Hallójárati idegentest

hallojarat idegentest A hallójáratba számos idegentest kerülhet. A hallójárati idegentestek tárháza végtelen. Hallójárati idegentestek rendszerint gyermekekben fordulnak elő, de felnőtt korban sem ritka. A gyermekek gyöngyöt, babot, játék alkatrészeket dughatnak a fülükbe. A növényi mag megduzzad, csírázni kezd a fülben és a hallójáratot feszítve fül fájdalmat, hallójárati gyulladást és fülfájást okoz. Igen gyakori, hogy homok kerül a hallójáratba, ami zizegő viszkető érzést okoz. A különböző gyermekjáték alkatrészek is gyakori vendégek a fülben. Felnőttekben néha vattadarab vagy a hallójárat tisztításához használt fültisztító pálcika darab, található meg. Idős embereknél az is előfordult, hogy a hallókészülék elemét, a fülbe dugták, nem a hallókészülkbe. A hallójáratban hosszú ideig lévő idegentest helyi gyulladást vált ki (hallójárat gyulladás) , ami megnehezíti az eltávolítást. Az idegentestet mindig szakorvossal, fülspecialistával távolíttassuk el.

 

bogar fulben Sajnos a fülbe különböző bogarak is bemászhatnak. Éjszaka nem ritka, hogy csótány, hangya vagy egyéb bogár mászik a fülbe. Mezőgazdaságban dolgozóknál is gyakori a bogarak fülbe kerülése. 
Ezek a bogarak maguktól nem tudnak kijönni a fülből és nagyon kellemetlen zajhatást okoznak. Élve maradásuk esetén dörömbölnek a dobhártyán, sokszor súlyos károsodást okozva (zajártalom, halláscsökkenés, dobhártya sérülés, dobhártya perforáció), ezért a legfontosabb az állat minél előbbi elpusztítása. A fülbe babaolajat vagy paraffinolajat kell önteni, amitől az állat megfullad. Ekkor a beteg megnyugszik a zaj elmaradása miatt.


dobhartya szakadasTilos alkoholt, benzint és egyéb vegyszert a fülbe önteni! A bogár okozta fül sérüléseken keresztül ezek az anyagok további károsodásokat okozhat mint középfülgyulladás, hallójárat gyulladás, fül gombásodás. A bogár eltávolítása szakorvosi feladat, aki ellenőrzi a hallójárat, dobhártya és a középfül állapotát, esetleges károsodását. Szükség esetén a hallójárat, a dobhártya, és a dobüreg  kezelését is a fülész orvos elkezdi. A bogár sajnos sokszor sértheti a dobhártyát és zajkárosodást is eredményezhet, ezért halláskárosodás esetén további vizsgálatok és kezelések is szükségesek lehetnek. (audiometriás hallás viszgálat, hangvilla vizsgálat, mikroszkópos fülvizsgálat, tympanometria).


fulzsir cerumen  A külső hallójárat leggyakoribb dugulást okozó betegsége a fülzsír dugulás (cerumen, fülzsír dugó). A fülzsír képződés normális jelenség, a hallójárat a fülzsírt öntisztulás révén kifelé üríti. A gyakori dugulás oka a túlzott fülpiszkálás, fültisztítás, fültisztogatás. Fültisztító pálcával a dobhártyáig nyomhatjuk a zsírt (cerumen), fülzsír.

A test a bőrön keresztül is próbál megszabadulni a salakanyagoktól ill. a felesleges savaktól. A túlsavasodás miatt testünk belső egyensúlya gyakran felborul, emmiatt a fülzsír termelése is fokozottabb lehet. Ugyan szervezetünk védekezik, minden tartalékát beveti a savak megkötésére, de egy idő után kimerülnek tartalékai. Ekkor megjelennek a savasodás tünetei is a betegségek.

A fokozott fülzsír termelődés a savszint emelkedésére utalhat.


fulzsirA gyakori füldugulás hajlam kérdése. A gyakori fülzsírosodáskor a fülzsír sűrűbb és könnyen beszárad.  A fülzsírosodási hajlam fokozódhat, ha hallójáratban csontkinövés van (hallójárati osteome, hallójárati exostosis, hallójárati csontkinövés), vagy hormonális változások, pl. női klimax esetén. Időszakos paraffinolajos becseppentés meggátolhatja a gyakori fülzsír beszáradást. 
fultisztitas hallojarat gyulladasHirtelen eldugulhat a fülünk, ha a száraz zsírt víz éri, mivel a víztől a fülzsír bedagad.
Ha a fülünk bedugult és úgy érezzük, megsüketültünk, nem kell félnünk, hogy az azonnali ellátás elmaradása károsodást okoz. Csöppentsünk bele 4-5 csepp paraffinolajat, ami felpuhítja a beszáradt fülzsírt. Ne próbáljuk ilyenkor a fülünket kitisztítani, csak ártunk vele. Keressék fel a fülészetünket, ott szakszerűen mosással vagy speciális eszközzel eltávolítjuk a gátlást okozó fülzsírt.


fultisztitas fulserules A hallójáratban veleszületett elzáródás is lehetséges. Piszkálástól a hallójárat és akár a dobhártya is
 könnyen sérülhet, és erősen tud vérezni (fülvérzés) anélkül, hogy a sérülés komoly bajt okozott volna. Ilyenkor tegyünk bele tiszta vattát és nézessük meg szakorvossal. Fertőtlenítő, esetleg antibiotikus kenőcs tehető a vattára, de soha ne kerüljön bele sebbenzin. A benzin a fülben erős fülfájdalmat és további károsodást, hallójárat gyulladást, dobhártya gyulladást (myringitis) és középfülgyulladást, okozhat. 

fulvizsgalat otoscopA hallójárat idegentesteket gondos mikroszkópos vagy otoscopos vizsgálattal kell diagnosztizálni.  Gyermekeknél a hallójárati idegentest tulajdonságaira vonatkozó kórtörténeti adatok esetenként fontosak lehetnek.
Azokat a fül idegentesteket, melyeket nem lehet kifecskendezni, műszeresen kell eltávolítani, gyermekek esetén altatásban.


A hallójáratba sose nyúljunk csipesszel, mert ezzel a sima felszínű idegentesteket befele nyomhatjuk további súlyos károsodásokat okozva a hallójában, és a dobhártyán. 
Feltételezett, vagy ismert dobhártya lyuk, lyukas dobhártya, dobhártya ferforáció esetén nem szabad fülmosást és fül kifecskendezést végezni. Ekkor mikroszkópos fültisztítás végzünk. Szegedi fülész, fülész orvos, fül orr gégész, fül orr gégészet, fül- orr- gégészet


Hova forduljon, ha dugult a füle?

 

A füldugulást számos betegség és fül idegentest okozhat, amit csak gondos fül mikroszkópos (otoscopos) vizsgálattal lehet felderíteni. Fülészeti klinikánkon a legkorszerűbb fülvizsgálati műszerezettség áll a rendelkezésünkre a fül betegségeinek kiderítésére. Fájdalmatlan vizsgálat és idegentest eltávolítás garantált! Halláscentrumunk pontos diagnózist nyújt a halláskárosodás mértékéről és pontos kezelést nyújtunk a hallás javítására. 

 

Ha a fülpanaszok valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!

Dr. Vass Zoltán fül orr gégészet Szeged

 

Fül klinika, és Halláscentrum

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső aldalán a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19, Szombat déletött is 8-12.
Bejelentkezés:   06-70-635 5576, 06 20-397 4144, 

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Összefoglalás:  

Hallójárati idegentestek gyermekekkorban gyakoribb. Fül idegentestek: gyöngy, bab, Hallójárat degentest hallójárat gyulladás okoz. A fülbe bogár is bemászhat. Bogár a fülben zajhatást, zajkárosodást okozhat és dobhártya szakadás, dobhártya sérülés is lehet. A fülzsír dugulás, fülzsír dugó, cerumen a leggyakoribb füldugulást okozó betegség. Fultisztítas hallójarat gyulladast okozhat. Hirtelen eldugulhat a fülünk a fülpiszkálás következtében.
Találatok: 21604