Mandulagyulladás

mandulagyulladas A heveny mandulagyulladás (tonsillitis) általában magas lázzal kezdődik, főleg gyermekkorban (hidegrázás is előfordul).

Mandulagyulladásra jellemző lehet a rossz közérzet. Mandulagyulladásnál garatban égő érzés, torokfájdalom jelentkezik, ami főleg nyeléskor kifejezett (nyelési fájdalom).

A heveny mandulagyulladásnál (tonsillitis acuta) a torokfájás és a garatfájás a fülekbe sugározhat. Krónikus mandulagyulladásra (tonsillitis chronica) jellemző a bűzös a lehelet, szájszag, bevont a nyelv, nyákos váladék a torokban, gombóc érzés, galuskás beszéd.

gyulladt mandulaAkut mandulagyulladásban mindkét oldalon, a nyakon, állszegletben fájdalmas nyirokcsomók, és nyaki duzzanat tapintható.

Akut mandulagyulladásban mindkét szájpadi mandula, garatmandula duzzadt, belövellt, de az egész garatnyálkahártya vérbő.

A tüszős mandulagyulladásnál szájpadmandulákon és a garatban a többi nyirokszövet felszínén sárgás lepedék jelenik meg, ami gyakran tüszős jellegű. a tüszős mandulagyulladás nyomásra törmelékes, sűrű anyag (detritus) préselhető ki a mandulákból.

 

 

A mandulagyulladás okai

mandulagyulladas streptococcusA tüszős mandulagyulladást (tonsillitis follicularis) általában ß-haemolysáló streptococcusok okozzák – ritkábban staphylococcusok, pneumococcusok és kevert flóra.

A tüszős mandulagyulladás (tonsillitis follicularis) oka lehet a Haemophilus influenzae, Coli baktérium, vírusfertőzés (vírusinfekció) is lehet.


A szájban és garatban mindig vannak baktériumok. Ilyen "fiziológiás" csírák pl. a következők: saprophyta, Streptococcusok, Pneumococcusok, Fusobacteriumok, Neisseriák, Lactobacteriumok, Staphylococcusok, stb.(fertőző mandulagyulladás)

Ha megváltozik a környezet ezek a "házi csírák" ugyanarra a szervezetre nézve is kórokozóvá válhatnak.
Vírusinfekció a mandulagyulladás tekintetében is bakteriális felülfertőzés előkészítője lehet.

 

A mandulagyulladás felismerése

torokfajasMandulagyulladásnál (tonsillitis follicularis) kórszövettanilag a mandulákban gyulladásos sejtekkel átitatott kis mandula tályogok alakulnak ki, amihez fibrines kiválás társul.

A tüszős mandulagyulladás, tonsillitis follicularis tüneteiből a diagnózis könnyen felállítható: heveny kezdet (magas) lázzal, jellemző a torokfájdalom, garat fájdalom és nyelési fájdalom.


Laboratóriumi leletek tüszős mandulagyulladásban, tonsillitis follicularisban: gyulladásra utaló vérkép, fehérvérsejtszám szaporodik, fokozott süllyedés.

Tüszős mandulagyulladásnál általános vizsgálat is szükséges: a szív és keringés vizsgálata, vizeletvizsgálat. Diphtheria gyanú esetén feltétlenül leoltást kell végezni. Mononucleosis gyanúja esetén vérkép és szerológiai vizsgálat szükséges. A mononucleosis és egyéb atípusos mandulagyulladás fajták a tüszős mandulagyulladásra hasonlítanak. 

 

mandula mononucleosis

A mandulagyulladástól elkülönítendők az egyéb anginaformák: skarlát, (scarlatina), diftéria, (diphtheria), mononukleózis (mononucleosis infectiosa), Pfeiffer-féle mirigyláz, agranulocitózis, (agranulocytosis), leukémia (leukaemia), a tonsillák hyperkeratosisa, szifilisz II.


Egyoldali mandulagyulladás forma esetén peritonsillaris beszűrődés, peritonsilláris tályog, retrotonsilláris tályog, retrofaringeális (retrophyaryngealis) tályog, parafaringeális (parapharyngealis) tályog, mandula tbc, manduladaganat jöhet szóba.
 

 

Tüszős mandulagyulladás kezelése

mandulagyulladas kezelesA heveny tüszős mandulagyulladás (tonsillitis) otthoni kezelésénél nagyon fontos az ágynyugalom. A tüszős mandulagyulladás házilag is kezelhető, de folyamatos orvosi kontroll is szükséges. 

A betegség kezdetén izzasztás, torokfájdalom csillapítás és lázcsillapítás, bő folyadékbevitel. 

Folyékony, pépes étrend. Nagy dózisban antibiotikum, penicillin 8 napig (kísérő és következményes szövődményes betegségek elkerülése fontos!).

Mandulagyulladásban helyileg ne adjunk antibiotikumot!


Figyeljünk a fájdalmas mandulagyulladás alatt is a szájápolásra és fogápolásra.

Tüszős mandulagyulladásban javasolt a száj fertőtlenítése, garatöblögetés, szükség esetén helyileg is adható fájdalomcsillapító. Nyakra vizes borogatás is fontos.

 

Tüszős mandulagyulladás lefolyása

gegeodemaA gyulladás általában 1 hét alatt meggyógyul, másrészt azonban kísérő és/vagy következményes betegségek alakulhatnak ki.

Ilyenek lehetnek a gégeödéma (oedema, gége vizenyő), légzési nehézség, középfülgyulladás, arcüreggyulladás.


A mandula krónikus gyulladása gyakran gócként (gócos mandula, gócbetegség) is szerepelhet.

Ez az jelenti, hogy a mandulától távol jelentkezik a betegség. Mint pl. hajhullás, kopaszodás, hajritkulás akár férfiaknál, akár nőknél. Gyakori gócbetegségek az ízületi betegségek vese betegségek, szívbetegségek.

Sajnos szövődmények is kialakulhatnak, ilyen a rheumás láz, ami gyakran 4-6 hetes tünetmentes intervallum után jelentkezik. Előfordulhat szívizom-, szívburokgyulladás, akut vesegyulladás. Ezért fontos a vizeletkontroll a mandulagyulladás gyógyulása után!

Tüszős mandulagyulladás esetén javasolt a leoltás (diftériadiphtheria kizárására), a vizeletvizsgálat (vesebetegség kizárására) és a mennyiségi vérkép (mononucleosis kizárására) elvégzése.

 

A tüszős mandulagyulladás szövődményei

peritonsillaris talyog

Helyi szövődmények: mandula körüli tályog (peritonsillaris tályog, peritonsillaris abcessus)

A tüszős mandulagyulladás lezajlását követően, alakul ki a mandula körüli tályog, a peritonsillaris abscessus. A tüszős mandulagyulladás mellett vagy utána a peritonsillaris tályognál több napos tünetmentes szak után gyorsan fokozódó nyelési fájdalom jelentkezik, amely fájdalom a fülbe sugárzik.

Súlyos peritonsillaris mandula tályog esetén, szájzár, gombócos beszéd, galuskás beszéd, nyáladzás alakul ki.

A torokfájdalom és a torokduzzanat miatt a táplálékfelvétel nehezített, esetleg a nyálát sem tudja a beteg lenyelni.

A nyaki nyirokcsomók és álszegleti nyirokcsomók megduzzadnak, a láz akár 39-40 fokig emelkedhet.

Általában mandula körüli tályognál súlyos kórkép alakul ki, de a tünetek esetenként meglepően enyhék is lehetnek. A mandulatályog kialakulás során a mandula szöveteiből a gyulladás a környezetre terjed a mandula tokja mentén – mandula körüli gyulladás alakul ki, ami néhány napon belül gennyes tályog kialakulásához vezet.

A mandula körüli tályog, peritonsilláris abacessus diagnózis felállítása a helyi tünetek alapján történik.

Jellemző tünet a mandula duzzanata, mandula elődomborodása, vérbősége. A garatívek, lágyszájpad, nyelvcsap duzzadt, ődémás (mandula oedema).

A nyelvcsap (uvula) az ép oldal felé eltolódott. Sokszor a gennyes duzzanat pulzál és a duzzanat megszúrásakor sűrű genny ürül. A nyaki nyirokcsomó duzzadtak fájdalmasak.

 

Peritonsilláris tályog, abscessus elkülönítő diagnózisa, differenciáls diagnózisa

mandula talyog

A peritonsillaris phlegmone, mandula körüli flegmone, mandulából eredő vérmérgezés; allergiás duzzanat, (itt nincs láz); egyéb mandulagyulladások és daganatok. Fog eredetű gyulladásokra is gondolni kell (heges bölcsességfog!)


Az a. carotis interna aneurysmája, értágulata esetén a domborulat pulzál, és nem okoz fájdalmat. Ilyenkok a bemetszés életveszélyes lehet. Peritonsillaris tályog ellen szól az akut helyi gyulladásos jelek hiánya, a láz hiánya fájdalom hiánya és a lassú kialakulás, lefolyás.

A mandula mögötti tályog kialakulásával egy időben elvégzett mandulaeltávolítás szóba jön.
A mandulatályog esetén a gennyet le kell csapolni. Az érzéstelenítés után a legnagyobb domborulatnak megfelelően, a nyelvcsap (uvula) és a második felső őrlőfog között, a távolság felénél a leggyakoribb a bemetszés (tályog incizió) helye.

E seb tágítása naponta javasolt, amíg a sebből genny ürül.
A mandulatályog további kezelése hasonló, mint tüszős mandulagyulladásnál: antibiotikum, lázcsillapítás, folyékony, pépes étrend, bő folyadékbevitel, ágynyugalom.
A tályog elmúltával, vagy a tályog kialakulásával egy időben a mandulák eltávolítása feltétlenül javasolt.

Ha a beteg szakszerű ellátásban részesül, akkor a lefolyás és prognózis jó. Amennyiben a mandulatályogot nem operálják, nagy a veszélye, hogy a mandula körüli hegszövetben újabb tályog alakul ki (hegtályog).

A mandula körüli tályog, tonsilla abcessus szövődményei, veszélyei

Komplikációs lehetőségek és veszélyek közül gyakori a gégeödéma (gége oedema). A garat izmai közé való gennybetörés, ami nyaki flegmonéhoz (nyaki phlegmone) és garat körüli tályoghoz (parapharingealis tályog) vezethet. A genny betörhet a szemüregbe, a nyálmirigyekbe és az agyba is, ill. a nagy ereket is elzárhatja, trombotizálhatja.

 

Általános szövődmények: tüszős mandulagyulladás kapcsán kialakult vérmérgezés, szepszis

vermergezes szepszis

Vérmérgezés jellemző tünetei: rossz közérzet, hidegrázás, szeptikus lázmenet. Szapora, elnyomható pulzus. A véna jugularis internának megfelelően nyomásérzékenység (fájdalmas, durva köteg a fejbiccentő izom első széle mentén). Az állszegleti nyirokcsomók duzzadtak, nyomásra fájdalmasak. A mandula tájéka vérbő. A vérkép balratolt, fehérvérsejt szám emelkedik, fokozott süllyedés. Lépduzzanat és májduzzanat.

A szepszis kórkép kialakulása azért jön létre, mert baktériumok jutnak a vérpályába a mandulából és/vagy a környező gennyes gócból.
Kórokozóként sok baktérium szóba jön, gyakori a kevert fertőzés – kimutatásuk a vérből esetleg lehetséges, ha a vért a hidegrázás idején veszik a haemokultúrához.

A mandulagyulladást követő szepszis diagnózis felállításához a kórtörténeti adatok és a klinikai tünetek jellemzőek: hidegrázás, szeptikus lázmenet, a szepszis tünetei (állandó vagy periodikus bacteriaemia). Az állszegleti nyirokcsomók és/vagy a véna jugularis interna nyomási fájdalma. A nyaki lágyrészek védekező feszülése. A fej kényszertartás és a nyak kényszertartás.
A mandulagyulladáshoz kapcsolódó szepszis laboratóriumi leletei: a vörösvértestsüllyedés és a fehérvérsejtszám gyors fokozódása.
Fontos a kórokozó kimutatása a vérből.

Kezelésnél fontos már gyanú esetén is nagy dózisú penicillin vagy széles spektrumú antibiotikum, azért hogy megakadályozzuk az áttétképződést, és azonnali mandulaműtét, és a mandula körüli tályog megnyitása, drenálása. 


 

 

Hova forduljon mandulagyulladásos panaszival?

 Ha bármelyik tünet jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!


Fülészeti és gégészeti Szakrendelés:

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső oldalán, a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19

Dr. Vass Zoltán:  

Bejelentkezés:    06 70-635 5576, 06 20-397 4144

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Összefoglalás: MANDULAGYULLADÁS. Az akut mandulagyulladás (tonsillitis acuta) tünetei magas láz, hidegrázás, kifejezetten gyermekkorban. Mandulagyulladásnál a tipikus tünet lehet a rossz közérzet. Mandulagyulladásban garati égő érzés, torokfájdalom jelentkezik, ami leggyakrabban nyelésnél erősödik (nyelési fájdalom). A heveny mandulagyulladásra (tonsillitis acuta) jellemző még a torokfájdalom és a garatfájdalom, ami a fülbe sugárzó éles fájdalom. Krónikus mandulagyulladásra (tonsillitis chronica) jellemző még a bűzös a lehelet, szájszag, lepedékes nyelv, nyákos garatváladék a torokban, galuskás beszéd, gombóc érzés, kaparó érzés a torokban. Akut mandulagyulladás esetén a nyakon, állszegleti fájdalommal járó nyirokcsomó, és nyaki duzzanat jelentkezik. Akut mandulagyulladásban a szájpadi mandulák, garatmandulák megduzzadnak, vérbőek, és a garatnyálkahártya erezett. A tüszős mandulagyulladás esetén a szájpadmandulák és a torokmandulák és a nyelvgyöki nyirokszövet felszínén sárga lepedék mutatkozik, mandula tüszők mutatkoznak. A tüszős mandulagyulladásban a mandula nyomására, kompresszióra törmelékes, sűrű gennyes, törmelékes anyag (detritus) préselhető ki a mandula állományából. A MANDULAGYULLADÁS OKAI: Tonsillitis follicularis, más néven a tüszős mandulagyulladás kiváltó oka streptococcus hemolyticus és a staphylococcus, pneumococcus. A tüszős mandulagyulladás (tonsillitis follicularis) további okozója a Coli baktérium, Haemophilus influenzae, és patogén vírusok. A vírusos torokfertőzés a mandulagyulladás kialakulásában hajlamosító tényező lehet. 
A MANDULAGYULLADÁS diagnózisa
Mandulagyulladás kórélettana, hogy a mandulákban gyulladásra jellemző sejtes elemek mandula tályogot hoznak létre, amit fehér, fibrin réteg von be. A tüszős mandulagyulladás, tonsillitis follicularis akuta tünetei a hirtelen kialakult magas láz, torokfájás garatfájás és nyelési fájdalom, nyelési nehezítettség. Az atípusos mandulagyulladás és mononucleosis tünetei hasonlítanak tüszős mandulagyulladásra és a mandulagyulladás tüneteire. Mandula mononucleosis, mononucleozisos mandula gyulladást el kell különíteni a tüszős mandulagyulladástól és egyéb angina formáktól: mononukleózis (mononucleosis infectiosa), skarlátos mandulagyulladás, (scarlatina), torok szifilisz, diftéria, (diphtheria), agranulocitózis, (agranulocytosis), Pfeiffer-féle mirigyláz leukémia (leukaemia), a tonsilla hyperkeratosis. Egyoldali mandulagyulladás felveti a manduladaganat, peritonsillaris gyulladás, peritonsillitis, retrofaringeális (retrophyaryngealis) tályog peritonsilláris tályog, retrotonsilláris tályog, mandula tbc, parafaringeális (parapharyngealis) tályog meglétét. 
TÜSZŐS MANDULAGYULLADÁS KEZELÉSE.  Az akut tüszős mandulagyulladás (tonsillitis) kezelése otthon az ágynyugalommal kezdődik. A tüszős mandulagyulladás házilag a borogatás lázcsillapítás, a torokfájás csillapítása bő folyadékbevitel, antibiotikus kezelés, penicillin kezelés. Fájdalmas mandulagyulladás közben a szájhigiéné alapvetően fontos, amit házilag otthon is figyelni kell. Tüszős mandulagyulladás közben fontos a garatöblítés, gargarizálás, fájdalomcsillapítás, száj fertőtlenítés, lázcsillapítás
TÜSZŐS MANDULAGYULLADÁS menete: A mandula gyulladása 1 hétig tart, de kísérő betegségek és mandula szövődmények is kialakulhatnak, mint a gége oedema, garat ödéma, gégeödéma (gége vizenyő), peritonsillitis, peritonsilláris tályog, peritonsillaris abscessus,, peritonzilláris mandula tályog, garat mögötti tályog, retrofaringeális tályog, retrofaringeális abszcesszusz, középfülgyulladás, arcüreggyulladás. A mandula krónikus gyulladása (krónikus mandulagyulladás) gyakori gócforrás (gócbetegségek, gócos mandula). A mandulagyulladás okozta gócbetegségek a hajritkulás, hajhullás, kopaszodás, gócos ízületi gyulladások, gócos vese gyulladás, góc okozta szívbelhártya gyulladás, gócos bőrbetegségek. A gócos mandulagyulladás utáni szövődmények a rheumás láz, szívizomgyulladás, szívburokgyulladás, akut vesegyulladás. Tüszős mandulagyulladás esetén javasolt a leoltás (diftéria, diphtheria kizárására), a vizeletvizsgálat (vesebetegség kizárására) és a mennyiségi vérkép (mononucleosis kizárására) elvégzése. TÜSZŐS MANDULAGYULLADÁS utáni SZÖVŐDMÉNYEk: Peritonsillaris tályog, peritonzilláris tályog, mandula körüli tályog, peritonsillaris abcessus. A tüszős mandulagyulladás után kialakult a peritonsillaris tályog tünetei a nyeléskori fájdalom, galuskás beszéd, fülbe sugárzó fájdalom, gombócos beszéd, szájzár, nyáladzás nyelési képtelenség. A nyakon nyirokcsomó duzzanat, és állszegleti nyirokcsomó duzzanat tapintható. A nyaki nyirokcsomók fájdalmasak. Jellemző tünet a mandula duzzanata, mandula elődomborodása, vérbősége. A garatívek, lágyszájpad, nyelvcsap duzzadt, ődémás (mandula oedema). Peritonsillaris tályognál a nyelvcsap (uvula) eltolódik, A garat duzzanat aszimmetrikus és pulzál, garat tályog megnyitásakor sűrű genny ürül.  PERITONSILLÁRIS TÁLYOG, ABSCESSUS DIFFERENCIÁL DIAGNÓZISA során a peritonzilláris tályogot el kell különíteni a mandula körüli flegmone -tól, peritonsillaris phlegmone től, torok allergiától, torok duzzanattól, és a mandula daganattól. Az a. carotis interna aneurysma pulzáló garat domborulat formájában látható. A mandula mögötti tályog és a mandula körüli tályog esetén tonsillectoma, mandulaműtét javasolt. Mandulaműtét elhagyása esetén mandula hegtályog kialakulása gyakori. Ritkán mandula hegtályog mandulaműtét után is előfordulhat. Mandula hegtályog kialakulása esetén mandula hegkimetszés, tályogos heg kimetszése javasolt. A MANDULA KÖRÜLI TÁLYOG, TONSILLA ABCESSUS komplikációi a gégeödéma (gége oedema). A garat izmai közé nyaki phlegmone garat körüli tályog, parapharingealis tályog, ér trombózis, SZEPSZIS, VÉRMÉRGEZÉS. A mandulagyulladás utáni szepszis klinikai tünetei a szeptikus láz, hidegrázás, periodikus bacteraemia. Az állszegleti nyirokcsomók és/vagy a véna jugularis interna nyomási fájdalma. MANDULA KÖRÜLI TÁLYOG, TONSILLA ABCESSUS Kezelése a nagy dózisú penicillin vagy széles spektrumú antibiotikum, és azonnali tonsillectoma, mandulaműtét, valamint a mandula körüli gennyes tályog megnyitása, és a tályog drenázs 
 
Találatok: 76409