Krónikus gennyes középfül-gyulladások

Otitis media chronica mesotympanalis

 

hallascsokkenes otitisA krónikus mesotympanalis otitis media, krónikus középfülgyulladás, (krónikus gennyes középfülgyulladás) betegségre a legjellemzőbb a hosszú, többnyire évek óta fennálló, vagy ismétlődő fülfolyás és halláscsökkenés. A  krónikus gennyes középfülgyulladás igen komoly kellemetlenséget okoz a fülben jelentkező nyákos fülváladék, vagy nyákos-gennyes, szagtalan fülfolyás. A középfülgyulladás (Otitis media chronica, krónikus otitisz) időnként szinte teljesen tünetmentes lehet, ahol a tünetmentes szakok akut fellángolásokkal váltakoznak. 

A fülváladékozás az akut fázisban tejfölszerű, gennyes fülváladék lehet, az akut tünetek lezajlása után a fülváladék inkább nyákos, de mindig szagtalan. A krónikus középfülgyulladásra a lyukas dobhártya (centrális perforáció), a fülfolyás, fülváladékozás, halláscsökkenés büdös fülfolyás, bűzös fülfolyás, fülzúgás, fülcsengésszédülés a legjellemzőbb tünetek. A fülfolyás a lyukas dobhártyán keresztül történik. 

A hallásvizsgálattal vezetéses típusú halláscsökkenés, vagy kevert jellegű halláskárosodás mutatható ki. Megtévesztő a betegek számára, hogy fülfájdalom nem szokott jelentkezni, és az általános állapot jó.A tünetmentesség miatt a betegek nem feltételezik, nem tudatosul, hogy a krónikus középfülgyulladással igen súlyos betegségben szenvednek. 

 

 

 

A krónikus gennyes középfülgyulladás oka

lyukas dobhartya otitis

A gennyes krónikus középfülgyulladás kialakulásának oka nem egységes, hanem elsődlegesen különböző kórfolyamatok végstádiumának tekinthető. A fülgyulladás lényegében a dobüreginyálkahártyára korlátozódik, de egyes esetekben károsodnak a középfül csontos elemei is, a hallócsontok és a csecsnyúlvány csontjai is. (pl. az üllő hosszú szárának elhalása). A középfül gennyes folyamat gócként is szerepelhet és akár hajhullást, kopaszodást, szív, vese betegségeket, ízületi problémákat eredményezhet.  A lyukas dobhártya, a centrális perforácia az oka a fülfolyás, halláscsökkenés, büdös fülfolyás halláscsökkenés kialakulásának. 


kozepful

A koleszteatómával (cholesteatoma) ellentétben ezek a csontleépülési folyamatok ritkábbak. A dobüregi nyálkahártya alatt a kötőszövet súlyosan hegesedhet.  A  dobüregi hegesedés miatt a gyulladt középfülben az erek elzáródhatnak és így másodlagosan a környező csontszövet anyagcserezavara is kialakulhat.  A krónikus középfül gyulladás jellemzője a centrális dobhártya perforáció, lyukas dobhártya.

fulkurt mukodes zavarA krónikus középfül folyamat kialakulásában számos tényező játszhat szerepet.

A krónikus mesotympanális otitisz kiváltó okai a nyálkahártya szövetének károsodása, a különböző kórokozók fajtája, érzékenysége, a középfül anatómiai viszonyai, a csecsnyúlvány-, mastoid csontrendszer légtartalmának állapota (mastoiditis), a fülkürt működés milyensége, orrsövényferdülés (deviatio septi nasi), krónikus arcüreg gyulladás, orrpolip, concha bullosa, orrgarat daganat.

Komoly befolyásoló tényező lehet a krónikus középfülgyulladás kialakulására a beteg általános állapota, allergia, immunhiányos állapot, kóros soványság, cukorbetegség, reflux begtegség stb.

  

kozepfulgyulladasA krónikus gennyes középfülgyulladás, otitis media chronica (mesotympanalis otitis) felismerésében segít a kórtörténet,anamnézis, melyben a beteg a visszatérő fülfolyásról, hallásromlásról és halláskárosodásról számol be. A krónikus otitiszes fül mikroszkópos képe nagyon jellemző. A dobhártya közepén jellegzetes lyuk figyelhető meg, cetrális dobhártya peforáció, mely körül néha hegek is láthatók. Akut fülfolyás esetén kis fülpolip is megjelenhet, ami a megduzzadt, megvastagodott nyálkahártya miatt alakul ki. 

Sokszor a dobhártya perforáción keresztül kilógó fülpolip belóghat a hallójáratba is. A fülpolip váladékozhat és fülvérzést is okozhat. 

schuller felvetelA fülváladék nyákos, vagy nyákos gennyes, szagtalan szokott lenni. A röntgen leleten (Schüller-felvétel) a csecsnyúlvány, mastoid sejtek légtartalmának a gátoltsága látható. Krónikus halláscsökkenésnél a hallásvizsgálattal vezetéses halláscsökkenés vagy kevert jellegű halláskárosodás mutatható ki.

 

koleszteatoma kozepfulgyulladas

Az otitis media chronica mesotympanalis -t (mesotympanalis otitis)  meg kell különböztetni a fül koleszteatómától (cholesteatoma, koleszteatómás középfülgyulladás), ahol a dobhártyán a "lyuk" a dobhártya szélén helyezkedik el, és a fülváladékozás jellegzetesen inkább bűzös. A koleszteatománál a dobhártya perforáció a Shrapnel hártya helyén látható, és gyakran ominózus pörk fedik. 

Hasonló képet mutathat a fül tbc kapcsán kialakult középfülgyulladás is, de itt többszörös a centrális dobhártya perforáció, és nagyfokú a halláskárosodás. A középfül  rosszindulatú daganatánál a dobhártya perforáció a dobhártya szélét éri, aminél jellegzetes a hallójáratra is ráterjedő szövetburjánzás, és a hallójáratfalnak megfelelő csontpusztulás. A koleszteatómás otitis jellezetes tünete az ominózus pörk, ami a dobhártya perforáció szélén található, amit sokszor fülzsírnak néznek.  fultisztitasFolyós fülnél első lépés a konzervatív kezelés, ahol a cél a középfül "kiszárítása". Rendszeres időközönként ki kell tisztítani a hallójáratot, a fülváladékot a dobhártya perforáción kerezstül le kell szívni a dobüregből. A krónikus középfülgyulladás akut fázisában fülváladékot kell venni bakteriológiai vizsgálatra, antibiogram alapján célzott szisztémás és helyi kezelés jön szóba.

A krónikus középfülgyulladás kezelésénél figyelembe kell venni, hogy egyes antibiotikumok károsíthatják a belsõfület (ototoxikus gyógyszerek, gentamicin, streptomycin). A középfülgyulladás krónikus fázisban, ami mérsékelt fülfolyással és a dobüregi nyálkahártya duzzanatával jár, a 3 %-os alkohol-resorcin oldat, 1 ‰-es kálimupermanganat-oldat használata javasolt. Bórsavpor, bóralkoholos fülcsepp szintén hatásos szokott lenni a krónikus középfölgyulladás kezelésénél. A dobüregi polipokat érdemes eltávolítani és megecsetelni. Az orrgarat és melléküregek, arcüregek esetleges gyulladásos folyamatait is kezelni kell.

fulmutetA fülszárítást követően a sebészi kezelés, fülműtét célja a halántékcsontban és a dobüregben elhelyezkedő gyulladásos gócok szanálása ill. a károsodott hangvezető rendszer a dobhártya és a hallócsontláncolat rekonstrukciója. tympanoplastica timpanoplasztikaEz a fülműtét a  timpanoplasztika, (tympanoplastica). 

A kezeletlen krónikus középfülgyulladás lefolyására a rendszeres visszaesés jellemző. Az ismételt fül felülfertőződést vagy külső hatások (pl. fürdővíz) vagy az orrgarat felöl a fülreterjedő felső légúti betegségek váltják ki.  A krónikus középfülgyulladásnál a halláskárosodás fokozatosan romolhat. A krónikus középfülgyulladás (krónikus otitis) prognózisa rossz, ezért előkészítés után mielőbb fülműtétet, tympanoplasticát (timpanloplsztika) kell végezni. Minden esetben a lehető legkorábban célszerű a fülműtétet elvégezni, mivel a hangvezető rendszer kóros elváltozásai a visszatérő gyulladások miatt egyre rosszabbak lesznek. Amennyiben a halláskárosodás olyan fokot ér el, hogy hallókészülék viselése mindenképp szükséges, a timpanloplsztikát (tympanoplastica) akkor is el kell végezni, mert az állandó fülfolyás lehetetlenné teszi a fülilleszték, hallókészülék viselését.

 

Koleszteatómás középfülgyulladás, Otitis media chronica cholesteatomatosa

 

szarugyongy koleszteatoma

A krónikus koleszteatóma, (otitis media chronica cholesteatomatosa) középfülgyulladások ezen típusára a bűzös fülfolyás, fokozatosan romló halláskárosodás hallásromlás, akut fellobbanások esetén fülfájdalom és láz (pangás) jellemző. Koleszteatómás otitis további tünete a tompa fejfájás vagy nyomásérzés a fejben. 

cholesteaoma otitis

Koleszteatómában a fülfolyás néha diszkrét, vagy teljesen hiányozhat is, de a fülváladék soha nem üvegesen nyákos, mint a krónikus mesotympanalis középfülgyulladásnál. 

A krónikus koleszteatómás otitis betegség lényege, hogy az elszarusodó laphám leváló hámsejtjei összegyűlnek, szaru gyöngyöt vagy koleszteatómát (cholesteatoma) képeznek s ezek, mivel rossz helyen a szövetek között, a testüregekben összegyűlnek kóros folyamatokat indíthatnak el. Ezeken a helyeken a laphám cisztát (cysta) képez, a keratintermelő alapréteg, a matrix a ciszta (cysta) belseje felé néz. A koleszteatóma a keratin a cisztában hagymalevél szerűen felhalmozódik.

  

A középfül esetében a szarugyöngyögyök, koleszteatómák kialakulásának okára több elképzelés is létezikkoleszteatoma kialakulasa  1, A fülkürtfunkció károsodása következtében a középfülben tartós a külső légnyomáshoz viszonyított negatív nyomás alakul ki.

A dobhártya a belső negatív nyomás miatt a dobüreg felé szívódik, a tartós nyomás hatására a rostrendszer elpusztul, a dobhártya egyes részei elsorvadnak.
A dobhátya legkevésbé ellenálló részén - a hátsó-felső negyedben és a Shrapnell-hártya területén kis hámzsák képződik, mely ha kellő mélységet elér, a levált hámsejtek már nem tudnak kiürülni, létrejön a cholesteatoma, koleszteatóma, szarugyöngy.  Gyakorlati szempontból  koleszteatóma és a szarugyöngy kialaulásának ez a leggyakoribb és legjelentősebb kialakulási formája.

koleszteatoma szovodmeny2, Veleszületett koleszteatóma, cholesteatoma: esetén a hám eredetű sejtek a fejlődés során mintegy "eltévednek". Elsősorban az egyensúlyszervtől befele alakulnak ki veleszületett koleszteatómák, de a középfül üregrendszerében is előfordul veleszületett cholesteatoma. 

3, Ritka esetben előfordulhat, fülszúrás, sziklacsont törés, vagy egyéb dobhártyasérülés kapcsán (pl. traumás dobhártya szakadás, ventillációs tubus beültetése, vagy tympanoplastica) juthat elszarusodó hám a dobüregbe és alakul ki a szerzett koleszteatóma. 

4, Még ritkább, hogy az üregrendszert bélelő el nem szarusodó laphám átalakul elszarusodó laphámmá, és képez cholesteatomat, koleszteatómát.   

A kialault koleszteatóma a környezetére állandó nyomást gyakorol, a csontállomány lassan pusztul, a kifelé zárt formák is idővel nyitottá válnak, s előbb-utóbb minden cholesteatoma befertőződik és tályog alakul ki. A felhalmozódott hám keratin bomlani kezd. Koleszteatómában a kórokozók igen különbözőek, gyakoriak az anaerob rothasztó baktériumok, emiatt bűzös a váladék. Szövődményként agytályog alakulhat ki. 

agytalyog

A gyulladásos termékek, bakteriális és a hámdaganatban képződő enzimek (pl. collagenase) és a koleszteatóma nyomása miatt a környező csontos struktúrák állandóan pusztulnak, s a cholesteatoma az elpusztított területekre magával viszi a gennyes folyamatot. A koleszteatómás otitis szövődménye lehet az agytályog, sinus sigmoideus trombózis, vénás trombózis, arcidegbénulás, arcidegzsába (facialis parézis). A koleszteatóma pusztító, roncsoló folyamata miatt a hallócsontok is elpusztulnak, ami a hallás nagyfokú romlásához vezet (vezetéses halláscsökkenés). A koleszteatóma képződését, és a folyamat romlását azok a tényezők is elősegíthetik, melyek a chronicus mesotympanalis otitisnél már tárgyaltunk.

 A koleszteatómás középfülgyulladás típusát a hámdaganat (koleszteatoma) elhelyezkedése szerint csoportosíthatjuk.

          o Tensa cholesteatoma
          o Flaccidia cholesteatoma
          o Occult cholesteatoma

Tensa cholesteatoma (tensa koleszteatóma): Ez a fajta koleszteatóma a dobhártya pars tensa hátsó-felső negyedének behúzódott tasakjából alakul ki. A hámzsák szájadéka hátsó-felső széli perforáció alakjában jelenik meg klinikailag. A subtotális széli perforáció ritkaság. Jellemző rá az "ominózus pörk". A perforáció szélén gyakran gyulladásos sarjszövet szövet jelenik meg, ezt nevezzük "őrszem-polipnak". Bűzös fülváladékozás észlelhető, a fülváladék koleszteatóma lemezeket (szarulemezeket) tartalmaz. A környező csont (hátsó-felső hallójáratfal) pusztulása figyelhető meg. A hallócsontláncolat pusztulása következtében vezetéses típusú halláskárosodás mutatható ki. A csontpusztulás leggyakoribb helye a kengyel és az üllő izülete (incudo-stapedialis izület).

flaccida cholesteatoma

Flaccida cholesteatoma (Flakcida koleszteatóma): Flakcida koleszteatómában  mikroszkóposan körülírt Shrapnell-perforació figyelhető meg, melyet gyakran pörk fed ("ominózus pörk"), eltávolítása után gyakran észlelhető a dobüreg külsõ falának elpusztulása. Az krónikus koleszteatómás otitisben a dobüregben gyulladásos sarjszövet, koleszteatóma lemezek láthatók és bűzös fülváladék ürülése figyelhető meg. A hallás romlik, vezetéses halláskárosodás mutatható ki, előrehaladott esetben a belsőfül is károsodik. Occult cholesteatoma (okkult koleszteatóma): Az okkult koleszteatóma lassan alakul ki és sokáig tünetmentes az érintetlen dobhártya mögött. A dobüreg és a csecsnyúlvány légtartalma, valamint a nyálkahártya redők szabják meg a cholesteatoma terjedésének irányát. Az okkult koleszteatóma lehet veleszületett vagy szerzett, traumás eredetű koleszteatóma is. 

 

A koleszteatómás otitis, középfülgyulladás diagnosztikus jelei

 

koleszteatoma jeleiA krónikus koleszteatómás otitis media jellemzője, hogy a Schüller röntgenfelvételen általában gátolt a csontok légtartalom, és esetenként a csecsnyúlvány szájadéka felritkult. Ezt az üreget nevezzük cholesteatoma üregnek, koleszteatoma zsáknak. Jellemző lehet a koponyán belüli nagy vénák (sinus sigmoideus) csontos falának elmésztelenedése (a koleszteatóma betörése a sinus sigmoideusba, sinus transversusba ill. a hátsó koponyaárokba), a középső koponyaárok határoló csontos struktúráinak pusztulása. A koleszteatómánál a Stenvers röntgenfelvételen megfigyelhető lehet az egyensúly szervbe, vagy a belső hallójáratba való betörés. Koleszteatómára jellemző a hallásvizsgálat: vezetéses halláskárosodás vezetéses halláscsökkenés. Ha a belsőfülkárosodás is kialakult, akkor a hallásvizsgálat kevert jellegű halláscsökkenést mutat. Ha a koleszteatómás massza betör a belső hallójáratba, fokozatosan romló idegi halláskárosodás figyelhető meg, s végül teljes megsüketülés következik be (neuritis statoacustica). Ilyenkor arcidegbénulás, arcidegzsába, faciális parézis is felléphet.

Egyensúlyszerv vizsgálat során, amíg az egyensúlyszerv csontos fala ép, az egyensúlyszervi spontán és ingerléses tünetek hiányoznak. Az oldalsó félkörös ívjárat károsodása esetén nyomásváltozásra forgó jellegű szédülés jelentkezik (sipoly tünet, fisztula tünet). Az arcidegek is károsodhatnak (arcideg bénulás, facialis bénulás, arcideg zsibbadás, arcideg zsába) a csontos arcideg csatorna felmaródása esetén, vagy a belső hallójáratba való betörés esetén. A koleszteatóma diagnózis során a betegséget meg kell különböztetni az inaktív krónikus mesotympanalis középfülgyulladástól (nyálkahártya gennyedés), a dobhártya heges összenövéseitől vagy hallójárati ráktól és a középfül tbc től. A koleszteatóma kezelés során a konzervatív módszerek, a folyamat természetéből adódóan, nem vezethetnek eredményre, a cholesteatoma kezelése - különös tekintettel a szövődmények veszélyére – csak műtéti megoldással lehetséges.

A korszerű műtéti kezelés formája a tympanoplastica (timpanoplasztika). A tympanoplastica célja a betegség szanálása, majd a hallás funkció helyreállítása.

 fülműtét fő célja a cholesteatoma tökéletes eltávolítása a matrix-szal és perimatrix-szal együtt, majd ezt kövedtően a dobhártya  és hallócsontláncolat helyreállítása.

fulmutet tympanoplastica

A tympanoplastica a dobhártya perforació zárását (halánték izom bőnyéjéből, temporális fascia vagy a hallójárat porchátyájából), valamint a dobhártya és a kengyel talp közötti direkt összeköttetés helyreállítását jelenti.
Timpanoplasztikával a hallócsontokat "rövid" és "hosszú" csontocskákkal, csont columellával (kolumella), vagy porc columellával vagy műanyag protézissel pótoljuk. A tympanoplasticát (cholesteatoma esetén) ma általában két ülésben végezzük. Az első alkalommal elvégezzük a cholesteatoma eltávolítását, a szanációs műtétet és lezárjuk a dobüreget. A második fülműtéti ülésben - általában fél-1 év múlva, ellenőrizzük a dobüreget, majd helyreállítjuk a hallócsont láncolatot. Bizonyos esetekben (a cholesteatoma elhelyezkedése, kiterjedése, szövődmények, esetleg szociális szempontok) ma is végezhetünk: Nyitott technikájú tympanoplasticát, Konzervatív radikalis fülműtétet, klasszikus radikalis fülműtétet. A radikális fülműtéteknél elsődleges szempont a koleszteatóma biztonságos eltávolítása. A radikális fülműtétnél a biztonság az elsődleges. A radikális fülműtétet követõen a hallás helyreállítását nem tervezzük. A későbbiekben a radikális fülműtéti üregben is végezhető tympanoplastica. A cholesteatoma a középfülgyulladás igen veszélyes formája. Alarmírozó tünetek nélkül bármikor súlyos, életveszélyes koponyába törõ szövődmények alakulhatnak ki, ezért igen fontos a szakszerű,  mielőbbi fülműtéti  kezelés.

 Szegedi fülész, fülész orvos, fül orr gégész, fül orr gégészet, fül- orr- gégészet


Hova forduljon?

Mivel a koleszteatómás középfülgyulladás egy igen súlyos, és akár életveszélyes szövődményt is okozó betegség, ezért a pontos diagnózis, kezelés és fülműtéti beavatkozás (tympanoplastica) csak tapasztalt fülsebész kezében biztonságos. Fülklinikánkon és halláscentrumunkban a legmodernebb diagnosztikus műszerezettség (fül operációs mikroszkóp, audiometriás vizsgálat, multifrekvenciás tympanometria, endoscop stb.) mind rendelkezésre állnak. 

Ha a fülpanaszok valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!


Fül- orr- gége magánklinika:  

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső aldalán, a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19. szombat délelött is!
Bejelentkezés06-70-635 5576,   06 20-397 4144, 

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Összefoglalás: A krónikus középfülgyulladás, krónikus mesotympanalis otitis media, tünetei a fülben jelentkező nyákos fülváladék, vagy nyákos fülfolyás, gennyes fülfolyás, szagtalan fülfolyás, de az Otitis media chronica, középfülgyulladás krónikus otitisz, tünetmentes is lehet. A lyukas dobhártya miatt a fülváladékozás tejfölszerű, gennyes fülváladék lehet.  A krónikus középfülgyulladás további tünete a centrális perforáció, lyukas dobhártya, fülváladékozás, halláscsökkenés, a bűzös fülfolyás, büdös fülfolyás, fülzúgás, szédülés, fülcsengés.  A fülfolyás a lyukas dobhártyán keresztül történik. Az otitis tünete a vezetéses típusú halláscsökkenés, ami kevert típusú halláskárosodás. A középfülgyulladás gyógyítása középfülgyulladás okának kezelése, a  dobhártya helyreállítása, timpanoplasztika. A gennyes középfülgyulladás góc is lehet. A fülpolip duzzadt, megvastagodott nyálkahártya a középfülben, ami dobhártya lyukon keresztül lóg ki és a fülpolip belóghat a hallójáratba. Otitis media chronica mesotympanalis cholesteatoma életveszélyes középfülgyulladás. A koleszteatóma gyógyítása a tympanloplastica.

Találatok: 33563