A gége rosszindulatú betegségei

A gége rosszindulatú elváltozásai

A gégerák, gégedaganat, carcinoma laryngis

gegedaganat dohanyzasA gégerák egy aránylag ritka rákféleség. Magyarországon a rosszindulatú daganatos betegségeknek kb 2%-át teszi ki a gégerák. A fej-nyaki rákok között a gégerák a leggyakrabban előforduló rák (45%). A rosszindulatú gégedaganat a leggyakoribb a 60. életév (+/-15) körül, de dohányos fiatalokon is előfordulhat. A gége daganat férfiakon 10 x gyakoribb, mint nőkön, bár a dohányzási szokások változása miatt az USA-ban és Európában a nők között is egyre gyakoribbá válik a gégerák.  Ha a beteg időben szakorvosi észlelésre kerül, akkor a gége rosszindulatú daganata viszonylag jól gyógyítható, a beteg gyógyulhat.

halal okok Ezért a rendszeres gégeszűrés nagyon fontos. Nemzetközi statisztikákat tekintve a gégerákos betegek halálozását tekintetve Magyarország Európában az elsők között szerepel.

A gégerákos panaszok és a tünetek is attól függnek, hogy a gégén belül hol helyezkedik el a rosszindulatú gégedaganat. A hangszalag szintjére lokalizálódó (glotticus) daganat (hangszalagrák) esetén jellemző a fokozatosan kialakuló rekedtség. gege garatEzen túlmenően jelentkezhet idegentest érzés, krákogási torokköszörülési kényszer, fájdalom (kifekélyesedő a gége szélét érintő gégedaganat ill. algarati és nyelőcső bemenetei daganat (hypopharynx daganat, hypopharynx rák) esetén jellegzetes a fülbe sugárzó fájdalom, nyelési zavar, nehézlégzés, köhögés, szájszag, bűzös lehelet). Előrehaladott gégerák stádiumban a beteg súlyvesztése is jellemző lehet. Gégedaganatnál viszonylag ritka a véres köpet. A gégedaganat növekedésével fokozódik a különböző fokú rekedtség, gombócos beszéd, galuskás beszéd (supraglotticus gégedaganat), előrehaladott stádiumban nehéz légzés.

daganatkepzodes

A gégerák a gége nyálkahártyájának kórós hámelváltozásaiból, főképpen a carcinoma in situból alakulhat ki.
A gégerák több, mint 90%-a elszarusodó és el nem szarusodó laphámrák (carcinoma)

A legtöbb gégerákos és nyelőcső rákos beteg (hypopharynx daganat) erős dohányos (vagy volt dohányos) és amellett többnyire alkoholista. Ritka kóroki tényezők a nehézfémekkel való tartós érintkezés (pl. króm, nikkel, urán), tartós azbeszt hatás, nagyenergiájú sugárzás.

A gégén belüli daganat elhelyezkedés etnikailag különbözőnek látszik: pl Spanyolországban és Dél-Amerika egyes területein a supraglotticus gégerák gyakoribb, mint Németországban.

A gégerák helyileg a nyálkahártya alatt közvetlenül ill. a nyálkahártya alatti kötőszövetben terjedhet, burjánozhat. Nyirokcsomó áttéteket a vér- és nyirokkeringés közvetítésével hozhat létre. A gégén belüli nyirokér hálózat sűrűsége nagymértékben befolyásolja a nyaki nyirokcsomó áttétek, metasztázis gyakoriságát. A gége daganat áttét, metasztázis leggyakrabban nyakig metasztázis.

metasztazis

A daganatos áttétképzésnél befolyásoló tényező a betegség időtartama, a daganat, rák szövettani szerkezete, a daganat nagysága és elhelyezkedése. A diagnózis felállításának időpontjában hangszalag daganat (hangszalag rák) esetén nagyon ritka a nyirokcsomó áttét metasztázis, a hangszalag alatti (subglotticus gégerák) daganat esetén kb. 20%, a hangszalag feletti régióra (supraglotticus gégerák) terjedő daganat esetén kb. 40%.

gegevizsgalat

A véráramon keresztül tejredő távoli daganatos áttétek, metasztázisok a gégerák esetén a diagnózis felállításának időpontjában relatíve ritkák. Távoli nyirokcsomó metasztázis, nyirokcsomó áttét esetben gondolni kell a légzőrendszer, gyomor bélrendszer másik elsődleges daganatára is.

A gége vizsgálata során az egyszerű indirekt gégetükrözéssel tájékozódunk, majd a gége tumor, hangszalag rák pontos kiterjedés megítélését és a szövettani mintavételt mikroszkópos vizsgálat során végezzük el. Egyes esetekben nagy jelentőségük van a modern képalkotó eljárásoknak, gége CT-nek, nyaki CT-nek is. 

A hangszalag rák és a gégerák diagnózis felállításához elengedhetetlen a szövettani mintavétel ill. szövettani vizsgálat. A regionális nyirokcsomó daganatos áttétek diagnosztizálásában a tapintáson kívül fontos szerep jut a nyak ultrahangos vizsgálatoknak is.

A gégerák kezelésénél a daganat típusától, a gégerák elhelyezkedésétől, nagyságától, a gége tumor stádiumától függően, sugárkezelés ill. műtéti beavatkozás jöhet szóba. A kemoterápiának ennél a daganatfajtánál jelenleg nincs még nagy jelentősége. Bizonyos kezdeti stádiumú hangszalag ráktípusoktól eltekintve, különösen, ha daganatos nyirokcsomó áttétek is vannak, a műtéti kezelés eredményei egyértelműen felülmúlják a kizárólagos sugárkezelés eredményeit. A két kezelési mód kombinációja adja általában a legjobb eredményt.


A gégeműtétek

supraglotticus gegeresectio

A gégeműtéti kezelés lehetőségei igen változatosak. A gégeműtét fajtája a gégerák tipusától és a gégerák stádiumától függ. 

A  leggyakoribb gégeműtét a hangszalag mikroszkópos mikrosebészeti (LMC, laryngomicroscopia, hangszalag műtét) teljes hámtalanítása (decorticatio, dekortikáció, hangszál műtét).  Ha a hangszalag daganat kiterjedt a beteg hangszalagok, rákos hangszalagok teljes eltávolítása (chordectomia, lézeres hangszál műtét, lézeres hangszalag műtét) jön szóba. Ha a hangszalagrák ráterjed a környező szövetekre, akkor a gége részleges sebészi eltávolítása (verticalis gége műtét vagy horizontális gége műtét, verticalis gége resectio, supraglotticus horisontalis gége resectio) jön szóba.  Amikor a gégedaganat a gége felső részén helyezkedik el, akkor supraglotticus gégeresectiót végzünk (epiglottectomia). A horizontális gége resectió előnye, hogy a beteg hangja megmarad és a nyelés is akadálytalan. Ha a gégerák már olyan kiterjedésű, hogy a gégét nem lehet megmenteni, akkor a gége teljes eltávolítását (laryngectomia totalis) végezzük. 

teljes gegeeltavolitas

A nem kezelt gégerák a fulladás, a vérzés, az áttétek, a fertőzések és az általános állapot leromlása miatt, a klinikai észleléstől számítva, átlag 12 hónapon belül halálhoz vezet. Szív érrendszeri betegségek, tüdőbetegségek és a cukorbetegség rontják a gégedaganat prognózisát.

GEGE STOMA

A teljes gége eltávolítás (totál laryngectomia) utáni teendők nagyon fontosak. A gége eltávolítása utána a beteg a nyakon készített nyíláson veszi a levegőt (tracheostoma).  Sajnos a gége eltávolítása után a beteg hagyományos módon már nem tud beszélni. Ezért a hang és beszéd rehabilitációra törekednünk kell.
A beszédképzésre ilyen körülmények között is lehetőség van. A leggyakoribb a nyelőcső-hangképzés megtanulása. A másik módozat a légcső és a nyelőcső közé beültetett hang protézisek alkalmazása. Végső esetben javasoljuk csak az "elektronikus gége" mikrofont, (gégemikrofon), mivel a hang ezzel robotszerű é+s a betegek is idegenkednek tőle.
A gége eltávolítás utána fontos a nyakon kialakított nyílás (tracheostoma) víztől való óvása (tusolás, fürdés, stb.). A műtét során törekednünk kell, hogy a betegnek ne kelljen kanült viselnie, de sajnos egyes esetekben a nyílás szűkülhet, így a beteg tartós kanülviselő lesz. Ennek gondozásáról és kezeléséről tájékozatni kell a beteget. 


 

A gégerák szociális kérdései

mugegeA gége operáció, gégeműtét előtt a beteg és a hozzátartozók felvilágosítása nagyon fontos. A gégeműtét után a beteg orvosi és pszihológiai vezetése meghatározza a beteg társadalomba való visszailleszkedését. Lehetőség szerint javasolni kell a betegnek, hogy csatlakozzon olyan egyesülethez, ahol a gége műtéten átesett betegekkel foglakoznak.

A részleges gége eltávolítás után a beteg állapotának figyelemmel kísérése, részvétel a gondozásban, a kontroll vizsgálatok számontartása szintén nagyon fontos. Hangsúlyoznunk kell az életmódi tanácsokat az alkohol és a dohányzás elhagyását.

A már gyógyíthatatlan gégerákos beteg sem hagyhatjuk magára, fontos a tüneti kezelés, és a fájdalomcsillapítás. A kifekélyesedő nyak kezelése különösen fontos. A tápszonda ill. gyomorsipoly rendben tartása speciális gondozást igényel. A gégerákos beteg és családjának pszihés vezetése része a beteg gondozásának.

 

A gégerák megelőzése

A gégedaganat betegség kialakulásának megelőzése és kezelése szempontjából a szervezet sav bázis egyensúlyát, az egyéb kezelések mellett, rendezni kell. Sok beteg esetében a diéta önmagában már nem elegendő vagy a napi terhelések nem küszöbölhetők ki teljes mértékben, ilyenkor jöhet szóba a kiegészítők használata.

 


További információért kérem keresse GÉGE KLINIKÁNKAT

 

Egyéb kérdésekben hívjon minket: előjegyzés 70 63 555 76,  20-397 4144 telefonszámon, vagy keressen e-mailen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.mail.com

Hova forduljon?

 

Ha bármelyik tünet jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!

Dr Vass Zoltán gégész szakorvos
 

Szakrendelés:  

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső oldalán, a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19, szombaton délelött is. 

Dr. Vass Zoltán:  Bejelentkezés:    06 70-635 557606 20-397 4144

email:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Összefoglalás: A GÉGE ROSSZINDULATÚ BETEGSÉGE, GÉGEDAGANAT, GÉGERÁK, CARCINOMA LARYNGIS rákdaganat a gégében. GÉGE ROSSZINDULATÚ BETEGSÉG, GÉGEDAGANAT, GÉGERÁK. Gégerák leggyakoribb fej nyak daganat, dohányzók körében gyakori. Gégerák operálható, gyógyítható, ha időben a diagnózis. A gége rosszindulatú daganatos betegség, a gégerák fej nyaki rákok közé sorolható. A gégerák a leggyakoribb daganat. A rosszindulatú gégerák dohányzók körében gyakoribb. A gége daganat férfiak és nők betegsége. A gégerák jól operálható, gyógyítható betegég. Gégerák tünetei a gége daganat gégén belüli eléhelyezkedésétől függ: rekedtség idegentest érzés, krákogási torokköszörülési kényszer, fájdalom. A gégerák felosztása: hangszalag szintjén glotticus gégedaganat, hangszalagrák, subglotticus gégerák, supraglotticus gége daganat. Gége szélét érintő gégedaganat,  algarati és nyelőcső bemenetei daganat, hypopharynx rák tünetei a fülbe sugárzó fájdalom, nehézlégzés, nyelési zavar, szájszag, köhögés, bűzös lehelet. A supraglotticus gégedaganat előrehaladott stádiumában jellemző a gombócos beszéd, galuskás beszéd, rekedtség, nehéz légzés, légszomj, fulladás. Gégerák a gége nyálkahártyájának kórós hámelváltozásaiból, főképpen a carcinoma in situból alakulhat ki. A gégerák elszarusodó laphámrák vagy el nem szarusodó laphámrák (carcinoma). A gégerák és nyelőcső rák, hypopharynx daganat, erős dohányosok betegsége. A gégerák a nyálkahártyán belül burjánzik. Nyaki nyirokcsomó áttét, metasztázis gyakori. A daganatos nyaki nyirokcsomó áttétek, metasztázisok gyakoriak. A daganatos áttétképződés a daganat időtartamától, a gége daganat, gégerák szövettani szerkezetétől, a daganat nagyságától és elhelyezkedésértől függ. Távoli daganatos áttét, metasztázis a gégeráknál ritka. A hangszalag rákot és a gégerákot szövettani mintavétellel ill. szövettani vizsgálattal igazoljuk.  Gégerák kezelése függ a gégedaganat típustól, a gégerák elhelyezkedéstől. Gégeműtéti kezelés lehetőségei igen változatosak. A gégeműtét fajtája a gégerák típusától és a gégerák stádiumától függ. Gégeműtétek mikroszkópos mikrosebészeti hangszalag műtét, LMC, laryngomicroscopia, lézeres hangszalag műtét, hangszál hámtalanítás, decorticatio, dekortikáció, hangszál műtét, lézeres hangszalagműtét. A rákos hangszalag teljes eltávolítása a chordectomia, lézeres chordectomia, teljes hangszalag eltávolítás. A hangszalagi rák esetén lehetséges gégeműtét a verticalis gége eltávolítás vagy supraglotticus horizontális gége eltávolítás.  Ha gégedaganat supraglotticus, akkor supraglotticus gégeresectió, vagy epiglottectomia a műtéti megoldás. Ha a gégerák kiterjedt a műtéti megoldás a gége totális, teljes eltávolítása, totális gége resectio, laryngectomia totalis. Hangszalag műtét után, gége műtét után a hang rekedt, suttogó. Az elfajult, nem kezelt gégerák a fulladást, a vérzést, az áttétképződést, és halált okoz.  A teljes gége eltávolítás után, totál laryngectomia után a tracheostoma kezelése házilag fontos.

Találatok: 28835