Gócos mandula

Gócos mandulagyulladás, gócos garatmandula gyulladás 

garatmandulaA gócbetegségek közül a leggyakrabban a krónikus mandulagyulladás szerepel gócként. A krónikus mandulagyulladásnak (krónikus tonsillitis) különleges kórtani jelentősége van, mivel súlyos gócként szerepelhet. 

kronikus mandulagyulladas

A gócbetegségek és általában a góckérdés alattomosságát jelzi, hogy a kórtörténetben ugyan gyakran szerepel a visszatérő mandulagyulladás, de ez nem szükségszerű (!). A gócos mandula és hogy beteg a torokmandula, sokszor csak góckutas során derül ki.

Gócos mandulagyulladás (tonsillitis) esetében gyakran nincs fájdalom, vagy csak időleges a torokfájdalom, de állandóan is lehet torokfájdalom, mely többnyire enyhe "torokkaparás", ill. nyelési fájdalomként jelentkezhet. Gócos torokmandula jellegzetes tünete a rossz szájszag és a rossz szájíz.

Nemritkán azonban a gócos krónikus mandulagyulladás nem okoz érzékelhető panaszokat, "néma" marad.

A gócos mandula távol hatása, góchatása jeleként, tüneteként csökken a koncentrálóképesség, fáradékonyság jelentkezik, a meghűlésre való hajlam fokozódik, étvágytalanság, megmagyarázhatatlanok a hőemelkedések, amiről a beteg beszámol.

 

A gócos torokmandulagyulladás tünetei

A gócos mandulagyulladás helyi lelete, helyi tünete az alaphoz többé-kevésbé rögzült (nem mozgatható ill. nehezen mozgatható) mandulák. A mandulák felszíne szederjes, hasadozott, lacunáris, heges, a mandula kripták nyílásából spatulával folyékony, gennyes, szürkés-sárga bennék préselhető (detritus, genny a mandulában). A krónikusan gyulladt mandulák mellett az elülső garatívek vérbővek, és a mandula környékén nyomási fájdalom jelentkezik.


Krónikus gócos mandulagyulladásra jellegzetesek lehetnek a megnagyobbodott állszegleti nyirokcsomók.

A gócbetegségek kórokozója

streptococcus mandulagyulladasmandula szovettanGócbetegségként szereplő mandulagyulladás kórokozójakén legtöbbször aerob és anaerob vegyes flóra jön számításba, különös tekintettel a Streptococcusokra

A gócot a mandulában elsősorban "A" csoportú Streptococcus béta-haemolyticusok hozzák létre.

A sokszorosan elágazó mandula krypták rossz szellőzése miatt a sejttörmelékek - és baktériumtörmelékek felgyülemlenek (detritus), mely jó táptalaj a baktériumoknak. Az így kialakuló mandula "krypta-tályogból" a fertőzés a hámsérüléseken keresztül a mandula szövetei közé terjedhet és/vagy a krypta közeli erecskéken keresztül kórokozók kerülnek be a vérkeringésbe! A mandula állomány elhegesedik, kötegessé válik.


Gócos mandulagyulladás diagnózisa

mandula detritus

A gócos mandula diagnózis felállításában segít a kórtörténet, a visszatérő akut és subakut mandulagyulladások tünetei. Jellegzetes a mandula állapotának képe, és a góc diagnózist alátámaszthatják az általános állapotban bekövetkezett változások. A gócos mandula felderítésében jellegzetesek lehetnek a visszatérő, ismeretlen eredetű hőemelkedések, koncentrálóképesség csökkenése.
Gondolni kell a mandula góc szerepére, ha olyan megbetegedést tapasztalunk, mely góchatással hozható összefüggésbe.

Gócos mandulagyulladás esetén a vérkép megváltozása és az emelkedett süllyedés is jellegzetes. Gócbetegségben esetleg megnövekedhet a streptococcus baktérium ellen termelt ellenanyagnak, az AST-nek (>400E) a szintje. Az alacsony AST érték azonban nem zárja ki a góc jelenlétét.

Eltekintve a közvetlen környezetre és a környező szervekre gyakorolt irritatív hatástól, a krónikus mandulagyulladásnak különleges jelentősége van a góchatás lehetősége miatt.


 

A leggyakoribb betegségek, melyeket góchatással hoznak összefüggésbe

hajhullas gocos mandulagyulladasA gócos mandulagyulladás következményei

— reumás láz (akut lázas ízület- és izomreumatizmus, izületi gyulladások)

— hajhullás, hajritkulás, kopaszodás férfiaknál és nőknél.
— gócos kopaszodás, hiányos haj
— gócos vesebetegségek, glomerulonephritis és gócnephritis
— a tenyéren és a talpon jelentkező bőrbetegségek
— pikkelysömör, (gyermekek) eruptív psoriazisa
— krónikus csalánkiütések
— szívizomgyulladás, a szívburokgyulladás és szívbelhártyagyulladás
— ízületi gyulladások
— idegek gyulladása, szemek gyulladásos betegségei, szemgyulladások
— az erek gyulladásos betegségei
— a vegetatív idegrendszer izgalmi állapota


A gócos mandula kezelés egyetlen és legfontosabb módja a mandulaműtét!

A mandulaműtét abszolút indikációi

peritonsillaris talyogA mandulaműtét (tonsillectomial, adenotomia) akkor indokolt, ha krónikus mandulagyulladások tünetei jelentkeznek: visszatérő mandulagyulladások; mandula körüli tályog; mandulagyulladás kapcsán kialakult vérmérgezés gyanúja; a mandulagyulladás alatt, vagy utána kialakult gócbetegség gyanúja; a szájpadmandulák extrém nagysága, ha a megnagyobbodott mandulák mechanikai akadályt képeznek; a mandula daganatának gyanúja esetén, mint szövettani kimetszés.

A mandulaműtét relatív indikációi:

Kezelésre nem reagáló diphtheria-bacillus hordozó; bűzös szájszag a nagyfokú, lepedékes törmelék (detritus) képződés miatt; tbc-s nyaki daganat esetén a mandula lehetséges behatolási kapu lehet. Ezekben a betegségeben nem végzünk mandulaműtétet (tonsillectomia, adenotomia). 

A mandula operáció, ellenjavallat, kontraindikációk:

A torokmandula műtét (tonsillectomia) orrgaratmandula műtét (adenotomia) ellenjavalt, ha fehérvérűség, leukaemia; agranulocitózis, egyéb súlyos betegségek, mint mandula tbc vagy cukorbetegség (diabetes); a mandulán túlterjedő fekélyes, vagy szövetpusztulással együtt járó folyamat, legalábbis, míg természete nem tisztázott.

Az életkor önmagában torokmandula műtétre nem jelent ellenjavallatot!


Hova forduljon ha góckérdés merül fel Önnél és garatmandula műtétre, torokmandula műtétre lenne szükség?

Ha bármelyik tünet jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal! Nálunk a torokmandula műtét és garatmandula műtét fájdalom nélkül történik. 


Klinikánk Szakrendelése:

6724 Szeged, Kálvária tér 16. Dr. Vass Zoltán gégész szakorvos 

Kálvária tér belső oldalán, a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19 szombat reggel is. 
Bejelentkezés:   06 70 63 555 76, 06 20-397 4144

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Összefoglalás: GÓCOS MANDULA gócos betegségek oka lehet. GÓCOS GARATMANDULA GYULLADÁS, GÓCOS MANDULAGYULLADÁS, tonsillitis krónika a mandulák leggyakoribb problémája. A gócbetegségeknél a krónikus mandulagyulladás az első számú góc. A krónikus mandulagyulladásnak a fontossága a helyes diagnózis, hogy a gócot kiiktassuk. Gócbetegségek, gócos betegségek esetén a visszatérő mandulagyulladás, nagyon gyakori. Gócos mandula és a torokmandula betegsége góckutas vizsgálata során ismerjük fel. Gócos mandulagyulladásnál nincs fájdalom, nincs torokfájdalom, csak torokkaparás, gombóc érzés. Gócos torokmandula további tünete a rossz szájíz és kellemetlen szájszag, bűzös lehelet. 
A GÓCOS GARATMANDULAGYULLADÁS TÜNETEI.
Gócos mandulagyulladás helyi tünete kötött mandulák szederjes felszínnel, hasadozott, lacunáris hegesedéssel, mandula kriptákból genny bennék detritus préselhető. Krónikus gócos mandulagyulladásra jellemző az állszegleti nyirokcsomó duzzanat.
A GÓCBETEGSÉGEK KÓROKOZÓJA a streptococcus haemolyticus. A Streptococcusok a leggyakoribb Gócbetegséget okozó baktérium. A gócos betegségek közül is az A típusú Streptococcus béta haemolyticus a leggyakoribb. 
A mandulákban detritus tartalmazza a baktériumot, ami mandula krypta tályogot, peritonsillitist,  majd mandula körüli tályogot, peritonsilláris tályogot okoz peritonsillaris abscessus (peritonzilláris tályog). A krónikus mandulagyulladást megelőzheti a subakut mandulagyulladás.
A mandula állapota góc diagnózis miatt meghatározó. A gócos mandula diagnózisa és kezelése fül orr gégészeti feladat. Gócos mandulagyulladásban emelkedik a vérsüllyedés és az AST. Krónikus mandulagyulladások góchatása kihat a szervekre.
GÓCHATÁSSAL kapcsolatos betegségek, a hajhullás, ízületi gyulladás, reumás láz, akut lázas ízületi reumatizmus, izom reumatizmus. Hajhullás, kopaszodás, hajritkulás, foltos kopaszodás, hiányos haj, gócos vesegyulladás, glomerulonephritis, gócnephritis, bőrkiutések, psoriazis, pikkelysömör, krónikus csalánkiütés szintén gócra utaló betegségek. A szívizomgyulladás,  szívhártyagyulladás és szívbelhártyagyulladás, tüdő hártya gyulladás, mellhártya gyulladás, ízületi gyulladás oka is gyakran a góc.
A GÓCOS MANDULA KEZELÉSE A TONSILLECTOMIA, adenotomia, orrmandula műtét MANDULAMŰTÉT. Az adenotomia, orrmandula műtét, TONSILLECTOMIA MANDULA MŰTÉT INDIKÁCIÓI peritonsillaris tályog, krónikus mandulagyulladás, mandula körüli tályog, megnagyobbodott mandulák, mandula daganat büdös szájszag, lepedékes. 
Találatok: 60220