Otosclerosis

suketseg otosclerosis

Ha Ludwig van Beethoven, ma élne akkor hallását egy műtéttel FÜLKLINIKÁNKON vissza tudnánk adni. Sajnos neki csak kezdetleges hangtölcsérek segíthettek a hangok erősítésében. Vizsgálatok igazolták, hogy Beethoven-nek otosclerosisa volt, amely betegségről ma már sokkal többet tudunk. 

Az otosclerosis (otoszklerózis) a belsőfül csontos tokjának nem gyulladásos eredetű betegsége, ahol a csont gócokban átépül. Az otoszklerózis hasonló hangzás ellenére semmi köze sincs az arteriosclerosishoz. A otoszklerózis (otosclerosis) betegség kialakulásában örökletes tényezők, hormonháztartási, csontanyagcsere zavarok és a folyadék háztartásban bekövetkezett zavarok játszhatnak szerepet. 


A otoszklerózis, otosclerosis  betegség lényege egy enzim zavar. Az enzim hiányában ill. kóros működése miatt a belsőfülben a csont leépülés és újra felépülés egyensúlya megbomlik. Ha a szervezetet túl sok sav éri és a táplálékból származó bázisok mennyisége nem elegendő, a testnek a tartalékokhoz kell nyúlnia, elsősorban a csontokhoz, melynek magas a kalcium tartalma. 

 

 

 


vezetés halláscsökkenés oka kengyeltalp meszesedés csontosodás rögzülés szervezet savasodik otosclerosis bázisok mennyisége csont betegség kálcium tartalom otosclerosis betegség kóros gócok, csontos gócok belsőfül csontos csiga  góc kengyel talp meszesedés hallócsont rögzülés merevedés hallás romlása egy oldali nagyothallás kétoldali nagyothallás panasz hallás roham romlik mély hangú fülzúgás Terhesség hallásromlás romlik a hallás öröklésotosclerosis szovettanAz otosclerosis esetében  kóros, csontos gócok jönnek létre a belsőfül csontos állományában. Ha ez az otoscleroticus góc a kengyel talpát érinti, akkor annak rögzülését eredményezi és ez a hallás fokozatos romlásával jár. A beteg általában egy oldali halláromlásromlásra vagy kétoldali nagyothallásra panaszkodik, mely fokozatosan alakult ki. A hallás rohamokban romolhat. Otoszklerózisban a hallásromlás, vezetéses típusú halláscsökkenés. Sokszor zavaró, mély hangú fülzúgás jelentkezik. Otosclerosisban a terhesség alatt igen gyakran sokat romolhat a hallás és zúghat a fül. A családban, ahol előfordul otosclerosis, a szülök ill. a nagyszülők esetében is előfordulhatnak hasonló fülzúgásos és halláscsökkenéses panaszok. Az otosclerosis öröklődhet.


mikroszkopos fulvizsgalatA mikroszkópos fültükri kép legtöbbször negatív, ép dobhártyát és dobüreget látunk. A dobhártya mobilis jól mozog. Aktív otosclerosisos góc esetén a dobüreg belső falán a nyálkahártyára fokozott vérbőség jellemző ezért a nyálkahártyája rózsaszínen áttűnhet a dobhártyán (flamingó-tünet vagy Schwartze jel).

Az otoscleroticus góc rögzítheti a kengyel talpát – emiatt vezetéses típusú halláskárosodás, halláscsökkenés alakul ki az esetek 80%-ában. Az otoszklerózis esetek 15%-ban kevert típusú halláskárosodás, halláscsökkenés jön létre, míg 5%-ban tisztán idegi jellegű halláskárosodás mérhető. Ebben az esetben az otoszklerózis meszes gócok a belső hallójáratnál jelentkeznek, amelyek nyomhatják a hallóideget (cochlearis otosclerosis). Otosclerosis diagnózishoz nagyon nagy tapasztalat szükséges. Csak gyakorlott fülész orvos tudja felállítani a helyes otosclerosis diagnózist.

 

 

 

 

AZ OTOSCLEROSIS DIAGNÓZISA 


tympanometriaAz otoszklerózis kórkép diagnózisában sokat segít a beteg panaszainak ismerete ill. a hallásvizsgálati kép (audiológia, audiogram).  Tisztahang küszöb audiogram vizsgálattal igazolható a vezetéses típusú halláscsökkenés, amely 2000 Hz-en éles hallásromlást mutat. Ezt nevezzük Carhart-csipkének.

COCHLEAR OTOSCLEROSIS

A betegség típus vizsgálata a Gellé próba is otosclerosis mellett szólhat. További hallás vizsgálatokkal (tympanometria, multi frekvenciás tympanometria) a kengyel rögzítettsége miatt a stapedius reflex nem váltható ki. Nagy felbontású CT röntgen segítségével a gócok is kimutathatók.

 

OTOSCLEROSIS DIFFERENCIÁL DIAGNÓZISA

Otoszklerózis differenciál diagnózis során a fülészeti mikroszkópos vizsgálat után (negatív lelet) ép dobhártya mögött kialakuló dobüregi elváltozások jönnek szóba. Ezek lehetnek hallócsontláncolati megszakadások (fejlődési rendellenességek, ún. asepticus incus necrosis, esetleg kis cholesteatoma, traumás fülsérülések) vagy egyéb okból létrejövő hallócsontláncolati rögzülések (fejlődési rendellenességek, kalapácsfej fixáció, osteogenesis imperfecta - kék kötöhártya, stb.).

stapedectomiaA kezelés csak fülműtéttel, a lehetséges. Az otoszklerotikus  fixált kengyelt teljesen vagy részben eltávolítjuk. Ez történhet akár lézer segítségével is. Ez a stapedectomiavagy a stapedotomia. Az eltávolított hallócsontocska helyére új csontból faragott, vagy gyárilag előre elkészített tantál drót teflon portézist helyezünk vissza. Hangsúlyoznunk kell, hogy ez a műtéti megoldás tüneti kezelés, a hallás javulni fog, de az otoszklerózis alap betegség, a csontosodási zavar változatlanul megmarad. Vannak próbálkozások gyógyszeres kezeléssel (NaF, Osteochin - ipriflavon) is ezek eredménye azonban vitatott. Az oki kezelésnél a szervezet folyadék és sav bázis egyensúlyának a visszaállítására is  nagy hangsúlyt kell fektetni. 


Természetes táplálkozás otosclerosisban


A savas állapot megszüntetése, mivel lúgos környezetben a csont leépülés megszűnik. Ezért a szervezet általános folyadék rendszereinek karbantartása javasolt. otosclerosis dieta

További információért kérem keressen bennünket!

Előjegyzés: 06 70 63 555 76. Egyéb kérdésekben hívjon a 20-397 4144 telefonszámon, vagy keressen e-mailen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Amennyiben nem végzünk fülműtétet, a belsőfül is fokozatosan károsodik. Minél fiatalabb korban jelentkezik az otosclerosis, annál gyorsabb és kedvezőtlenebb a lefolyás. A terhesség vállalásának és a fogamzásgátló tabletták szedésének kérdése mindig az orvos beteg kapcsolat részét kell hogy képezze. Ha valaki mégsem vállalja a fülműtétet, akkor az otosclerósisban a hallás javítható, erősíthető, korszerű hallókészülékekkel. A fül mögötti és a modern digitális hallójárati hallókészülékek visszaadják a hallás élményét.

 


Forduljon Halláscentrumunkhoz bizalommal. 

 

Hova forduljon?

Ha a fülpanaszok valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!


Szakrendelés:  

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső aldalán, a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19 szombaton déletött is. 
Bejelentkezés06-70-635 5576,   06 20-397 4144, 

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Otoscleorsis összefoglalása: Az otosclerosis, otoszklerózis a belsőfül betegség. Az otoszklerózis nem azonos az arteriosclerosissal. A otoszklerózis (otosclerosis) oka örökletes tényező, hormonzavar, anyagcsere zavar és a folyadék háztartás zavar. Otoszklerózis, otosclerosis fő oka enzim zavar. Az enzim hiány miatt csont leépülés és újra épülés károsodik. Otosclerosis tünete vezetés halláscsökkenés, oka a kengyeltalp meszesedés, stapes csontosodás, rögzülés. Otosclerosisban csontos gócok alakulnak ki a belsőfül csontozatban. Az otoscleroticus góc érinti a kengyel talpát, rögzül a hallócsont, stapes és romlik a hallás. Otoszklerózisban a hallásromlás, vezetéses típusú halláscsökkenés fülzúgással együtt jár. Otosclerosis a terhességben romolhat. Az otosclerosis örökletes fülbetegség. Otosclerosisos tünete a flamingó tünet, Schwartze jel. Otosclerosis diagnózisa tisztahang küszöb audiometria, tympanometria, Carhart-csipke, Gellé próba, hallás vizsgálatok, multi frekvenciás tympanometria. Otosclerosis kezelése, fülműtéttel: stapedectomia, stapedotomia (hallócsont eltávolítás, hallócsont csere).

Találatok: 13580