Vasomotor rhinitis

Vazomotoros rhinopathia (rhinitis vasomotorica)

vasomotor rhinitis
A vazomotor rhinitis, vazomotoros nátha tünetek lényegében azonosak a perennialis rhinitis tüneteivel. A vazomotoros náthában az orrlégzés gátolttá válik, az orr teljesen eldugul. Vazomotor rhinitis tünetei a tüsszentési inger, tüsszögési rohamok, orrfolyás és az orrdugulás és dünnyögés. Többnyire vízszerű orrváladékozás jellemző a vasomotor rhinitisre. Átmenetileg csökkent vagy teljes szaglási zavar jelentkezhet vasomotor rhinitisben.  

A vazomotoros nátha esetek egy részében szaglászavar is létrejöhet. A beteg az egész fejét nehéznek, tompának érzi, kellemetlen teltségérzés jelentkezik. Általános betegségérzet léphet fel a vazomotoros roham alatt. Az esetek egy részében az orr bakteriális felülfertőzés és szövődmény is kialakulhat, így ezek tünetei is társulhatnak az alap képhez.
 

Vasomotor rhinitis kórlefolyása

autonom beidegzesA vazomotor rhinitis kórlefolyására az orrnyálkahártya ereinek beidegzési zavara (paraszimpatikus tónus fokozódása) jellemző. Allergéneket és/vagy specifikus antitesteket nem lehet kimutatni az orrnyálkahártyában.
Vazomotoros rinitisznél az orrnyálkahártya aspecifikus - reflektorikus túlérzékenységéről van szó, ahol is a rohamszerűen jelentkező tüneteket különböző hatások válthatják ki (pl. hőmérsékletváltozás, a páratartalom változása, alkohol, por, dohányzás, mechanikus irritáció - pl. orrsövényferdülés, kiálló tüskék az orrban, concha bullosa)
Tüskék az orrban, stressz, psychés megterhelések, elvárásos neurózis, különleges endokrin betegségek, gyógyszerek és gyógyszeres hatások (pl. a gyakori orrcseppek használata, rhinitis medicamentosa). A vasomotor rhinitis fejfájást is okozhat. 

A vasomotor rhinitis kialakulásának egyik kiváltó oka a szervezet túlsavasodása. A méreganyagok, amelyek egy túlsavasodott testben termelődnek, nagymértékben hozzájárulhatnak az orr tünetek kialakulásához.

A rossz emésztés következtében a meg nem emésztett nagyobb fehérjemolekulák, aminosavak nem tudnak felszívódni. Ezeket szervezetünk idegen anyagként érzékeli, és hiperreakcióval válaszol. Az emésztőrendszer helyreállításával, savtalanítá
sával sokat tehetünk a vasomotor rhinitis kialakulása és tünetei ellen. Az ilyen reakciók során ugyanis hisztamin szabadul fel. A hisztamin a gyomorban a konyhasó felbontására és ezzel szódabikarbóna termelésre ösztönzi a gyomor sejtjeit.

A vasomotor rhinitis vizsgálati képe

Kékes-lila, livid, halvány, orrnyálkahártya, roham esetén bő, vízszerű váladékozás és az orrkagylók duzzanata, nagyfokú orrdugulás, gátolt orrlégzés, orrlégzési zavar jellemzi a vasomotor rhinitist.

Vasomotoros rhinopathia differenciál diagnózisa

orrvizsgalatA vazomotoros náthát meg kell különböztetni az allergiás rhinitis-től, allergiától, szénanáthától, a nátháttól, asthma-tól idegentestektől (gyermekek!), kezdődő „meghűlés”-től, influenzától.
Orrdugulásos panaszokat okozhat, az orrsövényferdülés, az orrpolip, rhinitis medicamentosa, concha bullosa, jóindulatú orrdaganat, rosszindulatú orrdaganat, orr idegentest, műtét utáni hegek, synechia, akut arcüreggyulladás, krónikus arcüreggyulladás.
Vasomotoros nátha kezelése
Vazomotor rhinitis gyógyszeres kezelése: A felismerhető inger-faktorok kizárása (csak ritkán lehetséges).  Antihisztaminok, nyálkahártya lohasztó orrcseppek, érösszehúzó orrcsepp, vagy szájon át adható nyálkahártyát lohasztó gyógyszerek adása, kortikoszteroidok kis dózisokban és időben szigorúan korlátozva (!). Gyógyszer (orrcsepp) túlhasználta esetén ne hagyjuk el az alkalmazott szert. - Az anyagcsere és a hormon rendszer szabályozása javasolt.

Mivel a betegség kialakulásának egyik oka lehet a szervezet túlsavasodása, ezért feltétlenül fontos a test bázikus táplálkozással és bázikus étrend kiegészítőkkel való savtalanítása. 


További információért kerese KLINIKÁNKAT!

Egyéb kérdésekben hívjon  ELŐJEGYZÉS 70 63 555 76,  20-397 4144 telefonszámon, vagy keressen e-mailen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Műtéti beavatkozás

FESS mutet

A gyakran eredménytelen gyógyszeres kezelés után az orrműtét többnyire eredményes. Az orrműtétre különböző lehetőségek vannak, melyeket a következő sorrendben célszerű alkalmazni (FESS műtét): Az orron belül a lehetséges mechanikus ingerpontok kiiktatása, az orrsövényferdülés, csonttövisek és tüskék megszüntetése javasolt.


Az alsó és/vagy középső orrkagyló nyálkahártyáján felületes hegek létrehozása szintén javíthatja a tüneteket és az orrlégzést. Az alsó és ritkábban a középső orrkagylók megkisebbítése ill. az orrkagylók megnagyobbodott hátsó pólusának eltávolítása (orrkagyló műtét, mucotomia, turbinectomia, orrkagyló plasztika). Az eredmény sajnos sokszor bizonytalan; gyakran egyszerre eredményes a kezelés, máskor minden kezelés ellenére a tünetek változatlanul megmaradnak. Erről a beteget tájékoztatni kell. 
 


Hova forduljon, ha orrpanaszai vannak?

Ha az orrpanaszok valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!


Fül orr gégészeti Szakrendelés:   6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső oldalán, a templommal szemben.

Rendellés:  Hétfő, Szerda 17-19, szombat délelött is!

Bejelentkezés:    06 70-635 5576 Dr. Vass Zoltán:   06 20-397 4144

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Összefoglalás:  A vazomotoros nátha, vazomotor rhinitis, tünetegyüttese hasonlít az allergia és a perennialis rhinitis tüneteihez. A vazomotoros náthára jellemző az orrdugulás. Vazomotor rhinitis tünete a tüsszentés, prüszkölés, orrfolyás, orrcsepegés, és az orreldugulás és dünnyögés, orrváladék folyás.
A vazomotoros nátha szaglászavart is okozhat. Vazomotoros náthat oka az orrnyálkahártya erek beidegzés zavara, orrnyálkahártya túlérzékenysége, ami rohamszerű orrtüneteket eredményez. A vasomotor rhinitis fejfájáshoz is vezethet. A Vazomotor rhinitis nátha orrtükri képe a halvány, livid orrnyálkahártya, vizenyős orrfolyás, orrváladékozás, orrlégzési zavar, orrkagyló duzzanat, orrdugulás, gátolt orrlégzés. A vazomotoros nátha hasonlít, de más mint az allergia, rhinitis allergica, szénanátha, nátha, asthma, orr idegentest, meghűléses nátha, influenza. Orrdugulást okozhat, az orrpolip, orrpolyp, orrsövényferdülés, septum deviatio, rhinitis medicamentosa, concha bullosa, jóindulatú orrdaganatok, rosszindulatú orrdaganatok, idegentestek az orrban, orrműtétet követő hegesedések, synechia nasi, akut arcüreggyulladás, krónikus arcüreggyulladás. Vazomotor rhinitis kezelése antihisztaminokkal, nyálkahártya összehúzó orrcsepp, vasoconstrictor orrcsepp, szteroidos orrspray. Orrműtéti kezelés a FESS műtét, orrsövény műtét, orrkagyló műtét, turbinectomia, mucotomia, orrkagyló plasztika.

Találatok: 12932