A gége rákmegelőző állapotai

A gégerák megelőző állapotai, gége leukolplakia, gége carcinoma in situ

A gégenyálkahártya leukoplakiája

gege leukoplakiaA gége leukoplakia fehéres nyálkahártya megvastagodás a gége nyálkahártyáján. A gége leukoplakia tünetek, és panaszok mindenben megegyeznek a krónikus gégegyulladás okozta panaszokkal ill. tünetekkel. Gége leukoplákia hosszabb ideig tartó rekedtség, köhögés, krákogás, garatban, gége környékén, idegentest érzés, gombócérzés jelentkezik. Gége leukoplakiában általában gége fájdalom nincs, vagy mérsékelt. Gége leukoplákia jellegzetes tünete, hogy  rekedtség (dysphonia, diszfónia) jelentkezik, a hang mélyebbé válik. Krákogás, néha száraz köhögés egészíti ki a gége leukoplákiás képet.

gegedaganat alkohol

A gége leukoplákiánál a gégenyálkahártyán nyúlós-nyákos váladék, pörkök lehetnek. A gége leukoplakia kórkép kialakulásában elsősorban külső hatások játszanak vezető szerepet. Elsődleges károsító hatása van a dohányzásnak, alkoholnak, foglalkozási ártalmaknak (poros munkahely, szennyezett levegő), reflux betegségnek. Klimatikus hatásoknak is köze lehet a folyamat kialakulásában.

A gége hámelváltozás következményét az szabja meg, hogy benne szövettanilag milyen mértékű és kiterjedésű sejtmag eltérést találunk.

Az gége leukoplakia elváltozás műtéti eltávolítása javasolt (laryngomicrochirurgia, laryngomicroscopia, LMC). Mivel gégerák megelőző állapotról van szó, ezért a műtétet követően a betegnél rendszeres szakorvosi kontrollja javasolt.

Gége carcinoma in situ

carcinoma in situ gegeA gége carcinoma in situ a hangszalagok, ill. gégenyálkahártya egyenetlen felszínű, megvastagodott, színű elváltozása. Klinikailag, a gége carcinoma in situ krónikus gégegyulladás, a pachydermiás elváltozás, egyéb rákmegelőző elváltozások általában nem különíthetőek el a carcinoma in situ-tól ill. a korai invazív gégeráktól. A szövettani vizsgálata adhat csap pontos diagnózist, ennek elvégzése elengedhetetlen. Carcinoma in situ esetében már kórós hámsejtek megjelenéséről van szó, a szabályos rétegezettség felbomlik, de a hangszalag hám alatt az alaphártya megtartott.

A gége carcinoma in situ sejtstruktúra elváltozása megfelel a nagymértékű diszpláziának (gége dysplasia). A hám alatti alaphártya elpusztulása esetén gége microinvasiv carcinoma jön létre (gége laphám carcinoma, gégerák)

daganat kialakulas

A gége carcinoma in situ jellemző tünete a rekedtség, idegentest érzés, krákogás, gombócérzés a torokban, torokköszörülési kényszer.

gége carcinoma in situ elváltozás kialakulásában a dohányzásnak és az ionizáló sugárhatásnak van nagy szerepe. A kezelésnél gégeműtéti megoldás javasolt. Az érintett hámelváltozást gége mikroszkópos mikrosebészeti úton távolítjuk el a hangszalagok és a gége felszínéről (Lézer gége, lézeres gégeműtét, microchirurgia, LMC). A laser gégeműtétet követően a lehetséges ingereket ki kell iktatni és szigorú gége diéta javasolt. Az elváltozás teljes eltávolítása, ill. a kiváltó tényezők kiiktatása esetén (alkohol, dohányzás, stb.) a beteg gyógyul, egyéb esetben a folyamat valódi gégerákká alakulhat át. Emiatt a beteg műtét utáni rendszeres kontrolja javasolt.

 

Gége carinoma in situ megelőzése


A gégebetegség kialakulásának megelőzése és kezelése szempontjából a dohányzás kerülésének, a helyes táplálkozásnak, reflux betegség megelőzésének nagy szerepe van. A szervezet sav bázis egyensúlyát, az egyéb kezelések mellett, rendezni kell. Sok beteg esetében a gége diéta önmagában már nem elegendő vagy a napi terhelések nem küszöbölhetők ki teljes mértékben, ilyenkor jöhet szóba a kiegészítők használata.


További információért kérem hívja Gége klinikánkat !

Egyéb kérdésekben hívjon bennünket! Előjegyzés: 70 63 555 76 a 20 397 4144 telefonszámon,  vagy keressen e-mailen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.gmail.com

 

 Hova forduljon gégészeti panaszaiva ?

 

Ha bármelyik tünet jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!

Dr. Vass Zoltán fül- orr- gégész szakorvos


Gégészeti Szakrendelés:  

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső oldalán, a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19 szombat reggel is

Dr. Vass Zoltán:  

Bejelentkezés:    06 70 635 557606 20 397 4144

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Összefoglalás: A GÉGERÁKOT MEGELŐZŐ BETEGSÉGEK, A GÉGE LEUKOPLAKIA, GÉGE CARCINOMA IN SITU. A gége leukoplakia fehér nyálkahártya megvastagodás, gégerák megelőző állapot. Gége leukoplakia tünete rekedtség, dysphonia, diszfónia krákogás, köhögés, idegentest érzés, gombócérzés, torokkaparás. Gége leukoplakiánál nincs fájdalom, száraz köhögés. Gége leukoplákiára jellemző nyákos váladék, nyúlós váladék, pörkök a nyálkahártyán. Gége, garat leukoplakia oka a dohányzás, alkohol, foglalkozási ártalom, reflux betegség. A gége leukoplakia kezelése, a leukoplákia műtéti eltávolítása, LMC, laryngomicroscopia, laryngomicrochirurgia. GÉGE CARCINOMA IN SITU a gégenyálkahártya, hangszalag, gégerák megelőző állapot. A gége carcinoma in situ hasonlít a krónikus gégegyulladáshoz, a pachydermiához carcinoma in situ-hoz invazív gégerákhoz. A gége carcinoma in situ szövettanilag gége diszplázia, gége dysplasia, ami carcinoma és gége laphám carcinoma, gégerák oka. Gége carcinoma in situ tünetei a rekedtség, gombócérzés idegentest érzés, krákogás, a torokban, torokköszörülési kényszer. Gége carcinoma in situ oka a dohányzás, reflux betegség és ionizáló sugárzás, kezelése a mikroszkópos mikrosebészeti gégeműtét lézer gégeműtét, LMC mikroinvazív gégeműtét. A gégeműtét után gégediéta ajánlott.


Találatok: 15308