A gége jóindulatú daganatai

A gége daganatszerű, jóindulatú elváltozásai

Hangszalag polip, gégepolip

hangszalag polipA hangszalag polip a hangszalagok leggyakrabban előforduló jóindulatú elváltozása. A hangszál polip 30-50 év közötti férfiakon a leggyakoribb. A hangszalag polip kialakulása általában gégegyulladásos (laryngitis) okokra vezethető vissza. Gyakori a - „a hang megerőltetése” kapcsán kialakult polipszerű elváltozás.

A hangszalag polip, hangszál polip, gége polip, betegségre jellemző a lassan kialakuló rekedtség, esetleg nehézlégzés. Gége polipnál előfordulhat köhögés is a tünetek közt. A gégepolipos betegen különböző fokú hangképzési zavar, rekedtség (diszfónia) észlelhető, mely egészen a beszédképzése teljes hiányáig (afóniáig) fokozódhat. Vannak esetek, amikor a hang időlegesen, teljesen tiszta lehet, ami a hangszalagok között ingaszerűen mozgó nyeles polipra utal. Gyakori a hyperkinetikus (hiperkinetikus) hangképzési zavar. Néha, nagy gége polipok esetén, a rekedség mellett különböző mértékű légszomj, stridor inspiratoricus stridor is kialakulhat.

gegevizsgalatA gége indirekt tükri vizsgálata és direkt gége mikroszkópos vizsgálatával a hangszalag és gége polip könnyen felismerhető.  A gége polipok sima felszínű, ép nyálkahártyával borított nyeles, vagy széles alapon ülő szövetszaporulatok, többnyire a hangszalag szabad szélén helyezkednek el. A hangszalag polipon néha bevérzés is megfigyelhető. Régebbi hangszalag polipok a kötőszöveti elszaporodása miatt és a megvastagodott hámboríték következtében „durvábbnak”, tömöttebbnek látszanak.

A hangszalag polipot meg kell különböztetni minden rekedtséggel járó gégeelváltozástól, elsősorban rosszindulatú daganatos folyamatoktól a gége ráktól.


hangszalagcsomoA hangszalag polip, gége polip gyógyítása mikroszkópos mikrosebészeti beavatkozás során történik (LMC laryngomicroscopia).  Finom műszerekkel, esetleg lézerrel a kiemelkedő csomókat a hangszalagok megkímélése mellet távolítjuk el. A gége műtét után a hangot kímélni kell, hogy a hangszalag sebzés helyén az ismételt hámosodás zavartalanul végbemehessen. Gége műtét után „Gégediéta” javasolt. Szükség esetén a gége műtéti beavatkozást  (LMC) foniátriai kezelésnek kell követnie.

A hangszalag polip eltávolítás után általában végleges a gyógyulás, a rekedtség megszűnik. Amennyiben a gége polipot kiváltó és hajlamosító tényezőket nem sikerül kiküszöbölni, a hangszalag csomók kiújulhatnak.

Általános szabály, hogy minden 3 hétnél tovább tartó rekedtség esetén gégész szakorvosi vizsgálatot kell kérni. Ki kell zárni a gégedaganat, gégerák lehetőségét.  


A gége vizenyős krónikus gyulladása, Reinke ödéma,Reinke oedema

reinke oedemaÁltalában mindkét kétoldali hangszalagot érintő, széles alapú duzzanat formájában, a Reinke-térben felhalmozódó kocsonyás, ödema folyadék következtében létrejött duzzanatot nevezzük Reinke-ödémának (Reinke oedema). Esősorban azok betegszenek meg Reinke ödémában, akik foglalkozásukból adódóan sokat és hangosan beszélnek és/vagy dohányosok.

reinke oedema dohanyzasA nők gyakrabban betegszenek meg Reinke ödémában. Megfigyelés, hogy a pipás cigányasszonyok igen gyakran szenvednek Reinke ödéma betegségben.
Reinke ödémára jellegzetes a fokozatosan kialakuló rekedtség, a hangszín megváltozása, hang elmélyülése. Előfordulhat - főleg fizikai megterhelés hatására – a légszomj, inspiratorikus stridor akár fulladás is. A Reinke oedema egyes eseteiben a belégzéskor jelentkező fulladás mellett a bőr színe, az oxigén hiány miatt kékessé válik (cyanosis).


A gége vizsgálata során a Reinke ödéma képe jellegzetes. Az egyik vagy mindkét (általában kétoldali az elváltozás) hangszalag elülső és középső harmadára korlátozottan, lebernyegszerű hangszalag nyálkahártya elváltozás, vizenyős kocsonyát tartalmazó „zsákocska” figyelhető meg.

Reinkek ödéma differenciál diagnózisa


laryngomicroscopiaReinke ödémától fontos elkülöníteni minden rekedtséget, a légút beszűkítését okozó elváltozástól, különösen a rosszindulatú gégeráktól!.

A Reinke öedéma megoldása a gége mikroszkópos mikrosebészeti beavatkozás (laryngomicroscopia, LMC), mely során a hangszalag és a hangszalagi izomzat megkímélése mellett a hangszalagok nyálkahártyáját a beteg területen eltávolítjuk (decorticatio). Ha a gége elülső széle (elülső commissura) is érintett, akkor néha két gége műtétben kell elvégezni a beavatkozást, hogy a heges összenövéseket elkerüljük. A gége beavatkozás, gége műtét (laryngomicroscopia, LMC) után a hangszalagok behámosodásáig (több hét) hangkímélés, gégediéta szükséges.

Amennyiben a Reinke ödémát kiváltó ill. hajlamosító tényezőket sikerül kiiktatni, a beavatkozás végleges gyógyulást hozhat.

 

 

 

Valódi jóindulatú gégedaganatok

 

Gége papilloma

gege papilloma

A gége papillóma rekedtséggel (disfónia, dysphonia), nagyobb kiterjedéség esetén különböző fokú nehézlégzések, fulladás (stridoros légzés) együtt járó jóindulatú gégedaganat, amelynek kialakulásában vírusos okot feltételeznek (elsősorban a juvenilis gégepapillóma, juvenilis gégepapillomatosis formában). Jellemző a gége papillóma elváltozás kapcsán kialakult rekedtség és a belégzéskor jelentkező fulladás, hangos légzés. 


A gége vizsgálati képen (laryngomicroscopia, LMC) a gége papilloma lehet nyeles, lehet egyedül álló vagy virágágyszerűen burjánzó idegenszövet. A gége papillóma felszíne a sárgástól a vörösig változó színű, szemcsés, bolyhos, gyakran málnaszerű. Járulékos orrgarati papillóma vagy gége alatti papillóma szigetek is sokszor megfigyelhetők. A gége papillóma szövettani vizsgálat a pontos diagnózis felállításához feltétlenül szükséges. Az időskori gége papilloma formának nagy a hajlama a rosszindulatúvá válásra (gégerák). A gége papilloma spontán visszafejlődése ritkán figyelhető meg.

lezer sebeszetAz immunológiai kezelés (beleértve az interferon kezelést is) és a vírusellenes kezelési módok nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A gége műtéti kezelésnek jelenleg nincs alternatívája (laryngomicroscopia, LMC).  Az utóbbi időben gégében lézerrel távolítjuk el a papillomás elváltozásokat. Kísérletek folynak fénykezeléses (photodynamiás, fotodinámiás) kezeléssel is. Az általánosan elterjedt nézet, miszerint a gyermekkori gége papilloma a pubertás körül hormonális hatások következtében eltűnik, csak az esetek kis részében érvényes. Sok felnőtt beteg gyermekkora óta gége papillomatózisban (gége papillomatosis) szenved.

A gége papillomának igen nagy a kiújulási készsége és a gyakori beavatkozások miatt a hangszalagok is előbb-utóbb károsodnak a hangszalag hegesedés ill. a hangszalag szöveteinek elvesztése miatt.

A felnőttkori gégepapilloma magas elrákosodási a hajlama miatt, a rendszeres kontrol és ellenőrzés feltétlenül indokolt.

 

Kontakt ulcus, kontakt granuloma, kontakt pachydermia 

Kontakt ulcus, kontakt granuloma definíciója 

kontakt ulcusA hangszalagok megerőltetése miatt, a gége kannaporcok processus vocalisan fekélyes (ulcero granulomatosus) elváltozás alakul ki. Kontakt granuloma, kontakt ulcus kiváltó tényezője a túl erélyes hangindítás (hyperkinetikus dysphonia, hiperkinetikus disfónia). A leggyakrabban olyanon vannak kitéve kontakt pachydermia, kontakt granuloma, kontakt ulcus kialakulásának, akik sokat beszélnek: művezetők, eladók, tanárok, szónokok, ószeresek. Hajlamosít a kontakt ulcus kialakulására a reflux betegség (gastrooesophagealis reflux betegség). 

Kontakt ulcus panaszok, tünetek 

A kontakt granuloma vezető tünetei a rekedtség, levegős érdes beszéd és gégetáji fájdalom a tartós beszéd után. 

A hangjukat túlerőltető, főleg férfi betegeken az egyik ary porc processus vocalisan tál alakú fekély, ulcus alakul ki sáncszerű szegéllyel, a szemben lévő processsus vocalison pedig reaktív hám megvastagodás keletkezik. A folyamat előrehaladtával a nyálkahártya fekélyt ödéma vagy granulációs szövet tölti ki. A kontakt granuloma és kontakt ulcus szinte csak a középkorú férfiak (30-50 év) betegsége. A kontakt ulcus (contact ulcus), kontakt granuloma, kontakt pachidermia sokszor krónikus gégegyulladás (krónikus laryngitis), reflux betegség mellett jelentkezik. 

Kontakt granuloma, kontakt pachydermia diagnózisa

kontakt granulomaA contact ulcus, contact granuloma, contact pachydermia anamnézisre jellemzői a rekedtség, tartós beszéd utáni gégetáji fájdalom.

A gége vizsgálattal indirekt gégetükrözés, indirekt laryngoscopia, direkt laryngo-pharyngoscopia, laryngomicroscopia, LMC, gége fiberoscopia a gége elváltozás jól látható. Laboratóriumi vizsgálat során sokszor Helicobacter mutatható ki.

Kiegészítő vizsgálatokkal gastroscopia a reflux betegség is felderíthető. 

 

Kontakt granuloma, kontakt ulcus differenciál diagnózisa

A kontakt granulomát, kontakt ulcust el kell különíteni, egyéb gége betegségektől, mint intubációs granulóma, gége tbc, gégepolip, gégerák, gége carcinoma.

Kontakt granuloma kezelése a gége diéta, nikotin tilalom és beszédtilalom foniátriai és logopédiai kezelés. A reflux betegség kezelése is alapvető a kontakt granuloma kezelésében, savlekötő, helyes táplálkozás, homeopátiás szerek. Sokszor a gége sebészeti beavatkozása is szükséges lehet, laryngomicrochirurgia, LMC. A helyes kezelés ellenére, a kiújulás (recidiva) esélye megvan.  

A gége jóindulatú porcdaganata, gége chondroma

gegeporcok gege

A gége porcdaganata, a chondroma (gége kondróma) igen ritkán előforduló elváltozás fokozatosan kialakuló rekedtség, különböző fokú nehézlégzés, idegentest érzés, nyelési panaszok, fulladás, stridoros légzés a tüneteivel jári. A gége chondroma kiváltó tényezője sajnos ismeretlen. A jóindulatú gége porcdaganat, a chondroma lassan növekszik, általában a gyűrűporcból indul ki.gege chondroma

A gége chondromában a gége mikroszkópos vizsgálata (LMC, laryngomicroscopia), során általában a hangszalagok alatt (subglotticusan) sima nyálkahártyával fedett, bedomborodó daganatot látunk. A gége chondroma daganatos elváltozás kívülről is jól tapintható lehet. A pontos elhelyezkedés és kiterjedés megítélésére javasolt komputer tomográfiás röntgen (gége CT) vizsgálat elvégzése is. A gége chodroma betegség csak gége műtéti megoldással gyógyítható, a porcdaganat teljes eltávolításával. A szövettani diagnózis általában a műtétet követően az eltávolított anyagból történik. A gége porcdaganata, a chondroma (gége kondróma) gyógyulása után rendszeres kontroll javasolt, a daganat kiújulásra utaló jelekre figyelni kell.

A gége betegségek kialakulásában nagy szerepet játszik a szervezet és ezen belül is a garatnyálkahártya és gégenyálkahártya savanyú irányba való eltolódása. A gége és garat működésére a gyomorban lévő fokozott savtermelés és a reflux betegség közvetlen hatással vannak. A testünk általános elsavasodása során a szervezet próbálja eltávolítani a felszaporodó savat és méreganyagokat. Kóros reakcióként ez a folyamat gége és garat nyálkahártyájának és nyáktermelő mirigyeinek duzzanatát, majd betegségeit eredményezheti.

 

A jóindulatú gégedaganat, a hangszalag polip, gége polip, gége porcdaganat és a gége chondroma megelőzés


A dohányzás elhagyása és a helyes diéta mellett a gége betegségek kialakulásának megelőzése és kezelése szempontjából a szervezet sav bázis egyensúlyát, az egyéb kezelések mellett, rendezni kell. Sok beteg esetében a diéta önmagában már nem elegendő vagy a napi terhelések nem küszöbölhetők ki teljes mértékben, ilyenkor jöhet szóba a kiegészítők használata.


 


További információért kérem keresse GÉGE KLINIKÁNKAT

Hívjon bennünket. Bejelentkezés: 70 63 555 76,  20-397 4144 telefonszámon, vagy keressen e-mailen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.gmail.com

 

 

Hova forduljon gége panaszaival és tüneteivel?

 

Ha bármelyik gégészeti, tünet jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!

Dr. Vass Zoltán fül- orr- gégész szakorvos


Gégészeti klinika és Szakrendelés:  

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső oldalán, a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19, szombaton is!

Dr. Vass Zoltán:  

Bejelentkezés:   06 70-635 557606 20-397 4144

email:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Összefoglalás: HANGSZALAG POLIP, GÉGEPOLIP, hangszalag polyp felismerése. Hangszalag polip, hangszalag csomó a hangszalagon kialakuló jóindulatú elváltozások. A hangszál polyp, hangszalag polyp kialakulás oka a gégegyulladás, laryngitis, amit a gége megerőltetés vált ki. A hangszál polip, hangszalag polip, gége polyp, jellemzői a rekedtség, nehézlégzés, dyspnoe, köhögés, hangképzési zavar, rekedtség, diszfónia, beszédképzési zavar, afónia. A hangszalagon lehet nyeles polip, ami hyperkinetikus, hiperkinetikus hangképzési zavart okoz. Ha nagy a gégepolip, a rekedtség légszomj, stridor, fulladás is előfurdul. Gége polyp sima felszínű, ép nyálkahártyával borított nyeles, vagy széles alapon ülő szövetszaporulat. A hangszalag polip nem azonos a rosszindulatú gégedaganattal és a gége rákkal, amelyek szintén rekedtséget okoznak. Hangszalag polip, gége polip kezelése gégeműtét során: LMC, laryngomicroscopia lézeres gégeműtét, ami a hangszalag csomót eltávolítja. Gége műtét után a hangkímélés, gége diéta javasolt. Gége műtét után, LMC után foniátriai kezelés ajánlott. A hangszalag polip műtét után megszűnik a rekedtség. Hangszalag csomó, hangszalag polyp kiújulhat. 3 hét után fennálló rekedtség gégész szakorvos vizsgálatot igényel. GÉGE VIZENYŐS KRÓNIKUS GYULLADÁSA, Reinke oedema, REINKE ÖDÉMA felismerése. 

Reinke oedema kétoldali, hangszalag duzzanat, a Reinke térben felgyülemlő kocsonyás, oedemás folyadék. Reinke oedema, Reinke ödéma hangos beszédűek, dohányosok betegsége.
Reinke ödéma főleg nők betegsége. Reinke ödémára jellemző rekedtség, a hangszínváltozás, hang mélyülés, légszomj, inspiratorikus stridor, fulladás, cyanosis. Gégevizsgálat a Reinke ödéma kimutatására látszik a gége nyálkahártya elváltozás, vizenyős kocsonya a hangszalagban. REINKE OEDEMA DIFFERENCIÁL DIAGNÓZIS más rekedtség tüneteivel járó betegségek légút szűkületek rosszindulatú gégerák, hangszalag polyp. Reinke ödéma műtét laryngomicroscopia, LMC, lézeres hangszalag decorticatio. GÉGE PAPILLOMA JÓINDULATÚ GÉGEDAGANAT tünetei rekedtség disfónia, dysphonia, gátolt légzés, nehézlégzések, fulladás, stridoros légzés. Gége papilloma oka vírusos eredet. Fiatalkori, juvenilis gégepapillóma, juvenilis gégepapillomatosis jellemzői a gége papillómatózus elváltozása és rekedtség és belégzési fulladás inspiratorikus stridor, hangos légzés. A gége papilloma szövettana nyeles papilloma, lehet soliter papilloma vagy szederjes papilloma. Orrgarati papillóma gátolt orrlégzést okoz. Tracheában is lehet papillóma sziget. Időskori gégepapilloma hajlamos a rosszindulatúvá válásra (gégerák). A gégepapilloma kezelése műtéti lézer laryngomicroscopia, lézeres LMC. A gégében lézerrel operáljuk a gége papillomatosist. KONTAKT GRANULOMA, KONTAKT ULCUS, KONTAKT PACHYDERMIA DEFINÍCIÓJA és oka hangszalag megerőltetésekor kialakult fekély (ulcero granulomatosus) kórkép. Kontakt granuloma, kontakt ulcus kiváltó oka a túlzott, durva hangindítás (hyperkinetikus dysphonia, hiperkinetikus disfónia). Kontakt pachydermia, kontakt ulcus, kontakt fekély kontakt granuloma, sokat beszélők között gyakoribb. Kontakt fekély kialakulása a reflux betegség, gastrooesophagealis reflux oesophagitis, gastrooesophagealis reflux betegség esetén gyakoribb. KONTAKT ULCUS, KONTAKT GRANULOMA PANASZAI, KONTAKT FEKÉLY TÜNETEI a rekedtség, rekedtes beszéd és gégetájéki fájdalom. A hang túlerőltetés miatt, ulcus fekély kontakt granuloma és kontakt ulcus, kontakt pachidermia sokszor krónikus gégegyulladás (krónikus laryngitis), reflux betegség mellett jelentkezik, jellemzői a rekedtség, beszéd utáni gégetáji fájdalom. Gége vizsgálat, gégetükrözés, laryngoscopia, laryngo pharyngoscopia, laryngomicroscopia, laryngo oesophagoscopia, gége fiberoscopia, LMC. Laboratóriumi tenyésztés Helicobacter kimutatható. KONTAKT GRANULOMA, KONTAKT ULCUS olyan lehet, mint intubációs granulóma, gégepolip, gége tbc, gége carcinoma, gégerák. Kontaktfekély kezelése a gégediéta, nikotin tilalom és beszédtilalom logopédiai és foniátriai kezelés. 
GÉGE JÓINDULATÚ PORCDAGANAT, GÉGE CHONDROMA, gégeporc daganat felismerése. Gége porcdaganat, a chondroma, gége kondróma, ritka gégebetegség, tünete a rekedtség, nehézlégzés, idegentest érzés, nyelési panasz, fulladás, stridor, inspirációs stridor. A gége chondroma oka ismeretlen. A chondroma, jóindulatú gége porcdaganat, a lassú növekedésű és a gyűrűporcból indul ki. A gége chondroma diagnózishoz nyaki tapintás vizsgálat, a mikroszkópos gége vizsgálat, LMC, laryngomicroscopia, gége CT kell. Gége chodroma gége műtéttel kezelhető, a porcdaganatot kivágjuk. A JÓINDULATÚ GÉGEDAGANAT, GÉGE POLIP, HANGSZALAG POLYP, GÉGE PORCDAGANAT, GÉGE CHONDROMA MEGELŐZÉSE cigaretta felhagyásával.  
 
Találatok: 32722