Orrvérzés

Az orrvérzés (epistaxis)

orrverzesA felsőlégutak spontán vérzései között leggyakrabban az orrvérzés (epistaxis) fordul elő. Az orr nyálkahártyájának sajátos felépítése, artériás és különösen vénás vérellátásában való gazdagsága elősegítik az orrvérzés gyakori keletkezését és ismétlődését. Az orrvérzés legtöbbször ártalmatlan lefolyású és oka banális, de életet veszélyeztető orrvérzés is lehetséges. Sem diagnosztikus, sem kezelés szempontból nem szabad az orrvérzést bagatellizálni!

orrverzes okaA vérzés leggyakoribb helye (az esetek 90%-ában) a locus Kiesselbachii, ami az orr bementtől kb. 1,5 cm-re az orrsövényen helyezkedik el. Ennek ismerete az orrvézés csillapítása szempontjából fontos.

Az orrvérzés gyermekkorban ritkább, nagyobb gyermekeken és felnőttkorban gyakoribb. Az orrvérzés eredhet az orr kis visszereiből, de lehet erős, verőeres eredetű is, mely ritkán ugyan, de akár az életet is veszélyeztetheti.  
Az orrvérzésnek valamilyen helyi oka mindig van, ez lehet kis értágulat az orrsövényen, sérülés az orrnyálkahártyán, néha rendellenes, nagyobb tágult erek és nagyon ritkán orrban lévő daganat.  Az orrvérzés háttérben valamilyen, az egész szervezetet érintő megbetegedés is állhat: magas vérnyomás, véralvadási zavar, vitaminhiány, reflux betegségszervezet elsavasodása, hematológiai betegség stb. 
Az orrvérzés helyi okokra és általános okokra vezethető vissza.
 

Az orvérzés helyi okai (az orrvérzés oka magában az orrban van)

orrverzes kisselbach

Alkati, orvérzés” , hirtelen orvérzés, enyhe visszatérő vérzések, vérezgetések, vér szivárgások, vérzés megcsorranás elsősorban gyermekre és fiatal felnőttekre jellemző. Érsérülés, az orr ütésére (orr trauma) ill. az orrnyálkahártyáján a locus Kiesselbachit ért sérülés „mikrotrauma” váltja ki (Kisselbach plexus). Az alkalmi orrvérzés legtöbbször enyhe, rövid ideig tartó vérzés, ami egy alkalommal jelentkezik.

Az orrbemenetet szárazsága hajlamosít további orrvérzésekhez. Ekkor már kis mechanikus vagy hőhatás is a nyálkahártya sérülését hozhatja létre, ami az orr vérzéséhez vezet. Az orr gyakori dörzsölgetése is orvézések forrása és oka lehet.  A lyukas orrsövény is hajlamosabb orrvérzésre. Gyakori, hogy enyhe vérzés vagy véresen festényezett orrváladék jelentkezik, gyakran szárazságérzéssel az orrban és/vagy pörkképződéssel, pörkösödéssel. Az orrsövényferdülés is hajlamosít orrvézére, mivel a turbulenssé vált levegő szárítja és ingerli az orrnyálkahártyát. 

orrverzes ajulasKörnyezeti hatások is kiválthatnak orrvérzést, mint pl. nagy magasságban való tartózkodás, alacsony légnyomás, a nyálkahártya kiszáradása mesterséges klimatizáció következtében.
Az orrsérülés, mint pl. orrcsonttörés, orrsövénytörés; arckoponya sérülés és/vagy az elülső koponyabázis sérülései. A  főverőér sérülése következtében azonnali, életet veszélyeztető vérzés léphet fel, vagy szabad intervallum után, a trauma után képződő értágulatokból származnak rohamszerű orrvérzések. 
Idegentestek is a sérülés miatt okozhatnak orrvérzést. Az orr idegentest hosszabb elfekvése után bűzös és gennyes orrváladékozás is jelentkezik, ami az orr gyulladását eredményezik, és ez vezet az orrvérzéshez. 
Vérző orrsövény, orrsövény polip (szövettanilag teleangiectasia, teleangiektáziás granuloma vagy haemangioma, érintésre erős orr nyálkharátya vérzés jöhet létre). Az orrdaganat és/vagy a melléküregek jóindulatú daganatai, de inkább az orr rosszindulatú daganatai is első jelként vérzéssel jelentkeznek. Orrgarati daganatok, elsősorban a juvenilis orrgarati fibroma, juvenilis angiofibróma (masszív, esetenként életveszélyes, rohamszerű vérzések) vezetehet orrvérzéshez.

Rendszer betegségekhez társuló vérzések

orrverzes magasvernyomasFertőzések közül elsősorban akut fertőző betegségek, mint pl. grippe, bárányhimlő, typhus, stb. járnak együtt orrvérzéssel. Ezek az orrvérzések többnyire enyhe vérzések, melyek gyorsan megszűnnek. Főleg gyermekeken, fiatalokon figyelhető meg ez az orrvérzéses forma.

Az érbetegségek és keringési betegségek, mint az arteriosclerosis és magas vérnyomás (arteriás, gyakran pulzáló és/vagy spriccelő orrvérzés. Középkorúakon vagy időseken jelentkezik, sokszor ismétlőd rohamokban.

A vérzési betegségek, vérzési rendellenességek és alvadási zavarok is gyakran jelentkeznek orrvérzéssel. Az urémiás és májelégtelenségben szenvedő betegeknél is gyakori tünet az orrvérzés. Endokrin okai is lehetnek a gyakori orrvérzésnek.

orrverzes mikrocirkulacio

Az orrvérzés kialakulásában nagy szerepet játszik a szervezet sav- bázis egyensúlyának savanyú irányba való eltolódása. Szervezet savasodása miatt a testünk, s közte az orr kis ereinek belső fala porózussá válik, mivel a szervezet a savterhelés semlegesítése érdekében bázikus építőelemeket von ki az érfal sejtjeiből. A savaknak köszönhetően a vörösvértestek és a vér egyéb alakos elemei is egyre inkább veszítenek a rugalmasságukból, míg végül megmerevednek, és már nem tudnak átjutni a finom hajszál ereken, sőt ők maguk tömik el azokat.
 A savasodás következtében károsodik maga az orrnyálkahártya is. Az orr, és az orrmelléküregek nyálkahártyájában a méregtelenítési folyamatok során duzzanat és kóros nyákképződés jön létre, mivel a szervezet az orr váladékon keresztül is próbál megszabadulni a feleslegessé vált savaktól. A szervezetben keletkezett és a savak megkötése során kialakult méreganyagok is a nyálkahártyán át kiválasztódó nyákokkal ürül a testből. Ezek folyamatok együttesen orrvérzéshez vezethetnek. Az emésztési zavarok során kialakult reflux is savas felböffenést eredményez. Mivel az orr és a garat lúgos kémhatású, ezért a reflux alatti savas gáz az orr nyálkahártya irritációját eredeményezi. 

Diagnosztikus lépések a vérzés okának kiderítésére

orrverzes helyeA kórtörténet és az orrvérzés, epistaxis helyének ismerete nagy segítséget nyújt a diagnózis felállításában. Ha az orrvérzés elölről származik, akkor lehet ujjal okozott sérülés, alkati orvérzés, száraz orrbemenet, fertőző betegségek kísérő vérzése. 
Ha az orr vérzése hátulról vagy középről jön, akkor magas vérnyomás, arteriosclerosis, orrtörések, orrdaganatok jöhetnek szóba. A felületes diffúz orrvérzéseknél vérzési betegségekre, vérzési rendellenességre, alvadási zavarra, májbetegségre, urémiára kell gondolni. Az orrvérzés pontos diagnózisának felállításához a vérnyomásmérés és a keringés vizsgálata elengedhetetlen.
Fontos továbbá a vér- és alvadási paraméterek vizsgálata. Szükség esetén a koponya-, orr-, melléküregek röntgen vizsgálata (átnézeti felvételek, esetenként komputer tomographia, orrmelléküreg CT vizsgálat elvégzése is indokolt. Szükséges tovább az orrvérzés belgyógyászati okának kizárása is. 
 
 
 
 

Az orrvérzés differenciál diagnózisa

Kizárandók azok a vérzések, melyek nem az orrból származnak, hanem más forrásból kerül az orrba. A vér a garat daganat és gége daganatai, tüdővérzés, nyelőcső értágulatainak vérzései, érsérülések a koponya területén, mint pl. a carotis int. vérzései a sinus sphenoidalison vagy az Eustach-kürtön keresztül.
 

Az orrvérzés kezelése

Általános teendők orrvérzésben

orrvérzés csillapitas

Nagyon fontos az orrvérző beteg megnyugtatása, esetleg gyógyszeresen is, majd a felsőtestet feltámasztjuk, és hideg borogatást teszünk a tarkóra. Magas vérnyomás esetén a vérnyomást csökkentenünk kell. Nagyon fontos a folyadékbevitel, akár infúzióban. Nagy vérveszteség esetén elengedhetetlen a vértranszfúzió.

Teendők helyileg orrvérzésben

orrtamponalasA vérzés forrásának elzárása. Először megpróbáljuk a vérzést csillapítani ér összehúzó, vazokonstriktor (vasoconstrictor) szerek helyi alkalmazásával (pl. orrcseppek).
Kis orrvérzések esetén az ér edzése, vagy az erek finom elégetése, leégetése is szóba jöhet, bár itt számolni kell az orrnyálkahártya károsodásával is. Ha az orrból eredő vérzés így nem szűnik meg, akkor el kell végezni az orr elülső orrtamponálását (réteges orrtamponálás). Ha a vérzés hátul helyezkedik el akkor hátsó orrtamponálás (ballonkatheter, szivacs tampon, Bellocq tampon) kell végeznünk.  Ezek a beavatkozások sajnos nem túl kellemesek, ezért a beteggel való együttműködés nagyon fontos. Ha az orrtamponálás is elégtelen, akkor érlekötéssel kell az orrvérzést elállítani. 

 

Orrvérzés megelőzése

transzfuzio verpotlas

Az orrvérzés fennállásakor ill. megelőzésére segít a kollagénképző és antioxidáns C-vitamin, valamint a szervezet savtalanítása. Az orr kiszáradását, orrkenőccsel, vagy orr olajjal előzhetjük meg. A vérnyomás karbantartása szintén az segít az orrvérzés megelőzésében.  Feltétlenül fontos test bázikus táplálkozással és bázikus étrend kiegészítőkkel való savtalanítása. Olyan kiegészítők használatát javasoljuk, amelyek természetes alapanyagokból pótolják a kiesett bázisok és megkötik a felesleges savakat.

 

   

További információért keresse klinikánkat!

Egyéb kérdésekben hívjon benünket: bejelentkezés 70 63 555 76 20-397 4144 telefonszámon,  vagy keressen e-mailen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

C vitamin hiány és az orrvérzés

 

 

orrverzes vitamin

A C vitamin hiány (skorbut) az érfal szakadékonyságával jár, mert az érfali kötőszöveti rostok képzéséhez C vitamin és P vitamin szükséges. C vitamin hiányban az  orrvérzés mellett jellegzetes a fogíny vérzése.

A  C vitamin hiánybvan az orrvérzés mellett a bőrön könnyebben keletkeznek bevérzések kisebb - akár észrevétlen - ütések hatására. A patikákban recept nélkül kapható Rutascorbin tabletta két érfal erősítő vitamint, C vitamint és P vitamint tartalmaz. Napi 3 x 1-2 tabletta ajánlott. Mivel mindkettő vízben oldódó vitamin, a felesleg kiürül a vizelettel, tehát nem kell félni a túladagolástól.

C vitamin nagy mennyiségben található a nyers zöldségekben és gyümölcsökben (csipkebogyó, citrom, narancs, paprika). Sütés-főzés során elveszti hatékonyságát, mert megváltozik a kémiai szerkezete.
 
 
 

Hova forduljon orrvérzés esetén?

Ha az orrpanaszok valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!


Magán klinikánk:  

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső oldalán, a templommal szemben.

Rendellés:  Hétfő, Szerda 17 és szombat déletött.

Dr. Vass Zoltán:  Bejelentkezés:    06 70-635 5576,

06 20-397 4144

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Összefoglalás: Az orrvérzés, epistaxis okai lehet spontán orrvérzés, mechanikus okra visszavezethető orrvérzés. Leggyakoribb spontán vérzés forma az orr vérzése, ami lehet artériás orrvérzés, vagy vénás vérzés az orrból. Az orrvérzés lehet életveszélyes. Attila hun király is orrvérzésben halt meg. Az orrvérzés leggyakoribb helye a locus Kiesselbachii, az orrsövény elején. Az orrvérzés elállítása és az orrvérzés csillapítás életmentő lehet. Ártalmatlan orrvérzés megállítása, a vérzés csillapítása, elállítása is létfontosságú. Az orrvérzés okainak kiderítése terhesség alatt, gyermekkorban még fontosabb. Orrvérzés kezelése a magas vérnyomás kezelését is jelenti. Orrvérzés eredete az orr visszereinél, és artériás eredetű lehet. Orrvérzések helyi okai kóros értágulat, orrsérülés, orrnyálkahártya sérülés értágulatok, orrdaganat. Az orrvérzés háttere lehet vitaminhiány, magas vérnyomás, véralvadási zavar, reflux betegség, hematológia betegség, alkati orvérzés. A hirtelen jelentkező orvérzés, visszatérő vérzések, fiatal gyerekek és ifjú felnőttek tünete. Orrnyálkahártya érsérülés, az orr traumára és az orrnyálkahártya területén a locus Kiesselbachiit ereit ért orrsérülés, ami rövid ideig tart, a vérzés spontán szűnik. A száraz orr nyálkahártya hajlamosít orrvérzésre. Lyukas orrsövény is hajlamosít orrvérzésre. Enyhe vérzés, pecsételő orrvérzés estetén az orrváladék véresen festényezett Az orrsövényferdülés is hajlamosít orrvérzésre, mivel a turbulenssé vált levegő szárítja és ingerli az orrnyálkahártyát. Felületes diffúz orrvérzések véralvadási rendellenességre, alvadási zavarokra utalhat. Az orrvérzés kezelése orrkenőcs, orrcseppek, érösszehúzó szerekkel. Orr idegentest az orrüregben mechanikus sérülés miatt orrvérzést okozhat. Orvosi feladatok orrvérzésnél. Orrvérző beteg kezelése vérzéscsillapítása gyógyszeresen. Kis orrvérzéseknél vérző ér megedzése, szivargó vérző erek finom égetése. Réteges orrtamponálás, hátsó orrtamponálás, Bellocq tampon, carotis externa érlekötés. Az orr elülső orrtamponálása, réteges orrtamponálás, kellemetlen vérzéscsillapítási módszer. A hátsó orrtamponálást (ballon katheter, Bellocq tampon behúzás, ritka vérzéscsillapítási eljárás.

Találatok: 33388