Orrsövényferdülés

Orrsövényferdülés (Deviatio septi nasi)

orrsovenyAz orr, az arc legkiemelkedőbb része, s mint ilyen leginkább járul hozzá az arc jellegzetességének kialakításához.  
Az orrot belülről az orrsövény választja, osztja két egyenlő részre és tereli a levegőt az orrkagylók mellett az arcüregek és az orrgarat felé.
Egészséges körülmények között az orrsövény egyenes és a levegő egyenletesen, párhuzamosan (laminárisan) áramlik az orrfőüregben.
Az orron belüli áramlás biztosítja a levegő előkészítését, párásítását, melegítését és szűrését.

orrsovenyferdules

Az így előkészített levegő biztosítja az arcüregek és a dobüregek (középfül) normális légtartalmát és levegő cseréjét.  
Azonban csak kevés embernek van tökéletesen egyenes orrsövénye.
Az orrsövényen általában kisebb-nagyobb orrösvény görbületek, orrsövény kinövések, orrsövény tüskék, orrsövény tövisek, csonttüske, bazális lécek is lehetnek, és ezek az elváltozások együttesen okozzák az orrsövényferdülést. 
Amíg az orrsövényferülés (septum deviatio), orrsövénytüske, bazális léc kicsik és az orrlégzést nem akadályozzák, nem értékelhetők kórosnak.  
Az esetek zömében azonban az orrsövényferdülés, tünet mentesen is következményes károsodásokhoz, betegségekhez vezethet.
 
  
orrdugulasAz elferdült orrsövény, az orsövényferdülés a levegő áramlását megváltoztatja, ami örvénylővé (turbulenssé) válik. Az orrsövényferdülés miatt kialakult örvénylő levegő folyamatosan, irritálja, ingerli az orrüregi nyálkahártyát, az orrmelléküregi nyálkahártyát, és az orrgarati nyálkahártyát. A folyamatos ingerlésre a nyálkahártyák megduzzadnak, ami tovább szűkítik az orr nyílását, orrmelléküregek nyílásait és a fülkürt nyílását. Ez az orrszűkület további gátolt orrlégzés és orrlégzési zavart okoz. Az orrlégzés gátoltsága (orrdugulás) rontja az arcüregek szellőzését, ezért az orrfunkció zavara az arcüregek és a középfül betegségeit okozhatják.
  
Az orrsövényferdülés eredményeként az arcüregekben és a középfülben kóros folyamatok indulhatnak el, mint az akut arcüregyulladás, krónikus arcüreggyulladás, orrpolipózis, orrpolip, akut rostasejtgyulladás, krónikus rostasejtgyulladás, iköböl gyulladás, gennyes arcüreggyulladás, gombás arcüreggyulladás, arcüreg polip. Az orrsövényferdeség miatti gátolt orrlégzés a fülkürt működését is rontja és gátolja, ami miatt fülkürthurut, savós középfülgyulladás, krónikus középfülgyulladás, akut gennyes középfülgyulladás alakulhat ki.  
 
  
 

Az orrsövényferdülés oka és kialakulása

orrserules

Az orrsövényferdülés egyik oka a fejlődés folyamán, az orrsövény porcos és csontos részeinek eltérő ütemű növekedése miatt alakul ki. Az orrsövény rendszerint a 7. életévtől kezdve fejlődik ki, vagyis a maradandó fogak áttörésének és az állcsont fejlődésének idején. Végleges alakjukat a 20-25. életévben érik el, az arckoponya fejlődésének befejeztekor. Orrsövényferdülés kivételesen kis gyermekeknél, 3-4 éves korig, sőt csecsemőkön is megfigyelhető. Gyakran az orrsövényferdülés a sérülések (arckoponya sérülés, orrsérülés, orrsövény törések, orrtrauma, arcsérülés) következtében alakul ki. Az orrsövényporc az ütés hatására kiugrik a csontos keretéből, és később a kor előrehaladtával egyre ferdébbé a torzult növekedés miatt. 
Az orrsövény elferdülése (deviatio septi nasi), orrtüskék, orrlécek alakulhatnak ki, amelyek az orrfőüreg átjárhatóságát hátrányosan befolyásolhatják, a légzés gátoltá válik (gátolt orrlégzés, orrdugulás). Sok esetben gyerekkori véletlen balesetek, kisebb orrot ért ütések észrevétlenek maradnak s csak később a fejlődés során alakul ki az orrsövény elváltozás, így az okra nem is mindig emlékezünk.
 
concha bullosa orrsovenyferdulesOrr elferdülések (deviació) az orrsövény bármely részén kifejlődhetnek, bár az orr  hátsó, csontos részben ferdülés aránylag ritkán észlelhetők. Az orrsövény lehet egészében az egyik oldal fele elferdült (deviált), vagy S alakban mindkét oldali irányában kitérő, görbült (görbült orrsövény). Az orrsövényferdülés gyakran egyoldali, de sokszor változó gátolt orrlégzést, orrdugulást eredményez. Orrsövényferdülésnél úgy érezzük, hogy az orrunk dugult és nem kapunk elég levegőt (légszomj, horkolás). Az orrsövényferdülés, és gátolt orrlégzés miatt gyakran szaglászavaris kialakulhat. A szaglászavart és az orrdugulást sokszor allergival keverik össze és helytelenül allergiára adnak kezelést. Természetesen ez az orr kezelés eredménytelen, és az orrlézés továbbre is gátolt marad.
Abban az esetben, ha lassan, a fejlődés folyamán alakult ki az orrsövény ferdesége, akkor a beteg nem is érzi, hogy rosszul kap levegőt, mert megszokta, s neki ez a "természetes". Ilyen esetben sokszor már a következményes problémák világítanak rá az alap okra, az orrsövényferdülésre.
 

Az orrsövényferdülés következményei

septum szubluxacioAz orrsövényferdülés következményei lehetnek a fejfájás, migrén, az orrlégzés akadályozottsága miatt kialakult melléküreg gyulladások, arcüreggyulladások, fülészeti problémák, fülkürthurut, savós középfülgyulladás, nyákos középfülgyulladás, krónikus középfülgyulladás, koleszteatomás középfülgyulladás, garat problémák, gombócérzés a torokban, garatgyulladás, torokgyulladás, száraz orr, visszatérő orrvérzések, horkolásorrpolip, arcfájdalom, fáradékonyság stb. Az orrsövényferdülés respirációs acidózishoz vezethet. Az oxigén hiány miatt a vérben a széndioxid mennyisége megemelkedik, ami átalakul szénsavvá. A megemelkedett szénsavszint a folyadék háztartás zavarát eredményezheti.  A repspirációs acidózis légzés provokációt eredményez, ami a horkolás tüneteiben nyilvánul meg. 
orrsoveny tuske

Az orrsövényből kinövő tüskék sokszor elérhetik az orrkagylókat s azokba akár bele is szúródhatnak. Ez a kóros kapcsolat az orrnyálkahártya duzzanatával együtt járó kórképek esetében fokozódhat. Ez az orrsövény tüske akár fejfájáshoz, migrénhez és egyéb vegetatív tünetekhez is vezethet.

Sok esetben az orrsövényferdülés más betegségek tüneteivel kapcsolódva hatványozottan okoznak panaszt.

Az allergia okozta orrdugulás például egy orrsövényferdüléssel kombinálva, fokozhatják a dugulás és teltség érzetet, ill. fokozhatják az arcüreggyulladásra ill. polipképződésre való hajlamot (orrpolip, arcüregpolip).


 

orrsovenyferdules fulkurtzavarAz orrsövényferdülés okozta gátolt orrlégzés a fülkürtre is kedvezőtlen hatást fejt ki. Gyakran visszatérő, vagy krónikus fülpanaszok hátterében az orrsövény ferdülése áll.  A fülkürthurut, a savós középfülgyulladás, a nyákos, mukózus középfülgyulladás és a krónikus középfülgyulladások oka is sokszor az orrsövényferdülés.  Ezért a fül kezelése előtt az orr funkció rendezése nagyon fontos. Emiatt szükséges fülműtét elött a fülkürt funkciót rendezni azzal, hogy orrsövényműtétet végzünk.  
A ferde orrsövény diagnózist sokszor már kívülről is látjuk, amikor az orrbemenetben látszik az orrsövény kiálló vége, (septum szubluxáció). Beljebb,  orrendoszkóppal (orrendoszkópos vizsgálat) tudunk az orrsövény állapotáról pontos diagnózist felállítani. A részletek megítélésére és az arcüregek viszonyaira az orrmelléküreg Kompjuter tomográfia (OM CT) orr röntgen vizsgálat szükséges.
 
 
 
 
 

Az orrsövényferdülést differenciál diagnózisa

Az orrsövényferdülés differenciál diagnózisánál az orrlégzést gátló betegségeket kell megemlíteni: az orrpolip, orrpolipózis, arcüregpolip, a concha bullosa, duzzadt orrkagylók, nátha, krónikus orrgyulladás, krónikus rhinitis, orrdaganat, orrgarat daganat, mucocele, meningocele, vasomotor rhinitis, allergia, megnagyobbodott orrmandula, adenoid vegetació, choanális atrézia, rhinitis sicca stb.
 

A septum deviácó megoldása az orrsövény műtét, az orrsövény operáció, septum plasztika

orrsovenymutetAz orrsövényferdülés kezelése az orrsövény műtét (Killián féle septum resectio, septum plasztika, orrműtét). Az orrsövény műtét alatt az orrsövény porcot és orrsövény csontot ki kell egyenesíteni (septumplastica, orrműtét, szeptum plasztika). Az orrsövény műtétek zömét a betegek gondos előkészítését követően helyi érzéstelenítésben végezzük, de indokolt esetben altatás is szóbajöhet.
 
A közhiedelemmel ellentétben, ha az orrsövény műtétet (septumplastica, septumplasztika, orrműtét) képzett operatőr végzi, akkor a beavatkozás egyáltalán nem fáj. Az orrsövény műtéttel kapcsolatosan két kellemetlen dologgal kell számolni.
Az orrsövény műtét során a beteg, fájdalommentes ropogó hangot hall. Ez azért van mert orrsövény műtét és egyéb orrműtét alatt a koponycsont jól vezeti a hangot. Az orrsövény műtétet (septumplastica) nem szoktuk lézerrel operálni. A másik kellemetlen dolog, hogy az orrsövény műtétet (septumplastica, orrműtét) követően az orrot tamponálni kell, ami átmenetileg gátolt légzést okoz.
 
orrsovenymutet utanAz orrsövény műtét után a tamponok bentléte sem fáj, csak az orrdugulásérzés kellemetlen.
Orrsövényplasztika orrműtét és orrsövény műtét után sokszor a beteg szeme könnyezik, a szája kiszárad, de hangsúlyozuk, hogy az orrsövény műtétre és az ezt követő időszakra a fájdalom nem jellemző!
 
Az orrsövény műtét után az orrtampon kivétel, az orrtampon eltávolítás is sok rémtörténetnek az alapja. Az orrtampon eltávolítástól sem kell félni, mert a napok alatt orrváladékkal átitatott orrtamponok óvatosan, rétegenként kihúzhatók. 
Az orrsövény műtét után, orrplasztikát követően az orrtamponok eltávolítását követően általában megkönnyebbülnek a betegek. Az orrsövény műtétet követő pár hétben az orr még gyakran dugult, az orrlégzést átmenetileg gátolt (orrdugulás, gátolt orrlégzés).
A septum plasztika, orrsövény plasztika utáni orrdugulás a duzzadt orrnyálkahártya miatt, a beszáradt orrváladék, könny és sebváladék miatt van. Az orrműtét után az orrnyálkahártyán lévő csillószőrök regenerációjához is idő kell. Fontos az orrműtét után, az orr rendszeres kontrollja, az orr összenövések és az orr szövődmények elkerülése végett. 
 

Hova forduljon?

Ha az orrpanaszok valamelyik tünete jelentkezik, dugul az orra, gyakori fejfájása van, visszatérő arcüregfájdalmak, középfülgyulladások jelentkeznek  Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!

Szakrendelés:  

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső oldalán, a templommal szemben.

Rendellés:  Hétfő, Szerda 17-19 Szombat délelött is.

Dr. Vass Zoltán:  
Bejelentkezés:    06 70-635 557606 20-397 4144

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Orrsövényferdülés összefoglalás: Orrsövényferdülés, deviatio septi nasi, orrsövény görbületek, csont tüskék okozzák az orrlégzési zavart. Az orrot az orrsövény osztja. Ha az orrsövény egyenes a levegő lamináris. Orrsövény görbület, orr kinövés, csonttüske az orr műtét fő oka. Az orrsövény műtét, orrsövény plasztika az orrsövény kezelés orrműtéti megoldása, ami a gátolt orrlégzés, deviáció septi nasi orrsövényferdülés megoldása.  Orrfőüregben, az orron belül a levegő előkészítése folyik. A levegő az orrsövény mellett az arcüregekbe és a dobüregbe, középfülbe jut. Az orrsövény csak ritkán egyenes, kisebb septum deviáció, orr görbület, orrsövény kinövés, orrsövény görbületek, orrsövény tüske, orrsövény tövis, bazális léc, csonttüske előfordul, ami nem mindig kóros, lehet az orrsövényferdülés tünetmentes. Az orrsövényferdülés műtéte az orrsövény műtét, az orrsövény plasztika, septum plasztika. Elferdült orrsövény műtét lézerrel (lézeres orrsövény műtét) nem ajánlott. Orrsövény műtét lézer nélkül tökéletesen operálható. Orrsövényferdülés műtéte lézerrel nem javasolt. A ferde orrsövény, az orrsövény ferdülés miatt a levegő turbulens lesz. Orrsövényferdülés miatt az orrnyálkahártya irritálódik, gyulladt lesz. A gyulladt orr nyálkahártya duzzad, további gátolt orrlégzést okoz. A folyamatos ingerlésre a nyálkahártyák megduzzadnak, ami tovább szűkítik az orr nyílását, orrmelléküregek nyílásait és a fülkürt nyílását. Septum deviáció krónikus rostasejt gyulladást, akut rostasejtgyulladást, iköböl gyulladást, gennyes arcüreggyulladást, gombás arcüreggyulladást okoz. Az orrsövény okozta gátolt orrlégzési zavar a fülkürt működését károsítja és légzését gátolja, ami miatt fülbetegségek fülkürthurut, akut gennyes közpépfülgyulladás, krónikus középfülgyulladás, savós középfülgyulladás, jelentkezik. A gátolt orrlégzés szájlégzést eredményez, ami miatt fülészeti problémák, garat problémák, száraz orr, gombócérzés, kaparó torok, visszatérő, csillapíthatatlan orrvérzés, horkolás, alvászavar gyakoribb. Orrsövényferdeség oka és kialakulása fejlődési zavar, orrsérülés, arckoponya baleset és sérülés, orr baleset, orrsövény törés, orrtrauma, arcsérülés. Az orrsövényporc az orrtrauma miatt kiugrik az orr csontos keretéből, és az orr torzul, az orr elferdül. Az orr balesetei miatt az orrsövény elferdülhet deviatio septi nasi min grad, vagy deviatio septi nasi maj grad alakul ki, orrtüske orrléc fejlődik ki. Az orrot ért ütés megroppantja az orrot mikro orrtörések jönnek létre. Az orr melléküreg röntgen, OM CT segít a orrsövényferdülés okozta gátolt orrlégzés, fülkürt krónikus fülpanaszainak diagnózisában. Az orr funkció rendezése orrműtéttel, orrsövény műtét technikával megoldható. Az orrsövény ferdülés diagnózis orr endoszkóp segítségével lehetséges. A ferdeség orrban az orrműtét, ami az orrsövény porc korrekcióját, az orrsövény kiegyenesítését jelenti általában helyi érzéstelenítés mellett vagy altatásban. A görbült septumot, görbült orrsövényt orrsövény műtéttel korrigáljuk. Ha az orrsövényferdülés egyoldali, mégis változó gátolt orrlégzést, orrdugulást okoz, mert az orrkagylók is duzzadnak, nincs levegő légszomj, horkolás a panasz és tünet. Orrsövényferdülés, és a gátolt orrlégzés szaglászavarokat is okozhat. A szaglászavart és az orrdugulást utánozhat allergiát ezért nem hatásos az orrdugulásban az allergia kezelés. Orrsövényferdülés szövődményei és következményei a migrén, fejfájás, az orrlégzés gátoltság arcüreg gyulladások, fülbetegségek, fülkürthurut, savós középfülgyulladás, krónikus középfülgyulladás, nyákos középfülgyulladás, koleszteatomás középfülgyulladás, garat betegségek, gombócérzet a garatban, torokgyulladás, torokszáradás, száraz orr, gyakori orrvérzés, horkolás, orrpolyp, arcfájdalmak, fáradság. Ha ferde orrsövény kiálló vége látható, akkor ez a septum szubluxáció. Az orrendoszkóp és az orrendoszkópos orr vizsgálat az orrsövény állapotáról ad pontos diagnózist. A ferde orrsövény műtéti megoldása az orrsövény operáció, az orrsövény műtét, septum plasztika. Az orrsövény műtét nem fáj, fájdalmatlan, mert helyi érzéstelenítésben zsibbasztjuk az orrot, de altatásban is lehet orrplasztikát végezni orrot operálni. Az orrsövény műtéte (septum plastica, septumplasztika) során nincs fájdalom. Orrsövény műtétek (septum plastica) után az orrot tamponálni kell, ez az orrtamponálás, fájdalmatlan, nincs fájdalom, csak gátolt orrlégzés, orrlégzési zavar mutatkozik. Orrműtéti szövődmény a fájdalom

Találatok: 27201