Fülsérülések

A fül sérülése, az othematoma 

fulserules othematomaAz othematoma gyakori fülsérülés, a fülkagyló véraláfutásával és fülfájdalommal jár. Zárt, tompa trauma, ütés hatására a fülkagyló lilásan megdagad, a fül megdagad. A fül bőr-porchártya leválik a porcról és a porchártya alatt vérömleny (fül hematoma, haematoma, othematoma) képződik. Az othematoma igen heves fül fájdalommal és lázzal is járhat. A fájdalom lüktető, pulzáló és kisugárzik a környező területekre  is. 

 

Az othematoma kezelése

Othematoma kezelés: Széles kimetszés a bőrön, az elhalt, sérült fülporc kikaparása (kürettage) javasolt. Nagy fülsérülés esetén porcablakot lehet készíteni, mellyel lehetővé tesszük a két porchártya lemez összetapadását, és így megakadályozzuk újabb vérömleny, hemangioma ill. savós hólyag (seroma) kialakulását a fülporc és a fülporchártya között. Othematoma esetén 1 hétig nyomókötés  javasolt. Othematomában antibiotikum védelem, gyulladáscsökkentőket adunk, szükség esetén fájdalomcsillapítás és lázcsillapítás javasolt. Az othaematoma gyakran kiújulhat, és akkor operálni kell, mert különben az eredmény birkózófül, ami  maradandóan megvastagodott, torzult fülkagyló. Othematomában és birkózófül esetében a hallás nem károsodik.

fulserules birkozofulOthematomában Tilos: A sérült fül ismételt szúrkálással óvatosnak kell lenni, mert savós hólyag, vagy felülfertőződés következhet be, következményes fül porchártya gyulladással.

Nem kezelt esetekben a vérömleny a fülben kötőszövetesen szervül, a fülkagyló másodlagosan zsugorodik, deformálódik (bírkózófül), füldeformitás alakul ki, amit csak fülplasztikai műtéttel tudunk korrigálni. 


Éles fülsérülések, nyílt fülsérülések és tompa fülsérülések

A fülkagyló és a külső hallójárat porcos részének sérüléseinél, fülzúzódásnál, a fül traumáinál, alapvetően szem előtt kell tartanunk, hogy a fülporchártya károsodása porcelhaláshoz (fülporcelhalás) vezet, és minden bakteriális fertőzés fülporchártya gyulladást okozhat a fülporcváz részleges vagy teljes pusztulásával. Így zsugorfül, hallójárat elzáródás jöhet létre. Fülplasztika

A fülkagyló részleges vagy teljes leszakadása esetén a sérültet azonnal szakintézetbe – fül-orr-gégészetre – kell szállíttatni, s vele együtt oda kell juttatni a leválasztott, leszakadt fülkagyló darabot is. Még a teljesen, vagy nagyrészt leszakadt fülkagylót is jó eredménnyel vissza lehet varrni (fülműtét, fülkagyló műtét, fülplasztika). A fül visszavarrást szakszerűen kell végezni. Döntő, hogy a fültrauma, fülsérülés és a sebészi ellátás között eltelt idő az 1 órás határt ne lépje túl. A gondos fülplasztikai fülműtét során elkerülhetjük, hogy elálló fül, vagy deformált fül alakuljon ki. Fülsérülés kezelése fülsebész feladata! A fülseb ellátása, a fülseb tisztítás, fülseb varrat behelyezése, antibiotikum, tetanus elleni védelem, fájdalomcsillapítás.

Fülfagyás

ful fagyas

Télen a szabadon hagyott külsőfül fokozott fagyásveszélynek van kitéve. A fülfagyás, a fülsérülés különböző súlyossági fokot ölthet:.
1. fokú fülfagyás: a bőr elkékül, lividdé válik (érösszehúzódás).
2. fokú fülfagyás: fül keringési zavar, a fülben hólyagképződés jelenkezik
3. fokú fülfagyás: mély szöveti elhalás a fülben.

A fülfagyás kezelés: A fül lassú felmelegítése, a fül mosása, a fül fertőtlenítése, a fül steril lefedése, antibiotikum adása, értágítók intravénásan. Alapvetően fülfagyásnál száraz fülkezelés javasolt.

 


Fül égés

FUL EGES

A fül égési sérülése létrejöhet  a fül direkt égésével, vagy robbanási sérülés részeként. Fül égésnél ugyanazok a kezelési elvek érvényesek, mint általában a bőr égéseinél, de tekintettel kell lenni a bőr és a porc közötti szoros kapcsolatra. A fül megégés során károsodott fülporcot és égett, elhalt bőrt el kell távolítani. A fül égés oka gondos odafigyeléssel megelőzhető. A fül égés késői komplikácói és szövődményei a fülkagyló elhalás, hallójárat elzáródás vagy hallójárat szűkület, halláscsökenés, fülzúgás. A  dobhártya sérülés és a hallócsont láncolat sérülés szerencsére égés során ritka.  

 

A középfül sérülései

fultisztitas fulserules

A középfül sérülés leggyakoribb oka a fül felesleges piszkálása, fül tisztogatása, vakarása. Rossz szokás a rendszeres fültisztítás, amelynek következtében a hallójárat, és a dobhártya is sérülhet.

A dobhártya sérülés (dobhártya perforáció) sajnos együtt járhat a hallócsontok károsodásával, ami nagyfokú vezetéses típusú halláscsökkenéshez vezethet. A dobhártya sérülés, a középfül sérülés, a dobüreg sérülés  jellemző tünete a fülfájás és a fülvérzés.   

dobhartya szakadas

A dobhártya sérülést azonnal fülműtéttel kezelni kell (timpanoplasztika). Mikroszkópos fülvizsgálat mellett a dobhártyán a vérző sebfelszínt le kell tisztítani, és a dobhártyán keletkezett lyukat (dobhártya perforáció, lyukas dobhártya) le kell fedni. Az esetek nagy részében a gyógyulás jó, a dobhártyán a lyuk lassan záródik, s akár nyomtalanul gyógyulhat. Ha dobüregi felülfertőzés jön létre, és akut középfülgyulladás alakul ki, akkor a fület folyamatosan kezelni kell. Ebben az esetben gyakoribb, hogy maradandó lyuk keletkezik a dobhártyán (dobhártya perforáció, krónikus mesotympanalis otitis). Ezt csak fülműtéttel lehet rendbehozni (tympanoplastica). A tympanoplastica oka a fül trauma, dobártya szakadás, lyukas dobhártya, fülvérzés.  Ha a hallócsont láncolat a dobhártya sérülésés kapcsán megsérült, akkor azonnali műtét (tympanolplastica) javasolt.

dobhartya perforacio zarodasaHasonlóan azonnali tympanoplastica műtét indokolt, ha felmerül a belsőfül sérülése. A belsőfül folyadékterének elvesztése teljes süketséghez vezethet, s a felülfertőződés miatt még életveszélyes agyi szövődmény is kialakulhat (agytályog, agyhártyagyulladás). A manapság divatos fülgyertyázás is igen sok gondot okozhat

Fülgyertya káros fülgyertyázás Tilos mechanikus fülsérülések fül fülpiszkáló használata fülgyertya szövődménye rossz szokás fülgyertyázás mellékhatása gyertyázás viaszpermet hallójáratba dobhártyára, gyertya viasz beleég a dobhártya felszínébe. Viaszpermet  viasz a dobhártyán hallásromlás fül gyulladás  fül orr gégészet Szeged fül- orr- gégészeti trauma, dobhártya szakadás, lyukas dobhártya, fül vérzés Szegedi fülészA fülgyertya használatával mechanikus sérülések ugyanúgy kialakulhatnak, mint a fülpiszkáló használata esetén. A fülgyertyázással kapcsolatos gondok azonban sokkal alattomosabbak, s csak később kerülnek látótérbe.

A fülgyertyázás során finom viaszpermet kerül a hallójáratba és a dobhártyára, ami folyamatosan beleég a dobhártya felszínébe. Mikroszkóppal megvizsgálva jól látható a viaszpermet, ami idővel egységes hártyát képez a dobhártyán. A fülgyártyából származó viasz hallásromlást és következményes gyulladásokat okozhat. Sajnálatosan a fülgyertyából származó viasz nem tud úgy kiürülni a fülből, mint a fülzsír. A viaszcseppek ugyanis, a tetováláshoz hasonlóan a hám rétegei közé kerülnek, ahonnan még szakorvos sem tudja eltávolítani. A fül orr gégészet betegségek, fül- orr- gégészeti trauma, dobártya szakadás, lyukas dobhártya, fül vérzés a fülgyártyázás terjedésével szaporodik. 

 Szegedi fülész

Ha a fülét valamilyen sérülés éri, azonnal szakorvoshoz kell fordulnia.


Hova forduljon fül panaszával?

Csak oda, ahol mikroszkópos fülvizsgálat, modern hallásvizsgálat, audiológia, tympanometriás vizsgálat rendelkezésre áll. Fül klinikánkon, garantálni tudjuk a legmodernebb fülvizsgálatot és a fájdalom nélküli fülészeti beavatkozást és fülműtéteket.

 

Ha fül orr gége vagy a fülpanaszok valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!


Fül orr gége Klinikánk:

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső aldalán a templommal szemben.

Dr. Vass Zoltán  fülész és audiológus szakorvos

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19. szombaton délelött is.

Bejelentkezés06-70-635 5576,   06 20-397 4144, 

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Fül Orr Gége Magán Klinika helye:


Összefoglalás: A fül sérülése, othematoma a fülsérülés, a fülkagyló véraláfutása fülfájdalommal jár és a fül megdagad. A fül porchártya és vérömleny, haematoma, othematoma, fül hematoma keletkezik. Az othematoma éles fül fájdalommal jár. A fülfájdalom lüktető, pulzáló és kisugárzik. Othematoma kezelése széles bőrkimetszés és porcablak képzés. Nyílt fülsérülések és tompa fülsérülések fülzúzódás, fül trauma esetén a bőr és a fül porca károsodik, ami fülporchártya károsodását porcelhalást,fülporcelhalást okozhat. és zsugorfül, hallójárat elzáródás jöhet létre. Fülkagyló szakadását azonnal operálni kell.- A leszakadt fülkagylót vissza lehet varrni fülműtétel, fülkagyló műtétel, fülplasztikával. Fül visszavarrás sürgősségi műtét. Fülfagyás oka különböző. Szabad fül és külsőfül fagyásveszélye nagy. Fülsérülés  fülfagyás kezelése felmelegítés, a fülmosás a fül fertőtlenítés. Fül égés, sérülés szövődményei fülkagyló elhalás, hallójárati elzáródás hallójárat szűkület.

 

 

 

Találatok: 33762