Nátha


natha megfazasA nátha (rhinitis acuta) az orr leggyakrabban előforduló akut gyulladásos betegsége. A nátha minden korban előfordulhat. A nátha, vagy megfázás esetek zömében egyszerű betegségnek tűnik, mégis fontos rá figyelni, mert orrmelléküreg gyulladáshoz vezethet s egyéb felsőlégúti szövődmény is kialakulhat.

A nátha első száraz, kezdeti stádiumában rossz a közérzet, levertség, étvágytalanság, fejfájás, hőemelkedés jelentkezik.

nátha és a megfázás tünetei a száraz, kaparó, égő érzés az orrban az orrfőüregekben és a garatban.

Náthában gyakori a tüsszentési inger. Az orrnyálkahártya duzzadt, legtöbbször száraz és halvány. A nátha hurutos stádiumában legtöbbször már néhány órával a kezdeti stádium után az orrlégzés gátolt, orrdugulás, gátolt orrlégzés jellemző és vízszerű váladékozás, orrfolyás jelentkezik. A gátolt orrlégzés (légszomj) miatt gyakori a horkolás (sleep apnea) kialakulása ill. erősödése, valamint gyakran fejfájás is jelentkezik.

A nátha tünete, hogy a szaglás romlik, könnyezés és orrhangú beszéd jelentkeznek. A nátha, rhinitis előrehaladtával, az általános tünetek súlyosbodnak, az orrnyálkahártya vérbő, duzzadt, erős váladékozás, néha orrvérzés jelentkezik. Ha a náthás folyamat tovább romlik, akkor néhány nappal később kialakul a nátha nyákos, a nátha nyákos-gennyes stádiuma. Ennek a stáduimnak a szövődménye az arcüreggyulladás, sinusitis, homloküreg gyulladás, rostasejt gyulladás

orrvaladek

Egy hetes nátha után az általános tünetek javulnak, az orrváladék besűrűsödik és javulhat a szaglás is. A helyi tünetek fokozatosan javulnak, az orrnyálkahártya duzzanata és vérbősége csökken. Az orrlégzés javul, a szaglás visszatér.
Ha a náthában bakteriális felülfertőzés jön létre, akkor az orrváladék gennyes, sárgás, zöldes lehet és elhúzódik a gyógyulás. A gennyes náthánál gyakran láz is jelentkezik. 
A náthát a rhinovírusok okozzák (több mint 100 típusukat izolálták). A vírus csepp fertőzéssel terjed és 1-3 napos lappangási idő után jelentkeznek a náthás tünetek.

A náthára való hajlamban nagy szerepe van a szervezet ellenálló képességének, az immunlógiai állapotnak, a szervezet elsavasodásának és a méreganyagok felszaporodásának is. Az orrnyálkahártyában és az arcüregek nyálkahártyájában a méregtelenítési folyamatok során duzzanat és kóros nyákképződés jön létre, mivel a szervezet az orrváladékon keresztül is próbál megszabadulni a feleslegessé vált savaktól. A szervezetben keletkezett és a savak megkötése során kialakult méreganyagok károsítják az orr működését, és ez vezet a náthára valón hajlam kialakulásához.


A szervezet ellenálló képességének csökkenése (pl. lehűlés, meghűés, huzat, nyirkos környezet) kedvező natha adenovirusfeltételeket natha rhinovirusteremt a nátha kialakulásához és a fertőződésre.

Nátha diagnózisa

Már a tünetekből kideríthető, de a kezdeti fázisban gyakran nem állapítható meg, hogy banális nátháról, vagy más betegség kísérő tüneteiről van-e szó.
A nátha, a megfázás diagnózisnál el kell különíteni a más betegségekhez társuló náthától. Egyéb, súlyosabb vírusfertőzések esetén bevezető ill. kísérő tünet lehet a nátha. Influenza, parainfluenza, adenovírus, enteroírus, myxovírusok, fertőzések is nátha képében jelentkezhetnek először. 


Egyéb vírusos orr fertőzések esetében a tünetek hasonlóak, mint az egyszerű náthánál, de ehhez egyéb tünetek is járulnak a vírustól függően pl.: az egész felső légút gyulladása, tüdőgyulladás, gyomor és bél tünetek, agyhártya érintettség, szívburokgyulladás, a vesék, és az izomzat fájdalma, gyulladása. 

Nátha kezelése és gyógyítása


natha kezeles

Mivel náthában vírus okozta betegségről van szó ezért megfázásnál csak tüneti kezelést van módunk folytatni.
A megfázás kezelésénél a legfontosabb szerek az orrcseppek, salicylatok, vitaminok és a bő folyadékbevitel, valamint homeopátiás gyógyszerek. Súlyosabb esetben ágynyugalom javasolt.
Megfázásban és náthában antibiotikumot csak bakteriális felülfertőzés esetén adunk. Ha a betegnek nincs láza hasznos lehet az arc melegítése az infralámpázás is. Hangsúlyoznunk kell az orr átjárhatóságának a minél előbbi biztosítását, hogy az arcüregi szövődményeket elkerüljük. Ezért a nátha és megfázás kezelésében javasolt az orrcsepp, orrspray, antihisztamin, kálcium használata is. Infralámpa és melegítés is hasznos lehet a megfázás, nátha kezelésében. Szükség esetén az orr anaemizálása is szóbajön, amit fül orr gégész szakorvos (orrspecialista) tud szakszerűen elvégezni. 
 
 

Nátha megelőzés

 

natha vitamin

A megfázás és a nátha megelőzésében sokat segít az egészséges életmód, cseppfertőzés lehetőségének kerülése. Kerülnünk kell a huzatot, felfázást és a lehűlést. Fontos az életmódbeli tanácsok követése és az egészséges életmódra nevelés. A járványok elkerülésében a viselkedési szabályok betartása fontos „hurutos” , nyirkos időszakban.
 

Nátha differenciál diagnózisa

A közönséges nátha tüneteit és lefolyását el kell különíteni az egyéb orrdugulást, orrfolyást, orrváladékozást okozó orrbetegségektől, mint az allergia, rhinitis allergica, influenza, vasomotor rhinitis, orrsövényferdülés, arcüreggyulladás, orrpolip, szénanátha, jóindulatú orrdaganat, rosszindulatú orrdaganat, orr rák, meghűlés, megfázás, felfázás, asthma, perenniális allergiás nátha stb..


A nátha megelőzésének további módja, ha nem engedjük, hogy szervezetünk elsavasodjon és ezzel lehetőséget biztosítsunk kórokozók elszaporodására. Ezért a megelőzés kulcs eleme lehet a méregtelenítés, lúgosítás és a táplálkozás összetételének pontos megválasztása. Olyan kiegészítők használatát javasoljuk, amelyek természetes alapanyagokból pótolják a kiesett bázisokat és megkötik a felesleges savakat.


További információért keresse KLINIKÁNKAT

Egyéb kérdésekben hívjon benünket:   ELÖJEGYZÉS: 20 397 414420-397 4144 telefonszámon vagy keressen e-mailen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Hova forduljon panaszaival?

Ha az orrpanaszok valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!


Szakrendelés:  

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső oldalán, a templommal szemben.

Rendellés:  Hétfő, Szerda 17-19 és szombaton délelött

Bejelentkezés:    06 70-635 5576

Dr. Vass Zoltán:   06 20-397 4144
email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Összefoglalás: Akut nátha (rhinitis auta) az orr gyakori orrgyulladásos betegsége. A nátha vagy megfázás vírusos betegség, ami oka az orrmelléküreggyulladásnak és arcüreggyulladásnak. Nátha tünete, tüsszentési inger, orrfacsarás, tüsszögés, prüszkölés. A nátha, megfázás további tünete a száraz, kaparó, égő nyálkahártya az orrban, torokban. Az orrnyálkahártya savós vérbő. Hurutos nátha jellemzője orrlégzés blokkolt, orrdugulás, gátolt orrlégzés jellemző és vízszerű orrváladékozás, orrfolyás jelentkezik. Az orr gátoltság, orrlégzési zavar, a légszomj, az oxigén hiány horkolást (sleep apnea) okoz. Nátha mellék tünete a fejfájás, szaglásromlás, szaglászavar, könnyezés és beszédzavar, orrváladékozás orrváladék besűrűsödés. Nátha után az orrnyálkahártya duzzadása és vérteltsége csökken, orrlégzés javul, a szaglás rendeződik. Gennyes náthában bakteriális a fertőzés, aminek a tünete a gennyes sárga, orrváladék. A gennyes nátha tünete a láz. A náthás tünetek fontosak a NÁTHA DIAGNÓZIS felállításhoz. A megfázás, huzat, lehűlés, meghűlés, nedves környezet kedvez a nátha kialakulásra és az orrfertőzésre. Orr tünetekből látszik, hogy banális nátha vagy arcüreggyulladás kísérő tünete a nátha. NÁTHA megfázás GYÓGYÍTÁSA és KEZELÉSE tünetek kezelésével, orrcsepp, szalicil, sok folyadék, homeopátiás gyógyszer, kezelés házilag, borogatás, pihenés javasolt. A megfázás és nátha nem igényel antibiotikum kezelést. A megfázás kezelésében hasznos az arc melegítés és infralámpa kezelés. Javasoljuk nátha és megfázás kezelésében orrspray, orrcsepp, kalcium, antihisztamin, használatát. Az orr nyálkahártya anaemizálás lohasztja az orrkagylókat és az orrlégzés javul. A megfázás és a nátha megelőzése a cseppfertőzés, huzat, meghűlés, lehűlés, felfázás kerülése javasolt. Az orr hurut kezelése a járványos betegségeben „hurutos” időszakban fontos. NÁTHA DIFFERENCIÁL DIAGNÓZISA. A közönséges nátha tünetei hasonlítanak más orrfolyást, orrdugulást, orrváladékozást kiváltó orrbetegségekhez: allergiás nátha, allergia, arcüreggyulladás, influenza, orrsövényferdülés, szénanátha, orrpolip, orrdaganat, rosszindulatú orrdaganat, orr rák, meghűlés, perenniális allergiás nátha, megfázás, asthma. Nátha megelőzése helyes életmóddal lehetséges.

Találatok: 11807