Serosus otitis

A középfül üregrendszerének akut gyulladása, otitis media serosa, otitis media acuta non suppurativa, heveny savós középfülgyulladás

savos kozepfulgyulladas okaAz otitis media catarrhalis chronica serosa, röviden savós középfülgyulladás (serosus otitis, szerózus otitis, SOM) lényege a zárt dobüregben felszaporodó kóros váladék, savó akut gyulladásos jelek nélkül.
A savós középfülgyulladás főként a fiatal gyermekkorban, gyerekeknél fordul elő, de felnőtt korban sem ritka. A savós középfülgyulladás vezető tünete az akár 30 dB-t is elérő vezetéses típusú halláscsökkenés, ami legtöbbször csak hallás szűrővizsgálatok során derül ki. 
A savós középfülgyulladás etiológiája, oka és eredete máig is vitatott, de minden bizonnyal multifunkcionális.

Ezek közül a helyi és általános immunológiai folyamatoknak döntő szerepük van mind a váladék kialakulásában, mind annak besűrűsödésében.  savós középfülgyulladás folyamat veszélye, hogy megfelelő kezelés nélkül maradandó halláscsökkenés kialakulásához vezethetközépfülgyulladás középfül gyulladás fülfájás otitis.

 


Savós középfülgyulladás anamnézis, panaszok 

A serosus otitis media szubjektíve - általában hurutos állapot, megfázás, nátha kapcsán - a beteg azt észleli, hogy hallása tompa, teltséget, nyomást érez a fülében, nyeléskor kellemetlen kattogás, pattogás, füldugulás  érzés a fülben jelentkezik. Ha heveny savós középfülgyulladásban a folyadék mellett levegő is bekerül a dobüregbe (pl. erőltetett orrfújáskor), a folyadék loccsanása is hallható a fej mozgatásakor, és a hallás fejmozgatásra változik. Savós középfülgyulladásban néha fülfájdalom is jelentkezik. 

 

A heveny savós középfülgyulladás tünetei

SOM kozepfulgyulladasA savós középfülgyulladás a felső légúti huruthoz, náthához társul általában, ezért a hurutos tünetei dominálnak. Az akut serosus otitis media  fülészeti mikroszkópos vizsgálata alkalmával a dobhártya erősen behúzódott, a kalapács markolata látszólagosan megrövidült, a kalapács rövid nyúlványa kifejezetten kiemelkedik, a fénykúp reflex megrövidült, vagy eltűnik. A dobhártyán jellegzetes tünet a küllőszerű radier erezettség. 

vezeteses hallascsokkenesA dobhártya rugalmas része (pars tensa) borostyánkő-sárga, szürkés, mögötte áttűnő felgyülemlett, kezdetben híg (savós. serosus), később besűrűsödött (nyákos, mucinózus) folyadék miatt.

A savós középfülgyulladásban néha folyadék nívó látható, máskor léghólyagok, légbuborékok figyelhetők meg a dobhártya mögötti folyadékban. A folyadék nívó, mint egy fekete vonalként jelenik meg a dobhártyán keresztül. 

Hallásvizsgálattal, serosus otitisben  vezetéses típusú halláskárosodás, halláscsökkenésmutatható ki.

 

fulkurt zavarSavós középfülgyulladás kórlefolyása

A savós középfülgyulladás kialakulásában nagy szerepet játszik a fülkürtfunkcó zavara. A tubafunkció zavarát a következő tényezők idézhetik elő és okozzák:

fulkurt mukodes zavar

• A lágyszájpadot emelő izom a m. tensor veli palatini elégtelensége. 

• A fülkürt nyálkahártyájának duzzanata, melyet a környezetből terjedő gyulladás hozhat létre (heveny arcüreggyulladás, krónikus arcüreggyulladás, 

orrgaratmandula, orrmandula túltengés, orrpolip), 

orrmandula adenoid

vagy allergia, sugárzás utáni állapot. 

• Megnagyobbodott orrmandula mechanikusan is beszűkítheti a tubaszájadékot.
• Hajlamosító tényező lehet orrsövényferdülés okozta levegőáramlási zavar is.
• Orrgarati daganat.

 

 

Ha a középfül szellőzése zavart szenved, a levegő felszívódik és a dobüregben negatív nyomás alakul ki!
savos kozepfulgyulladas

A savós középfülgyulladásban a negatív dobüregi nyomás a középfül nyálkahártyájának izgalmát váltja ki:

o Nyálkahártya duzzanat, dobüregi ödéma, (oedema) lép fel. 
o Dobüregi folyadékgyülem alakul ki (transsudatum). 
o A dobhártya behúzódik, a hallócsontláncolat merevvé válik. 
o Dobhártyán küllőszerű, radier irányú erek jelennek meg.
o A dobgyűrű kiemelkedik, kirajzolódik.

Savós középfülgyulladás diagnózisa

fulvizsgalatA savós középfülgyulladás kórtörténete jellegzetes utal a betegségre. A fülészeti mikroszkópos vizsgálat egyértelmű képet mutat. Hallásvizsgálattal vezetéses típusú halláscsökkenés mérhető. Tympanometria: negatív dobüregi nyomás ill. jellegzetesen ellaposodott tympanogram jellemző. (tünertek: gennyes középfül gyulladás fülfájás fülszúrás, paracentesis, paracentézis fül pattogás dugult fül). 

Akut heveny savós középfülgyulladás differenciál diagnózisa

tympanometria

A kép elég egyértelmű, a kiváltó okok után kell kutatni. A savós középfülgyulladást differenciás diagnózisában el kell különíteni a fülkürthurut, akut gennyes középfülgyulladás, hallójárat gyulladás, fül idegentest, krónikus középfülgyulladás, koleszteatómás otitis, dobüregi sérülés, hallócsontláncolati szakadás, otosclerozis tüneteit. Az orrgarati tumorkizárása fontos. Allergiás folyamatra, orrpolipra, orrsövényferdülésre, krónikus arcüreggyulladásra is gondolni kell.


A savós középfülgyulladás kezelése 

ventillacios tubus

A savós középfülgyulladásnál a kiváltó ok megszűntetésére kell törekedni. Felső légúti hurut és gyulladás kezelése, orrmandula műtét, allergia kezelése, orrsövény műtét, orrgarati daganat sugár kezelése. A felső légúti hurutot kell kezelni. Salicylatokat, orrcseppet, antihistamint, kalciumot adunk. A folyadék gyülem felszívódását elősegítheti a lokális meleg alkalmazása, rövidhullám-kezelés.

Fontos a rendszeres orrfújás a ventilláció biztosítása miatt. Az orrfújás jelentősége nem csak abból áll, hogy az orrváladékot kifújjuk az orrunkból, hanem az orrfújás során levegőt juttatunk az arcüregekbe, többek között a középfülbe. Az orrfúvás tehát a ventillációt segíti elő.Az A melegítést érdemes az arcüregekre is kiterjeszteni. Később a megnagyobbodott orr- és garatmandula eltávolítása indokolt (mandulaműtét, orrmandulaműtét). Amennyiben arcüreggyulladás áll fent, azt kezelni kell.

Elhúzódó esetekben ventillációs tubus (gromet) beültetése is szóba jön. A savós középfülgyulladás lefolyása, prognózisa általában jó, de átmehet krónikus formába, krónikus nyákos középfülgyulladás. 

A háziorvos teendői savós középfülgyulladásban

A háziorvos a felső légúti huruttal párhuzamosan kezelheti, elhúzódó esetben a beteget szakorvoshoz kell küldeni. A  homeopátia és egészséges életmód is sokat segít a gyógyításban és a megelőzésben. luenza fülkürthurut Eustach kürt megfázás nátha


Figyelmeztetés!

Akut felsőlégúti hurut esetén a tubát nem szabad Politzer- vagy egyéb módszerrel átfújni, mert kórokozókat juttathatunk a középfülbe és akut gennyes középfülgyulladás alakulhat ki. 

Orrgarat daganatra mindig gondolni kell, ezt mindig ki kell zárni.  Szegedi fülész, fülész orvos, fül orr gégész, fül orr gégészet, fül- orr- gégészet
fülgyertya

 


Hova forduljon?

 Ha fülészeti  orr- gége vagy a fülpanaszok valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!


Fül- orr- gége Szakrendelés:

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső aldalán, a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19 Szombaton délelött is.
Bejelentkezés: 06-70-635 5576  06 20-397 4144, 

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Savós középfülgyuladás összefoglalás: A középfül üregrendszerének akut gyulladása, otitis media acuta non suppurativa, otitis media serosa, serosus otitis, heveny savós középfülgyulladás. Savós középfülgyulladás oka. Az otitis media catarrhalis chronica serosa, savós középfülgyulladás, szerózus otitis serosus otitis oka a dobüregben felgyülemlett kóros fülváladék. Savós középfülgyulladás fiatal gyermekek betegsége. A savós középfülgyulladás vezető tünete vezetéses halláscsökkenés. Savós középfülgyulladás (SOM) oka fülkürthurut, megfázás, nátha. Serosus otitis, savós középfülgyulladás tünete hallása tompul, teltségérzés, nyomás érzés a fülben, nyeléskor kattogás, pattogás, füldugulás. Savós középfülgyulladásban fülfájdalom is jelentkezhet. Fülvizsgálat fül mikroszkóppal: dobhártya behúzódott, fénykúp reflex hiányzik. A dobhártya tipikus tünete a dobhártya értágulatai ami küllőszerűn radier erezettséget mutatnak. Vezetéses halláscsökkenés a hallásromlás formája. Savós középfülgyulladásnál savó, folyadék látható a dobüregben, néha légbuborékok is láthatók.  

A Fül- Orr- Gége Magán Klinika helye:

Találatok: 16998