Gégegyulladások

A gége gyulladásos betegségei

Akut gégegyulladás (laryngitis acuta), hangszalaggyulladás, hangszálgyulladás

gegegyulladasA gégegyulladás (laringitisz, laryngitis), gége hurut kórtörténetében általában, huzat, meghűlés szerepel. Gégegyulladásban a beteg hangja rekedt (dysphonia, diszfónia, hangszalaggyulladás), köhög, gégetájon fájdalmat érez (gége fájdalom). A rekedtség néha egészen a beszéd képtelenségig (aphonia, afónia) fokozódhat. A köhögés roham szerű fájdalmas, sokszor szinte csillapíthatatlan.

Kisgyermekek gégegyulladásánál (laryngitis subglottica) légzési nehezítettség is jelentkezhet a nyálkahártya fokozott duzzanata, gége ödéma készsége (gége oedema) következtében. A gégegyulladásban a gégeduzzanat, akár a légutak teljes elzáródásáig is fokozódhat. Az akut gégegyulladás legtöbbször a légúti és a garat nyálkahártya gyulladásának részjelensége, így a gége tünetek gyakran kiegészülnek a garatgyulladás és az alsó légutak betegségeinek tüneteivel.

A gégészeti tüneteknek a jelenlétekor elsődlegesen akut gégegyulladásra (laryngitis) kell gondolnunk, de minden egyéb, rekedtséget okozó kórkép is szóba jön. Gondoljunk arra, hogy gégerákos betegnek is lehet akut gégegyulladása!

Indirekt gégevizsgálat során a hangszalagokat vérbőnek és duzzadtnak találjuk. A vizenyősen duzzadt hangszalagot (hangszál ödéma, gégeödéma) és gége nyálkahártyát helyenként fibrinlepedék fedheti.

A gége akut gyulladását leggyakrabban vírus és/vagy bakteriális fertőzés hozza lére. A gégegyulladást ritkábban hőhatás, allergiás ill. kémiai anyagok belégzésének ártalmas hatása hozza létre.

 

Gégegyulladás, laryngitis kezelése

hangszalgyulladas

A gégegyulladás (laringitisz), gégehurut kezelés alapelve a nyálkahártya kímélő diéta, beszédtilalom. Ezt a gégegyulladás kezelést nevezzük „gégediétának” (gégediéta). Ha a laryngitist vírus okozza, akkor antibiotikum adása nem indokolt. Ha a gége vírus fertőzést bakteriális felülfertőzés követi, akkor antibiotikumot is adunk kell a gégehurut, gégegyulladás kezelésekor. Nyákoldók – köptetők adása mérlegelendő, sokszor nem ajánlott. Ha beteg fokozott köhögése nem szűnik, sok esetben köhögés csillapítása (köhögéscsillapítás) mellett a nyákoldók elhagyása gyors javulást eredményezhet. A nyákoldó, köptető oldja és fokozza a nyák képződést, ami ingerköhögéshez vezethet.  

A gégegyulladás kezelésében, a gégehurut gyógyításában jó hatásúak lehetnek az inhaláció (hideg) házilag, esetleg illó olajokkal kombinálva. A gégegyulladás folyamatát salicylatok alkalmazásával, Salvus vizes, szódabikarbónás inhalálással, kezelhetjük. Gégegyulladás otthoni kezelése és homeopátiás kezelése is fontos. Hasznos az állott vizes borogatás a nyakra. Kifejezett gégeödemás reakció esetén antihisztamin, Kálcium, szteroidok adása is indokolt.

Amennyiben 3 héten belül a gége tünetekben nincs gyógyulás ill. lényeges javulás, feltétlenül ki kell zárni egyéb gégebetegséget: specifikus gégegyulladást, gége tbc, gégedaganatot.

 

Szamárköhögés, Krupp, Croup szindróma 

A valódi krupp diftéria (croup, szamár köhögés, ugató köhögés) esetén jelentkezik. Ebben a betegségben a légutakat a gyulladásos lepedék szűkíti be. Ma ritkán fordul elő valódi diftériás krupp, szamárköhögés. Pseudocroup megjelölés (pszeudokrupp) alatt több akut gégét és a légcsövet érintő kórképet értünk, melyek elsősorban gyermekkorban jelentkeznek, és részben utánozhatják a diftériában jelentkező köhögést, ugató köhögést.

 

A gyermekkori akut vírusos gégegyulladás, Laryngitis subglottica acuta

gegegyulladas gyermekkorban

A krupp (heveny obstruktív laryngitis, laryngotracheobronchitis vagy pseudocrup, pszeudokrupp) olyan légúti megbetegedés, amit vírusos gége fertőzés okoz. A gégeduzzanat gátolja a légzést (stridor). A krupp jellegzetes tünetei: az "ugató" köhögés, a gége stridor (sípoló légzés, stridoros légzés), és a rekedtség. A krupp, laryngitis subglottica tünetei lehetnek enyhék, mérsékeltek vagy súlyosak, ami gyakran éjszaka rosszabbodik. Az ugató köhögés, krupp kezelése az azonnali szteroid kezelés. Súlyos laryngitis subglottica és roham esetén epinefrint és oxigént adunk. 

Jellegzetesen a kruppos, ugató köhögés hajnali órákban kezdődik, kisgyerekeknél, babáknál. Kruppra jellemző a többé-kevésbé kifejezett nehézlégzés, ugató jellegű köhögés. Az akut gégegyulladás betegség meghűléses tünetekkel kezdődik. Száraz, ugató köhögés lép fel, mely egyre hevesebbé válik. Rekedtség általában nincs. A laryngitis subglotticában a nyálkahártya duzzanat mértékétől és helyétől függően belégzéskor, kilégzéskor vagy kevert jelleggel fulladásos légszomj, súlyos fokú fulladás alakulhat ki. A krupp esetén a szegcsont feletti lágyrészek és a bordaközti rések a hangos ugató jellegű légvételkor behúzódnak. A gyermek fulladástól való félelme fokozza a tüneteket, tekintetük riadt. A fulladásos roham alatt a gyermek színe szürkés-kék, a száj körül megfigyelhető sápadtsággal.laryngitis subglottica

A laryngitis subglottica, pseudo krupp kórkép általában igen jellegzetes. Hasonló tünetek esetén a gége egyéb gyulladásos betegségei, esetleg idegentest beszippantás, idegentest aspiráció (légúti idegentest) jönnek még szóba, ezeket kell kizárni.

A gége vizsgálata során a hangszalagok alatt, subglotticusan párnaszerű nyálkahártya duzzanat, subglotticus ödéma (subglotticus oedema) figyelhetõ meg, esetleg pörkképződés is kialakulhat.

A laryngitis subglottica folyamat kialakulásáért gége vírus fertõzés tehető felelőssé, legtöbbször bakteriális felülfertőződéssel. A hideg, nedves, ködös időjárás elősegítheti a gége krupp kialakulását. Kóroktani szempontból azonban igen lényegesek az orrgarat visszatérõ fertõzései ill. gátolt orrlégzés (krónikus mandulagyulladás, megnagyobbodott orrmandula, orrmandulagyulladás, krónikus arcüreggyulladás) kezelése (mandulaműtét, orrmandulaműtét, arcüregműtét, FESS műtét).

A laryngitis subglottica (pseudocrupp) kisgyermekkor (1-5 év) nagyon komolyan veendő megbetegedése. A gyulladásos duzzanat a gégében és a légcsőben, kifejezett szűkületet okozhat, ami akár fulladáshoz vezethet.  

 

Heveny obstruktív laryngitis, laryngotracheobronchitis vagy pseudocrup kezelése

gegegyulladas kezeles

A heveny obstruktív laryngitis, laryngotracheobronchitis vagy pseudocrup, pszeudokrupp, laryngitis subglottica kezelés során a könnyebb esetben (kritérium: a fulladás foka) otthon is lehet kezelni a gyermeket. A kruppos gyereket gondosan kell megfigyelni, ha fokozódnak a tünetek, kórházba kell szállítani.

laryngitis subglottica kezeles

A krupp kezelési alapelve, a légszomj megszüntetése, a kínzó, a keringést megterhelő köhögés csillapítása.  A gyermek megnyugtatása nagyon fontos. Indokolt szteroid, kortikoszteroidok intravénás alkalmazása, ill. antibiotikum megkezdése a felülfertőzés miatt. Gondosan ügyelni kell, a kellő mennyiségű folyadékbevitelre.  Télen az ablakot kinyitjuk, a gyermeket melegen betakarjuk, esetleg gőzsátort alkalmazunk vagy mesterségesen, párásítjuk a levegőt. Az inhalálás Salvus vizzel, szódabikarbónás folyadékkal segít a nyálkahártya párásításában. 
Intézetben oxigén adására, szükség esetén a légutak mesterséges lélegeztetésére is sor kerülhet. Ez a fulladás fokától és a vérgázértékek eredményétől függ.

Légcsőmetszésre (tracheotomia, conicotomia, konikotómia) csak a legsúlyosabb gégegyulladás esetekben, igen ritkán, a száraz, pörkképződéssel járó formákban lehet szükség.
 

Akut gégefedő gyulladás, epiglottitis acuta

epiglottitisAkut gégefedő gyulladásban (epiglottitis acuta) általában 10 éves kor alatti gyermekek betegszenek meg. Idősebb gyermekeken és felnőtteken ritkán fordul elő gégefedő gyulladás (gégefő gyulladás). A gégefedő gyulladás során erős nyelési fájdalom, nehézlégzés jelentkezik. A beteg általában felegyenesedve ül az ágyban, gombócos a beszéde. Akut epiglottitis jellemzője a magas láz. Akut epiglottitiszben különböző fokú légszomj, rekedtség jelentkezik. Az erős nyelési fájdalom következtében a táplálék- és folyadékfelvétel nehezített. Emiatt a szervezet folyadék háztartása felborul, aminek ájulásra való hajlam lehet a következménye.

 A gége vizsgálat alkalmából, sőt már a nyelv lapoccal való lenyomása után láthatóvá válik az erősen duzzadt, vérbő gégefedő (epiglottis). Oldalirányú röntgenfelvétellel is jól kimutatható a gégefedő duzzanata.

A kórok kialakulásban néha éles szélű ételdarabok okozta nyálkahártyasérülés szerepel, valószínű a gége nyálkahártya sérülésen át hatolhatnak be a kórokozók.epiglottitis acuta

Az akut gégefedő gyulladásban szenvedőbeteget intézetbe kell szállítani! Szteroidokat, nagy adagban széles spektrumú antibiotikumokat kell adni. Súlyos fulladás esetén szabad légutakat kell biztosítani. Mivel a gégefedő gyulladás betegség gyors lefolyású, az intubációval általában áthidalható a kritikus időszak, légcsőmetszés (tracheotomia, konikotómia) csak ritkán válik szükségessé. Néhány napon belül legtöbbször lényeges javulás következik be.  A géfefedő gyulladás, epiglottitis lehetséges szövődmények az gégefedő tályog, epiglottis tályog és a gégeporc gyulladása.

Azoknál a betegeknél, akiken eleve légszomj észlelhető, a diagnosztikus beavatkozás teljes elzáródáshoz vezethet (fulladás, stridoros légzés). Ezért már a vizsgálat előtt fel kell készülni az intubációra ill. légcsőmetszésre! A gégegyulladás szövődménye lehet nyaki tályog, és nyaki flegmone. 

 

Krónikus gégegyulladás, (laryngitis chronica)

Krónikus nem-specifikus gégegyulladás

reflux gegeHosszabb ideje (hetek-hónapok) fennálló rekedtség, köhögés, krákogás, garatban, gége környékén, idegentest érzés, gombóc érzés, fojtogató érzés esetén gondolni kell a krónikus gégegyulladás lehetőségére. Krónikus gégegyulladásnál  általában fájdalom nincs, vagy mérsékelt. Rekedtség (diszfónia) jelentkezik, a hang mélyebbé válik. A krónikus gégegyulladás tüneteit krákogás, néha száraz köhögés, garat és gége kaparás érzés egészíti ki.

gegegyulladas dohanyzas

Minden rekedtséget okozó gégebetegségre gondolni kell, elsősorban a gégedaganatot kell kizárni. A gége vizsgálata során a hangszalagok nyálkahártyája megvastagszik, szabad szélük lekerekített, mérsékelten vérbővebbek, finoman egyenetlen felszínűek. A gégenyálkahártyán nyúlós-nyákos váladék, pörkök lehetnek. A krónikus gégegyulladás kórkép kialakulásában elsősorban külső hatások játszanak vezető szerepet. A krónikus gégegyulladás kialakulásában elsődleges károsító hatása van a dohányzásnak, alkoholnak, foglalkozási ártalmaknak (poros munkahely, szennyezett levegő). Klimatikus hatásoknak is köze lehet a krónikus gégegyulladás kialakulásában. A száraz, poros levegő okozhat gégegyulladást. A reflux betegség is oka lehet a krónikus gégegyulladás és rekedtség kialakulásának. A refluxos gége nyálkahártyája duzzadt vérbő, vaskos és fehér nyákkal fedett. A felböffentett sav kicsapja a gége nyálkahártyán a fehérjéket és ez nyúlós, tapadós gége nyákot képez.

 

A gége túlerőltetése

gege eroltetes

Foglalkozásuk miatt sokat és hangosan beszélők körében is gyakoribb a gégegyulladás, hangszalaggyulladás, hangszálgyulladás kórképe. Gátolt orrlégzés elősegíti a krónikus gégehurut kialakulását. Ezért az orrfunkció rendezése nagyon fontos (orrsövényferdülés, orrsövényműtétorrpolipok, krónikus arcüreggyulladás, FESS műtét, orrgarati mandulák túltengése, adenotomia, orrmandula műtét).

A krónikus gégegyulladás kezelése

A krónikus gégegyulladás kezelése nehéz és hosszan tartó, sok türelmet kíván mind a betegtől és mind az orvostól. Krónikus gégegyulladás kezelésénél elsődleges a kiváltó tényezők kiiktatása. Nagyon fontos a dohányzás elhagyása és a „gégediéta”. Az orrlégzés helyreállítása, (orrmandulaműtét, orrsövény műtét, orrmelléküreg műtét, FESS műtét, mukotomia, mucotomia, orrpolip műtét) a kísérő gyulladások gyógyítása, inhalációk, gyógyszeres nyákoldás. Makacs esetben klímaváltozás is szükséges lehet. A gége rendszeres ellenőrzése szükséges, kétes esetben mikroszkópos gége vizsgálat, szövettani próba kimetszés és feldolgozás is szükséges lehet. 

reinke oedema

A krónikus laryngitises beteg hajlamos a gégerák kialakulására, ezért a későbbiekben is a rendszeres gégészeti ellenőrzés, kontroll javasolt.

  

Reinke ödéma

A krónikus gégegyulladás speciális gége ödéma (reinke oedema) formája a Reinke oedema, amikor a reinke tér sejtjei közt nyákos vizenyő gyűlik össze. A Reinke oedema tünetei a rekedtség, érdes beszéd. A Reinke oedema oka, kialakulásának kiváltó tényezője a dohányzás, esetleg alkohol és az erőltetett beszéd. A Reinke ödéma kezelése a gégediétával, ha ez sikertelen, akkor hangszál műtétet kell végezni. A hangszalag műtét, LMC (laryngomicroscopia) során a hangszalagokon lévő oedémát, hangszál ödémát eltávolítjuk. A Reinke ödémát lehet lézerrel is operálni, ez a lézeres gégeműtét (laser gége műtét).

 

A krónikus gégegyulladás különleges formái

Gége tuberkulózis, tbc

gege tuberkulozisGyakran már felismert tüdő tbc, tuberkulózis szerepel a gége tbc, tuberkulózis kórtörténetben, de sokszor a gége tbc-vel kapcsolatban derül ki a tüdő tbc, tuberculosis megléte is. A gége tuberkulózis (tbc) gyanú felvetődik, ha hónapokon keresztül tartó rekedtség és köhögés jelentkezik. Gyakran a fülbe sugárzó nyelési fájdalom is jellegzetes lehet gége tuberkulózisra. A gége tbc-t el kell különíteni a nem-specificus krónikus gégegyulladástól, a gége jó és rosszindulatú daganataitól, a gégeráktól, ill. minden rekedtséget okozó gégefolyamattól. 

gegevizsgalat

A gége tbc diagnózisa a gége mikroszkópos vizsgálatával, vagy endoszkópos vizsgálatával történik (LMC). A gége tbc friss eseteiben először vörösesbarna, részben összefolyó a nyálkahártya alatt megjelenõ csomók figyelhetők meg, később kis fekélyek alakulnak ki, vagy kis szövetszaporulat észlelhető.

Az egyoldali hangszalaggyulladás jellegzetes megjelenési forma. Ilyenkor gondolni kell hangszalag tbc lehetőségére is. Az egyik hangszalag vérbősége, megvastagodása, esetleg kis fekélyek jellemzik a kórképet. A diagnózis felállításához gégéből vett szövettani vizsgálat szükséges. Váladékvétel és kenet vizsgálata bakteriológiai szempontból, ill. leoltás szempontjából fontos. A tüdő tbc kizárása céljából elengedhetetlen a további mellkas röntgen és belgyógyászati vizsgálat. Egyéb tbc tesztek is elengedhetetlenek, mint Mantoux teszt, tbc bőrpróba, tbc gyors teszt. A tbc szűrés a megelőzés szempontjából fontos.  

tuberkulozis gegeA specificus gégegyulladás gyakorlatilag mindig aktív tüdő tbc-vel jár együtt. A tbc baktérium tartalmú felköhögött váladék okozza a gége fertőzöttségét. Tbc-ben elsősorban a gége hátsó területei betegszenek meg, a két hangszalagporc közötti területen. Gyakori a gégefedő tbc-s megbetegedése is. Egyoldali hangszalaggyulladás létrejöhet a tüdő tbc véráramon keresztüli szórása következtében is.

Gége tbc kezelés során a tbc ellenes antibiotikumos kezelést kell alkalmaznunk. Fájdalmak esetén a n. laryngeus sup. blokádja jöhet szóba. A gége tbc gyógyulásra való kilátás ma jó. A gégenyálkahártya elváltozások a gége funkciója szempontjából gyakran minden lényeges következmény nélkül gyógyulnak.

Fontos tudni, hogy a gége tbc fertőző! Ezért a beteg izolálása indokolt és a vele kapcsolatban álló személyek szűrni kell.

 

Gégegyulladás megelőzés


A gégebetegség kialakulásának megelőzése és kezelése szempontjából a szervezet sav bázis egyensúlyát, az egyéb kezelések mellett, rendezni kell. Sok beteg esetében a diéta önmagában már nem elegendő vagy a napi terhelések nem küszöbölhetők ki teljes mértékben, ilyenkor jöhet szóba a kiegészítők használata. A garat, a gége, és a légutak lúgos kémhatásúak. Reflux betegség esetén ez a kémhatás a savanyú irányba tolódik. Ezért reflux betegség is igen gyakran okozhat akut gégegyulladást, krónikus gégegyulladást, hangszalag elváltozást (contact ulcus, kontakt ulkusz). A reflux betegség ezért okozhat köhögést, rekedtséget és légzési zavart. A reflux betegség kezelése mellet a sav bázis egyensúlyt is helyre kell állítani.

Olyan kiegészítők használatát javasoljuk, amelyek természetes alapanyagokból pótolják a kiesett bázisokat és megkötik a felesleges savakat.

 


Hova forduljon gégészeit panaszaival?

Gége Klinikánkon a legmodernebb endoszkópos és mikroszkópos műszerek rendelkezésre állnak, hogy fájdalom és kellemetlenség nélkül felderítsük, a rekedtség, nehézlégzés, fulladás stb. panaszainak hátterét.

Ha bármelyik gégészeti tünet jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!

Dr. Vass Zoltán fül- orr- gégész szakorvos
 

Gégészeti Szakrendelés:  

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső oldalán, a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19, Szombaton délelött is!

Bejelentkezés:    06 70-635 5576

Dr. Vass Zoltán:   06 20-397 4144

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Összefoglalás: AKUT GÉGEGYULLADÁS, GÉGE GYULLADÁSOS BETEGSÉGEK, LARYNGITIS AKUTA, HANGSZÁLGYULLADÁS, HANGSZÁLAGGYULLADÁS. 

A gége hurut, gégegyulladás okai a huzat, meghűlés, megfázás. Gégegyulladás, hangszálgyulladás tünetei a rekedt hang, diszfónia, köhögés, gégetáji fájdalom, gégefájdalom, rekedtség beszéd képtelenség aphonia, afónia, köhögési rohamok. Gyerek gégegyulladás, laryngitis subglottica nehezített légzés tünetet okoz, aminek oka a gége nyálkahártya duzzanat, gége ödéma, gége oedema. Gégegyulladásban a gégeduzzanat, légúti szűkületet okoz, ami fulladást is eredményezhet.  Akut gégegyulladás együtt jár garatgyulladás és alsó légúti gyulladás tüneteivel. Gégészeti tünetek akut gégegyulladás, laryngitis estetén a rekedtség a fő tünet. Gégevizsgálat a hangszalagok vérbőségét és a hangszalag duzzanatát mutatja. A vizenyős hangszalag duzzanat, hangszál ödéma, gégeödéma és gége nyálkahártya fibrinlepedéke jellemző. Gége akut gyulladás gyakran vírus és bakteriális fertőzés következménye. Gégegyulladást hőhatás, allergiás ill. kémiai anyagok belégzése is kiválthatja. Gégegyulladás, hangszalaggyulladás, hangszálgyulladás kezelése beszédtilalom, gégediéta gyulladáscsökkentés. Antibiotikum kezelés is kellhet gégehurut, gégegyulladás kezelésére. Nyákoldó, köptető kezelésre nem ajánlott. Köhögés estetén köhögés csillapítás (köhögéscsillapítás) nyákoldók elhagyása sikeres lehet. A nyákoldó, köptető serkenti a nyák termelődést, ezért ingerköhögés jelentkezik. Gégegyulladás kezelését, gégehurut gyógyítását gége inhaláció, gége párásítás, légutak párásítása kiegészítheti. Gégegyulladás házi, homeopátiás, otthoni kezelése ajánlott. KRUPP, SZAMÁRKÖHÖGÉS, CROUP SZINDRÓMA, diftéria tünete. A szamár köhögés, croup, ugató köhögés egy tünet, amikor a légút gyulladt, lepedék, nyák szűkület jelentkezik. Ritka a valódi diftériás szamár köhögés, krupp. A pseudocroup, pszeudokrupp gyakoribb gyermekkori, csecsemőkori tünet, ami akut gégegyulladás és légcsőgyulladás, bronchitis, alsó légúti gyulladás,   légcsövet érintő kórképe. A pseudocroup, pszeudokrupp tünete utánozza a diftériás köhögés, ugató köhögés hangját. AKUT VÍRUSOS GÉGEGYULLADÁS, LARYNGITIS SUBGLOTTICA ACUTA gyermekkorban. A krupp, laryngotracheobronchitis, heveny obstruktív laryngitis, pseudocrup, pszeudokrupp légúti vírusos gégebetegség. A vírusfertőzés gégeduzzanatot okoz, ami légzés nehezítettséget, stridort, légszomjat okoz. A krupp tipikus tünete: az ugató köhögés, a légzési stridor (sípoló légzés, stridoros légzés), és a rekedt hang, rekedtség. A laryngitis subglottica, krupp, enyhe tünetei ugató köhögés, légszomj, súlyos tünete a fulladás. Akut gégegyulladás megfázás, meghűléses tüneteivel indul, ami ugató köhögés, száraz köhögés, rekedtség nem jellemző. A fulladásos, súlyos fokú fulladás alakulhat ki. Fulladást okozhat még a gége egyéb gyulladásos betegségei, bronchitis, légúti idegentest, idegentest beszippantás, légzőszervi idegentest aspiráció, idegentest aspiráció. Fulladás oka a hangszalagok alatt, subglotticus párnaszerű nyálkahártya duzzanat, subglotticus ödéma (subglotticus oedema), amin pörk is lehet. Laryngitis subglottica kiváltó oka gége vírus fertőzés vagy bakteriális fertőzés. Laryngitis subglottica, pseudocrupp, a kisgyermekek életveszélyes betegsége. A gégegyulladásos duzzanat a légcsőben, szűkületet okoz, amitől megfullad a gyerek. PSEUDOCRUP, HEVENY OBSTRUKTÍV LARYNGITIS, LARYNGOTRACHEOBRONCHITIS KEZELÉSE otthon házilag vagy kórházban. Krupp kezelés feladata légszomj megszüntetése, köhögés csillapítása, nyugtató adása. Szükség esetén szteroid, antibiotikum kezelés kellhet. Kiegészítő, otthoni kezelés a párásítás, inhalálás légcsőmetszés (tracheotomia, conicotomia, konikotómia) gégegyulladás miatt ritkán szükséges. Akut gégefedő gyulladás epiglottitis akuta előfordulása gyermekkorban gyakori. Gégefő gyulladás gégefedő gyulladás tünetei a nyelési fájdalom, nehezített légzés, gombócos a beszéd (gombócos beszéd), nyelési fájdalom, magas láz. Akut epiglottitis további tünete a légszomj, rekedtség kifejezett nyelési fájdalom. Az epiglottis, nyelvgyök duzzadt, gégefedő duzzanat lobos, vérbő gégefedő. Akut gégefedő gyulladás epiglottitis akuta. Akut gégefő gyulladás kezelése a szteroid és antibiotikum. Fulladás esetén légcsőmetszés, tracheotomia, konikotómia. Akut gégefedő gyulladás, akut gégefő gyulladás, epiglottitis akuta, szövődménye a gégefedő tályog, epiglottis tályog és gégeporc gyulladás. Akut gégefedő gyulladásnál légszomj légúti elzáródás fulladás, stridoros légzés jelentkezhet, ekkor gége intubáció, légcsőmetszés , tracheotomia, konikotomia szükségessé válhat. A gégegyulladás szövődménye a nyaki flegmone, nyaki tályog. LARYNGITIS CHRONICA KRÓNIKUS GÉGEGYULLADÁS, tünetei köhögés, rekedtség, krákogás, idegentest érzet, gombóc érzés, gége fájdalom nélkül, diszfónia, mélyebb hang, száraz köhögés, és kaparó érzés a torokban. Rekedtséggel járó gégészeti panaszok oka lehet gégedaganat, gégerák is. Gége vizsgálattal (gégevizsgálat) a hangszalagot vizsgáljuk. Megvastagodott hangszalag. Krónikus gégegyulladás oka a dohányzás, alkoholizmus, reflux betegség. 
GÉGE MEGERÖLTETÉSE, GÉGE TÚLERŐLTETÉS SOKAT BESZÉLŐK ÉS HANGOSAN BESZÉLŐK GÉGEGYULLADÁSOS GÉGEBETEGSÉGE. KRÓNIKUS GÉGEGYULLADÁS KEZELÉSE dohányzás abbahagyása és gégediéta. Az orrfunkciós rendezése, orrsövényműtét, FESS műtét, orrmandulaműtét, orrmelléküreg műtét, mukotomia, mucotomia, orrpolip műtét.
A krónikus laryngitises beteg hajlamos a gégerák kialakulására. REINKE ÖDÉMA is gégegyulladás speciális gyulladás, itt a Reinke térben nyákos vizenyő jelentkezik. A Reinke oedema tünetei érdes beszéd, rekedtes hang. Reinke ödéma kiváltó oka dohányzás, alkohol, erőltetett beszéd. A Reinke ödéma miatti hangszalag gégeműtét, LMC, lézeres hangszál műtét a fül orr gégész, gégeorvos feladata. GÉGE TBC, HANGSZALAG TUBERKULÓZIS. A gége tuberkulózisra (tbc) diagnózis felmerül, ha rekedtség és köhögés, fülbe sugárzó nyelési fájdalom mutatkozik. Gondolni kell  krónikus gégegyulladásra, gége jóindulatú daganatára, és gége rosszindulatú daganatára. Gége tbc felismerési módszerei a gége mikroszkópos vizsgálata gége endoszkóp vizsgálat, szövettani vizsgálat, köpetből baktérium tenyésztés, tuberkulin bőrpróba, tbc bőrteszt, tbc gyors próba, Mantox teszt,. Egyoldali hangszalaggyulladás egy oldali hangszalag vérbőség, féloldali hangszalag megvastagodás, egyoldali hangszalag fekély a gége tbc, hangszalag tuberkulózis gyanúját veti fel. GÉGEGYULLADÁS MEGELŐZÉSE Reflux betegség kezelése, cigarettázás abbahagyása. 
Találatok: 66580