Gége

 

Gége Anatómiai és fiziológiai alapfogalmak

garat gege

A gége a nyakunkon elhelyezkedő szervünk, amelynek legfontosabb szerepe egy alapvető forgalomirányítás. A gége biztosítja a zavartalan nyelés és a légvétel kereszteződését, lehetővé téve ezzel ennek a két élettani funkciónak az együttműködését.

A gége csodálatos szerkezet, hiszen egyrészt rajta keresztül jut a levegő a tüdőbe, ugyanakkor a levegőnek a gégén, majd a hangszalagokon való átáramlása révén képződnek az emberi hangok. A gége fő szerepet játszik a bészédképzésben, hangképzésben, éneklésben. 

 

A gége felépítése


gege gegeporcokA gége vázát a pajzsporc, a gyűrűporc, a kannaporcok, valamint a gégefedő (epiglottis) és a rugalmas járulékos porcok és szalagok alkotják.

A gége porcait külső és belső szalagok, hártyák kötik össze, és ezek stabilizálják a lágyrészeket is.

A gége belső terét 3 részre osztjuk: hangszalag feletti (Supraglottis), hangszalag szintbeli (Glottis) és hangszalag alatti (Subglottis). 

gege anatomia

 

A hangszalagok hossza: újszülött korban 0,7 cm, nőkön: 1,6-2 cm; férfiakon: 2-2,4 cm.

A pajzsporc és gyűrűporc között nyeregízület van, melyben kisfokú billenő és csúszó mozgás mehet végbe. A gyűrűporc lemezén ülnek a kannaporcok, melyeken szalagok és izmok tapadnak.

 

 

A gége porcai között gége izmok, szalagok és membránok feszülnek, s ezek teszik lehetővé a gégeporcok funkcionális szempontból fontos mozgásait. Külső szalagok és kötőszövetes hártyák rögzítik a gégét a környezethez.

 

 

 

gegeporcok

 

Belső és külső gégeizmok összehangolt működése biztosítja a gége funkcióinak ellátását. a gégeizmok nyitják és zárják a hangrést, valamint feszítik a hangszalagokat.


A gégének igen sok feladata van. A gége feladatai a hangképzés, légzés biztosítása, a mély légutak védelme, a légutak nyelés alkalmával, reflektorikus légzésleállás, köhögési reflexben való részvétel, a mellkas fixálása a légrés zárásának segítségével.

 

 

 

 

 


Gégészeti szakrendelő Szeged,       Dr. Vass Zoltán

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső oldalán, a templommal szemben.
Bejelentkezés:    06 70-635 5576
Dr. Vass Zoltán:   06 20-397 4144

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Összefoglalás: GÉGE ANATÓMIA ÉS gége működés. A gége feladata, szerepe védelem, hangképzés és beszéd, éneklés. GÉGE FELÉPÍTÉSE a gége részei a gégeporcok, pajzsporc, a gyűrűporc, a kannaporc, gégefedő epiglottis. A gége anatómiai felépítése: hangszalag feletti rész (supraglottis), hangszalag szintbeli része. (glottis) és hangszalag alatti (subglottis) része. Gége anatómia. Hangszalagok a hangaképzés forrásai. A pajzsporc és gyűrűporc ízülete nyeregízület, a gyűrűporcon kannaporcok helyezkednek el, melyeken gége szalagok és gége izmok feszülnek. A gége porcai mellett gége izmok, gége szalagok és gége membránok találhatók, amik a gége funkciót biztosítják. A külső gége szalagok és kötőszövetes hártyák fixálják a gégét. Belső gégeizmok és külső gégeizmok harmonikus működése adja a gége működés alapját. A gégeizmok megnyitják és zárják a hangrést, és feszülésbe hozzák a hangszalagokat. A gége feladatai a hangképzés, légúti védelem, reflexes köhögés légzés leállás, köhögési reflex.

 

Találatok: 24595