HírlevélFülzúgás

Share

fülzúgás 1A fülzúgás, más néven fülcsengés, fülsípolás, fülbúgás vagy tinnitusz (tinitus), hanginger hiányában fellépő hangérzet. A fülzúgás, fülcsengés, fülbúgás egy olyan hangérzet, amelyet a beteg annak ellenére észlel, hogy közben külső hanginger nem hat rá.

A fülzúgos beteg időnként, vagy tartósan különféle hangokat hall a fülében, ill. a fejében (fülbúgás, fülsisterergés, fülsípolás, fül morajlás, fülkattogás, fül pattogás, fülpattogás, fülcsengés, fül ciripelés).

Ez a hanghatás lehet például morajlás, kattogás, sistergés, sípolás, dübörgés, suhogás. Egyesek olyan zajhoz hasonlítják, mint a magasfeszültségű vezeték zúgása, vízcsobogás, repülőgépzaj, motorhang.

Fülzúgás során egyidejűleg többféle hang is felléphet. Fülcsengés alatt a hallott zaj erőssége nagyon egyéni. A fülcsengés legtöbbször csendes környezetben a legkellemetlenebb. A fülcsengés tartós fennállása esetén gátolhatja az elalvást, a koncentrálóképességet, egyre jobban zavarhatja a mindennapi életet.

 

fülzúgás 3A fülcsengés vagy fülzúgás tünet lehet egy- vagy kétoldali fülcsengés, átmeneti vagy tartós.

A fülzúgás formái lehetnek egyszerűek vagy összetettek. A kóros hangérzet lehet mély morajló fülzúgás vagy magas éles sípoló zaj , néha pulzáló, gyakrabban állandó jellegű hanghatás.

A fülzúgás, fülcsengés időnként egészséges egyéneknél is jelentkezhet, néhány percig tart és spontán szűnik. Súlyos és sokáig tartó fülcsengés alvászavart, fáradtságot, fejfájást és csökkent koncentrálóképességet okozhat.


A tinnitusz általában a hallásvesztés kezdetén jelentkezik a fülben. A halláscsökkenés mértéke lehet egészen enyhe is, az öregedés velejárója (presbyacusis), zajártalom, vagy másfajta kóros elváltozás. A fülzúgást és a fülcsengést gyakaran szédülés is kísérheti. 

 

A fülcsengés és a fülzúgás nem különálló fülbetegség, hanem tünetegyüttes, amelynek két formáját különböztetjük meg:

 

OBJEKTÍV ÉS SZUBJEKTÍV FÜLZÚGÁS, FÜLCSENGÉS

 

objektív fülzúgás okai szubjektív fülzúgás okai halláscsökkenés hallott zaj erős csendes környezet koncentrálóképesség Forgó Szédülés oka bizonytalan Szédülés okai rejtélyes Szédülés klinika Szédülés típusai bizonytalan Szédülés Menier Szédülés tünetek megfoghatatlan Szédülés fülzúgás zsibbadás Szédülés magas vérnyomás egyensúlyzavar Szédülés alacsony vérnyomás Szédülés klinika Szédülés ájulás Szédülés meghatározás Szédülés kezelés kezelése Fülzúgás tünetei fülcsengés tünete kétoldali Fülzúgás átmeneti fülcsengésObjektív a beteg fülzúgása, ha a fül zúgása és a fül csengése az orvos vagy más személy számára is hallható, vagy ha pulzáló jellegű.  A fülsípolást kiváltó tényezői származhatnak az ér- és keringési rendszerből és kiválthatják fülkürt eltérések, de létrehozhatják a dobüregi izmok működési zavarai is.

Objektív fülzúgás, fülsípolás esetén a hanghallásokat leginkább a fej és a nyak ereinek speciális elváltozása, vagy a középfül és a szájpadlás izmainak fokozott mozgása okozza. Ezek az okok és tünetek nagyon ritkák.


A szubjektív fülzúgás, fülsípolás és fülcsengés mások számára nem érzékelhető, fizikai eszközökkel ez a hanghatás nem mérhető. A szubjektív fülcsengés és fül morajlás lényegesen gyakoribb az objektívnél.

A fülsípolás és fülcsengés oka: a belsőfülből (csiga, cochlea), eredő és a belsőfülhöz haladó hallópályák és a hallókéreg működési zavara. Mivel a hallókéreg működése a lelki működésekkel is kapcsolatban áll, a fülzúgás esetenként nem testi betegség, hanem lelki egyensúlyvesztésre figyelmeztető vészjelzés is lehet.

 

FÜLZÚGÁS, FÜLCSENGÉS ÉS A FÜLSÍPOLÁS ELŐFORDULÁSA

 

fülzúgás%205Az Egyesült Államokban 36 millió (12%) embernek van fülzúgása, fülcsengése, fülsípolása, közülük 9 (3%) milliónak jelent ez az életét megzavaró tünetet.

Brit felmérés adatai szerint a populáció 35-45 %-a tapasztalt már valamilyen tinnituszt. A lakosság 8%-ának van tinnitusszal kapcsolatos alváspanasza.

A svéd és brit felnőtt lakosság 1-2 %-a panaszkodik "egész napos gyötrő" vagy "az életminőséget súlyos fokban befolyásoló" fülzúgásról, fülcsengésről, és fülsípolásról..

A fülzúgás és fülcsengés a leggyakrabban a 40-70 évesek között jelentkezik, férfiaknál gyakoribb, mint a nőknél.

Hetven éves kor felett az összes felnőtt lakosnak több mint a 35%-nak van közepes vagy nagyobb fokú hallásromlása és több mint a 10 %-a panaszkodik komolyabb fülzúgásról.

 

FÜLZÚGÁS, FÜLCSENGÉS KIALAKULÁSA ÉS OKAI

A fülzúgás és szédülés szinte minden embert érintő tünet, amelynek hátterében különböző betegségek állhatnak. A  leggyakoribb oka a fülzúgásnak, fülcsengésnek és a szédülésnek például az éhség alacsony vérnyomás, illetve az alacsony vércukorszint.

 

A SZUBJEKTÍV FÜLZÚGÁSNAK SZÁMTALAN OKA LEHETSÉGES:

dörrenés ártalom zajártalom éles hang sérülések fülcsengés tinnitus hallásvesztés fülben hallásvesztés öregedés velejárója, zajártalom, vagy másfajta kóros elváltozás Tinnitus egyesület tinnitus klinika Szeged fülzúgás klinika tünet együttes fülzúgás klinika fülzúgás specialista tinnitus specialista Objektív fülzúgás szubjektív fülzúgás homeopátia Objektív fülzúgása oka zúgás kezelése hallható zúgás pulzáló fülzúgás jellegű fülzúgás Kiváltó tényezői ér eredetű fülzúgás keringés eredetű fülzúgás dobüregi izmok működési zavara A szubjektív fülcsengés és füzúgás leggyakoribb fülbetegségek kiváltotta okai a hallójárati idegentestek, egyszerű fülzsírdugó, a dobhártya betegségei, középfülgyulladások, fülkürt hurut, otosclerosis, erős hangok által kiváltott belsőfül károsodások (diszkó, petárda, lövészet, vadászat, zajos munkahely).

Fülzúgáshoz vezethetnek a sérülések, jóindulatú daganatok (akusztikus neurinoma), idegi halláscsökkenések, a hirtelen halláscsökkenés, időskori halláscsökkenés (presbyacusis).

Az akut és krónikus hallásromlásnál a belsőfül szőrsejtjeinek károsodása jön létre. Ez a károsodás kóros hangosságfokozódással (zavaró hangosság érzet, recruitment) és beszédértési zavarral jár.

 

 

ideg károsodás zúgás halláscsökkenés búgás Objektív fülzúgás hanghallás oka nyaki erek speciális elváltozása középfül fülzúgás klinika fülzúgás specialista tinnitus specialista szubjektív fülzúgás fülzúgást okoz belsőfül cochlea fülzúgás belsőfülből hallópályák hallókéreg működési zavar szőrsejtek halló sejtek hallókéreg működése fülzúgás lelki egyensúly pszichés Fülzúgás előfordulása gyakori fülzúgás statisztika tünet tinnitus klinika tinnitus kezelés alváspanasz alvászavar egész napos gyötrő fülzúgás gyötrő fülzúgásKRÓNIKUS FÜLZÚGÁS ÉS FÜLCSENGÉS

Krónikus fülzúgásánál a károsodott idegrostokon spontán ingerület lép fel, amit a centrális hallóközpontok nem tudnak elkülöníteni az aktuális, valóban hallható hangoktól.


Rohamokban jelentkező fülzúgást, fülsípolást és szédülést okozhat a hallóideg gyulladása, amely általában vírusos eredetű (pl. herpes vírus) és főként a fiatal felnőtteket érinti.

 

 

 

Méniére betegség fülzúgás fülcsengés teltség érzés nyomás a fülben Fülzúgás tünetei fülzúgás kialakulása okai szédülés tünet oka a szédülésnek például éhség alacsony vérnyomás alacsony vércukor szubjektív fülzúgás fülbetegségek hallójárati idegentest fülzúgás fülzsírdugó, dobhártya betegségeik fülzúgás, középfülgyulladás fülkürt hurut, tinnitus otosclerosis, fülzúgás erős hang belsőfül károsodás diszkó, petárda, lövészet, vadászat, zajos munkahely Fülzúgáshoz vezet sérülés jóindulatú daganat akusztikus neurinoma idegi halláscsökkenés hirtelen halláscsökkenés, időskori halláscsökkenés presbyacusis

 

 

A legismertebb - fülzúgással, fülcsengéssel  és szédüléssel járó - betegség a Méniére-betegség. A Meniere betegség pontos oka ismeretlen.

Annyit tudunk, hogy A  Menier betegségnél a csiga folyadék tere és a helyzetérzékelés és egyensúlyérzékelés fülben található szerve, az ún. labirintus kitágul, a benne lévő folyadék felszaporodik, és ez okozza a panaszokat.

A Menier betegség jellemző tünete a rohamokban jelentkező szédülés, hallásromlás és fülzúgás.

 

 

 

 

Agydaganat fülzúgás szédülés hallásromlás sclerosis multiplex akusztikus neurinoma idegi halláscsökkenés hirtelen halláscsökkenés, időskori halláscsökkenés presbyacusis akut hallásromlás fülzúgás krónikus hallásromlás belsőfül szőrsejtjei fülzúgás károsodás kóros hangosságfokozódás zavaró hangosság érzet, recruitment beszédértési zavar fülzúgás szédülésA füsípolás, fülcsengés panaszok hátterében a központi idegrendszer betegsége is állhat.

Ilyen fülcsengést, fülsistergést okozó betegségek például az agyi keringészavarok, koponyasérülések és agysérülések, jó és rosszindulatú agydaganatok, de a migrén és epilepszia tünete is lehet a fülzúgás.

Az "ostorcsapás" sérülés, baleset, amikor hátulról mennek bele az autóba, szintén gyakran jár fülzúgással és szédüléssel.

A fül sérülésének oka, hogy az utasok feje hátracsapódik és a nyak ill. a váll izmaiból abnormális idegimpulzusok jelentkeznek, de az agytörzs sérülése is létrejöhet.

Az agyhártyagyulladások (meningitisek) után is kialakulhat tinnitus, fülbúgás, fülsistergés vagy fülzúgás.


A sclerosis multiplex esetében a fülzúgás, tinnitus az első tünet lehet.

 

 

Acusticus neurinoma hallóideg daganat belső hallójárat daganat fülzúgás szédülés hallásromlás Krónikus fülzúgás károsodott idegrostok spontán ingerület centrális hallóközpont hallható hang Rohamokban jelentkező fülzúgást szédülés vírus herpes zoster hallóideg gyulladása vírusos eredetű fülzúgás érzet ha zúg a füle Hirtelen Fülzúgás oka fülcsengés fülzúgás füldugulás tinnitus fülzúgás A kisagy-híd szöglet daganata (akusztikus neurinoma) esetében a fülcsengés vezető tünet lehet, ezért mindig ki kell zárni ennek a fül daganatnak a lehetőségét!


Idegrendszer plaszticitása is hozzájárulhat a fülzúgáshoz. A fantom fájdalomhoz hasonlóan, amikor hallásromlás keletkezik, akkor az agy megpróbálja ezt a hallópálya "újra idegzésével" kompenzálni.

Az agy a károsodott, vagy már nem létező belsőfül sejtekről hang érzetet feltételez, és ezt nyilvánul meg fals hangérzetként, azaz fülzúgásként, fülcsengésként.

 

 

kezelése fülzúgás kezelés gyógyítható fülzúgás Fülzúgás okai fülcsenés kezelése fülzúgás gyógyszeres kezelés fülzúgás ellen fülzúgás szédülés tinnitus fülzúgás klinika fülzúgás fórum Fülzúgás füldugulás fülzúgás gyógyszer infúzió fülzúgás klinika fülzúgás fejfájás hányinger hányás fülzúgás betegség szédülés klinika Méniére betegség. fülzúgás betegség oka csiga folyadéktere helyzetérzékelés és egyensúlyérzékelés fül hallószerv egyensúlyszerv labirintus folyadék panaszok rohamokban jelentkező szédülés fülzúgás

Az anyagcsere betegségek közül felcsengésnél és fülzúgásnál gondolnunk kell, pl. cukorbetegségre, a pajzsmirigy betegségre (hypothyreosis és hyperthyreosis), a vér koleszterin és zsír szintjének megváltozására, a hyperlipidemiára. Ez utóbbi, pl. pulzáló (fluktuáló) fülzúgást hozhat létre.

Ugyancsak fülzúgást, fülcsengést eredményezhet a cink és egyes vitaminok hiánya. Az éhség, a vérszegénység és az alacsony vérnyomás azért okozhat fülzúgást és szédülést, mert az agyunk átmenetileg nem jut elegendő oxigénhez és cukorhoz.

A szervezet elsavasodása is oka lehet a fülzúgásnak. A szervezet folyadék tereinek savanyú irányba való eltolódása toxikus hatással lehet a belsőfül hangérzékelő sejtjeire, a szőrsejtekre és ezek károsodását, érzékenységfokozódását hozhatják létre.

 

A hallóidegek és a központi idegrendszer sejtjei is érzékenyen reagálnak a környezetük elsavasodására, ami elviselhetetlen fülzúgást, szédülést és fülcsengést eredményezhet.

 magas%20vérnyomás

 

A keringési zavarok közül a magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, érelmeszesedés, szívritmuszavarok, mikrocirkulációs zavarok okozhatnak fülcsengést, fülsípolást vagy fülzúgást. 

 

A  vér és nyirok keringési zavarok közül a vérszegénység és anémia járhat  fülzúgással, szédüléssel, fülcsengéssel. 

 

 

kisagy-híd szöglet daganat acusticus tumor acusticus neurinoma fülcsengés vezető tünet daganat Idegrendszer plaszticitás fülzúgás fantom fájdalom hallásromlás hallópálya kompenzáció agy károsodás fülzúgás belsőfül sejtek hang érzet fals hangérzet fülzúgás érzet Anyagcsere betegségek fülzúgás cukorbetegség pajzsmirigy betegség fülzúgás hypothyreosis hyperthyreosis vér koleszterin szint A súlyosabb fülzúgásban, fülcsengésben szenvedő betegek 30% -ánál kimutatható egy, vagy több szív-érrendszeri betegség.


 

 

fülzúgás vér zsír szint hyperlipidemia pulzáló fülzúgás fluktuáló fülzúgás állandó fülzúgást eredményez cinkhiány vitaminhiánya fülzúgás éhség, vérszegénység alacsony vérnyomás szédülés agy oxigén vércukor fülzúgás elsavasodása oka fülzúgás toxikus hatás belsőfül hangérzékelő sejtjei szőrsejtek károsodása érzékenységfokozódás recruitment jelenség

 

Egyes gyógyszerek mellékhatásaiként is jelentkezhet a fülzúgás, a fülcsengés és a szédülés, amely gyógyszerek sokszor az adott betegség kezeléséhez nélkülözhetetlenek.

Ilyen lehetséges, akár fülcsengést és fülzúgást is okozó gyógyszerek: az Acetilszalicilsav és származékai (Aspirin protect!!!), Aminoglycoside antibiotikumok, Gentamycin, Kanamycin, Neomycin, Streptomycin, Tobramycin, Amikacin,

a Nonszteroid-gyulladás csökkentők az Indomethacin (Indometacin kúp, tabl), Ketoprofen, Naproxen, Phenylbutazone, Triciklikus antidepresszánsok, mitriptyline (Teperin), Imipramine (Melipramin), Maprotiline (Ludiomil), Trazodone (Trittico AC), Trimipramine (Sapilent),

Kemoterápiás- daganatellenes szerek, Vinblastin, Cisplatin, Carboplatin, Asparaginas.

 

 hallóidegek fülzúgás központi idegrendszer sejtjei érzékenyen reagálás elsavasodás elviselhetetlen fülzúgás eredménye keringési zavarok magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, fülzúgás érelmeszesedés, szívritmuszavarok, fülzúgás mikrocirkulációs zavarok karingési zavar oka fülzúgás fülzúgás vér keringési zavar nyirok keringési zavarok fülzúgás a vérszegénység anémia fülzúgás sáppadság súlyosabb fülzúgás szív érrendszeri betegség. gyógyszerek mellékhatásai fülzúgás, gyógyszerek

 

 

 A fertőző megbetegedések és a magas lázas állapot is fülzúgást, fülbúgást, fülsistergést eredményezhet.

 

A mozgásszervi elváltozások közül különösen a nyaki gerincoszlop, a nyak- vállizmok területén az izmok tónusa hozhat létre fülzúgást és fülsípolást. 

 

 

Acetilszalicilsav Aspirin protect fülzúgás antibiotikumok, Gentamycin fülzúgás, Kanamycin, szédülés fülzúgás Neomycin, hallásromlás Streptomycin fülzúgás, Tobramycin, szédülés Amikacin fülzúgás nem szteroid Nonszteroid gyulladáscsökkentők Indomethacin Indometacin kúp, tabletta fülzúgás antidepresszánsok fülzúgás fülzúgás Kemoterápiás gyógyszerek daganatellenes szerek

 

Acetilszalicilsav Aspirin protect fülzúgás antibiotikumok, Gentamycin fülzúgás, Kanamycin, szédülés fülzúgás Neomycin, hallásromlás Streptomycin fülzúgás, Tobramycin, szédülés Amikacin fülzúgás nem szteroid Nonszteroid gyulladáscsökkentők Indomethacin Indometacin kúp, tabletta fülzúgás antidepresszánsok fülzúgás fülzúgás Kemoterápiás gyógyszerek daganatellenes szerekAz élvezeti szerek, mint az alkohol, kávé, nikotin, cigaretta is ok lehet a fülzúgásnak és fülcsengésnek.

A fogászati problémák és az állkapocsizület elváltozásai is oka lehet a fülzúgásoknak.

A szédülős betegek 20-50%-ban találnak klinikailag igazolt depressziót és fülzúgást.

Megfigyelték, hogy depressziós betegek felének már hosszú ideje megvolt a betegsége, amikor a fülcsengés, fülsípolás  és a szédülés megkezdődött.

 

 

  

fülzúgás szédülés halláscsökkenés fertőző megbetegedések fülzúgás magas lázas állapot fülzúgás mozgásszervi elváltozások fülzúgás nyaki gerincoszlop fülzúgás nyak csigolya meszesedés vállizmok fülzúgás fülzúgás élvezeti szerek, alkohol, fülzúgás szédülés kávé, nikotin, cigaretta fülzúgás szédülés ok fülzúgásról fogászati problémák állkapocsizület elváltozásai szédülős betegek depresszió fülzúgás szédülésDepresszióban gyakoribb a fülzúgás, a krónikus fülzúgásban, fülcsengésben pedig gyakoribb a depresszió. A fülzúgássban szenvedő  betegeknél gyakoriak a rejtett szorongásos kórképek, mint pánik, fóbia (elsősorban phonophobia).

Az alvászavar kifejezett azoknál a betegeknél, akik depressziósak, és náluk a fülzúgás és fülcsengés az esti órákban kifejezettebb. Klinikai vizsgálatok szerint határozott és szignifikáns összefüggést lehet megfigyelni a fülzúgás súlyossága és az alvászavar között (insomnia). A fülzúgás, fül sípolás alvászavar, szorongás, depresszió kölcsönösen hatnak egymásra, egyik a másikat súlyosbíthatja. A stressz és a neurózis is hajlamosít a fülzúgásra, fülcsengésre és fül sistergésre.

 

FÜLZÚGÁS, FÜLCSENGÉS TÜNETEI ÉS FELISMERÉSE

depressziós betegek szédülés kezdete Depresszió fülzúgás krónikus fülzúgásban gyakori depresszió A fülzúgásban szenvedő betegek rejtett szorongás kórkép pánik beteg fülzúgás szédülés fóbia phonophobia hangkerülés zavaró hang alvászavar depresszió fülzúgás este vizsgálat fülzúgás klinika alvászavar alvás klinika insomnia fülzúgás ambulancia alvászavar kezelés szorongás oka depresszió kezelés kölcsönösen stressz neurózis fülzúgás okai következménye Fülzúgás tünetei felismeréseA kikérdezésnél a fülzúgás kezdetének a körülményeiről, a jellegéről, gyakoriságáról kell érdeklődni. Hallásváltozás, szédülés kíséri-e a fülzúgást és a fülcsengést? Szükséges a szubjektív audiometriai vizsgálatok, hallásvizsgálatok (küszöb audiometria, beszédaudiometria) elvégzése.

 Tinnitometria során audiométerrel meghatározzuk a fülzúgás frekvenciáját és hangerejét. Azt mérjük, hogy milyen kibocsátott hang hatására tűnik el, vagy halkul átmenetileg a fülzúgás,tinnitus, fülcsengés.  Szükséges lehet az objektív audiometriás hallásvizsgálatokra is (tympanometria, stapedius reflex, Otoacusticus emisszió, Akusztikus kiváltott válasz vizsgálatok, főleg BERA).

 

fülzúgás gyakori Hallásváltozás szédülés halláscsökkenés fülzúgást szubjektív audiometriai vizsgálatok küszöb audiometria , beszédaudiometria hallásvizsgálat Tinnitométer audiométer fülzúgás frekvenciája hangereje kibocsátott hang hatás zavaró fülzúgás idegesítő objektív audiometria tympanometria, timpanometria stapedius reflex, Otoacusticus emisszió, Akusztikus kiváltott válasz vizsgálatok, BERA vizsgálat

 

A szív érrendszeri, az anyagcsere és neurológiai betegségekre, a sérülésekre rá kell kérdezni fülcsengésnél és a fülben jelentkező hangnál.

 A gyógyszerfogyasztási, és a koffein, nikotinfogyasztási szokásokat is tisztázni kell tinnitus és fülzúgás esetében.

Az általános fül-orr-gégészeti vizsgálatokmellett eszközös hallásvizsgálatokra, labor vizsgálatokra (hematokrit: anémia kizárása, endokrin vizsgálat, máj- és vesefunkció, ionok, vérzsírszint vizsgálatok, valamint a véralvadási faktorok és funkció), EKG, vérnyomás (kétoldali mérés) mérésre is szükség van.

Fülcsengésnél és fülzúgásnál fontosak a neurológiai, pszichológia és pszichiátriai vizsgálatok.

 

A FÜLCSENGÉS ÉS A FÜLZÚGÁS KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKÁJA


anyagcsere betegség fülzúgás neurológiai betegség sérülés koffein, nikotin fül-orr-gégészeti vizsgálat hallásvizsgálat labor vizsgálat hematokrit anémia EKG, vérnyomás fülzúgás oka neurológiai vizsgálat, pszichológiai vizsgálat pszichiátriai vizsgálatok fülzúgás diagnosztika Mágneses rezonancia vizsgálat MR MRI daganat sclerosis multiplex MR-angiográfia Röntgen computer tomográfia CT nyaki gerinc Röntgen felvétel Fülzúgás fül-orr-gégész fülzúgás oka fülzúgás gyógyítása fülcsengés kezelése fülzúgás kiváltó ok fülzúgás tünetek fülzúgás elfedése maszkolás hallókészülékMágneses rezonancia vizsgálat mérése (MRI): A fülzúgásnál és fülcsengésnél a daganatok és sclerosis multiplex kizárása az MR-angiográfia az arteriális, az MR-venográfia a vénás eltérések kiderítésében nagy segítség.

A fülzúgások, és a fülcsengések okának kiderítésében fontos lehet a nyaki és agyi erek Doppler és duplex szonográfiája.
 

Röntgen: javasolt a computer tomográfia (CT), és a nyaki gerinc felvétel elkészítése.
SPECT az agyi vérátáramlás vizsgálatára szolgál: kóros esetben értékes felvilágosítást nyújt a kéreg és törzsdúcok vérátáramlásáról.

 

A FÜLZÚGÁS ÉS A FÜLCSENGÉS KEZELÉSE

 

fül vizsgálatFülzúgás esetén feltétlenül forduljunk fül-orr-gégészhez, aki megállapítja a fülcsengés és fülzúgás okát.

Az esetek nagy részében a fülzúgás gyógyítható, vagy a panaszok csökkenthetőek. A fülcsengés kezelésénél a kiváltó ok felderítése és ennek célzott kezelése a legfontosabb. Tartósan fennálló fülzúgás esetén, a tüneteken javíthat a fülzúgás elfedése zenével, vagy a normális hangok felerősítése hallókészülék segítségével.

 

zene zavaró fülcsengést altató fülzúgás nyugtató fülzúgás klinika Fülzúgás homeopátia Gyógyszer kezelés Krónikus fülzúgás kezelése fülész ideggyógyász pszichiáter fülzúgás pszichológus fülzúgás szövődmény depresszió anxietas, insomnia Fülzúgás gyógyszeres kezelése Fülzúgás keringésjavítás antioxidáns E-vitamin C vitamin, ginko bilóba szédülés fülzúgások infúziós fülzúgás erősödés Újabb vizsgálatok igazolják, hogy a szervezet savasodása is szerepet játszhat a fülzúgás, fülbúgás kialakulásában. A szervezet megemelkedett savszintje miatt a belsőfül folyadékrendszerének és ion összetételének zavara jön létre.

Kóros salakanyagok szaporodnak fel a belsőfül folyadék tereiben. Rohamok alatt is kimutatható a szervezet kémhatásának fokozott, savas irányba való eltolódása. A fülzúgás kezeléséhet tehát a szervezet savcsökkentése ill. lúgosítása is szükséges.
 

Ezért fontos a táplálék összetételének pontos megválasztása, ill. természetes bázikus kiegészítők alkalmazása. Olyan kiegészítők használatát javasoljuk, amelyek természetes alapanyagokból pótolják a kiesett bázisok és megkötik a felesleges savakat.


Az általunk elsődlegesen javasolt készítmény 49 különböző bio-termesztett zöldséget, zöld fű, levél és csíráztatott gabona egyedülálló keverékét tartalmazza. A készítmény több mint 125 természetes vitamint, ásványi anyagot és aminosavat tartalmaz, amely lehetővé teszi a bázisok maximális felszívódását. Különlegesen energizál, segítségével a vér könnyebben veszi fel az oxigént a vízből. Erőteljes oxigén-katalizátor, segíti a sejtek optimális működését. Lúgosítja a testet és megszüntetni a túlzottan savas állapotokat.
 

 További információért keresse Fülzúgás klinikánkat, ahol készségesen segítünk Önnek! (tel: 20 397 4144, bejelentkezés: 70 63 555 76)


Egyéb kérdésekben hívjon a 20-397 4144 telefonszámon, vagy keressen e-mailen:   This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

szédülés pszichés tünetek alvászavar depresszió elleni szerek Fülzúgás gyógyszeres kezelés KERINGÉSJAVÍTÓ GYÓGYSZEREK ANTIDEPRESSZÁNSOK hanginformáció antidepresszánsok AUDIOLÓGIA fülzúgás oka fülzsír hallásjavító fülcsengés idegi jellegű hallásromlás hallásjavító készülék környezeti zaj zajártalom maszkoló hatás zajgenerátor noizer zajgenerátor hallókészülék rózsazaj hallószerv külső zajgenerátor zavaró fülzúgás ártalmatlan zaj ártalom zavaró ártalmas zaj pszichológus depresszió ellenes gyógyszer zajgenerátor LIDOCAIN kerek ablak belsőfül Intravénás infúzió lidocain akut fülzúgás krónikus fülzúgásA Méniére-szindróma estén jelentkező tinnitus, fülcsengés és szédülés esetében a sóbevitel mérséklése, valamint vízhajtók adása javítja a tüneteket.

Amennyiben a Méniére-betegségben konzervatív kezelés hatástalan, akkor műtéti megoldások is szóba jönnek.

A vírusos eredetű hallóideg-, illetve belsőfül-gyulladás estén specifikus terápia nincsen. Gennyes belsőfül-gyulladásnál a góc felszámolása és antibiotikum-terápia jelenthet megoldást.

A krónikus fülzúgás kezelésének az alapja a "Tinnitus Retraining Terapia" (TRT), ami átképzést, azaz az agy áthangolását jelenti. Ez a fülzúgás kezelés szintén szép eredményeket hozhat.  

 

zajgenerátor LIDOCAIN kerek ablak belsőfül Intravénás infúzió lidocain akut fülzúgás krónikus fülzúgás fülzúgás klinika Magyarország szeged szövődmények HYPERBÁRIKUS OXIGÉN magas nyomásó oxigén Akut fülzúgás krónikus fülzúgás nagynyomású oxigén kezelés Elektromos kezelés cochlearis implantáció fülzúgás javulás belsőfül mikrocirkuláció mágneses stimuláció fülzúgás akupunktúra homeopátia Jóga fülcsengés elfedése

 "A tinnitus retraining" terápia során zajgenerátort, pszichoterápiát, szükség esetén gyógyszeres kezelést, auditoros és verbális áthangolást, és egyénre szabott relaxációs gyakorlatokat végzünk. Ezeknek a segítségével tudja a beteg a fülzúgását a tudata alá száműzni.

Azt a régen ismert tényt használjuk fel, hogy az idegsejtek a hallópálya ingerátkapcsolási pontjain át összeköttetésben állnak a hallópályán kívüli agyi területekkel.

Sokszor a fülzúgásért tehát nem a fül, hanem inkább az agy működészavara a felelős.


A halk zene, az elalvást zavaró fülcsengést, fül sistergést, búgást elfedheti. Jó hatású az enyhe altató és nyugtató is.
Minél régebbi a fülzúgás, annál kisebb a remény a megszüntethetőségre.

 

FÜLZÚGÁS, FÜLCSENGÉS GYÓGYSZERES KEZELÉSÉNEK ELVE


FÜLZÚGÁS MEGELŐZÉSE halláskárosítás zajártalom csökkentés Zajos környezet ben védőfelszerelés halláskárosodás walkman, discman MP3 lejátszó zene hangerő fül védelem zaj zajártalom hangok zajok zajmaszkolás Forgó Szédülés oka bizonytalan Szédülés okai rejtélyes Szédülés klinika Szédülés típusai bizonytalan Szédülés Menier Szédülés tünetek megfoghatatlan Szédülés fülzúgás zsibbadás Szédülés magas vérnyomás egyensúlyzavar Szédülés alacsony vérnyomás Szédülés klinika Szédülés ájulás Szédülés meghatározás Szédülés kezelés kezeléseKrónikus fülzúgás kezelésének több szakmát érintőnek (interdiszciplináris) kell lennie: a fülésznek, az ideggyógyásznak, a pszichiáternek és a pszichológus szorosan együtt kell dolgozni és a kezelési elveket felállítani!
 

A komplex fülzúgás és fülcsengés kezelés (terápia) megtervezésének mindig egyénre szabottnak kell lennie.

Egyénenként változik a fülzúgás fennállásának ideje, intenzitása, gyakorisága, különbözőek a társult tünetek (depresszió, anxietas, insomnia stb.).

 

 

A FÜLCSENGÉS, FÜLZÚGÁS GYÓGYSZERES KEZELÉSE

gyógyszeres kezelésKezdetben a gyógyszeres kezelés jó hatású lehet a fülcsengésre és a fülzúgásra. A keringésjavító gyógyszerek, valamint a mellé szedett antioxidánsok, az E-vitamin, C vitamin, ginko bilóba készítmények gyakran hozhatnak javulást.

A rövid ideig tartó és időnként szédüléssel is járó fülzúgások esetében nagyon sokszor hoz javulást a tablettás vagy korházi körülmények között az infúziós kezelés.

A sokszor hónapokig vagy évekig tartó gyógyszerek szedésével elviselhetővé válhat a kínzó fülbúgó, fülzúgó tünet. Az a baj, hogy az eredmény sokszor csak átmeneti. Amikor a fülzúgást és szédüléseket pszichés tünetek és alvászavar is kíséri, hatékonyak lehetnek a különböző depresszió elleni szerek is. A gyógyszeres kezelésnél több támadás ponton próbálkozhatunk.

 

KERINGÉSJAVÍTÓ GYÓGYSZEREKfülpattogás füldugulás terhesség füldugulás víz füldugulás fülzsír füldugulás fülcsengés füldugulás fülzúgás tinnius klinika fülzúgás fülcsengés tinnitusz klinika hanginger hangérzet fülzúgás okai hangérzet hangok a fülben hallás zúg a fej zúgás a fülben dugulás morajlás fülben kattogás fülben sistergés sípolás sípoló hang a fülben dübörgés suhogás zajhatás zúgása, vízcsobogás érzés repülőgépzaj, motorhang hang a fülben hangérzet


A fülzúgás, tinnitus kezelésben használatos keringésjavító gyógyszerek hatóanyagok szerint a betahistin, piracetam, vinpocetin, pentoxifyllin, ginkgo biloba.

 


ANTIDEPRESSZÁNSOK A FÜLZÚGÁS ÉS A FÜLCSENGÉS KEZELÉSÉBEN


A szerotoninnak fiziológiás szerepe van a hanginformáció közvetítésében és a feldolgozási folyamatokban, így a fülzúgás kialakulásában is.  Így a tinnitus terápiában elsődleges szerepe van a szerotonin újrafelvételét gátló (SSRI) gyógyszereknek, melyek javítják a hyperacusist és a fülzúgást és a gyakran társuló depressziót, szorongást, vagy a hozzá társuló tüneteket (phonophobia, pánik, kényszer stb.).

További antidepresszánsok is hatásosak lehetnek a fülcsengés, fülzúgás kezelésében. Ilyen fülcsengést kezelő hatóanyagok a Citalopram, Fluvoxamin, Fluoxetin, Paroxetin, Sertralin, Alprazolam, Clonazepam.


AUDIOLÓGIAI TERÁPIA  FÜLCSENGÉSBEN ÉS FÜLZÚGÁSBAN


hallott zaj erős csendes környezet koncentrálóképesség Forgó Szédülés oka bizonytalan Szédülés okai rejtélyes Szédülés klinika Szédülés típusai bizonytalan Szédülés Menier Szédülés tünetek megfoghatatlan Szédülés fülzúgás zsibbadás Szédülés magas vérnyomás egyensúlyzavar Szédülés alacsony vérnyomás Szédülés klinika Szédülés ájulás Szédülés meghatározás Szédülés kezelés kezelése Fülzúgás tünetei fülcsengés tünete kétoldali Fülzúgás átmenetiHa a fülzúgás oka a hangvezetési rendszer zavara, akkor ennek rendezése látványos eredményhez vezethet. Ilyen beavatkozások pl. a fülzsír eltávolítása és a különböző hallásjavító műtétek.

Ha a fülcsengő betegnek idegi jellegű hallásromlása is van, hallásjavító készülékkel látjuk el.

A készülék felerősíti a környezeti zajokat és elfedi, maszkolja a fülzúgást  fül sistergést.

Ezt a maszkoló hatást fokozni lehet zajgenerátorokkal (noizer). A zajgenerátor a hallókészülékhez hasonló eszköz. Nem zavaró, alacsony hangerővel, széles sávú, úgynevezett "rózsazajjal" működve a hallószerv egészét ingerli, és szinte leblokkolja azt. A beteg képes tartósan könnyedén elviselni.

fülcsengés tartós Fülzúgás fülcsengés fülzúgás formái egyszerű fülzúgás összetettek fülzúgás mély magas pulzáló, állandó Fülzúgás fülcsengés fülzúgás magas vérnyomás egészséges egyén betegség fülcsengés alvászavar fáradtság csökkent koncentráló képesség öreg kor tinnitus keringési zavarMa már létezik a külső zajgenerátor is, amit az éjszakai zavaró fülzúgás esetére fejlesztettek ki. A zajgenerátor feladata, hogy csökkentse a fülzúgás és a környezet közötti kontrasztot, a fülzúgásról eltávolítsa a figyelem, és rögzítse az ártalmatlan zajt.
 

Zajgenerátor használatával a beteg egyre kevésbé vesz tudomást az addig zavaró fül zajról, agya átprogramozódik, nem érdekli a fülzúgás és a fülsípolás. Természetesen szükség lehet a pszichológus segítségére, ahogy arról már beszéltünk, és a szintén már említett depresszióellenes gyógyszerekre. A zajgenerátor beszerzése sem nehéz, hiszen tb-támogatással írható fel.

 

  

Hirtelen Fülzúgás oka hallásteszt fülcsengés fülzúgás hallásteszt füldugulás hallás teszt tinnitus fülzúgás kezelése fülzúgás kezelés gyógyítható fülzúgás ha zúg a füle Fülzúgás okai fülcsenés kezelése fülzúgás ellen fülzúgás szédülés tinnitus fülzúgás klinika fülzúgás fórum Fülzúgás füldugulás fülzúgás gyógyszer fülzúgás gyógyszeres kezelés infúzió fülzúgás klinika fülzúgás fejfájás hányinger hányásLIDOCAIN HATÁSA A FÜLZÚGÁSRA


A fülzúgás kezelésénél a lidocaint közvetlenül a fülbe juttatva (a dobhártyán keresztül) a dobüregből a kerek ablakon keresztül bejuthat a belsőfülbe.

Ez a lidocain kezelés bizonyos esetekben javulást eredményezhet  már elviselhetetlen fülcsengésben és fülsípolásban.

Intravénásan, infúzióban a lidocain akut és krónikus fülzúgásban egyaránt igen hatékony lehet fülcsengésre és fülzúgásra: rövid időtartamra megszünteti, vagy jelentős mértékben csökkenti a fülzúgást és fülcsengést.

Elsősorban USA-ban, Németországban alkalmazzák nagy adagban az i.v. lidocaint a fülcsengés és fülzúgás kezelésében. Szövődményekről nem számoltak be a közlemények.

Magyarországon a lidocain kezelés még nem vált klinikai gyakorlattá a fübúgás, fúlzúgás és tinnitus kezelésében

 

 

HYPERBÁRIKUS OXIGÉN A TINNITUS KEZELÉSÉRE


Füldugulás ellen füldugulás oka füldugulás kezelése füldugulásra fülpattogás füldugulás terhesség füldugulás víz füldugulás fülzsír hallásteszt.hu füldugulás fülcsengés füldugulás fülzúgás tinnius klinika Fülzúgás fülcsengés tinnitusz klinika hanginger hangérzet fülzúgás okai hangérzet hangok a fülben hallás zúg a fej zúgás a fülben dugulás morajlás fülben kattogás fülben sistergés sípolás sípoló hang a fülben dübörgés suhogás zajhatás zúgása, vízcsobogás érzés repülőgépzaj, motorhang hang a fülben hangérzet hallott zaj erős csendes környezet koncentrálóképességMagas nyomás alatt az oxigén fizikai úton dúsul a vérben.

Akut és krónikus fülzúgás, tinnitus kezelésében is alkalmazzák az oxigént.

A nagynyomású oxigén kezelés költsége rendkívül magas, a kezdeti eredmények jók, de nem közöltek még megfelelő számú szignifikáns jó eredményt. Ezt csak speciális körülmények között lehet kivitelezni.


  

elektromos%20ingerlésSTIMULÁCIÓS KEZELÉSEK FÜLZÚGÁSRA, FÜLCSENGÉSRE


Elektromos tinnitus kezelés során a bőrön és belsőfül direkt ingerlésével érhetünk el hatást fülcsengésben. A kezdeti eredmények biztatóak. Reményre az ad okot, hogy a cochlearis implantatio után a betegek 53%-a fülzúgás javulásáról számol be, szemben a 11%-kal, akiknek romlott a fülzúgása.

 

MÁGNESES STIMULÁCIÓ FÜLCSENGÉSBEN

Az utóbbi években igen szép eredményekről számolnak be a belsőfül mikrocirkulációs keringésének mágneses stimulációval történő javítása révén a fülcsengés, tinnitus kezelésében.


ALTERNATIV MÓDSZEREK FÜLZÚGÁSBAN


tinnitus hallásvesztés hallástesz fülben hallásvesztés öregedés velejárója hallasteszt.hu zajártalom, vagy másfajta kóros elváltozás. Tinnitus klinika egyesület tinnitus klinika Szeged fülzúgás klinika tünet hallás teszt együttes fülzúgás klinika fülzúgás specialista tinnitus specialista Objektív fülzúgás szubjektív fülzúgás homeopátia Objektív fülzúgása oka zúgás kezelése hallható zúgás pulzáló fülzúgás jellegű fülzúgás Kiváltó tényezői ér eredetű fülzúgás keringés eredetű fülzúgás dobüregi izmok működési zavara Bizonyos fülzúgásos, fülcsengéses esetekben hatásos lehet a manuálterápia, az akupunktúra és homeopátiás kezelések.

A Jóga is igen sok esetben segíthet a fülcsengés elfedésében, maszkolásában.

Nagyon fontos, hogy a fülzúgásos beteget követni és gondozni kell!

 

FÜLZÚGÁS MEGELŐZÉSE

A halláskárosító zajártalom csökkentése a legfontosabb a fülzúgás és a fülcsengés megelőzésében. Zajos környezetben dolgozók mindig használjanak megfelelő, egyben kötelező fülvédő felszerelést.

Fiatalok körében az utóbbi időben egyre gyakoribb a halláskárosodást, fülzúgást összefüggésbe hozzák a walkman, discman és MP3-lejátszók elterjedésével, illetve hangos alkalmazásukkal. A zenét lehetőleg ne maximális hangerővel hallgassuk

A különböző hangokkal és zajokkal működő zajmaszkolókkal is régen kísérleteznek, amit ugyancsak beépíthetünk a kezelések közé.

 

ÉLETVITELI TANÁCSOK FÜLZÚGÁSNÁL ÉS FÜLCSENGÉSNÉL

Kerüljék a kávét, teát, colát és más koffein tartalmú italokat. Kerüljük a savasító ételeket. Fülzúgást okozó gyógyszerek helyett más készítményt kell szedni. Kerüljük a zavaró hangokat, otthon ne tartózkodjunk csendben. Alkalmazzunk "maszkoló technikákat" (pl. hallgassunk lágy zenét, ami éjszaka is szólhat).

 

Hova forduljon?

 Ha ZÚG A FÜLE, CSENG A FÜLE, BÚG A FÜLE,  akkor forduljon hozzánk bizalommal!

Dr. Vass Zoltán fül- orr- gégész szakorvos

 

FÜLZÚGÁS KLINIKA:  

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső oldalán, a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19
Bejelentkezés:   06 20-397 4144, 06-70-635 5576

email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

Fülzúgás klinika helye:

Share