Nyitott tuba szindróma

Nyitott fülkürt szindróma

Kórtörténet, panaszok

FULKURT VIZSGALAT

A beteg légvételkor erős, szélzúgásszerű hangot, fülzúgást hall a fülében, saját hangját bántóan erősnek, visszhangosnak érzi (autofónia, autophonia).

Nyitott fülkürt szindróma tünetei

Mikroszkópos vizsgálat során a dobhártya légzéssel szinkron mozgása figyelhető meg.

 

Nyitott fülkürt szindróma kórlefolyás

TUBA ZAVAR

Az autophonia – a saját hang erős, dübörgő, visszhangos hallása, a légzéssel szinkron erős zaj, fülcsengés hallása –
a dobhártya légzéssel szinkron mozgása, és az orrgaratban létrejövő rezonancia miatt alakul ki. A mély és közepes hangok területén a rezonancia és a légzési zörejek miatt maszkoló effektus jön létre.
Közvetlen ok a tuba zárási mechanizmusának elégtelensége. Közvetett okok: a zsírtestek eltűnése, tátongó tubaszájadék – ezek hormonális hatások következtében alakulhatnak ki, esetleg antikoncipiensek is okozhatják.

hallasvizsgalat

A tuba szájadékának a nyílását az orrgarat betegségei is befolyásolhatják. Az orrnyálkahártya szárazsága, orrnyálkahártya sorvadása, atrófiája a tuba záródását befolyásolhatja. Az orrgarati gyulladások, mandulagyulladás is befolyással lehet a fülkürt működésre. Az orrgarati daganatok szintén az orrfunkció zavarát okozzák.

 

Nyitott fülkürt szindróma diagnózisaközépfülgyulladás középfül 

Klinikai, ill. mikroszkópos kép, dobűri nyomásmérés, tympanometria: légzéssel szinkron impedancia-változás mutatható ki.

Nyitott tuba szindróma kezelése

Amennyiben lehetséges, a kiváltó okot kell megszüntetni. Fontos a beteg felvilágosítása és megnyugtatása. Egyes szerzők a tubaszájadék környékére szilikon-depot fecskendeztek.

Nyitott tuba szindróma lefolyás, prognózis:

Nehezen befolyásolható, makacs kórkép.

A háziorvos teendői:

 

  A beteget szakorvoshoz kell irányítani. Közre kell működni a kiváltó ok felderítésében. Antikoncipiensek oki szerepére gondolni kell!


Hova forduljon?

Ha a fülpanaszok valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!


Szakrendelés:  

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső aldalán, a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19
Bejelentkezés:  06-70-635 5576, 06 20-397 4144, 

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Nyitott tuba szindróma összefoglalás: Nyitott tuba szindróma diagnózisa, fülkürt vizsgálattal és dobhártya vizsgálattal történik. A nyitott tuba szindróma tünetei a fülzúgás, szélzúgásszerű hang, autophonia, autófónia, visszhangos hang, légzés szinkron dobhártya mozgás. Az autophonia jelentése a saját hang visszhangja. Nyitott tuba szindróma oka a fülkürt, tuba zavara, az Eustach kürt zárási mechanizmusának elégtelensége, valamint a tátongó fülkürt szájadék. Nyitott tuba szindróma kezelése oki kezelés.  

Találatok: 5852