Fülzsír

Kattints ide, Itt a megoldás

 

fulzsir A külső hallójárat leggyakoribb betegsége a fülzsír dugulás (fülzsír, cerumen, fülszír dugó, koszos fül). A fülzsírképződés természetes folyamat, a hallójárat ezt öntisztulás révén kifelé üríti. A külső hallójárat hőmérséklete, páratartalma, és szellőzése mellett a baktériumok szaporodása szempontjából a hallójárat pH-értékének van döntő jelentősége.  Normálisan  a hallójárat savas kémhatású, pH 3-5 között mozog. Ezt az egészséges kémhatást a fülzsír tartja fent. fülmosás 

 


fulzsir fuldugulas

A savköpeny károsodása (pH-emelkedés >6,0) előfeltétele a fertőzés kialakulásának (fülgombák, baktériumok). A fülzsír puhán tartja, krémezi a hallójáratot, és védelmet biztosít. Az egészséges hallójáratnak előfeltétele, hogy egy vékony fülzsírréteg vonja be. Az egészséges fülzsír színe barna, vagy sárgás barna. A következő faktorok vesznek részt a hallójárat védelmében: alacsony pH-érték, a faggyúmirigy izzadmány zsírsavai, a fülzsír termelő mirigyek váladékénak normális lysozym-tartalma, ép öntisztuló mechanizmus, a hallójárati bőrrétegeinek kifelé irányuló sodródása. Ezen védőfaktorok károsodása (allergia esetén, a pH eltolódása savas irányba, a védőfilm mennyiségének csökkenése vagy összetételének megváltozása mechanikai ingerekre vagy visszatérő gyulladások következtében) a hallójárat gyulladásait okozhatják. fülzsír

 

fulviszketes fulzsirA test a bőrön keresztül is próbál megszabadulni a salakanyagoktól ill. a felesleges savaktól. A túlsavasodás miatt testünk belső egyensúlya gyakran felborul. Ugyan szervezetünk védekezik ez ellen, minden tartalékát beveti a savak megkötésére, de egy idő után kimerülnek tartalékai. Ekkor megjelennek a savasodás tünetei, a betegségek. A fokozott fülzsír termelődés is a szervezett általános savszintjének emelkedésére utalhat.

fulgomba candida

Gyakori, hogy azoknak akiknek sok a fülzsírja azoknál a betegeknél szájszag, fokozott izzadás, fogkő képződés és gyomor panaszok, (reflux betegség) is jelentkeznek, s gondos vizsgálattal a savasodás egyéb jelei is megfigyelhetők.

A bőrön keresztüli sav kiválás számos betegséget is okozhat. A savas állapot a gombák, penészgombák, baktériumok hívójele. Többek között megjelenik a fül gomba is. A hallójáratban a fülzsíron gombás telepek jelennek meg. A fülgobmák (candida megjelenése, gombás hallójárat gyulladás) azt jelzik, hogy ez a szervezet már pusztulásban van, tehát megjelennek és végzik a lebontó munkájukat. Ezek az élősködők, a fülgombák a mi táplálékainkat fogyasztják, elveszik energiánkat, ráadásul erősen savas salakanyagaikat belénk ürítik, ezzel tovább savasítják testünket.

 

A fülzsírosodás megoldása

fulmosas fulzsir

A fülzsír megoldása a savas állapot megszüntetése, mivel lúgos környezetben ezek az apró lények életképtelenek. A bázikus táplálkozás sokat segíthet a fülzsír megelőzésében. Fontos tudni, hogy a bőr és a belek szoros összefüggésben állnak egymással, így minden bőrbetegségnél ügyeljünk arra, hogy rendben legyenek a beleink, és megtisztítsuk őket. fA gyakori füldugulás oka néha a túlzott piszkálás is lehet. A természetes öntisztító mechanizmusok szabadon tartják a fület, ezért külön tisztításra nincs szükség.

A fültisztítóval visszanyomokodjuk a fülzsirt (cerumen), ami beszárad, és elzárja a hallójáratot. Időnként azonban a fülzsírból dugó (fülzsírdugó, cerumen dugó) képződhet. Ennek az a jele, hogy az érintett oldalon gyengébben, tompábban hallunk (vezetéses típusú halláscsökkenés). Füldugulás esetén forduljon hozzánk, szakorvosokhoz. A fülzsír a fül dugulása miatt fülzúgáshoz is vezethet, amely a fül kimosása után megszűnik. 

 

A fülgyertya

A fülzsír kezelése, eltávolítása 

 

dobhartya serulesA fülzsír dugót műszerek segítségével 

könnyedén eltávolítjuk, vagy speciális öblítő készülékkel kimossuk a fület (fülmosás, fülszívás). Ha további kezelést látunk szükségesnek, gyógyszert írunnk fel és elmondjuk a tennivalókat. A hallójáratok fültisztító pálcikával rudacskával, esetleg hegyes tárggyal történő "mechanikai" tisztítását semmi esetre sem ajánjuk!

A fültisztítás ingerelheti az amúgy is érzékeny bőrfelületet, mely fájdalmas hallójáratgyulladáshoz vezethet, ráadásul megsérülhet a dobhártya. Fültisztító pálcával, a dobhártyáig nyomhatjuk a zsírt és teljes füldugulást érünk el. Ha a fület szappannal vagy tusfürdővel mossuk (lúgos kémhatású anyagok), netalántán rendszeresen tussal kimossuk a fület, akkor a természetes savas köpenyt is eltávolítjuk. A gyakori fülmosás ezér hajlamosít a fülzsír termelődésre. ülgyertya

hallojarat gyulladas

A rendszeres fültisztítással a fülben a védekező rétegek lecsökkennek s a mechanikus tisztítás hatására bejuthatnak kórokozókat a bőr rétegei közé. Ezek a kis sérülések fülváladékozással is járnak, ami kifejezetten jó táptalaj a baktériumok, gombák szaporodásának és rendszerint hallójárat gyulladáshoz vezet. Fülgyertya használat csak ront a helyzeten. Gyakori manapság a fülzsír spray, vagy fülspray használata. Sajnos az esetek egy részével ezekkel a fülspraykkel inkább ártunki, mert a folyadék hatására megduzzad a fülzsír és a még meglévő rések is eldugulnak, a hallás romlik. A nedves, felázott fülzsír áztatja a hallójáratot és ez fájdalmas hallójárat gyulladást eredményez. Divatos manapság a fülgyertya használat is. A fülgyertya nagyon sok fülbetegség okozója lehet. Mikroszkóppal jól látható, hogy a meleg viasz kezedben permetszerű lerakódást okoz a dobhártyán és a hallójáraton. Később ez a viaszréteg megvastagszik, lezárja a dobhártya és a hallójárat szellőzését, ami fülgyulladáshoz vezet.  Ennek viaszrétegnek az eltávolítása nagyon nehéz, ezért a fülgyertya használatától tartózkodjunk. A fültisztítást, érdemes babolajjal végezni, ameddig törölközővel beér az ujjunk.

  Szegedi fülész, fülész orvos, fül orr gégész, fül orr gégészet, fül- orr- gégészet


Egyéb kérdésekben hívjon a 70 63 555 76, 20-397 4144 telefonszámon, vagy keressen e-mailen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Hova forduljon?

Ha a fülpanaszok valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!


Fülklinikánk:

6724 Szeged Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső aldalán a templommal szemben. orvos, fül orr gégész, fül orr gégészet, fül- orr- gégészet

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19, szombat délelött is. 
Bejelentkezés:  06-70-635 5576, 06 20-397 4144, 

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szeged, Fülészeti és gégészeti rendelő Dr. Vass Zoltán


Összefoglalás: A hallójárat betegsége a fülzsír, fülzsír dugulás, cerumen. A hallójárat savas kémhatású, amit a fülzsír tart fent. A savköpeny károsodása segíti a fül fertőzések kialakulását, fülgombák megtelepedését. A hallójárat védelmét alacsony pH, a faggyúmirigy, fülzsír termelő mirigyek váladéka, öntisztuló mechanizmusok okozzák. Fül védőfaktorok károsodása, allergia, mechanikai ingerek visszatérő fülgyulladások, hallójárat gyulladások fülzsírtermelési zavart okoznak. Fül savköpenye, cerumen, fülzsír puhán tartja a bőrt. A fokozott fülzsír termelődés is a szervezett általános savszintjének emelkedésére utalhat. Ha sok a fülzsír azoknál szájszag, fokozott izzadás, fogkő képződés és gyomor panaszok, (reflux betegség) is jelentkezhet. Savas állapot a fülgombák, penészgombák, candida albicans, kandida, baktériumok melegágya. Fülgomba megjelenés oka is a fülzsír. Hallójáratban a fülzsíron gombás telepek szaporodnak el. A gombás hallójárat gyulladás, fülgomba, candida albicans megjelenése, arra utal, hogy ez a szervezet pusztul. A fülzsírból dugó (fülzsírdugó, cerumen dugó) füldugulást okoz, ezért tompábban hallunk (vezetéses típusú halláscsökkenés). Füldugulás esetén forduljon szakorvoshoz. A fülzsír dugót eltávolítjuk, kimossuk a fület (fülmosás, fülszívás).

 

Találatok: 56154