Hallójárat gyulladás

HALLÓJÁRAT GYULLADÁS (otitis externa)

hallojarat gyulladasAz uszodavíz hallójáratba kerülésének a következménye hosszan tartó hallójárat gyulladás, vagy külsőfül gyulladás. Az enyhe és a közepesen súlyos hallójárat gyulladás kezelése (amely mindig fülorvosi feladat!), a hallójárat alapos kitisztítása után helyileg fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő szerekkel történik – gézcsíkon vagy fülcsepp formájában adva. Mivel a hallójárat gyulladás fő tünete a fülfájdalom, ezért a hatékony fájdalomcsillapítás alapvető jelentőségű.xKülsőfül gyulladásban, antibiotikumok alkalmazására többnyire csak akkor van szükség, ha a hallójárati bőr gyulladását a környékbeli, fülkörüli nyirokcsomók gyulladása is kíséri. A hallójárat gyulladás vagy külsőfül gyulladás, társult egyéb fülgyulladással, mint pl. középfülgyulladás egyes  formáival,  akkor  a kezelés  lehet  antibiotikum is ez a szakorvosi kezelés már  fülész orvost igényel.

 

 

 A HALLÓJÁRATI GYULLADÁS, KÜLSŐFÜL GYULLADÁS TÍPUSAI

A hallójárat körülírt gyulladása, hallójárat furunkulus (otitis externa furunculosa)

hallojarat gyulladas fulgyulladas

Körülírt hallójárat gyulladásban, fül furunkulusban jó általános állapot mellett a fülben, fül körül fájdalom lép fel. A külső hallójárat porcos részén (faggyúmirigyek) körülírt, kifejezetten fájdalmas duzzanat jelentkezik. Ez a fülgyulladás olyan, minthat egy pattanás jelent volna meg a fülben. A fül furunkulusnál a tragus megnyomása, vagy a fülkagyló húzása fájdalmas. Otitis externában a regionális nyirokcsomók mérsékelten megduzzadnak, fájdalmasak lehetnek.
 

A körülírt hallójárat gyulladás kezelése

 
A körülírt fülgyulladás, fül furunkulus kezelése a párakötés, alkoholos gézcsík, Burrow oldat csík bevezetése a hallójáratba, amíg a hallójárat furunkulus meg nem érik, és spontán ki nem ürül. Csak kivételes esetben kell (fül orr gégész szakorvosnak) megnyitnia a hallójárati pattanást vagy fül furunkulust és szisztémás antibiotikum kezelést alkalmazni. A nagyon erős fülfájdalom, elhúzódó lefolyású fülgyulladás és nagyfokú fülduzzanat esetén antibiotukum kezelés mérlegelendő.

 

Diffúz hallójárati gyulladás (otitis externa diffusa) 

hallojarat gyulladas externaA diffúz hallájárat gyulladás (otitis externa diffusa) akut váladékozó fázisában a külső hallójárat duzzadt, legtöbbször szagos sejt törmelék tölti ki (Gram negatív baktériumokkal és anaerobokkal fertőzött). A hallójárat porcos része fájdalmas, a dobhártya érintetlen intakt, de a bőr fokozott lelökődése és a hámelhalás miatt nehéz megítélni. Szabad hallójárat esetén a jó hallás és a hangvillavizsgálat eredménye középfülfolyamat, középfülgyulladás ellen szól. Súlyos diffúz hallójáratgyulladás esetében a regionális fülmögötti nyirokcsomók megduzzadnak, fájdalmasak, jellemző a fül duzzanat.

A diffúz külsőfül gyulladás krónikus gyulladásos fázisában a hallójárat tág, a bőr sorvadt (pergamenszerű), száraz epidermis pikkelyek leválása észlelhető. Kifejezett fülviszketés jelentkezik, mely a beteget a hallójáratban való manipulációkra, fülpiszkálásra serkenti. A fülviszketés miatti fülpiszkálás gyakran fülsérülésekhez vezet, ami kedvező feltételt teremt felülfertőződés, akut bőrgyulladás kialakulására, porchártya gyulladással szövődve, vagy a nélkül. Ezért nem ajánljuk a fülpiszkáló használatát. A fülpiszkáló, fültisztító pálca használata csak akkor javasolt, ha a fül folyik (fülfolyás). A fülváladék eltávolítására jó a fülpiszkáló, vagy fültisztító pálca.  
 
 

Hallójáratgyulladás kialakulás, hajlamosító tényezők 


hallojarat gyulladas otitisA hallójáratban megrekedt víz a leggyakoribb oka a rendkívül fájdalmas hallójáratgyulladásnak.  Az igen vékony hallójárat bőr alatt közvetlenül helyezkedik el az érzőidegvégződésekben igen gazdag fülporc-, illetve csonthártya - éppúgy, mint a sípcsontunknál, és az is nagyon fáj, amikor focizás közben megrúgják, vagy beütjük. Külső- és belső inger hatások (a hallójáratbőr folyadék okozta macerációja, mechanikai és kémiai károsodás, allergia, cukorbetegség) a hallójárati bőr rugalmasságának csökkenéséhez, a fülzsír- és faggyúmirigyek sorvadásához és ezáltal a védő zsírréteg elvesztéséhez vezetnek. Következmények: a hallójárat bőrének kiszáradása, kémiai összetételének károsodása, a fertőzésekkel (baktériumok, gombák) szembeni ellenállás csökkenése. A külső hallójárat hőmérséklete, páratartalma és szellőzése (anaerob szaporodás!) mellett a baktériumok szaporodása szempontjából a hallójárati pH-értéknek van döntő jelentősége (normálisan pH 3-5 között mozog). 

candida hallojarat gyulladas

A savköpeny károsodása (pH-emelkedés >6,0) előfeltétele az infekció kialakulásának. A test a bőrön keresztül is próbál megszabadulni a felszaporodott salakanyagoktól ill. a felesleges savaktól. A túlsavasodás miatt testünk belső egyensúlya gyakran felborul. Ugyan szervezetünk védekezik ez ellen, minden tartalékát beveti a savak megkötésére, de egy idő után kimerülnek tartalékai. Ekkor megjelennek a savasodás tünetei, a betegségek. A bőrön keresztüli fokozott sav kiválás számos betegséget is okozhat. 

A fokozottan savas állapot a fülgombák, penészgombák, baktériumok hívójele (gomba a fülben, gombás fül). A fülben megjelent gombák jelzik, hogy ez a szervezet már pusztulásban van, tehát megjelennek és végzik a lebontó munkájukat. Ezek az élősködők a mi táplálékainkat fogyasztják, elveszik energiánkat, ráadásul erősen savas salakanyagaikat belénk ürítik, ezzel tovább savasítják testünket.

A KÜLSŐFÜL GYULLADÁS MEGOLDÁSAhallojarat gyulladas savas fulzsirA táplálkozásnál a bázikus étrendet javasoják, mivel lúgos környezetben ezek az apró lények életképtelenek. Fontos tudni, hogy a bőr és a belek szoros összefüggésben állnak egymással, így minden bőrbetegségnél ügyeljünk arra, hogy rendben legyenek a beleink, és megtisztítsuk őket. 
A következő faktorok hatnak a hallójárati patogén csírák eliminálása irányában: 
  • A pH-érték normalizálása
  • a faggyúmirigy-izzadmány zsírsavai
  • a fülzsír termelő mirigyek váladékénak normális lysozym-tartalma
  • ép öntisztuló mehanizmus a hallójárati bőrrétegeinek kifelé irányuló sodródása következtében. Ezen védőfaktorok károsodása (allergia esetén a pH eltolódása, a védőfilm mennyiségének csökkenése vagy összetételének megváltozása mehanikai ingerekre vagy visszatérő gyulladások következtében) idővel krónikus hallójárati gyulladást okoz . A hallójárat gyulladás egyéb homeopátiás készítményekkel is kezelhető ill. megelőzhető. 


A HALLÓJÁRAT GYULLADÁS DIAGNÓZISA ÉS DIFFERENCIÁL DIAGNÓZISA

 

A külsőfül gyulladás tipikus jelei, tünetei


hallojarat gyulladas fulfajasHallójáratgyulladásnál a fülgyulladásos elváltozások a fülkagylóra, a külső hallójáratra és a régionális nyirokcsomókra lokalizáltak. Csak ritkán vesz részt a külső hallójáratgyulladás folyamatban a dobhártya külső és középső rétege (myringitis, dobhártyagyulladás) 
A középfülben és a csecsnyúlványban nincsenek kóros elváltozások. A fül funkcionális károsodása (vezetéses halláscsökkenés, a külső hallójárat eltömeszelődése következtében) ritkák és nem súlyosak. Fontos az akut középfülgyulladás, a csecsnyúlvány gyulladás (mastoidititis), valamint krónikus középfülgyulladás kizárása. A külső fül porc, a tragus nyomásérzékenysége hallójáratgyulladás mellett szól. A hallójáratgyulladás gyakoribb gyerekkorban. 
 

A hallójáratgyulladás kezelése

fulmosas

A külsőfülgyulladás kezelése a hallójárat gondos műszeres kitisztítása, vagy kifecskendezése, fülmosása, (fülkimosás) 37 fokos, testmeleg vízzel, vagy kamillás oldattal történik. Hallójáratgyulladás nedvező stádiumában naponta többszöri fülcseppet kell alkalmazni (szélesspektrumú antibiotikum fülcsepp és szteroidos fülcsepp, gyulladáscsökkentő fülcsepp). Súlyos hallójárat gyulladás esetében, a fülcsepp mellett, szisztémás antibiotikum kezelés javasolt. Külön szakorvosi kezelést igényel, ha a hallójárati gyulladás mellett lyukas dobhártya, fülvérzés, szövődmény jelentkezik.  Az akut fülgyulladás visszafejlődése után antibiotikum és szteroid tartalmú kenőcsöket alkalmazunk. Egyes antibiotikumok azonban allergiás bőrreakciókat válthatnak ki. Ezekben az esetekben 70-80%-os tiszta alkohol alkalmazása ajánlott; az akut hallójárat gyulladásos fázisban pl. alkohollal, vagy Burrow oldattal átitatott finom gézcsíkot lehet a hallójáratba vezetni, mely a hallójáratot nyitva tartja, levezeti a váladékot, mérsékli a gyulladást és csökkenti a fülfájdalmat (középfülgyulladás, középfül gyulladás, fülfájás, otitis)

A fülgyulladás megelőzés


fultisztitas hallojarat gyulladasA fültisztítás, rendszeresen visszatérő kérdése a betegeknek. A  külsőfül egészséges körülmények közt öntisztuló, így valójában fültisztításra nincs szükség. A fültisztítás kérdése akkor válik fontossá, ha valakinek több fülzsír termelődik. A gyakorlatban ilyenkor az emberek piszkálják (fülpiszkálás) a fülüket, előkerül a fültisztító pálcika, fülgyertya, fülcsat, fülmosás, fülspray, és ezzel együtt a fülgyulladás. A fültisztítást gondosan csak szakorvos tudja elvégezni. A rendszeres fülpiszkálás, fültisztítás csak baj forrása lehet. A nagymennyiségű fülzsírtermelés hátterében is kivizsgálásra szoruló okok állhatnak.  Ezért azt javasoljuk, hogy a fültisztítással kapcsolatos kérdésekben keresse fel FÜL KLINIKÁNKAT, ahol gondos, fájdalmatlan kivizsgálás után pontos kezelési javaslatot, fültisztítási tanácsot adunk. A betegnek elmagyarázzuk, hogy milyen következményekkel járhat, ha a hallójáratot saját maga, nem mefelelő eszközökkel tisztítja (pl. vattával, gyufaszállal, fültisztító pálcika), fülspray. Ehelyett rendszeres fülészeti ellenőrzést ajánlunk, melynek során a szakorvos megtisztítja a hallójáratot a fülzsírtól és a levált hallójárati bőrtől (jó táptalaj a baktériumok számára), lokálisan bőrkenőcsöket alkalmaz, melyek zsírozzák a bőrt.


A KÜLSŐFÜL GYULLADÁS KÜLÖNLEGES FORMÁI 

 A diffúz hallójárati gyulladás baktériumok okozta különleges formái

otitis fulgyulladas

Streptococcus fertőzés esetén típusos, fül orbánc erysipelas alakul ki (orbáncos fül). Az ún. fürdő- vagy uszoda otitis esetén (a halogéntartalmú víz macerálja a bőrt, lehetővé teszi a virulens csírák mélyen a szövetekbe való bejutását) többnyire mélyre terjedő phlegmonosus fül gyulladás alakul ki, fül porchártya gyulladással, perichondritissel.

 

Fülgyulladás panaszok, tünetek

fulfajdalom fulfajasA fülgyulladás vezető tünet a fülfájdalom. A fülkagyló meghúzásakor vagy a tragusra gyakorolt nyomás esetén kifejezett fül fájdalom jelentkezik. A regionális nyirokcsomók megduzzadnak, szintén fájdalmasak.  A fül orbáncos beteg lázas, közérzete rossz.

A flegmonózus fülgyulladás forma a környező szövetekre és szervekre terjedhet (nyálmirigy gyulladás, csecsnyúlvány gyulladás, mastoiditis, állkapocsízület gyulladás, középfülgyulladás), kivételes esetben halántékcsont osteomyelitis és vérmérgezés is kialakulhat (ún. malignus otitis externa!). Csecsemőkön és kisgyermekeken a súlyos otitis externa tejesen elzárhatja a hallójáratot, a retroauricularis nyirokcsomók megduzzadnak, a fülkagyló eláll, pseudomatoiditis képe áll elő.

Flegmonózus hallójárat gyulladás kezelés


A flegmonózus külsőhallójárat gyulladás kezelése a szisztémás antibiotikum kezelés. Helyi kezelés: a hallójárati duzzanat kezelése 70-95%-os alkohol, vagy Burrow oldattal. Hatásos gyógyítás mód a helyileg alkalmazott antibiotikum 

OTITIS EXTERNA MALIGNA (otitis externa necroticans)

hallojarat gyulladas pseudomonasA malignus externa a banalis hallójárati gyulladásból elsősorban cukorbetegeken (latens cukorbetegség vagy manifest diabetes) súlyos, szövet elhalással együttjáró gyulladás fejlődhet ki, melyet lényegében anaerob csírák (Pseudomonas aeruginosa) okoznak.

A malignus externában a gyulladás a porcos hallójárat szövetrésein a környezetre terjed: a fossa retromandibularis mélyébe, a koponyaalapon a foramen jugularéig, létrehozhatja a halántékcsont csontvelőgyulladását (osteomyelitis).

 

 

A malignus externa kezelése

A nekrotizásó hallójárat gyulladás kezelése a nagyon intenzív antibiotikum kezelés, szükésg esetén fülműtéti feltárás is szükséges. A retromandibularis tér feltárása ("szellőztetése") - a fossa infratemporalis, fossa pterygopalatina, a parotis-páholy drainálása. Az elhalt szöveteket fülműtétileg el kell távolítani a külső hallójáratból, a halántékcsontból, nyálmirigyből. Szükség esetén az érintett v. jugularis internát is le kell kötni.
 

A malignus externa prognózisa, kimenetele 


A malignus externa masszív antibiotikum kezelés és kiterjesztett sebészi beavatkozás ellenére is rossz a prognózisú (vérmérgezés, szepszis, sinus trombózis), és akár halállal is végződhet. A malignus externa minél előbbi, gondos, szakorvosi vizsgálata, és kezelése szükséges. Fül klinikánkon legmodernebb módszerekkel, fájdalom nélkül fel vagyunk készülve a legsúlyosabb fülbetegségek kezelésére is.
 

HERPESZES HALLÓJÁRAT GYULLADÁS, Herpes zoster oticus

hallójárat gombás fertőzöttsége, Otomycosis otitis externa mycotica gombás fül oka perichondritis külső hallójárat gyulladás Panaszok, külső hallójárat gyulladás tünetek fájdalom tragus nyomásérzékenység hallójárat fájdalom láz phlegmone halántékcsont osteomyelitis vérmérgezés is kialakulhat malignus otitis externa Csecsemő külső hallójárat gyulladás kisgyermek külső hallójárat gyulladás otitis externa retroauricularis fájdalom fül mögött pseudomastoiditis
A fülkagylón, a külső hallójáratban és néha a dobhártyán is többszörös, multiplex, csoportokba rendeződött herpeszes hólyagcsák figyelhetők meg. Súlyos esetben halláskárosodás  és egyensúlyzavarok, arcidegbénulás is jelentkezhet herpes zoster oticus esetén. A  herpeszes fülgyulladás fájdalmas, és fertőző is lehet. A fül herpesz gondos kezelést igényel, hogy a szövődményeket elkerüljük.

A herpesz hólyag a fülben, ha megnyílik a fül folyni kezd, és a fülválladék fertőző lehet (fülfolyás, fülváladékozás). A fül herpesz kezelésénél a gondos szakorvosi kezelés és fájdalomcsillapítás elengedhetetlen. 

 

A HALLÓJÁRAT GOMBÁS FERTŐZÖTTÉSGE, otomycosis - otitis externa mycotica

A hallójárati gomba, fülgomba panaszok, tünetek


hallojarat gombaA külső hallójáratra korlátozódott gombás fertőzés laza, vattaszerű, fehéres-sárgástól a zöldes-feketéig változó színű, finom letörölhető lepedéket, gomba telepeket hoz létre. Fülgomba, hallójárati gomba esetén a mikroszkópos fülvizsgálattal, jól kivehetők a gomba spórák és a hifa szálak.  A fülgombásodás (fül gomba) jellegzetes tünete a fülviszketés, ritkábban fülfájdalom jelentkezik és a fülfolyás. A fülválladék szaga jellegzetes bűzös lehet.

A hallójárati gomba diagnózisa

 
Mikroszkópos vizsgálattal a kép önmagáért beszél. Leoltással, a gomba spórák kimutatása lehetséges, amely pozitivitás esetén igazolja a  fülgomba meglétét és a  gombás fül diagnózisát.
 

A hallójárati gomba kezelése

A hallójárati gombásodás kezelés alapelve a hallójárat többszöri mikroszkópos kitisztítása, a hallójárati gyulladás gyógyítása és a hallójárat kiszárítása. A hallójárat gomba kezelés esetén kifecskendezést, fülmosást lehetőleg kerülni kell, mert "nedves kamra" képződése elősegíti a gomba növekedését, újra képződését. A hallójárat felső hám rétegét finoman el kell távolítani, mert a hallójárati gomba spórái ebben megmaradhatnak és ismételten kiújulhatnak. Fontos, hogy a helyi szárítás és takarítrás mellet gombaellenes szereket  is alkalmazni kell. Hallójárati gomba esetén antibiotikumot és szteroidot semmiképp nem szabad használni. Súlyos esetekben szisztémás gombaellenes kezelés is szóbajön.

 

Ekcémás hallójárat gyulladás, otitis externa ekzematosa

A hallójárati ekcéma, panaszok és ekcémás tünetek

ful ekcema

Akut stádium: Akut hallójárati ekcémában a hallójárat hámja erősen vérbő, duzzadt, nedvező hólyagocskák képződnek. Később pörkös felrakódás figyelhető meg, a hallójárat bementben fekélyek, rhagadok keletkeznek. A hallójáratban bűzös törmelék, válladék halmozódik fel. Esetenként dobhártya gyulladás is kialakul felületes vadhús, granuláció képződéssel.  A hallójárati ekcémában hallójárarti polip, fülpolip is előfordulhat. 

 

Krónikus stádium: A krónikus hallójárat ekcémában a hallójárat bőre elvékonyodott, sorvadt, száraz, hámló. A krónikus hallójárati ekcémára jellemző az állandó viszketés, fülviszketés. 

Kontakt ekcéma: Vegyszerek okozta ekcéma, mint bőrápoló- és szépítőszerek, haj spray, fül spray, fém és műanyag szemüvegrészek, cement- és lisztpor, gyógyszerek, pl. antibiotikumok, fülgyertya. A kontakt ekcéma igazolásához bőrtesztet kell végezni a kontakt antigén meghatározása céljából.

Bakteriális ekcéma: Staphylococcus fertőzés okozta ekcéma fajta. A diagnózishoz leoltás és antibiogram szükséges. 

Seborrhoeás ekcéma: A leggyakoribb forma ekcéma fajta. Ez a hallójárat ekcémás gyulladás gyakran aknével, pattanásokkal kombinált.

Endogen ekcéma: Általános ekcéma helyi megnyilvánulása.

 
 

Az ekcéma kezelése

 
A hallójárati ekcéma kezelésének lényege az allergén kiiktatása, és a lokális kezelés. 
 
 

A hallójárati gyulladás megelőzése 

 
uszodai vedo dugoÚsszon a felszínen, így kevesebb víz megy a fülébe, mint ha a feje a víz alá merül.

Hagyja békén a fülzsírt – A fülzsír ugyanis menedéket nyújt a hasznos baktériumoknak, melyek védenek a fertőzés és gyulladás ellen.

Ha víz ment a fülébe, fél lábra állva (az eldugult fül oldalának megfelelő lábon) ugráljon, és rázza ki belőle! Ha nem sikerült, hajszárítóval addig fújjon száraz, mely levegőt a fülbe, míg ki nem szárad! Fültisztító pálciákval ne piszkálja a fület. 

• Hallójárati védő dugó használata javasolt, amelyet a saját fülére pontosan el tudunk készíteni! Különösen a minta után vett, ún. védő fül illesztékek hatékonyak. (fülilleszték, uszodai védődugó) Az uszodai védődugó teljesen lezárja a hallójáratot és védelmet biztosít. Mivel az uszodai védő fülilleszték puha és testbarát anyagból készül, így nem okoz irritációt megelőzhető a fülgyulladás.

• Mielőtt vízbe megyünk, vékonyabb rétegben bekrémezett vattával kenjük be a hallójárat bemenetet.  

Kerüljük el a fültisztítók és egyéb hegyes eszközök használatát, hiszen ilyenkor kisebbfajta fülsérülések keletkezhetnek, melyek a baktériumoknak szabad bejárást biztosítanak.

fulgyulladas fulvedelemHelyes, ha a fürdési szezon előtt fülésszel megvizsgáltatjuk magunkat, gyermekünket, és a fülész, amennyiben szükséges, kitisztítja a füle, eltávolítja a fülzsírt. E téren a test bázikus táplálkozással és bázikus étrend kiegészítőkkel való savtalanítása a legfontosabb lépés. Olyan kiegészítők használatát javasoljuk, amelyek természetes alapanyagokból pótolják a kiesett bázisok és megkötik a felesleges savakat.

   


Hallojárat gyulladással kapcsolatos további információért hívja fülklinikánkat! 

Egyéb kérdésekben hívjon a 20-397 4144 telefonszámon (bejelentkezés: 70 63 555 76, vagy keressen e-mailen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


Gyakorlati tanácsok otthonra


hallojarat gyulladas fajdalom
Mit tegyünk, ha fülünk hasogat? Enyhébb panaszok esetén megpróbálhatjuk fájdalomcsillapító fülcseppek használatát. A fül fájdalomcsillapítás hatása akkor kellemesebb, ha  fülcseppet alkalmazásuk előtt kb. 5 percet kezünkben melegítjük.

TIPP: leginkább bevált háziszer a kövirózsa csepp – ma már készen is kapható a drogériákban, ám ha nincs, az alaposan letisztított, vastag húsú kövirózsából mi is kisajtolhatunk pár cseppet.

FONTOS! Amennyiben a fájdalom nem szűnik, esetleg hevesebbé válik (különösen éjszaka), feltétlenül keressük fel az orvost!

 

 Fülgyertya használatát nem javasoljuk. A fülgyertya több kárt okoz mint hasznot. 

 

Hallójárati gyulladás megelőzése

Az érzékenyebb fülűek vízbemenetel előtt babaolajat cseppenthetnek a fülbe, ami megkönnyítheti a bekerült víz spontán kiürülését is és egy védő réteteget képez. Rendkívül fontos a strandszezon előtti fülvizsgálat különösen azoknál, akik már egy vagy több hallójárat gyulladáson vay középfülgyulladáson átestek. A fül vizsgálata azoknál is elengedhetetlen, akik fülét operálták. Ezekben az esetekben a dobhártya esetleg tartósan megmaradó nyílásán ("lyukas dobhártya") át a dobüregbe kerülő uszodavíz fertőzheti a középfület. Ha arra gyanakszanak, hogy lyukas a dobhártyájuk, előzetesen a fülész figyelmét is hívják fel, mert ilyen esetben például a fülmosás is árthat!

 


Hova forduljon fülészeit panaszival?

Ha a fülpanaszok valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!

Dr. Vass Zoltán fül- orr- gégész és audiológus szakorvos. Klinikánkon korszerű, fájdalom mentes hallásvizsgálat, és fülvizsgálat kideríti a fülbetegségek okát, és korszerű kezelést nyújtunk.

 

Fülészeti Szakrendelés:  

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső aldalán, a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19 és Szombat délelött.
Bejelentkezés:  06-70-635 5576, 06 20-397 4144

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Összefoglalás: HALLÓJÁRAT GYULLADÁS (otitis externa) gyakori fülbetegség gyerekeknél és felnőtteknél. Hallójaratgyulladás oka az uszodavíz. Hallójárat gyulladás fő tünete a fülfájdalom és fülfolyás. KÜLSŐFÜL GYULLADÁS TÍPUSAI a hallójárat körülírt gyulladása, hallójárat furunkulus. A hallójárat gyulladás, fülgyulladás, fül furunkulus kezelése a párakötés, alkoholos gézcsík, Burrow oldat csík bevezetése. A Diffúz hallójárati gyulladás (otitis externa diffusa) tünete: külső hallójárat duzzadt, bűzös fülfváladék fülfolyás. Hallójáratgyulladás hajlamosító tényezői: a víz mechanikai és kémiai károsodás, fülpiszkálás, fül allergia, cukorbetegség). Szegedi fülész, fülész orvos, fül orr gégész, fül orr gégészet, fül- orr- gégész Szegeden Budapesten.

Találatok: 116735