A gége sérülései

A gégét ért sérülések, gégesérülések, hangtrauma, énekescsomó, contact ulcus

gegeporchangtraumaA gégét ill. funkcióját számos károsodás, sérülés, trauma érheti. A leggyakoribb gégesérülés  a hang, gége túlterhelése, az altatás során keletkezett intubációs sérülések, intubációs trauma, külső gége sérülések, kémiai ártalmak, és a gégébe jutó idegentestek.

A hang túlterhelése

Akut hang túlterhelés

A beteg elmondása szerint a hang túlterhelés esetében az esetben okként a gégehang extrém túlterhelése szerepel (szurkolók, szónokok, kikiáltók, vagy ha valaki diszkóban megpróbál a partnerével beszélgetni, hangtrauma). A beteg hangja rekedt, beszédkor fájdalom jelentkezik a gégében, a kialakult akut gégegyulladás miatt.

gegegyulladas

Hang túlterhelés jellegzetes tünete a  hang megeröltetésben a rekedtség, rekedtes hang vagy teljes beszédkiesés (dysphonia ill. aphonia, diszfónia, afónia). A kórtörténetből majdnem egyértelmű a diagnózis (de gondoljunk, pl. arra, hogy alkoholista szurkolónak, dohányosoknak gégerákja is lehet!). 

A hang túlterhelés esetén a gége indirekt vagy direkt vizsgálata során jellegzetes a hangszalagok vérbősége és/vagy duzzanata, ill. a gége nyálkahártya alatti bevérzések (hangszalaggyulladás, hangszálgyulladás). A hang extrém túlterhelése miatt, lényegében mechanikus úton jönnek létre a gége elváltozások. A gége erek kitágulnak, folyadék lép a hangszalag és a gége szövetei közé (gége vizenyő, gége ödéma, gége oedema), elindul egy steril gége gyulladásos folyamat.

A kezelés során a legfontosabb a szigorú hangkímélés, az un. „gégediéta”, amit kiegészíthetünk kálciummal és antihisztaminnal.  


Krónikus hang túlterhelés  


„Énekes csomó”, (nodulus laryngealis), hangaszalag csomó

enekes csomo

Az énekes csomó (nodulus laryngealis, énekescsomó), hangszalag csomó általában olyan személyeknél, jelentkezik, akik foglalkozásukból adódóan sokat használják a hangjukat (pedagógusok, tanárok, énekesek, szónokok, ügynökök). Énekeseken nem megfelelő énektechnika következtében alakul ki az énekescsomó.  Gyakran jönnek létre hangszalagcsomók gyermekeken és többgyermekes anyákon is. Hangszalagcsomó esetén hangjuk fokozatosan rekedtté válik. További megerőltetés hatására beszédképtelenség lép fel. Az énekes csomó, nodulus laryngealis, hangszalag csomó az éneklés nehezítheti, vagy lehetetlenné teszi.

gegecsomoÉnekes csomónál jellegzetes a rekedtség (dysphonia, diszfónia) és az erőtlenné vált hang, levegős hang. A diagnózis felállítása során az énekes csomót el kell különíteni az egyéb rekedtséget okozó betegségektől, mint pl. a  hangszalag polip, gégerák, reinke ödéma, intubációs granuloma. Teljes beszédképtelenség (aphonia, afónia) esetén psychés okokra is gondolnunk kell. Az indirekt gégevizsgálat vagy mikroszkópos direkt gégevizsgálat során legtöbbször mindkét hangszalagon, típusos helyen, az elülső és középső harmad határán (a hangszalag rezgések legnagyobb amplitúdója helyén) kis csomók alakulnak ki, amelyek a hangszalagok záródását gátolják.

hangszalagcsomo gegeA hangszalagcsomók a hangszalag rezgések legnagyobb amplitúdójának helyén az állandó fokozott igénybevétel miatt, a krónikus mechanikus irritáció következtében jönnek létre.

A nodulus laryngealis kezelése során elsődleges a foniátriai kezelés, hangkímélés, „gégediéta”. Amennyiben a hangszalag csomók már egy bizonyos nagyságot meghaladnak és/vagy fibrotikusak, a hangkímélés és a foniátriai, logopediai kezelés általában már nem elég, gége mikrosebészeti beavatkozás szükséges (LMC), foniátriai utókezeléssel.

 


Fekélyek a hangszalagokon (contact ulcus, Contact pachydermia)

gege kontakt ulcusA hangszalag fekély vagy contact ulcus betegségnél is a jellegzetes panaszok a rekedtség, és a beszédkor, a gégében jelentkező gége fájdalom. A hangszalag fekély, contact ulcus diagnózis felállításakor el kell különíteni az egyéb, rekedtséget okozó betegségektől. Ilyen betegségek a hangszalag csomó, énekes csomó ill. hangszalag polip (hangszalag polyp), postintubácós granuloma, gégedaganat, gége tbc.

A hangszalag fekély, contact ulcus, diagnózis itt is a direkt gégevizsgálattal (laryngomicroscopia LMC) vagy indirekt gégevizsgálattal történik. A contact pachydermia, hangszalag fekély esetében jellegzetesen az egyik oldali hangszalag porc fölött tál alakú kimélyülés jön létre, sáncszerű szegéllyel, az ellen oldalon pedig reaktív hám felrakódás jelentkezik.

reflux gegegyulladascontact pachydermia, hangszalag fekély betegség kialakulásánál az alapvető ok a túl kemény hangindítás (az aryporcok „kalapácsütése”). A kórtörténetben csaknem mindig szerepel a hang túlterhelése,a gége helytelen használata a gége megerőltetése. A dohányzás is lényeges elősegítő tényezőnek látszik.  A kórkép kialakulásában nagy szerepet játszhat a gyomorsav visszafolyása (reflux betegség), ezért ilyen irányban is tanácsos a beteget kivizsgálni.

A kezelés során ajánlott hangkímélést, „gégediétát” a betegek általában nem tartják be, a foniátriai gyakorlatokat nem végzik. A hangszalagon a sáncszerű szegély és esetleg az ellenoldalon megvastagodás gége mikrosebészeti eltávolítása jön szóba (esetleg lézerrel), s ehhez kapcsolódnia kell foniátriai kezelésnek. A contact pachydermiának, hangszalag fekélynek nagy az újra kiújulásra való hajlama (recidiva).
 


Altatás során kialakult intubációs sérülések

Akut intubációs sérülések

intubacios granulomaAltatást követően közvetlenül, vagy rövid idővel a tubus eltávolítása után rekedtség (dysphonia, diszfónia) vagy akár beszéd képtelenség (afóni, aphonia), köhögési inger, esetleg véres köpet jelentkezik. Altatás után gyakori, hogy fájdalom jelentkezik a gégében ill. a nyakban.

intubacio gege serules

A gége vizsgálata során vérömleny látható a hangszalagok és a gége nyálkahártyája alatt.  Előfordul felületes és mély gégenyálkahártya sérülések, ritkábban a hangszalagok sérülése, hangszalagok beszakadása, és a hangszalag porc ficama.

A gége sérülése az altatás során az ügyetlen intubaciós kísérlet, kiálló tubusvezető (nyárs), a nem megfelelő méretű tubus használata miatt jön létre. Gége sérülés alakulhat ki a nem kielégítő izomlazítók (izom relaxáns) alkalmazása, a gége vongálás ill. a fokozott nyomás miatti a gége izombénulás és az gége idegbénulások miatt is (iatrogén gége ártalom). Az altatást előkészítő gyógyszerek miatt bekövetkező gége nyálkahártya szárazság elősegítheti az altatás során kialakult gégekárosodást.

Felnőttek esetében már kevesebb, mint 48 órai intubációt követően számolni lehet gégekomplikációkkal. Gyermekeknél azt a közepes időtartamot, melynél elsősorban subglotticus nyálkahártya sérüléssel lehet számolni 3 és maximum 7 nap között adják meg.

A gége véraláfutások és felületes gége nyálkahártya sérülések néhány nap alatt maguktól gyógyulhatnak. A n. recurrens nyomás okozta gégebénulás is visszafejlődhet. A hangszalag szakadását ill. a hangszalag porc ficamát műtétileg kell ellátni.


 
Krónikus intubációs sérülések (Intubációs granuloma és heges gégeszűkületek, légcsőszűkület)

gege serules intubacios granulomaA krónikus intubációs sérülések, intubációs granuloma és heges gége szűkületek utáni panaszok 2-8 héttel az altatás után rekedtséggel és/vagy nehezített légzéssel ill. légszomjjal jelentkeznek. Gégeszűkületre és légcsőszűkületre (trachea szűkület) jellegzetes a belégzéskor jelentkező sípoló fulladás, légszomj stridor.  A fulladás, légszomj okának felderítésekor a kórtörténet alapján a gégében vagy légcsőben lévő heges gége szűkületre, gége granulomára kell gondolnunk, de minden egyéb, felsőlégúti szűkületet okozó elváltozás kizárandó (pl. gége daganat).

Az indirekt gégevizsgálat és direkt gége vizsgálat intubációs granuloma esetén típusos. A hangszalagok hátsó harmadának megfelelően látható borsnyi, mogyorónyi vöröses színű granulációs szövet igazolható. A gége bemenet hátsó részének heges szűkülete a kétoldali hangszalag bénulás képét utánozhatja. A gége hegek a hangszalagokat különböző állásokban fixálhatják. A légcsőben kialakult heges szűkületet (trachea szűkület) ugyancsak jól lehet a mikroszkópos gégevizsgálat során diagnosztizálni. A gége vizsgálati képet a radiológiai vizsgálat jól kiegészíti.

subglotticus szukulet

Nem ritka, hogy a gégeszűkület mellett a légcsőben is heges szűkület alakul ki (trachea szűkület)!

Kórok kialakulásában a nem megfelelő módon történő altatás, túl nagy, merev tubus, a mandzsetta rossz gégén belüli helyzete, túl hosszú ideig tartó altatás játszik szerepet. A beteg rossz általános állapota (shock, sokk, nyelési inger, hányás) járulékos károsító tényezőként szerepelhet.

A gége granulomákat mikroszkópos gégemikrosebészeti beavatkozás segítségével (LMC), esetleg lézerrel távolítjuk el. A mikrosebészeti gége műtéteti beavatkozást foniátriai kezelésnek kell követnie. Az intubációs granulomának nagy a kiújulásra való hajlama (gége recidíva)!

A gége heges szűkületek a légcső heges szűkület megoldása bonyolult és nehéz feladat. Általában gége és trachea műtét sorozatot igényel, nem ritkán állandó kanül viselő marad a beteg.


 
A gége külső sérülései, gége traumái

gegeserulesA gége traumás sérüléseinél meg kell különböztetnünk tompa és áthatoló erőbehatásokat, ill. nyílt és zárt gége sérüléseket. A gége sérülés, trauma után azonnal, vagy fokozatosan jelentkezik a rekedtség, nehézlégzés, fulladás, stridor. A fulladásérzés főleg belégzéskor kifejezett. A gége  vérömleny alávérzés, gégevizenyő (gége oedema, ödéma), porcrészek ficama miatt közvetlenül a gége sérülés után nehézlégzés, fulladás léphet fel, ami akár fulladásos halálhoz is vezethet. A nehézlégzés fokozatosan is kialakulhat a lassabban fokozódó gégevizenyő (ödéma, oedema), vagy növekvő gége vérömleny következtében. A beszéd rekedt, nehezített, vagy akár beszédképtelenség is kialakulhat.

gege trauma

A gége sérülés súlyosságától függően vérzések jelentkezhetnek.  A nyelőcső sérülése esetén nyelési fájdalom és nyelési zavarok jelentkeznek. A nyakon légnyak keletkezik, jellegzetes tapintási lelettel.

sportserules

Ez a típusú gége trauma elsősorban közlekedési balesetek alkalmával fordul elő: a volán vagy a műszerfal sérti a nyakat, gégét. A gégeváz direkt sérülése mellett a beható erő a gégét a gerinchez nyomhatja, ezáltal is létrejöhetnek a gégén belüli nyálkahártya sérülések, a gégeporcok törései, sőt az egész gége leszakadhat a légcsőről.

Az algarat, nyelőcső bemenet, és a nyelőcső felső szakasza is zúzódhat. A környező erek és idegek is sérülhetnek (carotis interna, carotis externa, véna jugulárisn, n. vagus), .

Sportsérülések (tenyéréllel, boxerrel való ütés), és akasztási kísérlet is létrehozhat gégesérülést.

A gége trauma és sérülés kezelésnél a szabad légutak biztosítása a legelső feladat. Gégevizsgálat után (endoszkópos gégevizsgálat) akár légcsőmetszés (tracheotomia, sürgős esetben conicotomia) árán is biztosítani kell a levegő útját. A kínzó köhögési ingert csillapítani kell. Emellett a szükséges intenzív kezelési eljárásokat is be kell vezetni, sokktalanítás, infúziók, antibiotikum, vizenyő csökkentése stb. Enyhébb gégesérülés után is tanácsos intézeti megfigyelésre felvenni a beteget a lassan fokozódó gége vizenyő (gége ödéma, oedema), ill. lassan, fokozatosan növekvő vérömleny lehetőségének kizárása miatt.  


 

Hova forduljon gége trauma esetén?

 

Ha bármelyik tünet jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!

Dr. Vass Zoltán fül- orr- gégész szakorvos Szeged


Gégészeti Szakrendelés:  

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső oldalán, a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19

Dr. Vass Zoltán:  

Bejelentkezés:   06 70 635 5576, 06 20 397 4144

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Összefoglalás: GÉGESÉRÜLÉSEK, ÉNEKESCSOMÓK HANGTRAUMÁK, CONTACT ULCUS okai és kezelése: 

Gége szerkezete és funkciója károsodhat, sérülhet, trauma érheti. Gyakori gégesérülés a hangtrauma, hangszalag túlterhelés, altatás alatti intubációs gége károsodás, intubációs torok és gége sérülés, külső gége trauma, gége idegentest. 

AKUT HANG TÚLTERHELÉS során a gége megerőltetés, kiabálás, éneklés okoz hangszalag sérülést, gége károsodást. A gége túlterhelés tünet: beszéd rekedt, fájdalmas beszéd; gégegyulladás. Torok túlterhelés tünetei még a rekedtes hang, rekedtes beszéd, rekedtség, beszédkiesés hangszalag vérbőség, hangszalag duzzanat, hangszalag ödéma. Hangszalag bevérzés, hangszálgyulladás, hangszalaggyulladás. A hang túlterhelés mechanikai károsodást okoz a gégében. A hangszalagok vizenyősek lesznek, gége ödéma, gége oedema alakul ki, ami steril gége gyulladást eredményez. A gégesérülés kezelése alatt a gégekímélés, gégediéta, némaság, beszéd tilalom, javasolt. 

KRÓNIKUS HANG TÚLTERHELÉS következménye a HANGASZALAG CSOMÓ, ÉNEKES CSOMÓ, NODULUS LARYNGEALIS. Az énekescsomó, hangszálcsomó, nodulus laryngealis,    folytonos beszéd miatt jelentkezik, foglalkozási betegség. Hangszálcsomó tünete a hang elrekedése és az erőtlen hang, beszédzavar. Énekescsomó felismerése a rekedtség és az erőtlen hang, levegős hang alapján. Az énekescsomó rekedtes tünetei hasonlítanak a intubációs granuloma, gégerák, hangszalag polip, Reinke ödéma, tüneteire. Beszéd tilalom, hangszalag kímélés, foniátriai kezelés javasolt. Nagy hangszalag csomót gége műtétel gyógyítjuk. 
HANGSZALAG FEKÉLY, CONTACT ULCUS, CONTACT PACHYDERMIA, 
Hangszalag contact ulcus és hangszál fekély panaszai a rekedtség, és gége fájdalom. A hangszalag fekély, contact ulcushoz hasonló tüneteket okoz az énekes csomó, hangszalag csomó, hangszalag polip, altatás utáni granuloma, gégerák, gége tbc. Hangszál fekély oka gége túlterhelés, a gége  megerőltetés, reflux betegség. Hangszalag fekély kezelése hangkímélés, gégediéta, reflux kezelés.
ALTATÁS MIATTI GÉGE SÉRÜLÉS, AKUT INTUBÁCIÓS SÉRÜLÉS, intubációs granuloma oka. 
Altatás után kialakult rekedtség, diszfónia, dysphonia, beszéd elégtelenség, aphonia, afóni, köhögési inger, a gége sérülését jelzi.
Intubációs gége sérülés alatt vérömleny, véraláfutás jelentkezhet a hangszálak alatt. A hangszalag sérülése, lehet hangszalag szakadás, hangszál beszakadás, gégeporc ficam.
Gége sérülése altatás alatt gégekárosodáshoz vezethet. Gége vérömleny, véraláfutás fulladást  okozhat. Hangszalag szakadás és a gégeporc ficam gégeműtéttel kezelhető. 
Krónikus intubációs sérülések következménye fullasztó gégeszűkület, rekedtség nehezített légzés, légszomj. Gégeszűkület és légcsőszűkület, trachea szűkület mellett a fulladás, légszomj, stridor belégzés alatt jelentkezik. Az intubációs granuloma gyakran recidivál, gége recidíva! Gége heges szűkületek és a légcső heges szűkület megoldása bonyolult és nehéz gégeműtéti feladat. Általában gége és trachea műtét sorozatot igényel, nem ritkán állandó kanül viselő marad a beteg.

Találatok: 21784