Meniére betegség

Ménière betegség szédüléses rohamok ismétlődő halláscsökkenés fülzúgás Ménière betegség oka erős szédülés forgó szédülés gyógyítása Ménière betegség lefolyása Ménière betegség Ménière betegség tünetei Ménière betegség kezelése Ménière betegség Ménière betegség Ménière szindróma oka Ménière szindróma tünetei, Ménière szindróma fórum

A Ménière betegség szédüléses rohamokkal, ismétlődő halláscsökkenéssel, és fülzúgással, fülcsengéssel járó belsőfül betegség. A Meniere betegség lehet egy, vagy kétoldali elváltozás. A Ménière betegségben jellegzetes a kóros hangosság fokozódás (zajérzékenység, recruitment jelenség) és beszédértési zavarral együtt járó idegi jellegű halláscsökkenés. A Meniere betegségben a hallásromlás jellegzetesen a mély frekvenciákat érinti.

 

Aendolympha hydrops Menier Ménière betegség patológiai hátterének az endolympha nyomásfokozódása miatt kialakult endolympha hydropsot tartják. Az endolympha hydrops oka az endolympha túltermelése ill. felszívódásának csökkenése miatt létrejött endolympha-hydrops. A túlnyomás miatt a Reissner-membrán megreped és a káliumban gazdag endolympha a perilymphával keveredik. A nyomás fokozódás azonnali hatással van a Corty-szerv, és a szőrsejtek működésére. Ez a keveredés hozza létre a Meniére-rohamot, (Meniere szindróma). 


A nyomás a keveredés következtében kiegyenlítődik, a Reissner-membrán regenerálódik, és az ion-pumpák helyreállítják az endolympha és a perilympha ion viszonyait. 

belsoful

A Menieres tünetek enyhülnek, a roham megszűnik, az átmeneti hallás csökkenés javul, szédülés és a vegetatív tünetek és a fülzúgás, fülcsengés megszűnnek. A szőrsejtek az ismétlődő Menieres rohamok alatt fokozatosan károsodnak, ezért a hallás a mély hangok területén fokozatosan romlik. A betegek tünetmentes időszakban is szoronganak várva az igen kellemetlen szédüléses roham visszatértét. A Menieres rohamok közötti időtartam igen változatos. A Ménières roham kiváltásában számos ok és tényező szerepet játszhat. 

STRIA VASCULARISMind a Ménière betegségben szenvedő betegek halánték csontjában, mind az állatkísérletesen létrehozott endolympha hydropsos csigában kimutatták a csiga ereinek kóros elváltozásait is. Ezen megfigyelések alapján felvetetődött, hogy a szövettani eltérések mögött olyan patofiziológiás eltérések is húzódhatnak, ami hatással lehet a belsőfül keringésére.

Az is valószínűsíthető, hogy a belsőfül keringésben bekövetkezett változások kapcsolatba hozhatók a Ménière betegség tünet együttesének kialakulásával. Ezt a feltételezést támasztják alá a kísérletesen létrehozott endolympha hydropsos állatokon kapott belsőfül keringés dinamikájában bekövetkezett változások. Az ily módon már károsodott belsőfül feltételezhetően még érzékenyebbé teszi a cochleát a külső és belső behatásokkal szemben, mint amilyenek, pl. a stresszhatások, vérnyomásváltozások, zaj behatások, vírusos hatások, hormonális változások, időjárás változások stb.

 Újabb vizsgálatok igazolják, hogy a szervezet savasodása is szerepet játszhat a Menier betegség kialakulásában ill. a rohamok megjelenésében.  A szervezet megemelkedett savszintje miatt a  belsőfül folyadékrendszerének és ion összetételének zavara jön létre. Kóros salakanyagok szaporodnak fel az endolympában és a perilympában, mivel ezen folyadék rendszerek kémhatása is megváltozik. Menier rohamok alatt is kimutatható a szervezet kémhatásának fokozott, savas irányba történő eltolódása. 

A Meniere betegség diagnózisa a klinikai tünetek, hallásvizsgálat, audiometria - cochlearis és retrocochlearis laesio elkülönítése alapján és a glycerin-teszttel (glicerin teszt) történik.

 

 

 

Ménière betegség kezelése

menier taplalkozasMeniere betegség és szindróma kezelése a rohamok alatt:  Fontos az ágynyugalom, a folyadék- és elektrolit-háztartás rendezése, hányáscsillapítók, szédüléscsillapító gyógyszerek, kismolekulájú dextran-infúziók. A tüneti kezelés a rohammentes közti időszakokban: a labyrinth vérátáramlásának elősegítése – infúziós ill. tablettás kezelés. Az utóbbi időben igazolt az antioxidansok pozitív hatása is a fül, és a belsőfül működésére.  Mivel a szervezet savasodása is szerepet játszhat a betegség kialakulásában ill. a rohamok megjelenésében a szervezet savcsökkentése ill. bázikus táplálkozás is szóba jön. 

Menier betegségben fontos a táplálkozás összetételének pontos megválasztása, ill. természetes bázikus táplálék kiegészítők alkalmazása segíthetnek. Menier szindrómában olyan kiegészítők használatát javasoljuk, amelyek természetes alapanyagokból pótolják a kiesett bázisok és megkötik a felesleges savakat. Ha felmerül a gyanú, hogy Önnek a Ménière szindróma tüneti jelentkeznek, akkor azonnali korszerű fájdalommentes hallásvizsgálatra, és mikroszkópos fülvizsgálatra van szüksége! Hallás és Fül Klinikánkon a legmodernebb hallásvizsgálati eszközök állnak a rendelkezésre, hogy a belsőfül legrejtettebb betegségeit is pontosan feltérképezzük és diagnosztizáljuk. 

 

Kérdéseivel hívjon a 20-397 4144 telefonszámon, (bejelentkezés: 70 63 555 76) vagy keressen e-mailen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.saccotomia meniermenier saccotomiaA Menieres rohamok megelőzésének lehetőségei - pszichiátriai kivizsgálás, esetleg ezek gyógyszeres kezelése is javasolt.
Súlyos lefolyás, gyakori szédüléses és fülzúgásos rohamok esetén műtéti kezelés is szóba jön:
Ilyen műtéti beavatkozások a megnövekedett nyomás lecsapolása, a drainage műtét - saccotomia (saccus endolymphaticus megnyitása). 

A másik lehetőség a belsőfül, egyensúlyszerv labyrinth kiiktatása - labyrinthectomia;  vestibularis neurectomia. Ezen műtét során elpusztítjuk az egyensúlyszervet ill. átvágjuk az innen az agy fele haladó agyideget. Ennek a műtétnek a kockázata lehet, hogy a hallás is kiesik. A centrális eredetű fülzúgás esetén a fülzúgás sajnos még ilyen drasztikus műtét után is megmaradhat. Erről a beteget is tájékoztatni kell, s csak írásos hozzájárulással szabad a beavatkozást elvégezni.
A labyrinth-működés, az egyensúlyszerv gyógyszeresen is kiiktatható, pusztítható. Gentamycin - megfelelő kezeléssel a maradékhallás részben megóvható, de a kockázat itt is nagy. A centrális fülzúgás esetén a fülzúgás megmaradása itt is fennáll.


Hova forduljon?

Ha a fülpanaszok valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!

Dr. Vass Zoltán fül- orr- gégész és audiológus szakorvos


Fülészeti Szakrendelés:  

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső oldalán, a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 16-19 és Szombat reggel
Bejelentkezés06-70-635 5576,  06 20-397 4144, 

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Összefoglalás:  Ménière betegség tünetei a rohamokban jelentkező szédülés, halláscsökkenés, fülzúgás, fülcsengés. Ménière betegség tünete még a kóros hangosság fokozódás, recruitment jelenség, zajérzékenység és beszédértési zavar, idegi halláscsökkenés. A Meniere betegségben a halláskárosodás a mély frekvenciákon jelentkezik. Kétoldali Ménière szindróma jellemzője a forgó szédülés, bizonytalan szédülés horizontális nystagmus, nisztagmus. A Ménière betegség oka az endolympha nyomásfokozódása miatt kialakult endolympha hydrops. Az endolympha hydrops oka az endolympha felszívódásának csökkenése és az endolympha túltermelése. Az endolympha túlnyomás miatt a Reissner-membrán átszakad és a perilympháa keveredik a káliumban gazdag endolymphával. Az endolypha nyomás fokozódás károsítja a Corty-szervet, és a szőrsejteket. A perilympha és az endolympha a keveredés hozza létre a Meniere szindrómát és a Meniére rohamot. A Menieres tünetek enyhülnek, amikor a roham megszűnik, az átmeneti halláscsökkenés javul, szédülés, fülcsengés, fülzúgás és a vegetatív tünetek megszűnhet. A külső szőrsejtek a belső szőrsejtek a visszatérő Menieres rohamok alatt fokozatosan károsodik, a hallás a mély hangoknál romlik. A Ménière betegség kezelése roham alatt az pihentetés, folyadék bevitel, hányáscsillapítás, szédüléscsillapítás, infúzió.  

Találatok: 26176