Savasodás sav bázis egyensúly
iNFÚZIÓS KEZELÉS sav-bázis egyensúly zavarra ←
A betegségek hátterében az okot és az okozatot kell vizsgálnunk. Számtalan kóros folyamat hátterében a természetellenes, az egészségtelen életmód áll. Az egyik ilyen kiváltó ok a szervezet folyadék egyensúlyának (homeosztázis) és sav bázis egyensúlyának a zavara. A folyadék háztartási zavar szinte mindnyájunkat érint, ha nem is tudunk róla. Az acidózis (savasodás) táplálkozásunk, a rohanó, stresszes életmódunk következménye, és észrevétlenül pusztít bennünket.
A túlsavasodás miatt testünk belső egyensúlya felborul. Szervezetünk védekezik ez ellen, minden tartalékát beveti a savak megkötésére, de egy idő után a tartalékok kimerülnek. Ez a savasodás vezethet sejtszintű károsodáshoz, ezek produkálják azokat a tüneteket, amelyek betegségként jelennek meg.
Mi is ez a savasodás ?
Az oldatok savasságának (acidózis), lúgosságának a mértékegységét a 1-14 közötti skálán mozgó pH- értékkel mérjük. A pH, a "power of Hydrogen" (“Hidrogén ereje”) a rövidítésből származik és a folyadékban lévő hidrogénionok /H+/ számának mértékét jelöli. Minden vizes oldatnak megvan a rá jellemző pH értéke.
Semlegesnek mondják a 7,0 értékű pH-t, az alatta lévőt savasnak és a felette lévőt pedig lúgosnak. Minél kisebb a pH értéke, annál erősebb a sav. Az 5,0-ös érték például erősebb savra (savasodásra) utal, mint pl. a 6,0 érték. Az emberi test 7,35-7,45 pH tartományban működik jól, ami enyhén lúgos kémhatású.
A lúgos kémhatástól már a kis értékű eltérés is komoly következményekkel jár, akárcsak a test hőmérsékletbeli változása. A sejtjeink a lúgos kémhatáshoz vannak hozzászokva és csal lúgos közegben működnek zavartalanul.
Kevésbé ismert, hogy a tenger vízének (ahol az elején a sejtek kolóniába verődtek) a pH-ja 8,0-8,5 körüli volt, ami lúgos kémhatású. Ismert, hogy a magzatvíz (a folyadék, amely körbeveszi a magzatot az anyaméhben) pH-ja 8,5 körül van, ami igen lúgos közeg. Az is kevésbé köztudott, hogy az egészséges, anyatejjel táplált csecsemő vizelete is lúgos vegyhatású.
Miért savasodunk?
A túlsavasodás a modern idők tipikus problémája, elsősorban a táplálkozásból és az életvitelünkből fakad, lényegében három faktorra osztható:
• fokozódó savbevitel: A modern étrend az egészségesnél jóval több savas táplálékot (hús, tejtermékek, cukor, finomított szénhidrát, liszt stb.) tartalmaz, ezért idővel savtúltengés lép fel a szervezetben (metabolikus acidózis). Emiatt a szervezetben felhalmozódott salakanyagok felezési ideje 14 napról akár 1 évre is meghosszabbodhat.
A gyorsételek (sok energia kevés ásványi anyaggal) és a késői vacsora szintén növelik a szervezet savasságát.
A légzés elégtelensége szintén savtúltengést eredményezhet (respirációs acidózis). Ilyne betegségek pl. a krónikus bronchitis, orrpolip, orrsövényferdülés, krónikus arcüreggyulladás stb.
• csökkent bázisbevitel: Egyre kisebb arányban szerepelnek a táplálékban a semleges vagy bázikus élelmiszerek (zödségek), illetve a savas esők hatására a talaj és az ott termelt zöldségek és gyümölcsök ásványianyagtartalma is csökken. Emiatt a szervezet bázikus tartalékai csökkenek.
• csökkent savkiválasztás: Régebben a testi munka során a verejtékkel, izommunkával és a légzéssel jelentős mennyiségű sav került ki a szervezetből. A modern civilizációk életmódjából fakadóan a fizikai munka, a folyadékbevitel, az oxigén felvétel csökkent, lényegében a savbevitel és - kiválasztás közötti egyensúly eltolódása lépett fel. Ezt fokozza az alacsony folyadék bevitel és a mozgás hiánya is. Légzés hiánya, és gátoltsága is fokozza a savfelhalmozódást (légzési, respiratórikus acidózis, respriációs acidózis). Légúti betegségek is egyre gyakoribbak, allergia, asthma, krónikus bronchitis, orrpolip, emphyséma, tüdőtágulás, orrsövényferdülés stb.
A testünk az anyagcsere folyamataival folyamatosan savakat termel: Ilyenek a szénsav, ecetsav, húgysav, tejsav, citromsav, gyomorsav, aldehidsav, kénsav, oxalátsav stb. A vesénk által kiválasztott vizelet pH értéke 4,8-7,5 között mozog. Érdekesség, hogy pl. a kávé és a sör pH-értéke 4,0, azaz savasabb, mint a vese által produkált legsavasabb vizelet, amit még kiválasztani képes!!! ( A cola kémhatása 2).
Ha a sejtek anyagcseréje gátolt és lassú, szervi elváltozások, elfajulások léphetnek fel és károsodik az immunrendszer is, ami immunológiai problémák formájában (gombásodás, candidosis, kandida, fogékonyság fertőzésekre, allergiás reakciók, daganat képződés) jelentkezik.
A savasodás első jele a fáradékonyság, majd a sejtek érzékenység fokozódása. A savasodás előrehaladtával jelentkeznek a krónikus gyulladások, és a degenerativ szöveti károsodások. Végül a savasodás, jóindulatú daganatok és rosszindulatú daganatok megjenésében nyilvánulhat meg.
Hogy védekezik a szervezetünk savasodás ellen?
A savak először a vérbe kerülnek. Az egészséges szervezet felkészült a folyamatosan termelődő savak semlegesítésére: kiválasztásuk a vesén kívül a tüdőn (szájszag), a beleken (bűzös széklet) és a bőrön (fülzsír) át is lehetséges. A lényeg a folyamat sebességében rejlik: teljesen kiválasztódnak-e a termelt savak vagy elraktározódnak (például köszvény esetén a húgysavkristályokban)?
A terhelés első időszakában a szervezet szabad bázisokat használ a savak azonnali semlegesítésére, emiatt elhúzódó esetben csökken a vér puffer kapacitása. A második szakaszban eltolódik a nátrium–kálium arány. A harmadik szakaszban a felszaporodó savak a kötőszövetben és a porcokban raktározódnak el.
Ha a szervezet később sem képes a savak semlegesítésére, az átmeneti raktárakból végleges savraktárak lesznek. Legvégül a csontokban, porcokban és a fogakban található ásványi anyagok felszabadítása is szükségessé válhat a savas termékek semlegesítésére. A megkötött méreganyag így a szervezet különböző részein rakódik le (epekő, vesekő, fogkő, nyákő, érelmeszesedés, csigolyameszesedés stb.).
Ha a vér puffer kapacitása kimerült, a savfelesleg a kötőszövetben csapódik le. A kötőszövet sejtjei masszívabbak és a méreganyagok nem okoznak bennük olyan könnyen károsodásokat. A lazarostos kötőszövet (mesenchyma) a szervezet egyik legfontosabb szerkezeti eleme: lényegében közvetít a véredények és a szervek sejtjei között.
Felnőttek esetében e támasztószövet és szállítószövet mintegy 18 kg-ot nyom, így akár az emberi test legnagyobb szervének is tekinthető. A kötőszövet felvételi és puffer potenciálja tehát nagyon nagy, a legtöbb krónikus megbetegedés a kötőszöveti funkciók megváltozásával jár, itt történik a „salakfelhalmozódás”.
A test tehát azért termel zsírokat és koleszterint, hogy megkösse a savakat és egyéb méreg anyagokat, ezzel védje meg a szerveket a károsodásoktól.
Ha a túlsavasodás megvonja a testtől, elsősorvban a véredényektől a bázisképző ásványokat (kálcium, kálium, magnézium, cink, stb. szervetlen bázisok), más összetartó anyagokkal kell helyettesíteni azokat. Ilyen anyagok a koleszterin és a zsír. A szervezet ezzel tömi el a törékennyé váló érfalakat (érelmeszesedés). A koleszterin és zsír felhalmozódhat és felrakódik az artériák falára, és emiatt kialakul a magas vérnyomás, a magas koleszterin szint, valamint az erek rugalmassága is csökken. Amikor elvonjuk a savat a testből, méregtelenítjük és ellátjuk a létfontosságú tápanyagokkal, akkor a vérnyomás és koleszterinszint helyreáll. Ez egy nagyon egyszerű folyamat és működik.
E miatt a méregtelenítő folyamat miatt figyelhető meg, hogy a szívinfarktust, a rákot vagy az agyvérzést, mint a végállomást, megelőzi az elhízás, az izületi panasz, a reuma, a gyomorégés, a krónikus fáradtság, az ekcéma hajhullás, kopaszodás, hajritkulás vagy bármely egyéb túlsavasodással járó tünet.
Savasodás okozta betegségek
Ezek az okok számos klinikai betegség hátterében is meghúzódnak. Ilyen elsavasodással együtt járó betegségek az afta (aphta, szájfekély), allergia, arthritis, arthrosis, cellulitis, csontritkulás (osteoporosis), ekcéma, elhízás (obesitas) és ehhez kapcsolódó anyagcserezavar, fáradtság, fogszuvasodás, immunrendszer bizonyos zavarai, reflux betegség, gyomorégés, gyomorfekély, izomláz, korai öregedés, köröm problémák, nyombélfekély, rák, erős testszag, vérnyomás problémák stb.
Számos fül-, orr-, gégészeti betegség is kapcsolatba hozható savasodással
Fokozott fülzsír termelődés, hallójárat gyulladás, viszketés, fülkürthurut, otosclerosis, halláscsökkenés, fülzúgás, tinnitus, szédülés, vertigo, Meniér betegség, allergia, nátha, tüsszögés, arcüreggyulladás, orrpolip, orrvérzés, pattanásos orr, orr furunkulus, orr viszketés, szaglászavarok, daganatok, mandulagyulladások, garatgyulladások, köhögés, nyálkő képződés, fogkő képződés, szájszag, horkolás, szájpenész, gombásodás, nyálelválasztási zavarok, száraz torok, torok kaparás, gombóc érzés a torokban, íz érzési zavarok, köhögés, garathurut és gégehurut, rekedtség, fejfájás stb.
Az elsavasodott testben, elszaporodnak a paraziták (baktériumok, vírusok, gombák, Candida), amelyek szintén savakat termelnek és ezeket, a salakanyagokat a szervezetünkbe ürítik, amellyel tovább rontják a helyzetet. A paraziták nem szeretik a lúgosabb kémhatású közeget, hanem csak a savas irányú eltolódást.
Mit tehetünk savasodás ellen?
Már az ókori bölcsek is megmondták, hogy „medicus curat, natura sanat” – vagyis a természet gyógyít, az orvos csak kezel. Sem az egészségügy, sem az orvosok, vagy a gyógyszerek nem fognak helyettünk napi rendszeres testmozgást végezni, leszokni a dohányzásról, lélegezni helyettünk és odafigyelni az étkezésünkre.
Az elsavasodás terápiás lehetőségei számosak lehetnek:
A táplálkozás szokás megváltoztatása
• Több bázikus és semleges táplálékot fogyasszunk. Ilyenek a zöldségek, gyümölcsök, burgonya, szójatermékek, tojássárgája, ásványvíz, gyógyteák. Relatíve semleges a vaj, a magok, a zöldbab és a borsó.
• Csökkenteni kell a savas élelmiszerek, illetve savképző élelmiszerek mennyiségét: Kerülni kell a hús, a kolbász, a sajtok, az édességek, a sütemények, tészták, kenyér, az alkohol, a kávé, fekete tea, sör, szintetikus méz, üdítők, rostos levek, cola fogyasztását.
• Az étkezési szokások megváltoztatása: Mivel a nyál lúgos kémhatású, fontos a nyugodt étkezés, az alapos rágás és az étel nyállal való elkeverése. Minél kevesebb cukros táplálékot fogyasszunk, nem szabad túl sokat és túl későn enni, kerülni kell a stresszt és minél többet kell mozogni, valamint inni. Érdemes a fehérjéket, a finomított szénhidrátoktól elkülöníteni.
Kiegészítő bázikus készítmények szedése
Sok beteg esetében a diéta önmagában már nem elegendő vagy a napi terhelések nem küszöbölhetők ki teljes mértékben. Ilyenkor jöhet szóba a táplálék kiegészítők használata:
Olyan kiegészítők használatát javasoljuk, amelyek természetes alapanyagokból pótolják a kiesett bázisokat és megkötik a felesleges savakat.
További információért kérem keresse klinikánkat:
Bejelentkezés: 70 63 555 76, 20 397 4144.
Egyéb, nem természetes alapanyagú, bázikus kiegészítők
• Sander keveréke: 10 egység Na-phosphoricum, 10 K-bicarbonicum, 100 egység Ca-carbonicum, 200 Na-bicarb.
• Rauch keveréke: Na-bicarbonicum: 85, Ca-carbonicum: 60, K-bicarbonicum: 10, K-citricum: 15, Mg-citricum: 20, Na-phosphoricum 10 egységnyi.
- Bázispor keverék, amit gyógyszertárakban készen is lehet kapni.
Az újabb vizsgálatok statisztikailag kimutathatóan is alátámasztották a bázikus sók pótlásának fontosságát gyomorégés, teltségérzés, felfúvódás, végtagi és ízületi fájdalmak, izompanaszok, szívdobogásérzés, fáradtság, kimerültség és viszketés esetén. A vér viszkozitása is kimutathatóan javul a fibrinogénszint csökkenése miatt, ami a szívinfarktus és szélütés megelőzésében lehet fontos.
Akut kezelésként bázis infúzió és bázisos fürdők jöhetnek szóba.
Hangsúlyoznánk, hogy a bázikus sók (szervetlen bázisok) a természetes alapanyagokból készült kiegészítőket (szerves bázisok) nem válthatják ki, mivel ez csak közvetlenül a bázis egyensúlyra hatnak. Ezért ezen nem természetes alapanyagú kiegészítőket célszerű a természetes eredetű kiegészítőkkel kombinálni.
További javaslat, hogy a testmozgást tegyük mindennapi szokásunkká, ne múljon el nap 40 perc folyamatos, megfelelő intenzitású testmozgás nélkül.
Még ma szokjunk le a dohányzásról, alkoholt csak alkalomszerűen, minimális mennyiségben fogyasszunk! Kivétel ez alól a jó minőségű száraz fehér vagy vörösbor, amiből naponta 2-3 dl is elfogyasztható.
Naponta legalább 2-4 liter folyadékot vegyünk magunkhoz főként ásványvíz, tiszta, szűrt csapvíz, gyümölcs- vagy zöldtea, frissen facsart zöldség- és gyümölcslé formájában! Kerüljük a cukrozott és szintetikus adalékokat tartalmazó szénsavas italokat, mert ezek csak fölösleges kalóriát és májunkat leterhelő anyagokat tartalmaznak!
A lúgosító ételek
lucernafű, avokádó, árpafű, alma, körte, papaja, tök, burgonya, francia bab, limabab, fehérbab, zöldbab, fekete ribizli, cayenne bors, cukkíni, pitypang, fejes saláta, fokhagyma, gabonafű, karfiol, retek, paradicsom, répa, retek, szójabab (főtt), szójarügy, spenót, uborka, zeller, grapefruit, citrom, zöld tea stb.
Hova forduljon?
Ha bármelyik tünet jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!
Dr. Vass Zoltán fül orr gégész szakorvos, Audiológus szakorvos
Szakrendelés:
6724 Szeged, Kálvária tér 16.
Kálvária tér belső oldalán, a templommal szemben.
Rendelés: Hétfő, Szerda 17-19
Dr. Vass Zoltán: Bejelentkezés: 06 70-635 5576, 06 20-397 4144
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Összefoglalás: A sejtjeink a lúgosak és lúgos közegben működnek zavartalanul. Túlsavasodás a táplálkozás és életvitelből ered. A savasodás, acidózis oka a rothadás, fokozott savbevitel, savas táplálékok, metabolikus acidózis, légzés elégtelenség respiratórikus acidózis. Csökkent bázisbevitel: kevés semleges és bázikus élelmiszer. Csökkent savkiválasztás, testi munka, verejtékezés, légzés hiánya (respriációs acidózis), gátoltsága, alacsony folyadékbevitel. Légúti betegségek, allergia, orrpolip, asthma, emphyséma, orrsövényferdülés, krónikus bronchitis,tüdőtágulás, stb is savasodást okoz.
Hits: 69928