Mandulák

garatmandula A garatban a nyálkahártya hámja és a nyiroksejtek anatómiai és funkcionális szempontból feltűnően szoros együttműködésben helyezkednek el.

Ezt a szöveti kapcsolatot összefoglalóan Lymphoepithelialis szövetnek nevezzük. A tápcsatorna és a légutak kezdeti szakaszán, a torokgarat és orrgaratban különösképpen szembetűnő a lymphoepitheliális szövet jelenléte, mondhatni "lymphoepitheliális szerveket" alkot. Ezeket az ún. lymphoepitheliális szerveket Waldeyer féle garatgyűrű néven foglaljuk össze, ill. manduláknak (tonsilláknak) nevezzük.

Felülről lefelé haladva a következő mandulákat különböztetjük meg:

Orrmandula, orrgarati mandula (tonsilla pharyngea, adenoid): orrmandula adenoidPáratlan, az orrgarat boltozatában és hátsó falán helyezkedik el. 

Gyermekkorban az orrmandula okozza a legtöbb problémát és betegséget (orrmandula túltengés, adenoid hypetrófia). Az orrmandula elzárja a fülkürt szellőzését és ez középfülbetegségeket okoz. 

Az orrmandula megnagyobbodás okozta középfülbetegségek a középfülgyulladás, fülkürthurut, koleszteatóma, savós középfülgyulladás, nyákos középfülgyulladás, akut gennyes középfülgyulladás. Az orrmandula nagyságánál fogva (orrmandula hypertrófia, orrmandula túltengés) gátolja az orrmelléküregek szellőzését és arcüreggyulladást is okozhat. Arcüreggyulladás (sinusitis maxillaris), rostasejtgyulladás, (ethmoiditis), homloküreg gyulladás, (sinusitis frontalis), iköböl gyulladás, (sinusitis shpenoidalis) és pansinusitis. A nyákosan duzzadt orrmadulából nyákos váladék csoroghat a garat felé, ami garatgyulladást és légcsőhurutot okozhat. Az orrmandula felnőttkorban is megmaradhat, bár ez ritka, és belőle orrgarati daganat (orrgarat rák) fejődhet ki. 

mandula szovettan

 

• Fülkürti mandula (tonsilla tubaria): A fülkürt mandulákból mindkét oldalon található a fülkürt orrgarati szájadéka körül. A tubaszájadék mellett található a Rosenmüller árok (torus tubarius), amiből felnőtt korban a leggyakrabban indul ki az orrgarati rák. Orrdugulás, és felnőttkorban kezdődő fülkürt ventillációs zavarban az orrgarat vizsgálata elengedhetetlen: orrgarat tükrözés, orrgarat endoszkópia, szükség esetén CT.


nyelvgyok mandulaSzájpadmandula, garatmandula (tonsilla palatina): A szájpadmandula vagy garatmandula is páros szerv. A garatmandula az elülső és hátulsó garatív közötti mandulaágyban helyezkedik el. A garatmandula körüli ágy laza kötőszövet, amely jelentőségét az adja, hogy ha mandulagyulladás ráterjed erre a térre, akkor mandulatályog, peritonsilláris tályog, garat tályog, parapharingealis tályog, retropharyngealis tályog alakulhat ki. A garat tályog a nyakon lecsúszhat a mediasztinumba és mediasztinitisz, mediastinitis lehet a szövődmény. Garatmandula gyulladás a garatmandula túltengés miatt alakul ki (hypertrófizált garatmandula). A köznyelvben amikor mandulaműtétről beszélünk, akkor a garatmandulát távolítjuk el. 


Nyelvgyöki mandula (Tonsilla lingualis): A nyelvgyök mandula páratlan mandula rendszer, ami a nyelvgyökön helyezkedik el. A nyelvgyöki nyirokmirigyek a nyelvgyök izomzatával szoros kapcsolatot tartanak fent. A nyelvgyöki mandula megnagyobbodás, túltengés esetén a tünetek a nyelési zavar, galuskás beszéd, gombócos beszéd. A nyelvgyöki mandulagyulladás esetén a tünetek: a nyelés nehezített, fájdalmas nyelés, hőemelkedés vagy láz. 


Oldalsó garatkötegek (plicae tubopharyngicae): Az oldalsó garatfali köteg az orrgaratban és a garatban megközelítőleg függőlegesen húzódnak lefelé, a garat oldalsó és hátsó falának találkozásánál. Az oldalsó garatfali kötet gyakran duzzadt mandulaműtét után, hogy ha ismételt garat és torokgyulladás jelentkezik. Az oldalsó garatkötegek gyulladása garat idegentest érzést, gombócérzést, galuskás beszédet, torok nyákképződést, gyakori köpést, krákogást, torokköszörülést okoz. Kezelése gondos fül orr gégész szakorvosi ellátást igényel.


A nyirokcsomókkal ellentétben a lymphoepitheliális szervekből csak kilépő nyirokerek találhatók

Mai ismereteink szerint a manduláknak számos feladatát ismerjük.

lymphocyta

– A mandulák a szervezet kontrollált és védett érintkezési helyeit képezik a kórokozó és antigén külvilággal ("fiziológiás sebek"), immunológiai információszerzés céljából.

– A mandulák részt vesznek az immunsejtek, a limfociták (lymphocyták) képzésében, termelésében. Az aktuális fertőzésekben az antigénekre B-limfociták és T-lymphocyták, valamint specifikus hirvivő limfociták (messenger-lymphocyták) és memória limfociták (memory lymphocyták) képzése történik.

immunglobulin

– A mandulák részt vesznek a specifikus antitestek képzésében.
– A manduláknak nagy szerepük van az aktuálisan immunstimulált limfociták kiválasztásában a szájüregben, és a hozzá csatlakozó emésztő rendszerben.
– A mandulák további feladata az immunaktivált lymphocyták képzése, és leadása a vér- és nyirokkeringésbe. Az immunrendszer informálása a szervezet "belső felszínének" kezdeti szakaszán kialakult aktuális antigén-szituációról.

A mandulák immunológiai szerepe különösen az első 3 évben fontos. A mandula immunológia szerepe azonban 3 éves kor után fokozatosan háttérbe szorul, elhanyagolhatóvá válik, és ezt a feladatot a csontvelő veszi át. 

Megnagyobodott mandulák

tonsilla hypertrophia A nyirokszövet duzzanat, mandula hipertrófia, mandula túltengés következtében klinikailag is kimutatható funkcionális károsodást csak az orrgaratmandula, a szájpadmandula és ritkábban a nyelvgyöki mandula okoz. Ezen mandulák duzzanata önmagában nem betegség, hanem a kifejezett immunbiológiai aktivitás szövettani következménye.

A mandulák megnövekedése önmagában elsődlegesen csak mechanikai akadályt jelent a légutak és/vagy tápút kezdeti szakaszán, ez az akadály azonban kedvezőtlenül hat a szervezet egészére, s ezekhez, a káros következményekhez már hozzátartoznak a környezet, a szomszédos szervek másodlagos gyulladásai is. Az elmondottak értelmében célszerű a manduladuzzanatot a gyulladásoktól elkülönítve tárgyalni. A mandulák góc kérdése szintén külön fejezetet kíván. A megduzzadt mandulákban gyakran kórokozók telepedhetnek meg, mint pl. a streptococcus ami gócként szerepelhet. 

 

A duzzadt orrgaratmandula (adenoid vegetáció)

 A duzzadt orrgaratmandula jellegzetes tünetei a gátolt orrlégzés, szájlégzés, horkolás, garatcsorgás, gyakori köhögés, krákogás, orrfolyás, visszatérő arcüreggyulladás.

gatolt orrlegzesTipikus az orrmandula hipertrófiára, orrmandula túltengésre az un. adenoid habitus, a bamba arckifejezés, nyitott száj, elsimult arcredő, behúzódott orrszárnyak, előreálló felső metszőfogak, megnagyobbodott állszegleti és/vagy tarkótáji nyirokcsomók és az orrhangú beszéd.

Az esetek egy részében adenoid vegetáció esetén következményes elváltozások is jelentkezhetnek. Ilyenek a fülbetegségek, a fülkürt elzáródása miatt krónikus fülkürthurut, savós középfülgyulladás és nyákos középfülgyulladás alakulhat ki.

 


Gyakori az ismétlődő akut középfülgyulladás. Sok esetben orrmandula megnagyobbodás miatt krónikus középfülgyulladás jöhet létre (koleszteatóma, cholesteatoma!).orrlegzesi zavar Ezen elváltozások mind vezetéses típusú halláskárosodással, halláscsökkenéssel járnak.

Az orrmandula megnagyobbodás orrmelléküreg és melléküregbetegségeket is eredményezhet. Gyakori a krónikus gennyes nátha és/vagy arcüreggyulladások. Ritkábban, de előfordulhat a rágóizület betegség és a gótikus szájpad kialakulása is a megnagyobbodott orrmandula következménye lehet. A fogak helyzete is gyakran rendellenes lehet orrmandula megnagyobbodásnál.
A lecsorgó váladék miatt a mélyebb légutak betegségei is gyakoriak, és krónikus légcsőhurut, akár tüdőgyulladás is kialakulhat.

Az orrmandula megnagyobbodás a testi fejlődésre is kihathat: lapos mellkas, lecsapott vállak alakulnak ki. Gyakori az étvágytalanság, a fejlődés általános visszamaradása, ellenálló képesség csökkenése.
nyakos kozepfulgyulladas

Az orrmandulamegnagyobbodás (adenoid vegetació, hipertrófizált adonoid) hatással lehet az intelligenciára, és a szellemi fejlődésre – a légzés krónikus akadályoztatása miatt alvásban is oxigénhiány alakul ki, horkolás (sleep apnoe). A CO2 vérben való felszaporodása miatt a begeg gyerek nyugtalan, gyakran megszakított alvás, következményes napközbeni fáradtság, érdektelenség, tompaság, rossz teljesítmény az iskolában. A CO2 a szervezetben szénsavvá alakul, ami a szervezet elsavasodását eredényezi (respirációs acidózis).  

A mandula krónikus gyulladása gyakran gócként szerepelhet. Ez az jelenti, hogy a mandulától távol jelentkezik a betegség. Mint pl. hajhullás, kopaszodás, hajritkulás, ízületi betegségek vese betegségek, szívbetegségek.

 

szenhidratok

A kórlefolyásra jellemző a garatgyűrű mandulaszövetének túltengése. A mandulaszövet különösképpen gyermekkorban aktív. Endokrin tényezőknek, valamint a táplálkozásnak – szénhidrátban gazdag étrend – is szerepet tulajdonítanak a krónikus mandulagyulladás kialakulásában.

A diagnózis könnyen felállítható a vezető tünetek – krónikus szájlégzés, horkolás, fertőzésekre való hajlam – alapján. A megnagyobbodott garatmandula kimutatása orrgarattükrözéssel, garat endoszópiával, orrendoszkópiával esetleg röntgen segítségével vagy tapintással történik.

Az orrmandula megnagyobbodást el kell különíteni az orrgarat fejlődéstani elzáródásától, orrgarati idegentestektől, az orrlégzést gátló egyéb elváltozásoktól, orrsövényferdülés, orrpolip, orrgarati jóindulatú és rosszindulatú daganatoktól.

A megoldás a műtét, a megnagyobbodás orrmandulát el kell távolítani. Ez az orrmandula műtét, adenotomia.

A szájpadmandulák duzzanata

mandula mutetA szájpadmandulák duzzanata általában az orrmandula megnagyobbodásával is együtt jár, ezért a tünetek is hasonlóak. Ezekhez járul még a nyelési akadály ill. táplálkozási akadály, horkolás. A légzés a szájpadmandula izolált megnagyobbodása esetén is általában jelentősen gátolt.

A kezelés ebben az esetben is a megnagyobbodott mandulák műtéti eltávolítása, mandulaműtét, tonsillectomia.

Felnőtteken a szájpad mandula egyoldali megnagyobbodása mindig a mandulák rosszindulatú daganatára, (mandularák, mandula daganat) gyanús!
A garatgyűrű területén gyorsan kialakuló duzzanat midig az egész nyirokrendszer megbetegedésének gyanúját kell, hogy keltse!

 


Hova forduljon?

Ha bármelyik tünet jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!


Fül orr gégészeti Szakrendelés:  

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső oldalán, a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19

Dr. Vass Zoltán:  

Bejelentkezés:    06 70-635 5576, 06 20-397 4144

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


MANDULA a Lymphoepithelialis szövetek összefoglalása, aminek része a garatmandula, orrmandula, nyiroksejtek a garatban, hátsó garatfali mandulák, nyelvgyök mandula, torokgarat mandula és orrgarat mandula. A garatban a mandulák (tonsillák), a lymphoepitheliális szervek Waldeyer féle garatgyűrű néven szerepelnek.

A legfontosabb mandulák:

tonsilla pharyngea, adenoid, Orrmandula, orrgarati mandula, ami az orrgaratban található. Gyerekeknél az orrmandula betegségei az orrmandula túltengés, orrmandula megnagyobbodás, hipertrófizált adenoid, adenoid hypetrofia gyakori gyerek betegség. A duzzadt orrmandula gátolja a fülkürt szellőzését, ami fülkürt hurutot és középfülbetegséget okoz.

Az orrmandula duzzanata adenoiditis, okozta középfülbetegség a fülkürthurut, Catarrhus tubae auditivae, Inflamatio tubae auditivae, tuba hurut, a középfülgyulladás, savós középfülgyulladás, koleszteatóma, nyákos középfülgyulladás, akut gennyes középfülgyulladás. Az orrmandula megnagyobbodás, orrmandula hypertrófia, orrmandula túltengés az arcüregek szellőzését is gátolja, ami arcüreggyulladás következménnyel jár. Orrmelléküreg gyulladás, rostasejtgyulladás, sinusitis maxillaris akuta, ethmoiditis, sinusitis frontalis, homloküreg gyulladás, sinusitis shpenoidalis, iköböl gyulladás, és pansinusitis. Az orrgaratból nyákos váladék folyik a hátsó garatfalon, és a takony a mandulákból csoroghat a torok felé. Az állandó nyákcsorgás következménye lehet a garatgyulladás és légcsőhurut. A megnagyobbodott orrmandula felnőttkorban is lehetséges, de ki kell zárni az orrgarat rák, orrgarati daganat lehetőségét. A mandula szövettani vizsgálata erre alkalmas.

tonsilla tubaria, Fülkürti mandula: A fülkürt körüli mandulák fülkürt orrgarati nyílásánál találhatók. A tubaszájadék mögött fekszik a torus tubarius, Rosenmüller árok. A Rosenmüller árok az orrgarat daganat leggyakoribb kiindulási helye. Felnőttkorban az orrdugulás és fülkürt betegség megköveteli az orrgarat vizsgálatát: orrgarat endoszkópia, orrgarat tükrözés, orr CT, orrmelléküreg CT.

Tonsilla palatina szájpadmandula, garatmandulák torokmandula. A torokmandula vagy garatmandula két oldalt, a garatívek között található, amit a peritonsilláris tér vesz körül. A szövődményes mandulagyulladás, garat tályog, peritonsilláris tályog, abscessus, parapharingealis tályog, abscessus, retropharyngealis tályog szövődményt eredményezhet. A garat és nyaki tályog a nyakon lecsúszhat a mellkasba, aminek a következménye az életveszélyes mediastinitis, mediasztinitisz. Garatmandula gyulladás a torokmandula túltengés tonsillitis krónika miatt fejlődik ki (megnagyobbodott garatmandula). A hétköznapokban, a mandulaműtét, tonsillectomia a garatmandula műtéti eltávolítását jelenti.

Tonsilla lingualis, nyelvgyöki mandulagyulladás. A nyelvgyöki mandulák a nyelvgyökben található nyirok elemek összessége. A nyelvgyöki nyirokmirigyek szoros kapcsolatban állnak a nyelv izomzatával. A nyelvgyöki mandula megnagyobbodás, nyelvgyöki hipertrófia jelei és tünete a gombócérzés, galuskás beszéd, kaparó torok, nyelészavar, idegentest érzet a garatban. Ha a nyelvgyökben a mandula begyulladt a tünetei a nehéz nyelés és fájdalommal járó nyelés.

Plicae tubopharyngicae, oldalsó garatfali köteg: Az oldalsó garatfali kötegek a torok szélén két oldat helyezkednek el. Az oldalsó garatfali nyirok kötegek hipertrófizálhatnak, mandulaműtét után, adenotomia után, orrmandulaműtét után tonsillectomia után. A nyirokszövet duzzanat oka, hogy a garatgyulladás és torokgyulladás ingerként hat az oldalsó garatfali nyirok szövetekre. Oldalsó garatkötegek gyulladásának a tünetei a garati idegentest érzés, torokköszörülés, gombócérzés, fokozott, sűrű nyálképződés, galuskás beszéd, köpési kényszer, krákogás. A MANDULÁK A FELADATAIT A limfocitákon és immunglobulinokon keresztül fejtik ki. A mandulák védekező szerepe az immunsejtek, a limfociták (lymphocyták) segítségével történik. Mandula betegségben, az antigén hatásra B-lymphocyta és T-limfocita, valamint specifikus hírvivő limfocita (messenger-limfocita) és memória limfociták (memory lymphocyták) felszabadulása figyelhető meg. A mandulák szerepe a specifikus antitestek immunglobulinok termelése. Manduláknak feladata az immunstimulált limfociták felszabadítása a szájüregben. A mandulák funkciója az immunaktivált lymphocyták termelése. A mandulák immunológiai védekezése 3 éves korig nagyon fontos. Mandula immunológia szerepe a védekezésben 3 éves kor után csökken.

MEGNAGYOBODOTT MANDULA

Tonsilla hypertrophia, mandula túltengése, mandula hipertrófia miatti betegség a nyelvgyöki mandula, szájpadmandula és orrgaratmandula okoz. A manduladuzzanat nem mindig mandulagyulladás. A mandulák gócként is szerepelhetnek, mert bennük megtelepszik és betegséget okoz a streptococcus, és ez gócként szerepel, gócos betegségeket hoz létre.

ADENOID VEGETÁCIÓ, DUZZADT ORRGARATMANDULA

A megnagyobbodott orrgaratmandula arcüreggyulladással, gátolt orrlégzéssel, horkolással, szájlégzéssel, garatcsorgással, krákogással, köhögéssel, orrfolyással jár. A gátolt orrlégzés jellemző az orrmandula duzzanatra, orrmandula hipertrófiára. Az adenoid habitus jellemzői a nyitott száj, a bamba arckifejezés, behúzódott orrszárnyak, előreálló felső metszőfogak, elsimult arcredő, megnagyobbodott állszegleti nyirokcsomó és az orrhangú beszéd. Az adenoid vegetáció következményes fülbetegségeket, a fülkürt elzáródást krónikus fülkürthurutot tuba hurutot, savós középfülgyulladást és nyákos középfülgyulladást okoz.

Találatok: 32411