Ételek savasító és lúgosító hatása

Az ételek viszonylagos savasító vagy lúgosító hatása

 

iNFÚZIÓS KEZELÉS sav-bázis egyensúly zavarra ←

 

Ha test elsavasodott vagy már betegségek is kialakultak (pl. reflux betegség),  a táplálkozás helyes megválasztása az első lépés a gyógyuláshoz.

 

Az alábbiakban felsoroljuk a gyakori ételeket és körülbelüli, viszonylagos savasító (-) vagy lúgosító (+) hatásukat, kb. 25 grammnyi mennyiségre vonatkoztatva. (Ezek nem pH értékek.)
 
 

Zöldborsó (érett)

+0,5

Kamutfű

+27,6

Spárga

+1,1

Árpafű

+28,4

Articsóka

+1,3

Szójacsíra

+29,5

Fekete nadálytő

+1,5

Csíráztatott retekmag

+28,4

Zöld káposzta (márciusi)

+2,0

Csíráztatott galambzsálya (chia) mag

+28,5

Saláta

+2,2

Lucernacsíra

+29,3

Hagyma

+3,0

Uborka (friss)

+31,5

Karfiol

+3,1

Vöröskáposzta

+6,3

Jégcsapretek

+3,1

Rebarbaraszár

+6,3

Édesrépa

+3,1

Torma

+6,8

Fehér káposzta

+3,3

Póréhagyma (gumó)

+7,2

Zöld káposzta (decemberi)

+4,0

Vízitorma

+7,7

Kelkáposzta

+4,5

Spenót (márciusi)

+8,0

Madársaláta

+4,8

Fehérrépa

+8,0

Zöldborsó (zsenge)

+5,1

Lime

+8,2

Karalábé

+5,1

Snidling

+8,3

Cukkíni

+5,7

Sárgarépa

+9,5

Zeller

+13,3

Citrom

+9,9

Paradicsom

+13,6

Zöldbab

+11,2

Káposztasaláta (friss)

+14,1

Friss vörös cékla

+11,3

Endívia( más néven cikória) (friss)

+14,5

Sóska

+11,5

Avokádó

+15,6

Spenót (nem márciusi)

+13,1

Retek

+16,7

Fokhagyma

+13,2

Cayenne bors (őrölt chili paprika)

+18,8

Szója dió (beáztatott, majd levegőn megszárított szójabab)

+26,5

Találatok: 17161