Halláscsökkenés

  

hallascsokkenes_oka

Mai civilizált világunk a kommunikáción alapul, aminek alapja a jó hallás, emiatt az egyén, aki halláscsökkenésben, hallássérülésben, következményes beszédkárosodásban szenved, az egészséges embertársaival szemben hátrányos helyzetbe kerül. Az információcserén alapuló egyre erősödő versenyhelyzet napjaink jellemzője. Ebből a "versenyből" a halláskárosodásban szenvedő betegek megfelelő orvosi és társadalmi segítség nélkül csak vesztesként kerülhetnek ki.
A hallásromolás, halláscsökkenés probléma nagyságát és jelentőségét támasztják alá azok a megdöbbentő adatok, amely szerint a civilizált világunk 10,7%-ának "idegi jellegű" halláskárosodása,  halllácsökkenése, 1,15%-nak teljes hallásvesztése, süketsége van. A hallásromlás gyakori előfordulása miatt az idegi jellegű belsőfül betegségek, halláscsökkenés, süketség, hallásromlás, nagyothallás, halláskárosodás, a leggyakoribb krónikus betegségek közé sorolható.


hallaskarosodasStatisztikai adatok alapján halláscsökkent, süket, hallásromlásban szenvedő, nagyothalló, halláskárosodott betegek száma, sajnos, progresszíven növekszik. 1000 újszülöttből egy gyermek halláscsökkenéssel, halláskárosodással születik. Később az idegi jellegű halláscsökkenés, a 18 év alatti gyerekek közül 1000-ből 17-et, 65 év feletti korosztályból pedig már 314 beteget érint.  A 75 év felett, az idősköri hallásromlás, presbyacusis fokozódása miatt a populáció 50%-ának halláskárosodásával kell számolni. Jelenleg a gazdaságilag fejlett országokban a lakosság 2,3%-a visel hallásromlás, nagyothallás miatt hallókészüléket, s becslések szerint további 5,8%-nak lenne szüksége hallókészülékre.

Politzer_Adam_fuleszet

A civilizált populáció 18%-nak van a hallássérülés, halláscsökenés mellett  fülzúgása (tinnitus), s a népesség 2,4%-nak a fülzúgása és halláskárosodása már olyan fokú, hogy e betegek élete csak fülészeti kezeléssel tehető elviselhetőbbé. Csak az Egyesült Államokban 3-5 millióra becsülik a Ménière betegek számát, ami évente 100.000 új esettel szaporodik, s ugyanitt 30 millió ember dolgozik hallást károsító zajos munkahelyen. Emiatt 10 millió ember szenved zajártalomban (zajkárosodás) és évente 25.000 embernek alakul ki hirtelen halláscsökkenése, hallásvesztése. 

 A halláskutatás és a hallásjavítás területén a magyar kutatók úttörõ szerepet játszottak. Meg kell említenünk Politzer Ádámot, aki még a 19. században nagyon sokat tett a hallás,  halláscsökkenés, nagyothallás okának és kezelésének a kiderítésére. 

 

Barany_Robert_hallas

Politzer Ádám klinikáján dolgozott Bárány Róbert is, aki a hallás mellett az egyensúlyszerv vizsgálatával foglalkozott és felfedezte az egyensúlyszerv vizsgálatának és kezelésének legújabb módszereit. Kutatásaiért 1914-ben Nobel-díjat kapott.

 hallásvizsgálat_hallókészülék_BekessyA hallás, hallásélettan és a hallásvizsgálatok tökéletesítése nyomán pedig Békésy György nevét kell említenünk, aki munkásságáért szintén Nóbel-díjat kapott.A halláscsökkenéseknek és nagyothallásnak két nagy típusát különböztethetjük meg, amelynek kimutatására hallásvizsgálat szükséges  vezetéses típusú halláscsökkenés esetében a probléma a hangbevezető rendszerben van. Az idegi jellegű halláscsökéseknél a belsőfül, a hallóideg vagy az agy területén van a kóros elváltozás.

 

VEZETÉSES TÍPUSÚ HALLÁSCSÖKKENÉS, NAGYOTHALLÁS, HALLÁSKÁROSODÁS

vezeteses_hallascsokkenes

A vezetéses halláscsökkenés (hypacusis conductiva), nagyothallás egy olyan általános kifejezés, amit a középfül, vagy a külső fül kóros elváltozásaiból, betegségeiből fakadó halláscsökkenés kifejezésére használunk. A vezetéses hallásvesztésnél, a hang bevezetésében és a hang felerősítésében van a probléma. A vezetéses típusú halláskárosodás forrása fakadhat a hallójáratból, a középfüli üregből, a dobhártyából, az Eustach kürtből, vagy akár egyszerre ezen szervek együttes elváltozásából is. 

fulzsir_hallascsokkenesVezetéses halláscsökkenésre és hallásromlásra vezető kóros elváltozások, mint pl. a fülzsír (cerumen) túlzott felgyülemlése, az otosclerosis, vagy a dobhártya károsodása, kilyukadása, kiszakadása (lyukas dobhártya) következtében a hanghullámok nem tudják megfelelő formában elérni a belsőfület.
Sajnos látszólag minden fülfájdalom nélkül a gyerekek krónikus vizenyős, savós középfülgyulladása és nyákos középfülgyulladása is ide tartozik. Szerencsére sok lehetőség áll rendelkezésünkre a vezetéses hallásvesztés, hallásromlás, orvosi kezelésére, gyógyítására.

 

savos_kozepfulgyulladasHallásvizsgálat során kimutatható, hogy a vezetéses hallásromlás, hallásvesztés, a mélyebb frekvenciákon különösen, vagy akár minden frekvencián arányosan okozhat halláscsökkenést, a gyengétől a közepes mértékig. Ez a fajta hallásvesztés nem feltétlenül utal a csiga szintű kóros elváltozások, recruitment problémáinak jelenlétére. A gyermekek hallásromlása esetében különösen nehéz a diagnózis, mert gyakran tapasztalható heti, vagy akár napi ingadozás a gyerek hallásszintjében. Mind a felnőtt, mind a 

gyermek halláscsökkenés esetében a hallásvizsgálat mellett a mikroszkópos fülvizsgálat és az audiológia hallásvizsgálat elengedhetetlen. A gyermekek, csecsemők hallásszűrése, hallásvizsgálata nagyon fontos. Hallásközpontunk a hallásszűrésben, és a hallásvizsgálatban vezető szerepet tölt be.  

hallasmeres_audiologiaAz elmúlt években folytatott tanulmányok igazolták számunkra, hogy a vezetéses hallásvesztés kialakulása nagymértékben negatív hatást gyakorol a gyerekek verbális beszédfejlődésére és így gyakran ennek egyenes következménye a gyenge iskolai teljesítmény. Hallásklinikánk hallásvizsgálatai alapján találunk bizonyítékokat arra nézve is, hogy a vezetéses hallásvesztés, halláscsökknés hosszú távú jelenléte szintén negatív hatással van az agy komplex hallóinger feldolgozó központjára is. Ezért hangsúlyozzuk, hogy a gyermekek hallásszűrése, rendszere

 

s hallásvizsgálata nagyon fontos, hogy a vezetéses jellegű halláscsökkenések, és nagyothallások minél előbbi felfedezzük és kezeljük. Ha időben felfedezzük a vezetéses típusú halláscsökkenés okát, akkor ez a betegség maradék nélkül gyógyítható, ezért a mielőbbi fül orr gégészeti szakvizsgálat és hallásvizsgálat elengedhetetlen. 


IDEGI JELLEGŰ HALLÁSCSÖKENÉS, HALLÁSKÁROSODÁS

idegi_hallascsokkenes

A halláscsökkenések, halláskárosodások, hallássérülések többségét az idegi típusú hallásromlás teszi ki. Az idegi halláscsökkenések esetében a fül károsodása a csigában lévő szőrsejteknél, a hallóidegnél, vagy a hallásközpontban van.  

Nagyon sokféle okból alakulhat ki halláscsökkenés és hallásromlás. A halláskárosodás oka lehet öröklődő betegség, ami méhen belüli vagy szülés alatti károsodás következménye. A hallássérüléseket okozhatják vegyszerek és gyógyszerek toxikus hatása, fertőzések, erős zaj, vérellátási zavarok. A halláscsökkenés viszonylag gyakran ismeretlen okból, hirtelen alakul ki (hirtelen halláscsökkenés, hirtelen hallásromlás), és végül leggyakoribb az időskori halláscsökkenés (presbyacusis). Az idegi típusú halláscsökkenéshez sokszor más panasz is társul, mint a fülzúgás (tinnitus) és szédülés (vertigo), ami nemritkán jobban 

stria vascularis keringes

zavarja a beteget, mint maga a halláscsökkenés.

Serdülő és fiatal felnőtt korban ugyancsak felléphet halláscsökkenés, hallássérülés, melyet a hallóideg vírusos gyulladása (pl. herpesz vírus, vírusos halláscsökkenés) okozhat. 

gyermek_hallasszures

A hirtelen hallásromlás szédüléssel, hányingerrel, és hányással is társulhat. Kiemelendő a herpes zoster vírusfertőzés, amely a hallóideg mellett az arcideget is érintheti. Ennek következtében az arcizmok bénulása is felléphet arcidegbénulás (arcidegzsába, facial parézis). Szerencsére ritkán, de  egyik napról a másikra, látszólag minden ok nélkül is kialakulhat idegi jellegű halláscsökkenés hallásromlás, aminek akár süketség is lehet a szövődménye. Az idegi, percepciós halláskárosodásnak a mértéke a kisfokú hallásromástól egészen a teljes süketségig terjedhet. A hirtelen halláscsökkenés kiváltó oka lehet a keringési zavar, vírusfertőzés, hormonális zavar, immunprobléma, zajártalomat, mérgezés, gyógyszer mellékhatás, folyadékhiány. A hirtelen nagyothallás kezelésénél alapvető a minél előbbi gyógyszeres kezelés, szükség esetén infúziós beavatkozás is fonos lehet. A hirelen idegi hallásromlás és halláscsökkenés kimenetelében  az időtényezőnek nagyon nagy jelentősége van, mert az időben alkalmazott terápia az átmeneti hallásromlás, halláscsökkenés esetében akár teljes gyógyulást is hozhat. Hirtelen kialakult hallásromlás esetén azonnal forduljon fül orr gégész szakorvoshoz.

Fülklinikánk a halláscsökkenés diagnózisára, hallásvizsgálatra és kezelésére szakosodott. Hirtelen halláscsökkenés esetén mielőbb keressen bennünket és mi segítünk !

Bejelentkezés: 70 63 555 76,  20 397 4144. Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 A ZAJ OKOZTA ZAJÁRTALOM ÉS HALLÁSCSÖKKENÉS

zajartalomA felnőttkori halláscsökkenés leggyakoribb oka a zajártalom. Minden erős zajforrás, mint például a famegmunkáló eszközök, nehézgépezet, erős robbanás károsíthatja a belsőfület és zajártalmat, zajkárosodást hozhat létre. Minden 85 decibelnél erősebb zaj károsítja a fület. A zajártalom iránti érzékenység egyénekként változhat, de mindenki veszít a hallásából, ha hosszú ideig van kitéve erős zajnak. Zajártalomban a csiga csúcsán lévő szőrsejtek károsodnak. Zajkárosodásnál ezért a magas hangok sérülnek. A 4000 Hz-es frekvencia különösen érzékeny a zajra, ez hallásromlás az audiogramon zajcsipke alakzatot mutat.  

A presbyacusis a hallásvesztések legelterjedtebb fajtája és ez a hallásromlás szorosan összekapcsolódik az öregedési folyamattal. A hallásromlás a szőrsejtek fokozatos pusztulásával, elhalásával magyarázható. Ezen szőrsejtek elhalásának mértéke egyénenként változó. A folyamat sokakkal az ötvenes éveik elején játszódik le, míg másoknál akár 80 éves korban is elhanyagolható az érzékelő szőrsejtek számának csökkenése.hallasromlasPresbyacusisban a hallásérzékenység fokozatos hanyatlása már 18 éves kortól elkezdődik, de tulajdonképpen "kézzelfogható" hallásromás csak később jelentkezik. A beszéd és környezeti hangok érzékelésében jelentkező változásait csak 60 éves kor körül tapasztalhatjuk (beszédértési zavar). 

Az időskori hallásromlás, presbyacusis progressziója minden embernél különböző, ami azt jelenti, hogy amíg egyesek már viszonylag fiatal korukban szembesülnek a halláscsökkenéssel, addig vannak, akiknél ezek a hallásromlás problémák soha nem, vagy csak öregebb korban jelentkezik. A presbyacusis-t, mind a hallásérzékenység, mind pedig a beszédértés terén bekövetkezett romlás jellemzi hallásromlás, halláscsökkenés, beszédértési zavar jellemzi. 


A presbyacusisban a hallásérzékenységben bekövetkezett hanyatlás a legtöbbször egyszerre kétoldali (bilaterális), szimmetrikus, folyamatos (progresszív) és idegi jellegű.

presbyacusisIdőskori halláscsökkenésnél általában a magasabb frekvenciatartományokban a  legrosszabb a hallás (apicocochlearis), de a hallósejtek károsodása a többi frekvenciasávon is fellelhető. A presbyacusisnál léteznek nemiségből fakadó különbségek is, mert amíg a férfiak presbyacusisa magasfrekvenciás konfigurációi inkább lejtős képet mutatnak, addig nők presbyacusisa esetében ezek laposan helyezkednek el. A férfiak időskori hallásromlásra, halláscsökkenésre presbyacusisra, többnyire súlyosabban érintettek, mint a nők. hallokeszulekAz öregkori nagyothallás első jelei, hogy a zajos környezetben - pl. családi összejöveteleken - való nehézkes beszédértés, valamint a halk környezeti hangok - pl. a távoli madárcsicsergés - eltűnésében mutatkoznak meg először.

Előfordul, hogy presbyacusisban valakinél az első tünetek 60 éves kor körül már jelentkeznek, míg mások hallása 90 évesen is ép. Hallókészülék alkalmazásával a presbyacusis-hoz kapcsolódó hallásvesztés nagymértékben javítható.

Hallászavarok, halláscsökkenés és a hallásromlás hátterében ritkán központi idegrendszeri daganatok is állhatnak (hallóideg daganat, acusticus neurinoma). A halláskárosodás, halláscsökkenés  mértéke decibel skálán (db skála) mérhető. A halláskárosodás lelki okai és halláskárosodás kezelése összetettek.

A HALLÁSCSÖKKENÉS, HALLÁSKÁROSODÁS TÜNETEI ÉS FELISMERÉSE

kozepfulgyuladasA vezetéses halláscsökkenésre jellemző, hogy a hallászavar mellett a kiváltó fülbetegség tünetei dominálnak. Akut középfülgyulladás esetén a halláscsökkenés, hallásromlás mellett magas láz, fülfájdalom, fülfolyás lehetnek a jellemzőek. A hallás romlása műszeres hallásvizsgálat (audiológia vizsgálata) során kimutatható. 

fulmutet stapedectomiaAz otosclerosis esetén a betegség a 20 évekre válik egyértelművé, a betegség lefolyását terhesség gyorsítja. A otosclerosisban a kengyel mikrosebészeti pótlásával a hallás visszaadható (hallásjavító fülműtét, stapedectomia, stapedotomia).
Sajnos nagyon sok esetben nem rögtön tűnik fel a hallás romlása, csak indirekt jelek utalnak a halláscsökkenésre. Ilyenek gyerek korban a gügyögő beszéd, gyakori visszakérdezés, selypítés, dadogás, beszédzavarok, dyslexia, magatartás zavarok, gátlásosság, félénkség, stb. 


ventillacios_ful_tubus

Ezekben az esetekben igen gyakran serrosus, savós középfülgyulladás vagy nyákos középfülgyulladásmucosus krónikus középfül gyulladás áll a háttérben. A középfülgyulladások egy részét maradéktalanul gyógyyítani tudjuk. Ilyen esetekben feltétlenül forduljon hozzánk  fül- orr- gégész szakorvoshoz.

Fülklinikánk a fülbetegségek diagnózisára és kezelésére szakosodott. Középfülgyulladás okozta halláscsökkenés esetén mielőbb forduljon hozzánk bizalommal és mi hallásvizsgálat során (audiometriás vizsgálat) kimutatjuk, hogy Ön hogy hall. Bejelentkezés: 20 397 4144. Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

hallasszuresVeleszületett süketség
esetén a gyermek nem reagál a zajokra, hangokra. Már az egészen kicsi újszülöttek is hallják a hangokat, erősebb zajra, pl. a csengő hangjára felébrednek, összerezzenek három hónapos korban.

Hathónapos korra a csecsemő odafordul a zajokra és elkezd gőgicsélni. Ha felmerül a halláskárosodás gyanúja, mindenképpen el kell végezni a gyermek hallásvizsgálatát, hiszen a beszédfejlődéshez elengedhetetlen a hallás megléte. A veleszületett süketségben szenvedő gyerekek kezdettől fogva speciális foglalkozást igényelnek. A veleszületett süketség oka gyakran genetikus. belsoful szorsejtHa a nagyothallás hátterében vírusos herpes zoster fertőzés áll, akkor az érintett agyidegek (a hallóideg és az arcideg) által ellátott területen, a fülkagylón és a hallójáratban apró, igen fájdalmas hólyagocskák láthatók, melyek tartalma víztiszta. Ezen herpeszes elváltozások később pörkösödnek, majd leszáradnak. A herpes zoster betegség kísérő tünete az erős lfájdalom, a fejfájás, szédülés és hányinger. Az arcideg herpeszes érintettsége következtében az arcizmok bénulás is bekövetkezhet (arcidegbénulás, arcidegzsába). A halláscsökkenés oka az igen érzékeny belsőfül szőrsejtek károsodása ill. pusztulása.


  Az idegrendszeri tünetek (nagyothallás, bénulás) lehetnek átmenetiek, néha azonban véglegesen megmaradnak és akár süketség is kialakulhat. 

A zajártalom következtében kialakuló halláscsökkenés jellemezője, hogy a halláskiesés a magasabb hangoknál kezdődik, és innen terjed a mélyebb frekvenciák felé. E formát fülcsengés, fülzúgás, fülsípolás is kíséri. Az időskori halláscsökkenés tünetei is hasonlóak. Az időskori halláscsökkenésnél eleinte ugyancsak a magasabb frekvenciájú hangok hallása esik ki, majd később a mélyebb hangoké. Jellegzetes jele a 4000Hz-en jelentkező és audiogrammon jól kimutatható "zajcsipke".

 

 

FULZUGASAmennyiben a halláskiesés, halláscsökkenés oka valamilyen központi idegrendszeri daganat, akkor számos egyéb idegrendszeri tünet kíséri a hallászavart, mint például fülzúgás, szédülés, járászavar, fejfájás, migrénhányás.
A hallászavarok kivizsgálása minden esetben fül-orr-gégész feladata. A hallás vizsgálata legegyszerűbben hangvilla segítségével történhet. A hangvilla vizsgálat alapján a vezetéses és idegi halláscsökkenést már el lehet különíteni. További speciális hallásvizsgálat az audiológiai vizsgáltok.  A leggyakoribb audiometriás hallásvizsgálat a tisztahang köszöb vizsgálat. Bizonyos esetekben képalkotó vizsgálat belsőfül CT -, belsőfül MRI-vizsgálat elvégzése is indokolt lehet.

ventillacios_tubus_SOM

 

A HALLÁSCSÖKKENÉS KEZELÉSE

 

A vezetéses halláscsökkenés esetén a kiváltó alapbetegséget kell kezelni, leggyakrabban kis fülműtéttel megoldaható a problélma. A középfülgyulladás estén antibiotikum terápiát kell alkalmazni. Krónikus savós és nyákos középfülgyulladás esetén ventillációs tubust kell beülteti (gromet), s a gyermek hallása azonnal tökéletessé válik. A fül tubus szellőzést biztosít a középfülnek és a hallás rendeződik.


stapedectomia_otosclerosisOtosclerosis esetén a megoldás mikrosebészi fülműtét, hiszen a kengyel eltávolítása, valamint protézissel történő helyettesítése szükséges (stapedectomia, stapedotomia). 

A fülműtéttel (stapedectomia) a hallócsontláncolat folytonosságát helyreállítjuk és a hallás már a fülműtét alatt azonnal javul. A fülműtéti eredmény nagyon látványos. A stapedectomai fülműtét elvégzéséhez, nagyon tapasztalt fülsebészre van szükség. 

Fülklinikánk a fülműtétekre specializálódott. Fülpanaszai esetén forduljon forduljon hozzánk bizalommal és mi segítünk. Bejelentkezés: 20 397 4144. Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

hallójárati_hallókészülék_fülmögötti_hallókészülékAmennyiben a beteg nem fogadja el a fülműtéti megoldást, a hallókészülék lehet az alternatíva. Hallókészülékek jelentenek megoldást az idegi eredetű maradandó halláskárosodás tüneteinek enyhítésében. Számos típusú hallókészüléket forgalmaznak ma már.

A zsebbe helyezhető hallókészülékeknél az eszköz egyik része a fülben van, az erősítő dobozt pedig zsebben hordják a betegek. Súlyos halláskárosodás esetén használható hallókészülékek, ilyenkor a fülbe helyezett füldugó a készülékkel egy zsinóron keresztül kapcsolódik.

Van fül mögé illeszthető hallókészülék és a fülre szerelhető hallókészülék, ilyenkor a fülbe helyezett rész egy rugalmas csővel illeszkedik a fül mögötti részhez. A legmodernebb hallókészülékek a hallójáratba illeszthetők, ez által kozmetikailag is jobban elfogadhatók a beteg számára. Sokat idegenkednek a hallókészülék viselésétől, a fül orr gégész és audiológus orvosnak nagy szerepe van a meggyőzésben. 

 


HALLÁSCSÖKKENÉS, HALLÁSKÁROSODÁS MEGELŐZÉSE

zajvedelem

Halláscsökkenés és halláskárosodás megelőzésre csak a zajártalom által kiváltott nagyothallás esetén van egyértelmű bizonyítható mód. Fontos, hogy azok, akik zajártalomnak vannak kitéve munkakörülményeikből adódóan, munka közben viseljenek megfelelő védőfelszerelést. Káros hatása van a fülhallgatón keresztül hallgatott hangos zenének is (walkman, discman, MP3 lejátszók), ezek használata során kerüljük a nagy hangerőt.

 

Belsoful keringesAz idegi halláscsökkenés kialakulásában nagy szerepet játszik a szervezet sav- bázis egyensúlyának savanyú irányú terhelése. Szervezet savasodása miatt a belsőfül kis ereinek belső fala porózussá válik, mivel a szervezet a savterhelés semlegesítése érdekében bázikus építőelemeket von ki az érfal sejtjeiből. A savaknak köszönhetően a vörösvértestek és a vér egyéb alakos elemei is egyre inkább veszítenek a rugalmasságukból, míg végül megmerevednek, és már nem tudnak átjutni a finom hajszál ereken, sőt ők maguk tömik el azokat. Ilyenkor segít a kollagénképző és antioxidáns C-vitamin, valamint a szervezet általános savtalanítása. Fontos lehet a bázikus táplálkozás és esetleg  bázikus étrend kiegészítők alakalmazása. Olyan kiegészítők használatát javasoljuk, amelyek természetes alapanyagokból pótolják a kiesett bázisok és megkötik a felesleges savakat.

A fül védelem szempontjából a kellő mennyiségű és minőségű folyadék bevitel elengedhetetlen. A szervezet 70% víz, a belsőfül közel 99% víz. A belsőfül tökéletes működéséhez a folyadék csere alapvető feltétel. 

 

Ha halláscsökkenés, süketség, hallásromlás, nagyothallás, halláskárosodás, hallássérülés, halláskiesés, hallászavar valemelyik tünete mutatkozik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal.  

 

További információért kérem keressen bennünket,  előjegyzés:  70 63 555 76,  20-397 4144 vagy keressen e-mailen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Fülészeti klinikánkon  a legmodernebb hallásvizsgálat, hallásszűrés áll a rendelkezésünkre. A korszerű  hallásszűrés csecsemőkorban, hallásszűrés gyerekkorban nálunk elvégezhető. A KORAI HALLÁSSZŰRÉS ÉS HALLÁSVIZSGÁLAT hozzájárul a halláscsökenés és halláskárosodás megelőzéséhez és gyógyításához.


Hova forduljon?

Ha a fülpanaszok valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!


Fülklinikánk, hallásközpontunk:  

 6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső aldalán, a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19
Bejelentkezés:  06-70-635 5576, 06 20-397 4144, 

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Összefoglalás:  A halláscsökkenés okai gyerekeknél, felnőtteknél összetett. A hallásromlásnak több típusa van, az idegi eredetű halláscsökkenés, vezetéses típusú halláscsökkenés, zajártalom és presbyacusis. A hirtelen halláscsökkenés gyógyszer segítségével a vezetéses halláscsökkenés fülműtéttel kezelhető. A hirtelen halláscsökkenés oka keringési zavar lehet, de öröklődési faktorok is gyakoriak. A halláscsökkenés fajtái, halláscsökkenés fokozatai, hallásromlás, hallásromlás mértéke változó. Az idegi hallásromlás, nagyothallás, rossz hallás, rossz hallás okát magyar kutatók vizsgálták. Ha a nagyothallás lelki okai ismertek a pontos hallásvizsgálat segít a nagyothallás kezelésében. A hallás javítása lehetséges nagyothallás műtéttel, fülműtéttel. A nagyothallás gyógyítása infúzióval is sikeres lehet. Ha a nincs kezelés siketség, süketség alakulhat ki. A nagyothallás oka és süketség okai, süketség tünetei megegyezhetnek. A süketség tünete lehet a fülzúgás. A süketség kezelése nehéz, süketség ellen megelőzéssel küzdünk. A halláskárosodás nagy hátrány. A halláskárosodás mértéke, halláskárosodás fokozatai meghatározzák a beteg életét. A halláskárosodás mértéke decibel skálán mérhető. A halláskárosodás lelki okai és halláskárosodás kezelése összetettek. A presbyacusis, alatt a hallássérülés oka az öregedés. A hallássérülés prognózisa, hallássérülés fokától függ. A hallássérülés mértéke vizsgálható, ez a hallásvizsgálat. Hallásklinika Szegeden hallásvizsgálat segítségével gyógyít. A korszerű hallásvizsgálat, hallásszűrés csecsemőkorban, gyerekkorban és felnőttkorban már időben kiszűrheti a zajártalom, halláskiesés, hallászavar betegséget.  

Találatok: 49113