Arcüreggyulladás

Az orrmelléküregek gyulladásai

Általános jellemzők

arcureggyulladasAz orr melléküregeinek gyulladása, az arcüreggyulladás nagyon gyakori megbetegedés. Úgy becsülik, hogy a közép-európai népesség kb. 5%-a szenved krónikus arcüreggyulladásban. 
 
Klinikailag leggyakrabban - felnőtteknél - az arcüreg (akut arcüreggyulladás, sinusitis maxillaris) érintett, majd a rostasejtek (rostasejt gyulladás, ethmoiditis), a homloküreg (homloküreg gyulladás, sinusitis frontalis) és az iköböl (iköböl gyulladás, sinusitis shpenoidalis) következnek. Gyermekeknél a rostasejtek (ethmoiditis) gyulladása áll az első helyen.
Ha több arcüreg betegszik meg, polysinusitisről, ha valamennyi arcüregy gyulladásba kerül, akkor pansinusitisről (egyoldali pansinusitis, vagy kétoldali pansinusitis) beszélünk. Az arcüreggyulladás kialakulásának leggyakoribb formája, amikor az orrfőüreg, oz orr betegsége terjed rá az arcüregre. Elvileg minden egyszerű nátha esetén megbetegszik az arcüreg nyálkahártyája is („kísérő arcüreggyulladás”), legtöbbször azonban klinikai arcüreggyulladásos tünetek nem jelentkeznek.
Az arcüreggyulladást vírusok, és baktériumok okozzák, de nagyon gyakran kevert fertőzésről van szó, amihez gombás arcüregi fertőzés is társulhat. Az arcüreggyulladások lefolyását részben immunológiai faktorok (allergia, anergia), részben a kórokozók (virulencia) és a védekező rendszer közti kölcsönhatás módja szabja meg. Az orr melléküregek szellőzésének zavarát a szervezet elsavasodása is okozhatja. Az arcüregek nyálkahártyájában a méregtelenítési folyamatok során duzzanat és kóros nyákképződés jön létre, mert a szervezet az orr váladékon keresztül is próbál megszabadulni a feleslegessé vált savaktól, ill. a szervezetben keletkezett és a savak megkötése során kialakult méreganyagoktól. A savak azért is károsak az orr nyálkahártyán, mivel az egészséges orr nyálkahártya lúgos kémhatású. Az arcüreggyulladások kiindulási pontját speciálisan fogbetegség (10%) (gyökércsúcs granuloma) is képezheti. Elsősorban a 2. kisőrlő és az 1. őrlő fogak betegségéről van szó. A fogeredetű arcüreggyulladás esetén a kórokozók többnyire anaerobok, emiatt a sebváladék jellegzetesen bűzös (putrid arcüreggyulladás). A beteg fog eltávolítása nélkül nem képzelhető el az arcüreggyulladás gyógyulása.
uszoda sinusitisFürdő sinusitisről vagy uszoda sinusitisről beszélünk, amikor úszás ill. búvárkodás után alakul ki az akut arcüreggyulladás. A vízbe merülés alkalmával, a vízzel kórokozók jutnak az orrfőüregbe ill. az orrmelléküregekbe. A klór irritáló hatása is közrejátszhat az arcüreggyulladások, (orrmelléküreg gyulladás) kialakulásában.
A kórokozó fajtájától, virulenciájától, a szervezet általános állapotától és az immunológiai reakció milyenségétől függően az arcüregben először hurutos állapot jön létre, ami létrehozza a vizenyős vagy a nyákos arcüreggyulladást. Ha a pangó váladék felülfertőződik, akkor az arcüreggyulladás gennyes formája alakul ki (gennyes melléküreg gyulladás, gennyes sinusitis).
A kevert arcüreggyulladás formák előfordulása sem ritka. Az arcüregben létrejövő kóros elváltozások a gyulladás időtartamától is függnek: A lefolyás szerint megkülönböztetünk akut arcüreggyulladást (szubakut arcüreggyulladás) és krónikus arcüreggyulladást.
arcureggyulladas migrenAz arcüreggyulladás legjellegzetesebb tünete a fejfájás és az arcfájdalom, migrén. Arcüreggyulladásra jellemző, hogy a fájdalom lehajláskor, emeléskor, köhögéskor, stb., tehát amikor az arcüregekben fokozódik a nyomás, erősebbé válik.
Akut arcüreggyulladásnál a fájdalom sokkal erősebb, mint a krónikus arcüreggyulladás formánál. A krónikus arcüreggyulladásnál a fájdalom akár teljesen hiányozhat is. Az orrmelléküreg fájdalomra jellemző továbbá, hogy a nyomásérzés a koponyában és/vagy a koponya elülső részén arcureggyulladas fejfejasjelentkezik, ami szúró, fúró, pulzáló fájdalom érzet. 
Akut arcüreggyulladás esetén az érintett melléküreg fölött általában nyomási és kopogtatási érzékenységet figyelhetünk meg (arcüregeknél = az arcon, a fogak felett, fogfájdalom. Homloküreg gyulladásnál = a homlok tájék érzékeny; Rostasejtgyulladásnál = az orrfelőli szemzug nyomásérzékeny.
Az iköböl gyulladása esetén típusosan a tarkótájon, halántéktájon, ill. fej közepén jelentkezik a fájdalom.

orrdugulasOrrváladékozás

A féloldali nátha - főleg felnőttek esetében - mindig gyanús arcüreggyulladásra! Az orrváladék lehet színtelen és különböző viszkozitású. Kezdetben csak dugul az orrunk (orrgugulás).

Az orrdugulást követően bő vízszerű orrváladék jelentkezik.  Ha a gyulladásos folyamat tovább romlik, akkor az orrváladék besűrűsödik, nyúlós, üveges, fehér színűvé változik. Ez az orrnyálkahártyában elhelyezkedő kehely sejtek fokozott működése és elszaporodása miatt jön létre.

Ha az orrváladék baktériummal fertőződik, akkor a takony elszíneződik, gennyes, sárga, zöldes, véresen festényezett, purulens lesz. Gyakran az orrváladék törmelékes, többnyire szagtalan, ritkábban bűzös (ilyenkor fog eredetű gyulladásra kell gondolni!).
A gennycsorgás nemcsak előrefelé, de - elsősorban a hátsó melléküregek gyulladása esetén - hátrafelé, a garat fele is észlelhető.  Ez gyakran ingerköhögést, (krákogás, krahácsolás, torok köszörülés, torok kaparást, nyelési ingert) hozhat létre. A gennycsorgást lokalizálva, a kivezető nyílások helyéből következtethetünk a megbetegedett melléküregre.
kotohartyagyulladas arcureggyulladasAz arcüreggyulladás jelei és tünete a gátolt orrlégzés, orrdugulás. A gátolt orrlégzés lehet változó, vagy állandó. Egyoldali orrlégzésgátoltság esetén mindig gondolni kell az arcüreggyulladásra. A gátolt orrlégzés miatt igen gyakori a horkolás, légszomj, fáradékonyság. A horkolás további tünetekhez és betegségekhez vezethet.
A duzzadt orrnyálkahártya miatt nem ritkák a szaglászavarok. Fog eredetű arcüreggyulladás esetén kóros szagérzet is jelentkezhet (cacosmia, kakozmia, anozmia).
Az orrból kifolyó váladék elsősorban gyermekeknél orrbemeneti ekcémát hozhat létre. Az arcüreggyulladáshoz gyakran társulhat kötőhártyagyulladás is. A köhögés, rekedtség és/vagy a légcsőhurut, bronchitis, hörgőhurut a mélyebb légutak megbetegedésére utal.

arcureg ct

Az arcüreggyulladás általános tünetei közül leggyakoribb a levertség, kedvetlenség. Arcüreggyulladásban láz csak akkor fordul elő, ha általános fertőzöttségről van szó, ill. kezdődő szövődmények jelentkeznek.  Arcüreggyulladás Diagnózis felállításához az orr vizsgálata szükséges. A leggyakoribb arcüreg vizsgálati eljárások az orr közvetlen vizsgálata, orrendoszkópia, orr melléküreg Röntgen vizsgálat, Computer Tomographia (orrmelléküreg CT, OM CT), arcüreg ultrahang diagnosztika, arcüreg szondázás, ill. arcüreg punkció és arcüregöblítés, az orrváladék bakteriológiai vizsgálata, próbafeltárás és szövetkimetszés.

Az arcüreggyulladások gyógyszeres kezelésének alapelvei

orr spraya.) Akut arcüreggyulladás: Naponta többször nyálkahártya lohasztó orrcseppeket, orrspray-ket adunk, elsősorban az arcüregi nyílások felszabadításának célzatával (orrcsepp, orrspray).  Gyakran a nyálkahártya lohasztó szereket átitatott vattatampon segítségével juttatjuk az orrba (orrnyálkahártya lohasztás, anaemizálás).

Hasznos a helyi meleg alkalmazása (arc rövidhullám, infralámpa kezelés, solux lámpa kezelés). Ha az arcüreg melegítést nem érzi a beteg jó hatásúnak, akkor az arc hideg borogatása is megkísérelhető. Az arcüreggyulladás kezdetén, ha a betegnek még nincs láza, izzasztó pakolások, forró fürdő jó hatású lehet. Rossz közérzet esetén ágynyugalom javasolt. Arcüreggyulladásnál láz esetén az antibiotikumot lehetőleg csak célzottan adjunk.
 
 b.) Subakut arcüreggyulladás. Ha egy héten belül a fenti arcüreg kezelésre nem következik be javulás, szóba jön az arcüreg felszúrása (arcüregöblítés) és kiöblítése, esetleg az antibiogramnak megfelelő antibiotikummal történő arcüreg átmosása. Az arcüreggyulladás lefolyásától függően injekcióban is adható antibiotikum. Egyébként az előzőekben ajánlott kezelést is folytatni kell.

arcgyulladasc.) Krónikus arcüreggyulladás. Krónikus arcüreggyulladásban arcüregöblítésekkel lehet megkísérelni a gyógyítást. Állandó katéter (főleg gyermekek esetén) megkönnyíti a kezelést (sino jet). Amennyiben 6-10 öblítésnek nincs tartós eredménye, műtétileg kell a melléküreget kitakarítani (arcüregműtét).  Allergiás komponens esetén a kezelést antiallergiás kezeléssel kell kiegészíteni 

d.) Mivel az arcüreggyulladások kialakulásában a szervezet elsavasodása is alapvető szerepet játszhat a kezelés kulcs eleme lehet a méregtelenítés, lúgosítás és a táplálkozás összetételének pontos megválasztása. A reflux diétás kezelése szintén  javasolt.  

 

 

További információért vagy

Egyéb kérdésekben hívjon a 70 63 555 76, 20-397 4144 telefonszámon, vagy keressen e-mailen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

 

 

 Az egyes melléküregek gyulladásának speciális jellemzői

ARCUREG

Arcüreg (sinus maxillaris, sinusitis maxillaris)

A kétoldali arcüreggyulladás esetén legtöbbször erős fájdalom jelentkezik az arc középső részén ill. az azonos oldali arcfélen (arcfájdalom). Az arcüreggyulladásra jellemző a teltségérzés az azonos oldali arcfélben. A szemfogak fölött nyomási és kopogtatási érzékenység jelentkezik. Sinusitis maxillarisban az arc bőre kipirul, vérbő. Az érintett oldalon az orrkagylók duzzadtak. Gennyes orrváladék figyelhető meg a középső orrjáratban ill. az orrfőüreg alján.

A krónikus arcüreggyulladás esetén a fájdalom legtöbbször csekély, inkább csak nyomásérzés. 
Az érintett orrfél eldugul, nyákos, vagy gennyes orrváladékozás áll fent („féloldali nátha”).
A n. infraorbitalis ideg fájdalma. Szaglászavarok (cacosmia), esetleg bűzös orrfolyás. Az orrkagylók duzzadtak, a nyálkahártya duzzadtak, gennyes orrváladék lehet a középső orrjáratban, az orrfőüreg bázisán, esetleg polipok is képződhetnek. A krónikus arcüreggyulladásban gyakran előfordulhat horkolás.

Rostasejtek (sinus ethmoidealis, sinusitis ethmoidealis)

Az akut rostasejt gyulladás tüneteire jellemző, hogy a kifejezett fájdalom ritka. Rostasejt gyulladásnál inkább csak nyomásérzés és teltségérzés jelentkezik a szemek és az orrgyök közötti területen vagy a halántéktájon. A rostasejt gyulladásban az orrlégzés gátolt, orrváladékozás figyelhető meg. A rostasejt gyulladásban gyakoriak a szaglászavarok. Az orrkagylók duzzadtak, főleg a középső kagyló területén. Akut rostasejt gyulladásban váladékcsorgás figyelhető meg a középső és esetenként a felső orrjáratból is.

rostasejtek ethmoid sinusA krónikus rostasejt gyulladás tünetei


A krónikus rostasejt gyulladás diagnózisa gyakran nehéz, mivel a tünetek nem jellegzetesek. Krónikus (féloldali) nátha, levertség jelentkezik és gyakori a gombócérzés is.

A krónikus rostasejt gyulladásnál a középső orrjáratban duzzadt az orrnyálkahártya, orrpolipok is képződhetnek.  Krónikus ethmoiditisben váladék figyelhető meg a középső és esetenként a felső orrjáratban, valamint a hátsó garatfalon. Ethmoiditisben a szaglás romlik vagy akár teljesen hiányozhat. Különösen az elülső rostasejtek szerepelhetnek fertőzéses gócként. A rostasejt gyulladás pontos diagnózis felállításához elengedhetetlen a computer tomográfia (orrmelléküreg CT)  és az orrendoszkópia. Gyakori a horkolás és a horkoláshoz társuló tünetek.

 

Homloküreg (sinus frontalis, sinusitis frontalis)

homlokuregAz akut homloküreg gyulladás tüneteinél legtöbbször erős fejfájást és homloktáji fájdalmat tapasztalunk. A homlok ill. a n. supraorbitalis ideg kilépési helyének megfelelően nyomási, kopogtatási érzékenység jelentkezik. Homloküreg gyulladásban gennyes váladék figyelhető meg a középső orrjáratban, egészen elöl. A homloküreg gyulladásnál az orrnyálkahártya a középső orrjáratban vérbő és gyakran üvegesen duzzadt.

krónikus homloküreg gyulladás jellemzője a gyakran csak enyhe homloktáji nyomásérzés, nyomásérzékenység. A nyomásérzékenység a n. supraorbitalis ideg kilépési pontjának megfelelően mutatkozik.

Krónkus homloküreg gyulladásban krónikus féloldali nátha jelentkezik. Homloküreg gyulladás tünete  a szaglászavar és gyakran kóros szagérzet (kakosmia, cacosmia) lehetséges. A nagykiterjedésű homloküregek gyakrabban betegszenek meg, mint a kicsik. Arcüreg polipok relatíve gyakran képződnek a megbetegedett homloküregben, s innen az orrfőüregbe lóghatnak be, de ez ritkán fordul elő.

 

Iköböl gyulladás (sinus sphenoidalis, sinusitis shpenoidalis)

IKOBOL GYULLADASAz Iköböl gyullasában (sphenoiditis) a tünetek legtöbbször nem jellegzetesek:

Iköböl gyulladásban gyakori a fájdalom (fejfájás) vagy nyomásérzés a koponya közepén, mely a halántéktájakra, vagy a tarkótájra sugárzik ki.

Iköböl gyulladásban mély szemfájdalom is előfordulhat. Az orrlégzés legtöbbször nem gátolt Iköböl gyulladásban. Iköböl gyulladásra jellemző tünet  a váladékcsorgás a garat hátsó falán vagy a felső orrjáratban. Az iköböl gyulladás lehetőségére gondolni gyakran fél diagnózis! Iküreg gyulladásra akkor is gondolni kell, ha arcüreggyulladás tünetei nem jellegzetesek. Az iküreg gyulladás izoláltan is előfordulhat, gyakran krónikus tarkótáji fejfájást okozva. Az iküreg gyulladás sinusitis shpenoidalis diagnózisa orrendoszkóppal, ill. orr melléküreg CT felvétellel lehetséges.


Gyermekkori arcüreggyulladás

felfazasGyermekkori arcüreggyulladásban hasonló tünetek lehetségesek, mint felnőttkori arcüreggyulladásban, de nagyon gyakran fordulnak elő tünetszegény arcüreggyulladás formák is. A gyermekkori arcüreggyulladás formája legtöbbször a krónikus hurutos gyulladás. Rostasejt gyulladás már röviddel a születés után lehetséges.

 Arcüreggyulladás csecsemőkorban nagyon ritka, gyermekkorban 4 éves kortól azonban egyre gyakoribb. Homloküreg gyulladás és iköböl gyulladást általában csak 5-12 éves kortól látunk. A gyermekkori krónikus arcüreggyulladás leggyakoribb 7-12 év között, gyakran felelős másodlagos betegségekért (légcsőhurut és tüdőgyulladás, fejlődési zavarok, tisztázatlan hőemelkedések, gyomor-, bél- és vesebetegségek).

Gyermekkori arcüreggyulladás gyanújelei, jellegzetes tünete az ingerköhögés, szipogás, hosszantartó nátha, visszatérő meghűlések, étvágytalanság, fejlődési zavarok.

A gyermekkori arcüreggyulladás diagnózisának felállításához a melléküregek röntgen vizsgálata, orrendoszkópos vizsgálat szükséges. 

Gyermekkori arcüreggyulladás speciális kezeléséhez tartozik az orrmandula műtéti eltávolítása és az érintett melléküreg tartós szellőztetése, öblítése és az arcüreg öblögetése. Szükség esetén a gyermekkori arcüreggyulladás, orron keresztüli endonasalis műtéttel (a kiterjesztett műtéti beavatkozásoktól gyermekkorban lehetőleg tartózkodni kell!) kezelendő.

 A melléküregek és a góckérdés

Úgy becsülik, hogy a fejen elhelyezkedő gócoknak csak mintegy 10%-át teszik ki a melléküreggyulladások. A gócós betegségek gyakran, hajritkulásthajhullást, kopaszodást, szív-, vese-, és izületi problémékat okozhat. A mandulák és a fogak betegségei lényegesen gyakrabban szerepelnek gócként.


Hova forduljon?

Ha az orrpanaszok, arcüregi panaszok, tünetek valamelyen formálya jelentkezik Önnél, vagy fáj az arca, akkor forduljon hozzánk bizalommal!

Dr. Vass Zoltán orr- fül- gégész szakorvos

Szakrendelés:  

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső oldalán, a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19, szombaton délelött is.

Dr. Vass Zoltán:  
Bejelentkezés:    70-635 5576,  20-397 4144

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.gmail.com


Arcüreggyulladás összefoglalása: Az orrmelléküreg gyulladás, az arcüregek gyulladása, gyakori betegség. Leggyakoribb arcgyulladás a sinusitis maxillaris, akut arcüreggyulladás, érintett, ethmoiditis akuta, rostasejt gyulladás, sinusitis frontalis, homloküreg gyulladás, és a sinusitis shpenoidalis, iköböl gyulladás. Gyerekeknél az ethmoiditits, a rostasejtek gyulladása a leggyakoribb. Ha több arcüreg gyulladása polysinusitis vagy pansinusitis az ok. Az arcüreggyulladás, arcgyulladás oka a megfázás, nátha, ami kísérő arcüreggyulladással jár, amit vírusok, és baktériumok okoznak. Az arcüregek szellőzési zavara okozza a melléküreg gyulladást. A fogeredetű arcüreggyulladást okozhat fogbetegség, gyökércsúcs granuloma, uszoda arcüreggyulladás vagy fürdő sinusitis, ami úszás és búvárkodás után alakulhat ki. Az orrmelléküreg gyulladás, akut arcüreggyulladás a klór irritáló hatása miatt alakul ki. Az arcüregben először hurutos gyulladás, majd nyákos arcüreggyulladás fejlődik ki. A pangó arcüregi váladék felülfertőződése miatt gennyes sinusitis, gennyes melléküreg gyulladás alakulhat ki. A kevert melléküreg gyulladás forma is gyakori. A melléküregek gyulladása lefolyás szerint lehet akut melléküreg gyulladás, szubakut melléküreg gyulladás, és krónikus arcüreg gyulladás. Arcüreggyulladás tünete az arcfájdalom, fejfájás és migrain, migrén. Melléküreg gyulladás jellemzője, fájdalom erősödése, fej emeléskor, köhögéskor. Akut arcüreggyulladásban a fájdalom erős, krónikus arcüreggyulladásra a fejfájdalom nem jellemző, a fájdalom teljesen hiányozhat is. Akut arcüreggyulladásra jellemző tünet a melléküreg fölötti nyomás érzékenység és kopogtatási érzékenység, az orrdugulás és orrváladékozás. Féloldali nátha arcüreggyulladásra utalhat. Az orrváladék színtelen gennyes, nyákos és orrdugulást okozhat. Bő, vízszerű orrváladék jelentkezik. Ha az orrváladék felülfertőződik, gennyes orrváladék, sárga orrváladék, zöldes orrváladék mutatkozik. Gennyes orrfolyás garatcsorgás miatt, ingerköhögés, krákogás, torok köszörülés, krahácsolás, torok kaparást, nyelési inger jelentkezik. A gennycsorgás helye az arcüregek nyílásainál jellemző. Az arcüreggyulladások jele és tünete a gátolt orrlégzés, horkolás, légszomj, fáradékonyság, szaglászavar, kóros szagérzet, kakosmia, anozmia. A gátolt orrlégzés állandó vagy változó. Orrlégzésgátoltság oka lehet az arcüreggyulladása. Az orrmelléküreg gyulladás általános tünetei a kedvetlenség, levertség, láz, hőemelkedés. Arcfájdalom kezelése gyógyszeresen orr spray, orrcsepp, arcüreg melegítés, rövidhullám, infralámpa, solux lámpa használata.  

Találatok: 107366