Fülzúgás

fulzugas tesztA fülzúgás, más néven fülcsengés, fülsípolás, fülbúgás vagy tinnitusz (tinnitus), hanginger hiányában fellépő hangérzet. A fülzúgás, fülcsengés, fülbúgás egy olyan hangérzet, amelyet a beteg annak ellenére észlel, hogy közben külső hanginger nem hat rá. A fülzúgós beteg időnként, vagy tartósan különféle hangokat hall a fülében, ill. a fejében (fülbúgás, fülsistergés, fülsípolás, fül morajlás, fülkattogás, fül pattogás, fülpattogás, fülcsengés, fül ciripelés, tinnitus). Ez a hanghatás lehet például morajlás, kattogás, sistergés, sípolás, dübörgés, suhogás. Egyesek olyan zajhoz hasonlítják, mint a magasfeszültségű vezeték zúgása, vízcsobogás, repülőgépzaj, motorhang. Fülzúgás során egyidejűleg többféle hang is felléphet. Fülcsengés alatt a hallott zaj erőssége nagyon egyéni. A fülcsengés legtöbbször csendes környezetben a legkellemetlenebb. A fülcsengés tartós fennállása esetén gátolhatja az elalvást, a koncentrálóképességet, egyre jobban zavarhatja a mindennapi életet.


Ful_morajlas, fulzugas, fulcsengesA fülcsengés vagy fülzúgás tünet lehet egy- vagy kétoldali fülcsengés, átmeneti vagy tartós. A fülzúgás formái lehetnek egyszerűek vagy összetettek. A kóros hangérzet, kóros hangosságfokozódás (recruitment jelentség) lehet mély morajló fülzúgás vagy magas éles sípoló zaj , néha pulzáló, gyakrabban állandó jellegű hanghatás. A fülzúgás, fülcsengés, tinnitus időnként egészséges egyéneknél is jelentkezhet, néhány percig tart és spontán szűnik. Súlyos és sokáig tartó fülcsengés alvászavart, fáradtságot, fejfájást és csökkent koncentrálóképességet okozhat. A tinnitusz általában a hallásvesztés kezdetén jelentkezik a fülben. A halláscsökkenés mértéke lehet egészen enyhe, az öregedés velejárója (presbyacusis), zajártalom, zajkárosodás vagy másfajta kóros fül elváltozás. A fülzúgást és a fülcsengést gyakran szédülés, bizonytalanság érzés is kísérheti. A fülcsengés és a fülzúgás nem különálló fülbetegség, hanem egy fülészeti tünetegyüttes, amelynek két formáját különböztetjük meg:

 

 

OBJEKTÍV ÉS SZUBJEKTÍV FÜLZÚGÁS, FÜLCSENGÉS 

HALLOIDEG_FULZUGASObjektív a beteg fülzúgása, ha a fül zúgása és a fül csengése az orvos vagy más személy számára is hallható, vagy ha pulzáló jellegű.  A fülsípolást kiváltó tényezői származhatnak az ér- és keringési rendszerből és kiválthatják fülkürt eltérések, de létrehozhatják a dobüregi izmok működési zavarai is. Objektív fülzúgás, fülsípolás esetén a hanghallásokat leginkább a fej és a nyak ereinek speciális elváltozása, vagy a középfül és a szájpadlás izmainak fokozott mozgása okozza. Ezek a fülzúgásos okok és tünetek nagyon ritkák. A szubjektív fülzúgás, fülsípolás és fülcsengés mások számára nem érzékelhető, fizikai eszközökkel ez a hanghatás nem mérhető. A szubjektív fülcsengés és fül morajlás lényegesen gyakoribb az objektívnél. A fülsípolás és fülcsengés oka: a belsőfülből (csiga, cochlea), eredő és a belsőfülhöz haladó hallópályák és a hallókéreg működési zavara. Mivel a hallókéreg működése a lelki működésekkel is kapcsolatban áll, a fülzúgás oka esetenként nem testi betegség, hanem lelki egyensúlyvesztésre figyelmeztető vészjelzés is lehet.

 

FÜLZÚGÁS, FÜLCSENGÉS ÉS A FÜLSÍPOLÁS ELŐFORDULÁSA

 

FULCSENGES, fulzugasAz Egyesült Államokban 36 millió (12%) embernek van fülzúgása, fülcsengése, fülsípolása, közülük 9 (3%) milliónak jelent ez az életét megzavaró tünetet.

Brit felmérés adatai szerint a populáció 35-45 %-a tapasztalt már valamilyen tinnituszt. A lakosság 8%-ának van tinnitusszal kapcsolatos alváspanasza.

A svéd és brit felnőtt lakosság 1-2 %-a panaszkodik "egész napos gyötrő" vagy "az életminőséget súlyos fokban befolyásoló" fülzúgásról, fülcsengésről, és fülsípolásról..

A fülzúgás és fülcsengés a leggyakrabban a 40-70 évesek között jelentkezik, férfiaknál gyakoribb, mint a nőknél.

Hetven éves kor felett az összes felnőtt lakosnak több mint a 35%-nak van közepes vagy nagyobb fokú hallásromlása és több mint a 10 %-a panaszkodik komolyabb fülzúgásról, fülcsengésről.

 

FÜLZÚGÁS, FÜLCSENGÉS KIALAKULÁSA ÉS OKAI

A fülzúgás és szédülés szinte minden embert érintő tünet, amelynek hátterében különböző betegségek állhatnak. A  leggyakoribb oka a fülzúgásnak, fülcsengésnek és a szédülésnek például az éhség, alacsony vérnyomás, illetve az alacsony vércukorszint.

 

A SZUBJEKTÍV FÜLZÚGÁSNAK SZÁMTALAN OKA LEHETSÉGES

zajartalomA szubjektív fülcsengés és fülzúgás leggyakoribb fülbetegségek kiváltotta okai a hallójárati idegentestek, egyszerű fülzsírdugó, a dobhártya betegségei, középfülgyulladások, fülkürthurut, otosclerosis, erős hangok által kiváltott belsőfül károsodások (diszkó, petárda, lövészet, vadászat, zajos munkahely).

Fülzúgáshoz vezethetnek a sérülések, jóindulatú daganatok (akusztikus neurinoma), idegi halláscsökkenések, a hirtelen halláscsökkenés, időskori halláscsökkenés (presbyacusis).

Az akut és krónikus hallásromlásnál a belsőfül szőrsejtjeinek károsodása jön létre. Ez a károsodás kóros hangosságfokozódással (zavaró hangosság érzet, recruitment jelenség, rekruitment) és beszédértési zavarral jár.

 

 

KRÓNIKUS FÜLZÚGÁS ÉS FÜLCSENGÉS

Belsoful_betegseg, fulzugas

HALLOIDEG_KAROSODAS

Krónikus fülzúgásánál a károsodott idegrostokon spontán ingerület lép fel, amit a centrális hallóközpontok nem tudnak elkülöníteni az aktuális, valóban hallható hangoktól. Rohamokban jelentkező fülzúgást, fülsípolást és szédülést a hallóideg gyulladása okozhatja, amely általában vírusos eredetű (pl. herpes vírus, herpesz fertőzés) és főként a fiatal felnőtteket érinti.

A legismertebb - fülzúgással, fülcsengéssel  és szédüléssel járó - betegség a Méniére-betegség. A Meniere betegség pontos oka ismeretlen.

Annyit tudunk, hogy A  Meniere betegségnél a csiga folyadék tere valamint a helyzetérzékelés és egyensúlyérzékelés fülben található szerve, az ún. labirintus kitágul. A csigában és az egyensúlyszervben a benne lévő folyadék felszaporodik, és ez okozza a fülzúgásos és szédüléses panaszokat. A Meniere betegség jellemző fő tünetei a rohamokban jelentkező szédülés, hallásromlás és fülzúgás.


FULSIPOLASA fülsípolás, fülcsengés panaszok hátterében a központi idegrendszer betegsége is állhat. Ilyen fülcsengést, fülsistergést okozó betegségek az agyi keringészavarok, koponyasérülések és agysérülések, jóindulatú agydaganatok és rosszindulatú agydaganatok, de a migrén és epilepszia tünete is lehet a fülzúgás.

Az "ostorcsapás" sérülés, baleset, trauma amikor hátulról mennek bele az autóba, szintén gyakran jár fülzúgással és szédüléssel. A fül sérülésének oka, hogy az utasok feje hátracsapódik és a nyak ill. a váll izmaiból abnormális idegimpulzusok jelentkeznek, de az agytörzs sérülése is létrejöhet. A nyak sérülésekor a fület ellátó erek is károsodhatnak (arteria vertebralis). Az agyhártyagyulladás (meningitis) után is kialakulhat tinnitus, fülbúgás, fülsistergés vagy fülzúgás. A sclerosis multiplex esetében a fülzúgás, tinnitus az első tünet lehet.

 

 

acusticus_NEURINOMA_fulzugasA kisagy-híd szöglet daganata (akusztikus neurinoma) esetében a fülcsengés vezető tünet lehet, ezért mindig ki kell zárni ennek a fül daganatnak, az acusticus neurinoma a lehetőségét!


Idegrendszer plaszticitása is hozzájárulhat a fülzúgáshoz. A fantom fájdalomhoz hasonlóan, amikor hallásromlás keletkezik, akkor az agy megpróbálja ezt a hallópálya "újra idegzésével" kompenzálni.

Az agy a károsodott, vagy már nem létező belsőfül sejtekről hang érzetet feltételez, és ezt nyilvánul meg fals hangérzetként, azaz fülzúgásként, fülcsengésként.

 

 

CUKORBETEGSEG_FULZUGAS

Az anyagcsere betegségek közül fülcsengésnél és fülzúgásnál gondolnunk kell, pl. cukorbetegségre, a pajzsmirigy betegségre (hypothyreosis és hyperthyreosis), a vér koleszterin és zsír szintjének megváltozására, a hyperlipidemiára. Ez utóbbi, pl. pulzáló (fluktuáló) fülzúgást hozhat létre.

Ugyancsak fülzúgást, fülcsengést eredményezhet a cink és egyes vitaminok hiánya. Az éhség, a vérszegénység és az alacsony vérnyomás azért okozhat fülzúgást és szédülést, mert az agyunk átmenetileg nem jut elegendő oxigénhez és cukorhoz.

A szervezet elsavasodása is oka lehet a fülzúgásnak. A szervezet folyadék tereinek savanyú irányú terhelése toxikus hatással lehet a belsőfül hangérzékelő sejtjeire, a szőrsejtekre és ezek károsodását, érzékenységfokozódását hozhatják létre.

 A hallóidegek és a központi idegrendszer sejtjei is érzékenyen reagálnak a környezetük elsavasodására, ami elviselhetetlen fülzúgást, szédülést és fülcsengést eredményezhet.

 MAGASVERNYOMAS FULZUGASA keringési zavarok közül a magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, érelmeszesedés, szívritmuszavarokmikrocirkulációs zavarok okozhatnak fülcsengést, fülsípolást vagy fülzúgást. 

 A vér és nyirok keringési zavarok közül a vérszegénység és anémia járhat fülzúgással, szédüléssel, fülcsengéssel. 

 A súlyosabb fülzúgásban, fülcsengésben szenvedő betegek 30% -ánál kimutatható egy, vagy több szív-érrendszeri betegség.

 


 

  

FULZUGAS_ERELMESZESEDES_fulcsenges

FULZUGAS_GYOGYSZER

Egyes gyógyszerek mellékhatásaiként is jelentkezhet a fülzúgás, a fülcsengés és a szédülés, amely gyógyszerek sokszor az adott betegség kezeléséhez nélkülözhetetlenek.

Ilyen lehetséges, akár fülcsengést és fülzúgást is okozó gyógyszerek: az Acetilszalicilsav és származékai (Aspirin protect!!!), Aminoglycoside antibiotikumok, Gentamycin, Kanamycin, Neomycin, Streptomycin, Tobramycin, Amikacin,

a Nonszteroid-gyulladás csökkentők az Indomethacin (Indometacin kúp, tabl), Ketoprofen, Naproxen, Phenylbutazone, Triciklikus antidepresszánsok, mitriptyline (Teperin), Imipramine (Melipramin), Maprotiline (Ludiomil), Trazodone (Trittico AC), Trimipramine (Sapilent),

Kemoterápiás- daganatellenes szerek, Vinblastin, Cisplatin, Carboplatin, Asparaginas.

 

 FULZUGAS_LAZ
A fertőző megbetegedések és a magas lázas állapot is fülzúgást, fülbúgást, fülsistergést eredményezhet.

fulzugas_izomfeszules

A mozgásszervi elváltozások közül különösen a nyaki gerincoszlop, a nyak- vállizmok területén az izmok tónusa hozhat létre fülzúgást és fülsípolást. 

 

  


Az élvezeti szerek, mint az alkohol, kávé, nikotin, cigaretta is oka lehet a fülzúgásnak és fülcsengésnek.

fulzugas dohanyzas

A fogászati problémák és az állkapocsízület elváltozásai is kiváltó oka lehet a fülzúgásoknak.

A szédülős betegek 20-50%-ban találnak klinikailag igazolt depressziót és fülzúgást.

Megfigyelték, hogy depressziós betegek felének már hosszú ideje megvolt a betegsége, amikor a fülcsengés, fülsípolás  és a szédülés megkezdődött.

  

fulzugas_kave_koffeinDepresszióban gyakoribb a fülzúgás, a krónikus fülzúgásban, fülcsengésben pedig gyakoribb a depresszió. A fülzúgásban szenvedő betegeknél gyakoriak a rejtett szorongásos kórképek, mint pánik, fóbia (elsősorban fonofóbia, zajtól való félelem, phonophobia).

Az alvászavar kifejezett azoknál a betegeknél, akik depressziósak, és náluk a fülzúgás és fülcsengés az esti órákban kifejezettebb. Klinikai vizsgálatok szerint határozott és szignifikáns összefüggést lehet megfigyelni a fülzúgás súlyossága és az alvászavar között (insomnia). A fülzúgás, fül sípolás alvászavar, szorongás, depresszió kölcsönösen hatnak egymásra, egyik a másikat súlyosbíthatja. A stressz és a neurózis is hajlamosít a fülzúgásra, fülcsengésre és fül sistergésre.

 

FÜLZÚGÁS, FÜLCSENGÉS TÜNETEI ÉS FELISMERÉSE

FULZUGAS_HALLASVIZSGALATA kikérdezésnél a fülzúgás kezdetének a körülményeiről, a jellegéről, gyakoriságáról kell érdeklődni. Hallásváltozás, szédülés kíséri-e a fülzúgást és a fülcsengést? Fülzúgásnál a szubjektív audiometriai vizsgálatok, hallásvizsgálatok (küszöb audiometria, beszédaudiometria) elvégzése szükséges.

Tinnitometria során audiométerrel meghatározzuk a fülzúgás frekvenciáját és hangerejét. Azt mérjük, hogy milyen kibocsátott hang hatására tűnik el, vagy halkul átmenetileg a fülzúgás, tinnitus, fülcsengés.  Szükséges lehet az objektív audiometriás hallásvizsgálatokra is (tympanometria, stapedius reflex, Otoacusticus emisszió, Akusztikus kiváltott válasz vizsgálatok, főleg BERA).

 

fülzúgás gyakori Hallásváltozás szédülés halláscsökkenés fülzúgást szubjektív audiometriai vizsgálatok küszöb audiometria , beszédaudiometria hallásvizsgálat Tinnitométer audiométer fülzúgás frekvenciája hangereje kibocsátott hang hatás zavaró fülzúgás idegesítő objektív audiometria tympanometria, timpanometria stapedius reflex, Otoacusticus emisszió, Akusztikus kiváltott válasz vizsgálatok, BERA vizsgálat

 

A szív érrendszeri, az anyagcsere és neurológiai betegségekre, a sérülésekre rá kell kérdezni fülcsengésnél és a fülben jelentkező hangnál. A gyógyszerfogyasztási, és a koffein, nikotinfogyasztási szokásokat is tisztázni kell tinnitus és fülzúgás esetében.

Az általános fül-orr-gégészeti vizsgálatok mellett eszközös hallásvizsgálatokra, labor vizsgálatokra (hematokrit: anémia kizárása, endokrin vizsgálat, máj- és vesefunkció, ionok, vérzsírszint vizsgálatok, valamint a véralvadási faktorok és funkció), EKG, vérnyomás (kétoldali mérés) mérésre is szükség van. Fülcsengésnél és fülzúgásnál fontosak a neurológiai, pszichológia és pszichiátriai vizsgálatok.

 

A FÜLCSENGÉS ÉS A FÜLZÚGÁS KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKÁJA


fulzugas diagnosztikaMágneses rezonancia vizsgálat mérése (MRI): A fülzúgásnál és fülcsengésnél a daganatok és sclerosis multiplex kizárása az MR-angiográfia az arteriális, az MR-venográfia a vénás eltérések kiderítésében nagy segítség.

A fülzúgások, és a fülcsengések okának kiderítésében fontos lehet a nyaki és agyi erek Doppler és duplex szonográfiája. Röntgen: javasolt a computer tomográfia (CT), és a nyaki gerinc felvétel elkészítése. 

SPECT az agyi vérátáramlás vizsgálatára szolgál: kóros esetben értékes felvilágosítást nyújt a kéreg és törzsdúcok vérátáramlásáról.

 

 

A FÜLZÚGÁS ÉS A FÜLCSENGÉS KEZELÉSE

 

fulvizsgalat_FulzugasFülzúgás esetén feltétlenül forduljunk fül-orr-gégészhez, aki megállapítja a fülcsengés és fülzúgás okát.

Az esetek nagy részében a fülzúgás gyógyítható, vagy a panaszok csökkenthetők. A fülcsengés kezelésénél a kiváltó ok felderítése és ennek célzott kezelése a legfontosabb. Tartósan fennálló fülzúgás esetén, a tüneteken javíthat a fülzúgás elfedése zenével, vagy a normális hangok felerősítésével, hallókészülék segítségével.

savbazis_egyensulyÚjabb vizsgálatok igazolják, hogy a szervezet savasodása is szerepet játszhat a fülzúgás, fülbúgás kialakulásában. A szervezet megemelkedett savszintje miatt a belsőfül folyadékrendszerének és ion összetételének zavara jön létre.

Rohamok alatt is kimutatható a szervezet kémhatásának fokozott, savas irányba való eltolódása. A fülzúgás kezeléséhez tehát az étkezés és folyadék bevitel figyelembevétele is szükséges.
Ezért fontos a táplálék összetételének pontos megválasztása, ill. természetes bázikus kiegészítők alkalmazása. Olyan kiegészítők használatát javasoljuk, amelyek természetes alapanyagokból pótolják a kiesett bázisok és megkötik a felesleges savakat.További információért keresse Fülzúgás klinikánkat (Tinnitus Centrum), ahol készségesen segítünk Önnek! (tel:  bejelentkezés: 70 63 555 76, 20 397 4144)


Egyéb kérdésekben hívjon a 20-397 4144 telefonszámon, vagy keressen e-mailen:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

fulmutetA Méniére-szindróma estén jelentkező tinnitus, fülcsengés és szédülés esetében a sóbevitel mérséklése, valamint vízhajtók adása javítja a tüneteket. Amennyiben a Méniére-betegségben konzervatív kezelés hatástalan, akkor műtéti megoldások is szóba jönnek.

A vírusos eredetű hallóideg-, illetve belsőfül-gyulladás estén specifikus terápia nincsen. Gennyes belsőfül-gyulladásnál a góc felszámolása és antibiotikum-terápia jelenthet megoldást. A krónikus fülzúgás kezelésének az alapja a "Tinnitus Retraining Terapia" (TRT), ami átképzést, azaz az agy áthangolását jelenti. Ez a fülzúgás kezelés szintén szép eredményeket hozhat.  

 

fulcseges_oka

"A tinnitus retraining" terápia során zajgenerátort, pszichoterápiát, szükség esetén gyógyszeres kezelést, auditoros és verbális áthangolást, és egyénre szabott relaxációs gyakorlatokat végzünk. Ezeknek a segítségével tudja a beteg a fülzúgását a tudata alá száműzni.

Azt a régen ismert tényt használjuk fel, hogy az idegsejtek a hallópálya ingerátkapcsolási pontjain át összeköttetésben állnak a hallópályán kívüli agyi területekkel. Sokszor a fülzúgásért tehát nem a fül, hanem inkább az agy működészavara a felelős. A halk zene, az elalvást zavaró fülcsengést, fül sistergést, búgást elfedheti. Jó hatású az enyhe altató és nyugtató is. Minél régebbi a fülzúgás, annál kisebb a remény a megszüntethetőségre.

 

 

FÜLZÚGÁS, FÜLCSENGÉS GYÓGYSZERES KEZELÉSÉNEK ELVE


fulcsenges_kezelesKrónikus fülzúgás kezelésének több szakmát érintőnek (interdiszciplináris) kell lennie: a fülésznek, az ideggyógyásznak, a pszichiáternek és a pszichológusnak szorosan együtt kell dolgozni és a kezelési elveket felállítani!
 

A komplex fülzúgás és fülcsengés kezelés (terápia) megtervezésének mindig egyénre szabottnak kell lennie. Egyénenként változik a fülzúgás fennállásának ideje, intenzitása, gyakorisága, különbözőek a társult tünetek (depresszió, anxietas, insomnia stb.). 

 

A FÜLCSENGÉS, FÜLZÚGÁS GYÓGYSZERES KEZELÉSE

fulcsenges_kezeleseKezdetben a gyógyszeres kezelés jó hatású lehet a fülcsengésre és a fülzúgásra.  A  keringésjavító gyógyszerek, valamint a mellé szedett antioxidánsok, az E-vitamin, C vitamin, ginko bilóba készítmények gyakran hozhatnak javulást.

A rövid ideig tartó és időnként szédüléssel is járó fülzúgások esetében nagyon sokszor hoz javulást a tablettás vagy korházi körülmények között az infúziós kezelés.

A sokszor hónapokig vagy évekig tartó gyógyszerek szedésével elviselhetővé válhat a kínzó fülbúgó, fülzúgó tünet. Az a baj, hogy az eredmény sokszor csak átmeneti. Amikor a fülzúgást és szédüléseket pszichés tünetek és alvászavar is kíséri, hatékonyak lehetnek a különböző depresszió elleni szerek is. A gyógyszeres kezelésnél több támadás ponton próbálkozhatunk. A  hirtelen kialakult fülzúgás esetében nagy jelentősége van a gyógyúlás szempontjából az idő faktornak, azaz a minél előbbi kezelés elkezdésének. Ezér minél előbb forduljon hozzánk, hogy a kezelést még időben elkezdhessük!

Fülzúgás klinika: Bejelentkezés  Tel: 70 63 555 76,

20 397 4144, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 KERINGÉSJAVÍTÓ GYÓGYSZEREK

FULZUGAS_KERINGESI_ZAVAR

A fülzúgás, tinnitus kezelésben használatos keringésjavító, értágító, keringést fokozó, és gyulladáscsökkentő gyógyszerek hatóanyagok szerint a betahistin, piracetam, vinpocetin, pentoxifyllin, ginkgo biloba. A belsőfül keringés javításánál azonban a legfontosabb a folyadék bőséges bevitele és pótlása!!! Fontos megjegyezni, hogy a keringésjavítók, értágítók még károsak is lehetnek, ha a folyadék mennyiséget nem pótoljuk. 

 

ANTIDEPRESSZÁNSOK A FÜLZÚGÁS ÉS A FÜLCSENGÉS KEZELÉSÉBEN


A szerotoninnak fiziológiás szerepe van a hanginformáció közvetítésében és a feldolgozási folyamatokban, így a fülzúgás kialakulásában is. A tinnitus, fülzúgás terápiában elsődleges szerepe van a szerotonin újrafelvételét gátló (SSRI) gyógyszereknek, melyek javítják a hyperacusist és a fülzúgást és a gyakran társuló depressziót, szorongást, vagy a hozzá társuló tüneteket (fonofóbia, phonophobia, pánik betegség, kényszer stb.).

További antidepresszánsok is hatásosak lehetnek a fülcsengés, fülzúgás kezelésében. Ilyen fülcsengést kezelő hatóanyagok a Citalopram, Fluvoxamin, Fluoxetin, Paroxetin, Sertralin, Alprazolam, Clonazepam. ezen gyógyszerek szedése viszont rendszeres orvosi felügyeletet és nyomon követést igényel.


AUDIOLÓGIAI TERÁPIA  FÜLCSENGÉSBEN ÉS FÜLZÚGÁSBAN


HALLOKESZULEKHa a fülzúgás oka a hangvezetési rendszer zavara, akkor ennek rendezése látványos eredményhez vezethet. Ilyen beavatkozások pl. a fülzsír eltávolítása és a különböző hallásjavító műtétek.

Ha a fülcsengő betegnek idegi jellegű hallásromlása is van, hallásjavító készülékkel látjuk el. A hallókészülék felerősíti a környezeti zajokat és elfedi, maszkolja a fülzúgást  fül sistergést. Ezt a maszkoló hatást fokozni lehet zajgenerátorokkal (noiser). A zajgenerátor a hallókészülékhez hasonló eszköz. A hallókészülék nem zavaró, alacsony hangerővel, széles sávú, úgynevezett "rózsazajjal" működve a hallószerv egészét ingerli, és szinte leblokkolja azt. 

HALLOKESZULEK hallascsokkenes

Ezzel a speciális hallókészülékkel a beteg képes tartósan könnyedén elviselni a zajokat.

Ma már létezik a külső zajgenerátor is, amit az éjszakai zavaró fülzúgás elfedésére fejlesztettek ki. A zajgenerátor feladata, hogy csökkentse a fülzúgás és a környezet közötti kontrasztot, a fülzúgásról eltávolítsa a figyelem, és rögzítse az ártalmatlan zajt. Zajgenerátor használatával a beteg egyre kevésbé vesz tudomást az addig zavaró fül zajról, agya átprogramozódik, nem érdekli a fülzúgás és a fülsípolás. Természetesen szükség lehet a pszichológus segítségére, és depresszióellenes gyógyszerekre. A zajgenerátor beszerzése sem nehéz, hiszen tb-támogatással írható fel.

  

LIDOCAIN HATÁSA A FÜLZÚGÁSRA

fulzugas_kezeles

A fülzúgás kezelésénél a lidocaint közvetlenül a fülbe juttatva (a dobhártyán keresztül) a dobüregből a kerek ablakon keresztül bejuthat a belsőfülbe. A lidocain kezelés bizonyos esetekben javulást eredményezhet már elviselhetetlen fülcsengésben és fülsípolásban.

Intravénásan, infúzióban a lidocain akut és krónikus fülzúgásban egyaránt igen hatékony lehet fülcsengésre és fülzúgásra: rövid időtartamra megszünteti, vagy jelentős mértékben csökkenti a fülzúgást és fülcsengést. Elsősorban USA-ban, Németországban alkalmazzák nagy adagban az i.v. lidocaint a fülcsengés és fülzúgás kezelésében. Szövődményekről nem számoltak be a közlemények.

Magyarországon a lidocain kezelés még nem vált klinikai gyakorlattá a fübúgás, fúlzúgás és tinnitus kezelésében

 

HYPERBÁRIKUS OXIGÉN A TINNITUS KEZELÉSÉRE


fulzugas oxigenMagas nyomás alatt az oxigén fizikai úton dúsul a vérben. Akut és krónikus fülzúgás, tinnitus kezelésében is alkalmazzák az oxigént. A nagynyomású oxigén kezelés költsége rendkívül magas, a kezdeti eredmények jók, de nem közöltek még megfelelő számú szignifikáns jó eredményt. Ezt a kezelést csak speciális körülmények között lehet kivitelezni.


  

FULZUGAS_INGERLESSTIMULÁCIÓS KEZELÉSEK FÜLZÚGÁSRA, FÜLCSENGÉSRE


Elektromos tinnitus kezelés során a bőrön és belsőfül direkt ingerlésével érhetünk el kedvező hatást fülcsengésben. A kezdeti eredmények biztatóak. Reményre az ad okot, hogy a cochlearis implantácó után a betegek 53%-a fülzúgás javulásáról számol be, szemben a 11%-kal, akiknek romlott a fülzúgása.

 

MÁGNESES STIMULÁCIÓ FÜLCSENGÉSBEN

Az utóbbi években igen szép eredményekről számolnak be a belsőfül mikrocirkulációs keringésének mágneses stimulációval történő javítása révén a fülcsengés, tinnitus kezelésében. A mágneses kezelés egyik ismert formája a BEMER kezelés. 


ALTERNATIV MÓDSZEREK FÜLZÚGÁSBAN


fulzugas jogaBizonyos fülzúgásos, fülcsengéses esetekben hatásos lehet a manuálterápia, az akupunktúra és homeopátiás kezelések. A Jóga is igen sok esetben segíthet a fülcsengés elfedésében, maszkolásában. Nagyon fontos, hogy a fülzúgásos beteget követni és gondozni kell! 

 

FÜLZÚGÁS MEGELŐZÉSE

A halláskárosító zajártalom csökkentése a legfontosabb a fülzúgás és a fülcsengés megelőzésében. Zajos környezetben dolgozók mindig használjanak megfelelő, egyben kötelező fülvédő felszerelést.

Fiatalok körében az utóbbi időben egyre gyakoribb a halláskárosodás, fülzúgás, amit összefüggésbe hoznak a walkman, discman és MP3-lejátszók elterjedésével, illetve hangos alkalmazásukkal. A zenét lehetőleg ne maximális hangerővel hallgassuk, mert ez előbb utóbb biztos hallásromást és fülzúgást okoz.

A különböző hangokkal és zajokkal működő zajmaszkolókkal is régen kísérleteznek, amit ugyancsak beépíthetünk a kezelések közé.

 

ÉLETVITELI TANÁCSOK FÜLZÚGÁSNÁL ÉS FÜLCSENGÉSNÉL

Kerüljék a kávét, teát, colát és más koffein tartalmú italokat. Kerüljük a savasító ételeket. Fülzúgást okozó gyógyszerek helyett más készítményt kell szedni. Kerüljük a zavaró hangokat, otthon ne tartózkodjunk csendben. Alkalmazzunk "maszkoló technikákat" (pl. hallgassunk lágy zenét, ami éjszaka is szólhat). A fülzúgás megelőzése és kezelése szempontjából a bő folyadékbevitelnek elsődleges szerepe van. 

 

Hova forduljon?

Ha ZÚG A FÜLE, CSENG A FÜLE, BÚG A FÜLE,  akkor forduljon hozzánk bizalommal!

Dr. Vass Zoltán fül- orr- gégész és audiológus szakorvos

 

FÜLZÚGÁS KLINIKA:  

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső oldalán, a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19, szombaton délelött is.
Bejelentkezés:  06-70-635 5576, 06 20-397 4144, 

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Fülzúgás klinika helye:


Összefoglalás: Fülzúgás, fülcsengés kóros hangérzet a fülben. A fülzúgás ellen, és a fülcsengés ellen  tennünk kell. A fülzúgás, tinnitus, fülcsengés kezelése, gyógyítása lehet gyógyszeres és műszeres. A fül sípolása és búgás a fülben depresszióval és szédüléssel is együtt járhat. A koffein oka lehet a fülzúgásnak, fülcsengésnek. A fülbúgás megszüntetése, fülcsengés gyógyítása könnyebb, ha a fülcsengés oka ismert. A fülcsengés lelki okainak felderítése a fülcsengés megszüntetésében segít. A fülcsengés ellen tehetünk, ha fülcsengést kiváltó hangos zenét megszüntetjük. A fülsípolás, fülsípolás okai hasonlóak, mint a fülcsengésé. A fülsípolás ellen sokat tehetünk. A fülsípolás kezelése és a fülsípolás, szédülés, kezelésével együtt történik. A fülsípolás, fülbúgás, fülsistergés, fülkattogás, fül pattogás, fülpattogás, gyógyítása nehéz fül orr gégész orvosi feladat.

A fülcsengés, fülzúgás, tinnitusz (tinnitus), fülsípolás, fülbúgás a fül betegségek együttese. Fülzúgásos tünetet a beteg fülbúgásnak, fülsípolásnak, fülsistergésnek, tinnitusnak, fülkattogásnak, fül morajlásnak, fül pattogásnak, fülcsengésnek, fülpattanásnak, fül ciripelésnek, éli meg. A fülben a hangok kattogást, morajlást, sípolást, suhogást, sistergést, dübörgést, utánozhat. Fülcsengés, fülzúgás hangossága, ereje változó. Tartós fülcsengés, állandó fülzúgás csendes viszonyok miatt kellemetlen, alvás alatt is jelentkezhet. Fülcsengés, tinnitus, vagy fülzúgás tünet lehet egy- vagy kétoldali fülcsengés, átmeneti vagy tartós. Egyoldali fülzúgás és kétoldali fülcsengés lehet. Kóros hangérzet, kóros hangosságfokozódás (recruitment) az idegi halláscsökkenés következménye recruitment jelenség, ami morajló fülzúgásban magas éles sípoló zajérzetben fülcsengésben, alvászavarban, fejfájásban, halláscsökkenésben jelentkezni. Halláscsökkenés, presbyacusis, zajkárosodás, zajártalom, okozhat kóros hangosságfokozódást fülzúgást és a fülcsengést, szédülést, szédülést is okozhat. 
Objektív fülzúgás és szubjektív zúgás a fülben, fülsípolás elkülönítése fontos. A szubjektív fülbúgás és fülcsengésnek nehéz a pontos okát kivizsgálni. fülsípolás és fülcsengés okai a szőrsejtek károsodása érzékenységfokozódása, ami egyensúlyszervi zavarral és szédüléssel is járhat.
 
FÜLCSENGÉS, TINNITISZ, FÜLZÚGÁS ÉS A FÜLSÍPOLÁS GYAKORISÁGA ÉS A FÜLZÚGÁS, FÜLCSENGÉS KIALAKULÁSÁNAK OKAI.
A szédülés és fülzúgás tünet, ami fülbetegségek hátterében áll, mint a zajártalom, dörej ártalom, hallásromlás. A fülcsengés és fülzúgás leggyakoribb kiváltó eredete és oka a fülzsír, a dobhártya károsodás, középfülgyulladás, tubahurut, otosclerosis, zajkárosodás, zajártalom. Fülzúgást eredményezhet a fül sérülése, a fül jóindulatú daganata, hallóideg daganat, akusztikus neurinoma, percepciós halláscsökkenés, a hirtelen halláscsökkenés, presbyacusis, időskori halláscsökkenés. Az akut és krónikus halláskárosodásnál a belső szőrsejtek károsodnak, emiatt kóros hangosságfokozódás (zavaró hangosság érzet, recruitment jelenség, rekruitment) és beszédértési zavar jelentkezik. Állandó FÜLZÚGÁS ÉS FÜLCSENGÉS gyakori jelenség. 
Krónikus fülzúgásban a sérült hallóideg idegrostok és károsodott szőrsejtek spontán ingerületbe kerülnek. A tartós fülzúgások, fülsípolások és szédülések oka lehet a rohamokban jelentkező  hallóideg gyulladás, vírus fertőzés, herpesz vírus. Rohamszerű fülzúgásos, fülcsengéses és szédüléses tüneteket okoz a Méniére betegség (Meniere betegség, Menier betegség) is. Fülsípolásnak, fülcsengésnek az oka idegrendszeri betegség is lehet, mint koponya trauma, agykárosodás, agydaganat, fejfájás, migrén, epilepszia.
Nyaki sérülés, autó baleset eredményezhet fülzúgást és szédülést. Fül sérülés következménye a fület ellátó erek károsodása, vérellátási zavar, keringési zavar. Agyhártyagyulladás, meningitis, mellett is jelentkezhet tinnitus, fülzúgás, fülbúgás, fül recsegés, fülsistergés. Recsegő fül, fül ropogás, sclerosis multiplex következménye is lehet, ami együtt jár a fülzúgás, tinnitus jeleivel. A fülzúgásban gyakori a pánik betegség, fonofóbia, zajtól való félelem. 
Idegrostokból kiinduló neurinoma, neurofibróma, kisagy-híd szöglet tumor (akusztikus neurinoma) első jele a fülcsengés. A füldaganat fülzúgásként, fülcsengésként füldugulásként jelentkezhet.
Fülcsengésnél, fülbúgásnál és fülzúgásnál a cukorbetegség, a pajzsmirigy betegség gyanúja is felmerül, de cink hiány és vitaminhiány is ide vezethet. A hipertónia, magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, érelmeszesedés, szívritmuszavar, keringési zavar eredményezhet fülsípolást, fülcsengést, vagy fülzúgást. A stressz és a neurózis következményi is lehet a fülcsengés és fül sistergés.
A fülcsengés megszüntetése, fülcsengés lelki okainak kiderítése segít. A fülcsengés ellen a fülzúgás  és fejfájás okának kiderítése elengedhetetlen. A fülcsengés babona csak mítosz, mert a hirtelen fülcsengés, idegi alapon is kialakulhat. Fülzúgás megszüntetése, kezelése gyógynövényekkel is lehetséges, de a fülzúgás lelki okainak felderítése alapvető. Fülbúgás és szédülés ellen gyógyszer és folyadék kezelés javasolt. Fülzúgás gyógyszerei több ponton hatásosak. 
Fülzúgásban a fülvizsgálat mellett audiológiai vizsgálat, hallásvizsgálat, küszöb audiometriai mérés, beszéd audiometriai vizsgálat, javasolt. Audiológia vizsgálat mellett, tinnitometria, során a fülzúgás mértékét, fülcsengés frekvenciáját mérjük meg. Objektív audiológia vizsgálat az objektív audiometria a tympanometria, stapedius reflex vizsgálat, otoacusticus emisszió, akusztikus kiváltott válasz vizsgálat, BERA vizsgálat.
Hallásváltozás, szédülés, halláscsökkenés és a fülzúgást szubjektív audiometriai vizsgálatok, küszöb audiometria, beszédaudiometria hallásvizsgálat, tinnitométer audiométer, segítségével mérhetjük. A fülzúgás frekvenciája, hangereje zavaró fülzúgás hatása, objektív audiometria, tympanometria, timpanometria, stapedius reflex, otoacusticus emisszió, Akusztikus kiváltott válasz vizsgálatok, BERA vizsgálat során történik. Tympanometria a középfül, dobüreg nyomásviszonyait vizsgálja. Tinnitus Centrum Szeged. A FÜLZÚGÁS, FÜLCSENGÉS KEZELÉSE fül orr gégésznél és házilag otthon lehetséges.
 

 

 

Találatok: 132259