz társul, ezért ennek a tünetei észlelhetők. A fülkürthurut mikroszkópos képe: a dobhártya behúzódott, pneumaticus tölcsérrel renyhébben mozgatható.

A fénykúpreflex kiszélesedett, esetleg szabálytalan, a kalapács markolata látszólagosan megrövidül, a harántnyúlvány promineál. A fülkürthurutra jellegzetes a dobhártya küllőszerű, radier erezettsége. A fülkürthurut kórtörténete jellemző. Fontos a fül mikroszkópos vizsgálata. Hallásvizsgálattal vezetéses típusú halláscsökkenés, halláskárosodás mérhető. Tympanometriás vizsgálattal: a negatív nyomás mutatható ki a középfülben. 

 


A fülkürthurut differenciál diagnózisa

lugos taplalkozas

A fülkürthurutot el kell különíteni az akut savós, serosus középfülgyulladástól (otitis media catarrhalis chronica serosa). A fülkürthurut tüneteit el kell különíteni egyéb, ép dobhártya, zárt dobüreg esetén kialakuló vezetéses halláskárosodástól (otosclerosis, hallócsontláncolat megszakadás, dobüregi vérzés stb.)


A fülkürthurut megelőzésenfluenza fülkürthurut Eustach kürt megfázás nátha

A középfül szellőzésének zavarát a szervezet elsavasodása  is okozhatja. Az arcüregek, a fülkürt és a középfül nyálkahártyájában a méregtelenítési folyamatok során duzzanat és kóros nyákképződés jön létre, mivel a szervezet a nyákokon keresztül is próbál megszabadulni a feleslegessé vált savaktól, ill. a szervezetben keletkezett és a savak megkötése során kialakult méreganyagoktól. Célszerű a helyes táplálkozás megválasztása. Az étkezési szokások, az étrend megváltoztatásával és bázikus természetes alapanyagú táplálék kiegészítők alkalmazásával az anyagcsere helyes irányba terelhető. A bő folyadékbevitel elengedhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. Olyan kiegészítők használatát javasoljuk, amelyek természetes alapanyagokból pótolják a kiesett bázisok és megkötik a felesleges savakat. 


Hova forduljon?

Ha Fül- orr- gégészeti panaszai vannak, dugul a füle, zúg a füle, szédül stb.  akkor forduljon hozzánk bizalommal!


Fül- orr- gége magánklinika:  

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső aldalán, a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19
Bejelentkezés:   06 20-397 4144,  06-70-635 5576

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Fül- Orr- Gége Magán Klinika helye:


Összefoglalás: A fülkürthurut egyik leggyakoribb fülbetegség. A fülkürt a dobhártya két oldalán kiegyenlíti a légnyomást. A fülkürt gyermekeknél lapos szöget zár be. Fülkürtöt a szapora nyelés nyitja meg. Valsalva manőver során levegőt préselünk a fülkürtön keresztül a dobüregbe.  Nátha esetén,megfázáskor, utazás előtt használjunk orrcseppet (orrspray), mert fülkürthurut alakulhat ki. Fülkürthurut oka a felső légúti hurut, megfázás, reflux, garat nyálkahártya duzzanat. A tubaszájadékot elzáró megnagyobbodott, orrmandula, orrmandula gyulladás (adenoid vegetació). Fülkürthurut tünetei fülfeszülés, füldugulás, fülpattogás, vezetéses halláscsökkenés. Tubahurut, fülkürthurut kezelése: orrfulyás, orrcsepp, antihisztamin, kálcium, arc melegítés, gyógyteák, lúgosítás.

 

 

Találatok: 59203