Műtéti hallásjavítás

A vezetéses nagyothallások fülműtétei


ful fejlodesi rendellenessegközépfülbetegségek okozta nagyothallások fülműtéti helyreállítása a fülészeti mikrosebészet nagy sikere. A mikroszkópos fülműtétek elterjedtek, és a betegség gyógyítása, műtéti rehabilitációja jó eredményeket ad. 
A  vezetéses nagyothallásokat az jellemzi, hogy csontvezetésük jó, a hallóideg működése kielégítő, ugyanakkor a hangvezetési rendszerben,hallójáratban, a dobhártyán,dobüregben, vagy a hallócsontokban keletkezik károsodás, ami fülműtéttel helyrealítható. A vezetéses nagyothallások diagnózisa hallásvizsgálattal, audiológia vizsgálattal történik. Hallásvizsgálat során pontosan meghatározzuk a csontvezetést és a légvezetést. A fülműtét után elérhetjük, hogy a légvezetés elérje a csontvezetést és a beteg jobban halljon. A leggyakrabban végzet középfül műtét a paracentézis, vagy fülfelszúrás, fülkiszúrás. Minden gyerek és felnőtt középfülgyulladás kapcsán retteg a fülfelszúrástól. A fülfelszúrás oka a heveny középfülgyulladás, ami miatt a dobüregben genny szaporodik fel, ami éles fülfájdalmat okozva elődomborítja, feszíti a dobhártyát. A középfülgyulladás szövődményeinek az elkerülése miatt végezzük el a paracentézist vagy fülfelszúrást. Az első kérdés mind felnőtteknél, mind gyermekeknél, hogy fájdalmas e a fülfelszúrás.

A fülfelszúrás előtt érzéstelenítjük a dobhártyát, ezért a fülfelszúrás nem fáj. A fülfelszúrás helyett próbálkozni lehet antibiotikummal, de nagy a szövődmény kockázata. A paracentézis, fülfelszúrás után a beteg megkönnyebbül, a fülfájdalom és a láz megszűnik és pár nap után az akut középfülgyulladás meggyógyul. A vezetéses nagyothallások közül a hallójárat veleszületett elzáródás, (congenitalis atresa), a hallójárat hiánya, illetve a veleszületett fejlődési rendellenességek az utóbbi időben szintén gyógyíthatók, operálhatók. A kétoldali, veleszületett hallójárat hiány és fülkagylóhiány diagnózisa viszonylag egyszerű. Rendkívül fontos, hogy viszonylag korán, lehetőleg már hat hónapos korban hallókészüléket kapjon a csecsemő. A fül műtéti rehabilitáció nem egyszerű, viszonylag komplikált műtét, csak nagy gyakorlatú fülsebésznek ajánlott.


Fülklinikánk kifejezetten fülsebészeti beavatkozásokra specializálódott. Forduljon hozzánk bizalommal. 

Bejelentkezés: 06-70-635 5576   06 20-397 4144, 

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


fulmutet fulsebeszet

A veleszületett vezetéses nagyothallásoknál sokkal gyakoribb a szerzett nagyothallás: a krónikus középfülgyulladás, a dobhártya és a hallócsontok megbetegedése viszonylag gyakori. A krónikus középfülgyulladás fülműtétnél az első lépés a krónikus fül, gyulladt gennyedés szanálása. A tympanoplastica szanációs fázisában  tehát a betegséget fülműtéttel kitakarítjuk és a hangvezető rendszert ezután  helyreállítjuk, rekonstruáljuk . A fülműtét operációs mikroszkóp segítségével egy vagy két lépésben végezhető el. Cholesteatoma (koleszteatóma) fülműtétnél, amikor a krónikus gennyedés cholesteatomával (koleszteatómával) párosul, különösen gyermekeken két lépcsőben ajánlott végezni a fülműtétet. Az első fülműtétnél először a cholesteatomát operáljuk meg, eltávolítjuk a koleszteatómát és a károsodott, gyulladt részeket. Lehetőleg nem végzünk radikális fülműtétet, és ha mód van rá, rekonstruáljuk a dobhártyát. Fél év múlva a második fülműtétnél végezzük el a hallócsontok rekonstrukcióját. Ennek  kétlépéses fül operációnak az előnye, hogy a második fül operációnál feltárjuk és megnézzük, nem újult-e ki a cholesteatoma (koleszteatóma)? (dobüregi revizíó)

Sajnos a cholesteatoma, különösen gyermekkorban nagyon hajlamos kiújulásra, recidiva, ezért a kétüléses fülműtéttel a kiújulást korán felfedezzük és csak azután végezzük el a rekonstrukciót. Ezzel a kétlépéses fűlműtéttel az eredmények sokkal biztonságosabbak és tartósabbak. 

dobhartya mutetfulmutetA fülműtét során  két módon hatolhatunk be:  A fül mögött (retroauricularis fül feltárás, retroauriculáris metszés) és a hallójárat felől (endauralis fül feltárás, endaurális metszés). 

A fül mögötti feltárás kicsit nagyobb terhet jelent ugyan a betegnek, de innen a megbegtegedett csecsnyúlvány is feltárható (mastoidectomia). A mastoid csontot itt fúróval fel kell fúrni és így jutunk a dobüregbe. A radikális fülműtétet is retroaurikularis metszésből, retroaurikuláris feltárásból végezzük. 

A hallójárat felőli feltárás (endauralis metszés) nagyobb gyakorlatot és precizitást igényel, de a beteg akár már aznap hazamehet (mastoidectomia nélkül). Klinikánkon mindig a hallójárat felöli, endauralis feltárási módszert alkalmazzuk, ha fülbetegség ezt lehetővé teszi. Ezt a fül feltárást fájdalom nélkül végezhetjük, mert a fülműtét elött a fül jól érzésteleníthető. A jól végzett érzéstelenítés mellett, a fülmétét után nincs fájdalom. 

 

Az úgynevezett száraz dobhártya perforáció esetén a fülműtét sokkal egyszerűbb.centralis perforacio Ilyenkor egy ülésben végezzük a dobhártya rekonstrukciót (myringoplastica, miringoplasztika). A dobhártya pótlása, az úgynevezett myringoplastica, az egyik leggyakoribb hallásjavító beavatkozás. A myringoplastica során a dobhártyát pótolhatjuk különböző kötőszöveti anyagokkal. A  legelterjedtebb lyukas dobhártya zárás a fülmozgató izom bőnyéjének (temporalis fascia) a felhasználásával történik. 
A temporalis fascia előnye, hogy a fülműtétnél közel van, nem kell újabb műtétet végezni a lebeny vételéhez, kellő nagyságú dobhártya lebeny készíthető, és ezzel nagyon jól tudjuk pótolni a dobhártyát.


dobhártya plasztikaAz esetek döntő többségében a maradványdobhártya alá helyezzük a dobhártya transzplantátumot és így rögzítjük. 
A dobhártya foltozásához, a dobártya zárásához a fascia mellett az utóbbi időben mind többen használunk  porchártyát. Akár a fülkagyló, akár a tragus porcból vett porchártya rendkívül jó anyag a dobhártya pótlására. A lyukas dobhártyán a porchátya és a temporalis fascia nagyon jól megtapad, és teljesen beépül a környezetébe. Sokan első lépcsőben a dobhártya zárására  temporalis fasciát használnak, és ha a műtét nem sikerült, akkor második fülműtétnél használják a porchártyát a dobhártya pótlására.

 

hallocsont mutetA hallócsontok pótlására több lehetőség kínálkozik. Az egyik a környezetből, a koponyacsontból faragott úgynevezett autogén columellák (kollumella) készítése és a hallócsontláncolat újbóli felépítése.  Ha nem cholesteatomás a folyamat, akkor a saját hallócsontokból is képezhető a columella. Erre a legalkalmasabb az üllő, amelynek a hosszú nyúlványa szokott elpusztulni.  


hallocsont protezisA saját anyagon kívül különböző műanyag hallócsontok is rendelkezésünkre állnak: cement, alumíniumhidroxid, műanyag és az utóbbi időben a különböző fémek.

A fémek közül a platina és az arany, illetve a kettő kombinációja, valamint a titánból készített fémprotézisek váltak be a legjobban a hallócsontok pótlására. Aranyból pótolhatjuk a kengyelt, és az üllőt. A hallócsotnláncolati fülműtéthez különböző szövetragasztókat is használhatunk, hogy a rögzítés pontos legyen.  


otosclerosisA másik fülbetegség, melynek fülműtéti gyógyítása nagy sikerrel kecsegtet, az otosclerosis (otoszklerózis)

Otosclerosisban, otoszklerózisban a kengyel, kengyeltalp fixációja, az utolsó hallócsont merevsége okozza a betegséget, és a vezetéses halláscsökkenést. 

Az otoszklerózis a fiatal felnőttek betegsége, az esetek nagy részében kétoldali.  Az otoszklerózisos beteg állapota különösen szülés után gyorsan romlik és viszonylag sok pszichés problémát okoz, mert a beteg addigi életében jól hallott, és hallása otosclerosisban fokozatosan romlik. 

stapedectomia

Az otosclerosis fülműtéti gyógyításával nagyon jó eredményeket tudunk elérni. Az otosclerosis, ill. az otoszklerózis fülműtéte a stapedectomia, illetve stapedotomia. Stapedectómiában a beteg, meszesedett, elcsontosodott kengyelt eltávolítjuk, a rögzült talpat kivesszük, és a többi mobilis csonttal összekötjük a beépített protézist (kolumella, columella). Legjobban elterjedt kolumella protézis a rozsdamentes acélból és tantálból készített úgynevezett Schuknecht- protézis, mellyel az eltávolított kengyelt nagyon jól tudjuk pótolni. 

stapedectomia piston protezisA másik lehetőség (stapedotomia), hogy az otoszklerotikus (otoscleroticus)  talpat nem vesszük ki. A stapedotomia lényege, hogy a kengyel (stapes)-talp közepén, illetve a hátsó részén lyukat fúrunk, és ebbe ültetjük be a pistont - mely lehet fémből vagy műanyagból - és a piston felső részét rögzítjük az üllőre (incusra). Az otosclerosis betegség viszonylag gyakori, a fülműtéti rehabilitáció (stapedectomia, stapedotomia) pedig rendkívül eredményes.

A betegek - mivel a fülműtétek zömét helyi érzéstelenítésben végezzük - már a műtét alatt jobban hallanak. Az otosclerotikus beteg, aki kétoldali otosclerosisban szenved, különösen nagy élménynek tartja a sikeres műtétet. A különböző vezetéses nagyothallások fülmikrosebészeti rehabilitációja az utóbbi néhány évben igen nagy sikereket hozott, és elértük, hogy a vezetéses nagyothallások nagy része műtétileg rehabilitálható, operálható.

 


cochlearis implantacio
COCHLEARIS IMLANTÁCIÓ

Az utóbbi időben a teljes süketeknek is lehet a hallását műtéttel javítani (cochleáris implantáció).  A cochlearis implantátum egy elektronikus készülék, amellyel az akusztikus szignálokat elektromos jellé alakítjuk, és a hallópályát ingereljük. A cochlearis implantátum segítségével a teljesen süket emberek hallásélményben részesülnek.

hallasjavítasMind beszéd tanulási idő elötti (praelingualis), mind a beszédtanulási időszak utáni (postlingualis) süketek esetében használható a cochlearis implantáció. A postlingualis süketek, hallássérültek a cochleáris implantációs műtét után a betegek hamar megértik a beszédet, telefonálni tudnak, sőt a zenét is tudják élvezni. A cochlearis implantációt azokon a betegeken alkalmazzuk, akik hallókészülékkel már nem hallanak. A cochleáris implantáció után az addig süket betegek is hallásélményben részesülnek. 

Az első sikeres cochlearis implantációs műtétet 20-22 évvel ezelőtt végezték, azóta a beültetett implantátumok egyre kisebb méretűek lettek, a hozzá szükséges, úgynevezett beszédátalakító processzor nagysága is állandóan csökken. A cochlearis implantátummal elérhető hallás nagymértékben függ a betegség és a korábbi nagyothallás időtartamától, és attól, hogy a beteg veleszületett süketségben vagy később kialakult süketségben szenved.

 

cochlearis implantacio mutetA cochlearis implantátum két részből áll. Az egyik részt műtétileg ültetjük be, lehetőleg a belsőfülbe helyezünk platina-iridum elektródát, és a mastoid csontra az úgynevezett implantátumot. A cochlearis implantátum beültetett része a környezettől teljesen elszigetelten a bőr alatt helyezkedik el, nem látható. A cochlearis implantátum másik része, a külső ingerlő apparátus, a bőrön keresztül ingerli a belsőfülbe ültetett implantátumot. 

cochlearis implantacio fulmutetA cochlearis implantáció műtét nagy gyakorlatot igénylő fül mikrosebészeti beavatkozás. A sebgyógyulás után három-négy hét múlva állítjuk be a beszédprocesszort. Ezzel beszabályozzuk a hangmagasságot és hangfrekvenciát, majd audiovizuális oktatást kezdünk, így a biológiailag visszahúzódott süket ember újból nyílt, effektív lesz. A hallás rehabilitációs programot hallástréninggel, kommunikációs tréninggel kapcsoljuk össze. A beteg egyéni és csoportos beszédoktatást kap.  A cochlearis implantáció utáni eredmények a postlingualis süketeken nagyon jók, a praelingualis esetekben pedig jobbak, mint vártuk. A legjobb eredményeket azokon a betegeken érünk el, akiken a megsüketülés után viszonylag hamar végezzük el az implantációt. A cochlearis implantáció új és nagy lehetőség a süketek gyógyítására és hallás rehabilitációjára. A cochlearis implantációs műtéti eljárással a legtöbb süketen nagyon jó hallás rehabilitációt tudunk elérni. Bizonyos esetekben csaknem teljes hallást, telefonálási képességet, sőt zenehallgatást és teljes beszédérthetõséget tudunk nyújtani.


agytorzsi implantatum
AGYTÖRZSI IMPLANTÁCIÓ   

 

Abban az esetben, amikor a süketség hátterében mind a belsőfül szörsejtjeinek, mind a hallóideg rostjainak a károsodása áll, a hallás pótlása csak az agytörzsi implantátummal lehetséges. Agytörzsi implantáció műtétnél idegsebészeti beavatkozással az agytörzs megfeleő részére rögzítjük az elektródákat. Így közvetlenül a hallásért felelős agytörzsi magvakat tudjuk ingerelni. Agytörzsi implantációval az eredmények sajnos nem olyan sikeresek mind a cochlearis implantációval.

 

Középfülbe ültetett hallókészülék

 
Az utóbbi időben idegi halláscsökkenések esetében megpróbálkoznak a középfülbe ültetett hallókészülékekkel. A hagyományos hallókészülékek viselésének nehézségeit - a nem tökéletes hanghűséget, a torzítást, a gerjedést és a kozmetikai hátrányt - szeretnénk kiküszöbölni.
  

Hova forduljon?

Ha a fülpanaszok valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!

Dr. Vass Zoltán fülsebész

 

Fülklinikánk:  

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső oldalán, a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19    Szombat reggel. 
Bejelentkezés: 06-70-635 5576, 06 20-397 4144

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Összefoglalás: Fülműtétek: Mikroszkópos fülműtétek a fülműtéti rehabilitációra jó. Fülműtét után elérhetjük, hogy a légvezetés olyan legyen mint a csontvezetést és a beteg jobban hall. Gyakori középfül műtét a paracentézis, fülkiszúrás, fülfelszúrás. Fülfelszúrás oka az akut gennyes középfülgyulladás, ami heves fülfájdalommal jár. A krónikus középfülgyulladás fülműtéti kezelése a tympanoplastica. A timpanoplasztika egy szanációs műtéti fázisból és egy rekonstrukciós fázisból áll. A fülműtétet operációs mikroszkóppal végezzük. A Cholesteatoma (koleszteatóma) miatt végzett fülműtétnél, két lépésben végezzük a fülműtétet. Dobhártya fülműtétnél a fül mögött, retroauricularis fül feltárásból vagy a hallójárat felől, endauralis fül feltárásból hatolunk be. A fül mögötti feltárásból a csecsnyúlvány is operálható, ez a mastoidectomia. A radikális fülműtétet is fül mögötti feltárásból operáljuk. A fülműtéteket fájdalom nélkül, fájdalom mentesen végezzük. A fülműtét után sincs fájdalom. A centralis perforacio, lyukas dobhártya műtétet a dobhártya rekonstrukció, miringoplasztika, myringoplastica. A dobhártya pótlása, a myringoplastica, gyakori hallásjavító műtét. A lyukas dobhártya fedését, dobhártya plasztikát, temporalis fascia, vagy porchártya segítségével végezhetjük. Temporalis fascia előnye, hogy fülműtétnél közel van és kellően nagy. hallócsont műtét során a károsodott hallócsontokat pótoljuk a koponyacsontból faragott autogén columella (kollumella) vagy műanyag hallócsonttal, az a hallócsont protézis. Az otoszklerózis, otosclerosis, vezetéses halláscsökkenést eredményez. Otosclerosisban, otoszklerózisban a kengyeltalp rögzült, és a hallócsontláncolat merevvé válik. Az otosclerosis fülműtéti megoldása a stapedectomia, stapedotomia. Legmodernebb hallásjavító műtét a COCHLEARIS IMLANTÁCIÓ, amivel süketeken is tudunk fülműtéttel cochleáris implantációval, segíteni.  

Találatok: 25470