A gége funkcionális zavarai

A gége funkcionális zavarai


gege beidegzesA gége funkcionális zavara létrejöhet a gégét beidegző idegek, a gége izmainak és ízületeinek károsodása és funkcionális zavarainak következtében. A gégében károsodhat a hangadás (rekedtség, dysphonia, aphonia) és/vagy nehézlégzés (dyspnoe), nehezített légzés, fulladás alakulhat ki.

 

A gégében a hangképzés zavarai több okból alakulhatnak ki:

1./ atípusosan rezgő hangszalagok, vagy

2./ extrém módon fokozott vagy éppen csökkent mértékű levegőátáramlás, ami a hangszalagok között tiszta hang helyett fokozott mértékű zaj keletkezését eredményezi.(redkedség). A hangot, ill. a keletkező zajt endoscoposan, stroboscoposan, nagy sebességű kamerával és phoniátriai módszerekkel lehet értékelni.


gegenyitasLégszomj, fulladás,nehezített légzés, dyspnoe, rekedtség léphet fel, ha a légcső keresztmetszete 1/3-ával, felével beszűkül. Fizikai megerőltetés hatására az oxigénhiány drámaian fokozódhat. Csecsemők esetében 1 mm-es nyálkahártya duzzanat a keresztmetszet több mint 50%-os beszűkülését okozza, ugyanez felnőtteknél csak 3 mm-nél nagyobb hangszalag duzzanat hatására következik be. 


 
gegebenulasA hangszalagok működésük közben vagy bénulás kapcsán különböző állást vesznek fel (hangszalag bénulás, hanszalag paresis, hangszalagbénulás). A vonatkoztatási egyenes a hangrés tengelye. A leggyakoribb hangszalagállások a paresisekben a paramedian hangszalag állás, ami recurrens paresisre (rekurrens bénulás, rekurens hangszalag bénulás) jellemző. További gége állások a medián hangszalag állás, paramedián hangszalag állás, a paralateralis hangszalag állás és a laterális hangszalag állás. 

A n. laryngeus sup. és n. laryngeus inf. bénulásakor a gége intermedier állásban áll a belső és külső gégeizomzat komplett bénulása miatt (komplett hangszalag bénulás, hangszalag paresis).
Egy oldali hangszalagbénulás vagy kétoldali hangszalagbénulás (recurrens paresis) a n. laryngeus inf sérülésekor alakul ki. gege idegekAz érintett oldalon valamennyi belső gégeizom bénul.

A gége záró izomzat ereje az egyetlen hangrésnyitó gége izom, a m. cricoarytaenoideus posterior erejét meghaladja és a külső m. cricothyreoideus (a n. laryngeus sup. ramus externusa idegzi be) a bénult hangszalagot megfeszíti, paramedian hangszalag állás jön létre. A jobb oldali n. recurrens az a. subclaviát kerüli meg elölről hátrafelé, s a légcső és nyelőcső között jut vissza a gége hátsó felszínére. A bal oldali n. recurrens az aorta ívet kerüli meg és így jut hasonló módon a gégéhez. A nervus recurrens bénulása mediastinális daganat, mediastinális rák, tüdőrák első jele lehet. 


  
Féloldali hangszalagbénulás, gégebénulás (rekurrens bénulás, recurrens parézis)


gege beidegzeseA hangszalagbénulás (recurrens paresis, rekurrens parézis) kórtörténetben gyakran pajzsmirigy műtét, strumma műtét szerepel. A hangszalag bénulásban a beteg arra panaszkodik, hogy hangja erőtlen, levegős, suttogó beszéd, rekedt és nem tud énekelni. Ha bénult a hangszalag, a köhögés szintén erőtlen. A rekedtség akut gége bénulás esetén kifejezett, később a hang javulhat az ép hangszalag „túlkompenzálása” következtében. Hangszalagbénulásban légszomj nincs, legfeljebb csak kifejezett testi megerőltetés hatására.


 Az indirekt gégevizsgálat után a diagnózis egyértelmű. Rejtett elhelyezkedésű és a gégeizületre terjedő, a hangszalagot fixáló gégedaganatra és nyelőcső bemeneti tumorra, daganatra gondolni kell, ezeket direkt vizsgálattal, a gége mikroszkópos vizsgálatával kell kizárni (laryngomicroscopos vizsgálat, LMC). A gége LMC vizsgálatkor, gége stroboszkópos vizsgálatakor, gége endoszkópos vizsgálatakor, gége indirekt vizsgálatakor, a gége direkt vizsgálatakor a bénulást létrehozó okok elkülönítése fontos. Ehhez beható gégevizsgálat, ideggyógyászati és radiológiai kivizsgálás szükséges.


gegevizsgalatAz egyoldali gégebénulás vagy kétoldali gégebénulás és hangszalagbénulás leggyakoribb okai a strumma műtét, nyelőcső műtétek, mellkasi gyulladások, mellkasi daganatok, és nyaki daganatok, a nyaki verő és ütőerek tágulatai, nyelőcsődaganatok, szív tágulatok, tüdő tbc, mellhártya meszesedések, nyaki sérülések, gégesérülések, fertőzések, toxikus károsodások, altatás szövődményei. Ideggyógyászati betegségek (sclerosis multiplex, bulbaris paralysis, agydaganatok stb.)


Hangszalagbénulás kezelése során elsősorban a gége bénulást okozó alapbetegséget kell kezelni. Amennyiben hangszalagbénulásban az alapbetegség kezelése nem hoz kielégítő eredményt, ill. az alapbetegséget tekintve van értelme a hang javításának, foniátriai (phoniátriai) kezeléssel jó eredmény érhető el. Ennek az a célja, hogy a jól működő hangszalag kompenzatórikus mozgását elősegítsük. Ha a hangszalagbénulást kiváltó ok átmenetinek látszik, a gégeizom sorvadás megelőzésére elektromos ingerkezelés is szükséges. A gége idegregeneráció elősegítésére B vitamint is szokás adni.

 


Kétoldali gégebénulás, kétoldali hangszalagbénulás, kétoldali recurrens bénulás


recurens benulasAkut kétoldali gégebénulás és hangszalagbénulás esetében a beteg erősen fullad, (dyspnoe). Ha nem akut gégebénulásról, hangszalagbénulásról van szó, a légszomj, fulladás és a rekedtség fizikai megterhelés hatására jelentkezik. Gyakori, hogy pajzsmirigy műtét után (struma műtét, strumectomia) a fulladás és légszomj miatt nem tudják felébreszteni a beteget. Az is előfordul, hogy a struma műtét után rövid ideig viszonylag kielégítő a légzés és csak később jelentkezik a fulladás és rekedtség.

A hangrés beszűkülése miatt nyugalmi (vagy testi megerőltetés hatására jelentkező) légszomj, súlyos esetben fenyegető – életveszélyes állapot jöhet létre. Sokszor messziről hallható a gégebénulás jele a belégzéskor jelentkező légszomj, ami testi megerőltetés hatására és alváskor fokozódik. Kezdetben a rekurrens bénulás első tünete a rekedtség, majd gyenge, leheletszerű hang.

Sokszor már a beteg panaszai alapján nyilvánvalóan következik a gégebénulás, hangszalagbénulás diagnózisa (pl. pajzsmirigy műtét, gégeműtét, nyaki műtét után). Egyébként gondolni kell minden olyan betegségre, amely felső légúti szűkületet okoz: gégeödéma, (gége oedema) gégedaganatok, (gége daganat), gége idegentestek; valamint cardiorespiratoricus elváltozások. Már egyszerű gége vizsgálat alapján felállítható a hangszalagbénulás és a gégebénulás diagnózis, ezt követően azt kell tisztázni, hogy mi okozza a gége bénulást.

A gége kezelés során előtérbe kerül a légszomj, nehéz légzés, dyspnoe megszüntetése. Gyakran sürgős légcsőmetszés, "gégemetszés" (tracheotomia) válik szükségessé. Amennyiben spontán javulás nem következik be, hangréstágító műtéti beavatkozás jön szóba (legkorábban 1/2 évvel, de inkább 10-12 hónappal a gégebénulás kialakulása után).


A nyaki műtétet követően az operatőr - talán presztízs okokból - nehezen ismeri el a hangszalagbénulás, recurrens paresis nyilvánvaló tényét. Amennyiben mód van rá (nyugalomban a légszomj nem nagyon kifejezett), igyekszik elkerülni a légcsőmetszést. Ezért minél előbb gégész szakorvos véleményét kell kérni.

 


Hova forduljon gége károsodás esetén?

Ha bármelyik tünet jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!

Dr. Vass Zoltán gégész szakorvos
 

Szakrendelés:  

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső oldalán, a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19, szombaton délelött is. 

Bejelentkezés:   06 70-635 5576

Dr. Vass Zoltán:   06 20-397 4144
email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Felnőtt és gyerek fül- orr- gégészeti szakrendelés


Összefoglalás: KÉTOLDALI HANGSZALAGBÉNULÁS, KÉTOLDALI RECURRENS BÉNULÁS, KÉTOLDALI GÉGEBÉNULÁS. Kétoldali hangszalagbénulás és gégebénulás oka pajzsmirigy műtét, struma műtét, strumectomia, ami következménye fulladás, dyspnoe, légszomj, rekedtség, légzészavar. A hangrés szűkül, légrés beszűkül, ami életveszélyes állapot, stridoros légzés messziről hallható. Gégebénulás jele a légszomj, stridoros légzészavar. Rekurrens bénulás első tünete a rekedtség, leheletszerű hang. Gégebénulás, hangszalagbénulás diagnózisa gégész orvos feladata, gége vizsgálat alapján. Felső légúti szűkület: gégeödéma, gége oedema, gégedaganat, garat idegentest, gége idegentestek. Gége kezelés: légszomj, fulladás, nehéz légzés, dyspnoe elhárítás, légutak biztosítása, légcsőmetszés, gégemetszés, tracheotomia, conicotomia, ami fül orr gégész szakorvos feladat.

Találatok: 16985