Mandulák

garatmandula A garatban a nyálkahártya hámja és a nyiroksejtek anatómiai és funkcionális szempontból feltűnően szoros együttműködésben helyezkednek el.

Ezt a szöveti kapcsolatot összefoglalóan Lymphoepithelialis szövetnek nevezzük. A tápcsatorna és a légutak kezdeti szakaszán, a torokgarat és orrgaratban különösképpen szembetűnő a lymphoepitheliális szövet jelenléte, mondhatni "lymphoepitheliális szerveket" alkot. Ezeket az ún. lymphoepitheliális szerveket Waldeyer féle garatgyűrű néven foglaljuk össze, ill. manduláknak (tonsilláknak) nevezzük.

Felülről lefelé haladva a következő mandulákat különböztetjük meg:

Orrmandula, orrgarati mandula (tonsilla pharyngea, adenoid): orrmandula adenoidPáratlan, az orrgarat boltozatában és hátsó falán helyezkedik el. 

Gyermekkorban az orrmandula okozza a legtöbb problémát és betegséget (orrmandula túltengés, adenoid hypetrófia). Az orrmandula elzárja a fülkürt szellőzését és ez középfülbetegségeket okoz. 

Az orrmandula megnagyobbodás okozta középfülbetegségek a középfülgyulladás, fülkürthurut, koleszteatóma, savós középfülgyulladás, nyákos középfülgyulladás, akut gennyes középfülgyulladás. Az orrmandula nagyságánál fogva (orrmandula hypertrófia, orrmandula túltengés) gátolja az orrmelléküregek szellőzését és arcüreggyulladást is okozhat. Arcüreggyulladás (sinusitis maxillaris), rostasejtgyulladás, (ethmoiditis), homloküreg gyulladás, (sinusitis frontalis), iköböl gyulladás, (sinusitis shpenoidalis) és pansinusitis. A nyákosan duzzadt orrmadulából nyákos váladék csoroghat a garat felé, ami garatgyulladást és légcsőhurutot okozhat. Az orrmandula felnőttkorban is megmaradhat, bár ez ritka, és belőle orrgarati daganat (orrgarat rák) fejődhet ki. 

mandula szovettan

 

• Fülkürti mandula (tonsilla tubaria): A fülkürt mandulákból mindkét oldalon található a fülkürt orrgarati szájadéka körül. A tubaszájadék mellett található a Rosenmüller árok (torus tubarius), amiből felnőtt korban a leggyakrabban indul ki az orrgarati rák. Orrdugulás, és felnőttkorban kezdődő fülkürt ventillációs zavarban az orrgarat vizsgálata elengedhetetlen: orrgarat tükrözés, orrgarat endoszkópia, szükség esetén CT.


nyelvgyok mandulaSzájpadmandula, garatmandula (tonsilla palatina): A szájpadmandula vagy garatmandula is páros szerv. A garatmandula az elülső és hátulsó garatív közötti mandulaágyban helyezkedik el. A garatmandula körüli ágy laza kötőszövet, amely jelentőségét az adja, hogy ha mandulagyulladás ráterjed erre a térre, akkor mandulatályog, peritonsilláris tályog, garat tályog, parapharingealis tályog, retropharyngealis tályog alakulhat ki. A garat tályog a nyakon lecsúszhat a mediasztinumba és mediasztinitisz, mediastinitis lehet a szövődmény. Garatmandula gyulladás a garatmandula túltengés miatt alakul ki (hypertrófizált garatmandula). A köznyelvben amikor mandulaműtétről beszélünk, akkor a garatmandulát távolítjuk el. 


Nyelvgyöki mandula (Tonsilla lingualis): A nyelvgyök mandula páratlan mandula rendszer, ami a nyelvgyökön helyezkedik el. A nyelvgyöki nyirokmirigyek a nyelvgyök izomzatával szoros kapcsolatot tartanak fent. A nyelvgyöki mandula megnagyobbodás, túltengés esetén a tünetek a nyelési zavar, galuskás beszéd, gombócos beszéd. A nyelvgyöki mandulagyulladás esetén a tünetek: a nyelés nehezített, fájdalmas nyelés, hőemelkedés vagy láz. 


Oldalsó garatkötegek (plicae tubopharyngicae): Az oldalsó garatfali köteg az orrgaratban és a garatban megközelítőleg függőlegesen húzódnak lefelé, a garat oldalsó és hátsó falának találkozásánál. Az oldalsó garatfali kötet gyakran duzzadt mandulaműtét után, hogy ha ismételt garat és torokgyulladás jelentkezik. Az oldalsó garatkötegek gyulladása garat idegentest érzést, gombócérzést, galuskás beszédet, torok nyákképződést, gyakori köpést, krákogást, torokköszörülést okoz. Kezelése gondos fül orr gégész szakorvosi ellátást igényel.


A nyirokcsomókkal ellentétben a lymphoepitheliális szervekből csak kilépő nyirokerek találhatók

Mai ismereteink szerint a manduláknak számos feladatát ismerjük.

lymphocyta

– A mandulák a szervezet kontrollált és védett érintkezési helyeit képezik a kórokozó és antigén külvilággal ("fiziológiás sebek"), immunológiai információszerzés céljából.

– A mandulák részt vesznek az immunsejtek, a limfociták (lymphocyták) képzésében, termelésében. Az aktuális fertőzésekben az antigénekre B-limfociták és T-lymphocyták, valamint specifikus hirvivő limfociták (messenger-lymphocyták) és memória limfociták (memory lymphocyták) képzése történik.

immunglobulin

– A mandulák részt vesznek a specifikus antitestek képzésében.
– A manduláknak nagy szerepük van az aktuálisan immunstimulált limfociták kiválasztásában a szájüregben, és a hozzá csatlakozó emésztő rendszerben.
– A mandulák további feladata az immunaktivált lymphocyták képzése, és leadása a vér- és nyirokkeringésbe. Az immunrendszer informálása a szervezet "belső felszínének" kezdeti szakaszán kialakult aktuális antigén-szituációról.

A mandulák immunológiai szerepe különösen az első 3 évben fontos. A mandula immunológia szerepe azonban 3 éves kor után fokozatosan háttérbe szorul, elhanyagolhatóvá válik, és ezt a feladatot a csontvelő veszi át. 

Megnagyobodott mandulák

tonsilla hypertrophia A nyirokszövet duzzanat, mandula hipertrófia, mandula túltengés következtében klinikailag is kimutatható funkcionális károsodást csak az orrgaratmandula, a szájpadmandula és ritkábban a nyelvgyöki mandula okoz. Ezen mandulák duzzanata önmagában nem betegség, hanem a kifejezett immunbiológiai aktivitás szövettani következménye.

A mandulák megnövekedése önmagában elsődlegesen csak mechanikai akadályt jelent a légutak és/vagy tápút kezdeti szakaszán, ez az akadály azonban kedvezőtlenül hat a szervezet egészére, s ezekhez, a káros következményekhez már hozzátartoznak a környezet, a szomszédos szervek másodlagos gyulladásai is. Az elmondottak értelmében célszerű a manduladuzzanatot a gyulladásoktól elkülönítve tárgyalni. A mandulák góc kérdése szintén külön fejezetet kíván. A megduzzadt mandulákban gyakran kórokozók telepedhetnek meg, mint pl. a streptococcus ami gócként szerepelhet. 

 

A duzzadt orrgaratmandula (adenoid vegetáció)

 A duzzadt orrgaratmandula jellegzetes tünetei a gátolt orrlégzés, szájlégzés, horkolás, garatcsorgás, gyakori köhögés, krákogás, orrfolyás, visszatérő arcüreggyulladás.

gatolt orrlegzesTipikus az orrmandula hipertrófiára, orrmandula túltengésre az un. adenoid habitus, a bamba arckifejezés, nyitott száj, elsimult arcredő, behúzódott orrszárnyak, előreálló felső metszőfogak, megnagyobbodott állszegleti és/vagy tarkótáji nyirokcsomók és az orrhangú beszéd.

Az esetek egy részében adenoid vegetáció esetén következményes elváltozások is jelentkezhetnek. Ilyenek a fülbetegségek, a fülkürt elzáródása miatt krónikus fülkürthurut, savós középfülgyulladás és nyákos középfülgyulladás alakulhat ki.

 


Gyakori az ismétlődő akut középfülgyulladás. Sok esetben orrmandula megnagyobbodás miatt krónikus középfülgyulladás jöhet létre (koleszteatóma, cholesteatoma!).orrlegzesi zavar Ezen elváltozások mind vezetéses típusú halláskárosodással, halláscsökkenéssel járnak.

Az orrmandula megnagyobbodás orrmelléküreg és melléküregbetegségeket is eredményezhet. Gyakori a krónikus gennyes nátha és/vagy arcüreggyulladások. Ritkábban, de előfordulhat a rágóizület betegség és a gótikus szájpad kialakulása is a megnagyobbodott orrmandula következménye lehet. A fogak helyzete is gyakran rendellenes lehet orrmandula megnagyobbodásnál.
A lecsorgó váladék miatt a mélyebb légutak betegségei is gyakoriak, és krónikus légcsőhurut, akár tüdőgyulladás is kialakulhat.

Az orrmandula megnagyobbodás a testi fejlődésre is kihathat: lapos mellkas, lecsapott vállak alakulnak ki. Gyakori az étvágytalanság, a fejlődés általános visszamaradása, ellenálló képesség csökkenése.
nyakos kozepfulgyulladas

Az orrmandulamegnagyobbodás (adenoid vegetació, hipertrófizált adonoid) hatással lehet az intelligenciára, és a szellemi fejlődésre – a légzés krónikus akadályoztatása miatt alvásban is oxigénhiány alakul ki, horkolás (sleep apnoe). A CO2 vérben való felszaporodása miatt a begeg gyerek nyugtalan, gyakran megszakított alvás, következményes napközbeni fáradtság, érdektelenség, tompaság, rossz teljesítmény az iskolában. A CO2 a szervezetben szénsavvá alakul, ami a szervezet elsavasodását eredényezi (respirációs acidózis).  

A mandula krónikus gyulladása gyakran gócként szerepelhet. Ez az jelenti, hogy a mandulától távol jelentkezik a betegség. Mint pl. hajhullás, kopaszodás, hajritkulás, ízületi betegségek vese betegségek, szívbetegségek.

 

szenhidratok

A kórlefolyásra jellemző a garatgyűrű mandulaszövetének túltengése. A mandulaszövet különösképpen gyermekkorban aktív. Endokrin tényezőknek, valamint a táplálkozásnak – szénhidrátban gazdag étrend – is szerepet tulajdonítanak a krónikus mandulagyulladás kialakulásában.

A diagnózis könnyen felállítható a vezető tünetek – krónikus szájlégzés, horkolás, fertőzésekre való hajlam – alapján. A megnagyobbodott garatmandula kimutatása orrgarattükrözéssel, garat endoszópiával, orrendoszkópiával esetleg röntgen segítségével vagy tapintással történik.

Az orrmandula megnagyobbodást el kell különíteni az orrgarat fejlődéstani elzáródásától, orrgarati idegentestektől, az orrlégzést gátló egyéb elváltozásoktól, orrsövényferdülés, orrpolip, orrgarati jóindulatú és rosszindulatú daganatoktól.

A megoldás a műtét, a megnagyobbodás orrmandulát el kell távolítani. Ez az orrmandula műtét, adenotomia.

A szájpadmandulák duzzanata

mandula mutetA szájpadmandulák duzzanata általában az orrmandula megnagyobbodásával is együtt jár, ezért a tünetek is hasonlóak. Ezekhez járul még a nyelési akadály ill. táplálkozási akadály, horkolás. A légzés a szájpadmandula izolált megnagyobbodása esetén is általában jelentősen gátolt.

A kezelés ebben az esetben is a megnagyobbodott mandulák műtéti eltávolítása, mandulaműtét, tonsillectomia.

Felnőtteken a szájpad mandula egyoldali megnagyobbodása mindig a mandulák rosszindulatú daganatára, (mandularák, mandula daganat) gyanús!
A garatgyűrű területén gyorsan kialakuló duzzanat midig az egész nyirokrendszer megbetegedésének gyanúját kell, hogy keltse!

 


Hova forduljon?

Ha bármelyik tünet jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!


Fül orr gégészeti Szakrendelés:  

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső oldalán, a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19

Dr. Vass Zoltán:  

Bejelentkezés:    06 70-635 5576, 06 20-397 4144

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Találatok: 26369