Savasodás klinikai jelei

 

SAVASODAS JELEIA savbázis- egyensúly leggyakrabban az acidózis, elsavasodás irányába tér el a normális állapottól.

 

A tényleges, dekompenzált acidózis előtti látens acidózis és kompenzált acidózis felismerése nagyon fontos, hiszen korrekciója a krónikus betegségek kialakulását akadályozhatja meg.


A krónikus túlsavasodás következményei már kezdetben is a szervezet legkülönbözőbb részein felismerhető, ami indirekt jelekben és kóros elváltozásokban jelentkezik.


A savasodásra, azaz az acidózisra tehát nemcsak célzott mérésekkel lehet következtetni, hanem árulkodó tünetek is jelen lehetnek, melyek figyelmeztethetnek bennünket.

 

 Egy gyakorlott orvos szeme olvasni tud rejtett jelek között és biztos diagnózist állíthat fel a savasodás jeleinek és tüneteinek helyes értékelésével.

 

 

Indirekt jelek, tünetek acidózis esetén

Bőrszín acidózisban


rancos borborszin savasodasA fehér ember esetén a normális, áttetsző, rózsaszínes bőrszín acidózis esetén megváltozik.

Az elsavasodás kezdeti stádiumában sápadt-fehéres színűvé válik, ami a kapillárisok méreganyagokkal való átitatódásának következménye.

Később a savasodás fokozódásával a bőr piszkosszürke vagy sárgás színű lesz, amely a bél és a máj-epeutak toxikus elváltozásai miatt alakul ki.

A bőr barna elszíneződése, különösen hajlatokban, a fehérjék túlzott bevitele és rossz anyagcseréje miatt keletkező, mérgezőanyagok és savanyú anyagok, mint az indikán hatására alakul ki.

 

 

oregsegAz egészséges bőr rózsaszín, selymes, puha, fényes és tisztaSzáraz, repedező, koszos kinézetű bőr csökkent regenerációs készségről, rossz sav-bázis- egyensúlyról árulkodik.

BOR SAVAK

Nedves vagy hideg, ragadós izzadmánnyal befedett bőr az izzadságmirigyek toxikus ingerállapotának felel meg.

Az acidózis legsúlyosabb esetében száraz, fénytelen a bőr, ami az izzadság és verejtékmirigyek bénulásáról árulkodik.

  

DermografizmusKorpázó, szakadozó, papírvékony bőr a leépülés további jele.

Fontos gyakorlati jel az acidózis és savasodás fokáról az is, ha a dermografizmust vizsgáljuk.

A dermografizmus négy fokozata különböztethető meg: normálisan néhány másodperc után eltűnő, hosszú percekig elhalványuló, vörössé váló és ödémássá váló nyomok a bőrön.  

 

A bőr tónusa savasodásban


A normális bőr rásimul a testre, és úgy tartja a szöveteket, mint egy redőmentesen feszülő harisnya.

bortonus

A toxinok és az acidózis megváltoztatják a bőr tónusát, amely legerőteljesebben az arcbőr redőiben és tónusának rendellenessé válásában nyilvánul meg.

A savasodásnak, acidózisnak négy stádiuma van a bőr tónusára: a normális állapot, az irritált állapot, a petyhüdt állapot és a degenerációs állapot.

Sokan panaszkodnak a táskás szemekről, duzzadt arcról, mely a savasodás harmadik fokozatú jelének számít.


Haj acidózisban

egeszseges hajA normál haj selymesen fénylő, elasztikus, élően színes, könnyen fésülhető, többnyire hullámos.

A kóros tünetek a következő stádiumokban lépnek fel az acidózis előrehaladtával.


kopaszodas1. Elsavasodásban a károsító anyagok ingerlik a hajas fejbőr faggyúmirigyeit, és olyan ingerállapot jön létre, melyben a bőrmirigyek túl sok, de kevésbé hatékony és értékes hajolajat produkálnak. 

Acidózisban a haj gyorsan zsírosodik, ragadóssá, összetapadóssá és koszossá válik. 


2. Savasodásban a hajhagymák és faggyúmirigyek bénulnak és a haj száraz, merev, fénytelen, matt lesz, megkezdődik a korpásodás.


3. A savasodásnak ebben a stádiumában a haj vékonyabb és rövidebb lesz, felszálkásodik a hajszál hegye, töredezik és hullik.


4. A haj kihullik, megindul a kopaszodás


Körmök acidózisban

korom savasodas


Az egészséges körmök erősek, elasztikusak, fénylők, egyenletesen domborodnak, rózsaszínek, kifejezett fehér holdudvarral.

 

Hosszanti felrakódások, megvastagodások a vér elsalakosodásának, acidózisának kezdeti jellemzői.

 

Az elsavadodás miatti keresztirányú felrakódások súlyosabb állapotról, a körömágy időszakos toxikus bénultságáról árulkodik.


 A gombás megbetegedések a savasodás miatt támadják meg és károsítják körmöket (körömgomba). A gombásan elfertőzött köröm (Körömgomba, onychomycosis) fehér vagy sárgás színezetűvé válik, és az ujjtól elemelkedik.

  

 

 

kotohartya savasodas

Kötőhártya, sclera elsavasodásban

A  szem ínhártyája, kötőhártyája normális körülmények között fehér.

Acidózisban a leggyakoribb eltérés az epefestékek lerakódása a szemben.

Ekkor azonban még a májfunkciók nem feltétlenül romlanak.

A májfunkciók csak akkor változnak meg, ha a máj szövetállományának legalább egyharmada érintett a salakosodás miatti folyamatban.
 

Szem kötőhártya acidózisban  

konjunktivitiszA kötőhártya fehérsége vérszegénységre, míg vérbősége gyulladásra (kötőhártya gyulladás, konjunktivitisz) utal.

A kötőhártya gyulladás okai (konjunktivitisz, conjunctivitis) azonban igen sokszínűek lehetnek (nem megfelelő szemüveg, televíziózás, számítógép-monitor, autóvezetés, huzat, cigarettafüst stb.), de lehetnek belső savasodással összefüggő okai is.

konnyezes savasodas

A szervezet elsavasodásának következtében fellépő állandó kötőhártya gyulladásos jelek később könnyezéshez és állandó kötőhártyaizgalomhoz vezethetnek.

A krónikus kötőhártya gyulladás (krónikus konjunktivitisz, conjuctivitis) nagyon gyakran a salaktalanító léböjt első napjaiban tartósan megszűnik.

Egyeseknél megfigyelhető az éjszakai salakanyagokkal telített könnyezésnek egy speciális következményeként a külső szemzugból eredő, kifelé tartó, barnásan elszíneződött könnyutca.

Sokszor még azt is lehet látni, hogy az illető melyik oldalon fekszik, hiszen az azonos oldali könnyutca erőteljesebbé válik.

A reggeli beszáradt szemváladék (csipa) is utalhat kikristályosodott savas salakanyagokra. 
 

 

Száj acidózisban


AJAK SAVASODASA normális szájnyílás vízszintes, a szájzugban mindkét ajak jól látszik, a színe vörös.

 

A savas ingerállapot kialakulásával a vörös ajkak kifejezettebbek, sötétebbek lesznek, majd következő stádiumban keskenyednek és tovább sötétednek.

 

Az acidózis fokozódásával a folyamat tovább folytatódik, míg végül már szinte csak a szájnyílás lesz látható.

egeszseges nyelv

 

Nyelv savasodásban  

Az egészséges nyelv kicsi, egyenletesen rózsaszín, nedves és nem lepedékes.

A száraz nyelv a nyálmirigyek bénultságát vagy a nyálvmirigyek alulműködését jelzi.

Minél szárazabb a nyelv, annál kiszáradtabb (kevés folyadék fogyasztása) vagy annál salakosabb, acidotikusabb szervezetre utal. 

 

savas nyelv

 

Vastag fehér lepedékes nyelv vagy sárgás lepedék a nyelven a gyomor-bélcsatorna kifejezett zavarára jellemző, de a cigarettázóké is ilyen.

 

A lepedék a nyelven azért alakul ki, mert a reflux során feljutó a savak kicsapják a lúgos kémhatású nyálban a fehérjét és nyákokat képeznek a nyelven (bevont nyelv). Ezt a fehér lepedékes nyelvet, sokan bakteriális fertőzésnek, vagy gombás fertőzésnek gondolják. A reflux okozta lepedékes nyelvre, ha antibiotikumot adunk, akkor valóban, másodlagosan megjelennek a gombák, pl. a candida. 

 

A sav-bázis- egyensúly szempontjából nagyon jelentős a "savas nyelv" kinézete: a nyelv egyes részeiben erősen vörös és mindig berepedéseket és benyomatokat, redőket mutat („térkép nyelv”, lingua geographica).  

 

 

 

fogerzekenyseg sav

Fogak savasodásban 

A savasodás hatása a fogakon is jelentkezik.


A saverózió egyik gyakori tünete, hogy a fogak érzékenyek lesznek a forró, hideg vagy édes ételekkel és italokkal szemben.


Hosszú távon a fogak sárga elszíneződést mutathatnak az élek környékén áttetszővé válhatnak, vagy apró repedések jelenhetnek meg a fogéleken

 

fogszuvasodas savasodasGyakori a lepedékképződés, különösen reggel az éjszakai reflux miatt.

A nyálban lévő szódabikarbóna a savat megkötve nyákká csapódik ki, ami nyák, lepedék, majd a fogkőképződéshez vezet. 

Ezért refluxnál a fogkőképződés a nyálmirigyek beömlésénél a legkifejezettebb


A felső moláris fogak külső felszínénél a fültőmirigy (parotis), az alsó metsző fogak belső felszínénél a nyelv alatti nyálmirigy (szublingvális nyálmirigy,  sublingualis)   és az álkapocs alatti nyálmirigyek (szubmandibularis nyálmirigy, submandibularis) ömlenek be.

A savasodás további következménye a fog zománcának károsodása, ami a fog szuvasodását eredményezi.

Sajnos a rossz fogazat kihat az emésztésre is, ami további refluxhoz és savasodáshoz vezet.

 

 

Szagok acidózisban  

testszag izzadsag savA szájszagnál meg kell különböztetni a szájban, a légző rendszerben és a gyomor-bél rendszerben levő okokat. A savasodás okozta szájszag savanyú, kissé acetonos jellegű, amihez a lehelet rothadás szaga és az erjedés szaga társul.  A rothadt lehelet és a bűzös lehelet a betegnek és a környezetének is sokszor elviselhetetlen (acidotikus lehelet).  

A testszag sokszor - mint egy harmadik vese - a méreganyagok és a savak túlzott kiválasztását jelzi. Savasodásnál, a testszag nem csak rossz, hanem a testszag kifejezetten büdös, amit még dezodorokkal is nehezen lehet leplezni.  

Az acidózisban a lehelet és a test szaga savanykássá, acidotikussá válik.

Jellegzetes az izzadság szaga is, ami akár elviselhetetlenné is válhat.

 Hova forduljon, ha a savasodás tünetei és jelei jelentkeznek Önnél?

Ha a savasodással kapcsolatosan valamelyik tünet jelentkezik Önnél, vagy kérdése van, akkor forduljon hozzánk bizalommal!

Dr. Vass Zoltán

Szakrendelés:  

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső oldalán, a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19 és szombaton délelött is.

Telefon:  Bejelentkezés:   70-635 5576,  20 397 4144

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Összefoglalás: SAVASODÁS JELEI ÉS FAJTÁI: Dekompenzált acidózis, látens acidózis, kompenzált acidózis. Krónikus savasodás következményei indirekt jelekben, tünetekben mutatkozik. Bőrszíne acidózisban ráncos sápadt bőr, majd a bőr sárga színű, a bél és a máj toxikus károsodása miatt. A bőrön ragadós izzadmány mutatkozik. A dermografizmus, korpázó, szakadozó, papírvékony bőr toxinok és az acidózis megváltoztatják a bőr tónusát, amely legerőteljesebben az arcbőr redőiben és tónusának rendellenessé válásában nyilvánul meg. A szem táskás, vizenyős, az arc duzzadt. A haj acidózisban gyorsan elzsírosodik, haj ragadós, összetapad megjelenik a kopaszodás, hajhullás. Savasodásnál a hajhagymák és faggyúmirigyek károsodnak, bénulnak és a haj száraz, merev, fénytelen, matt lesz, a fejbőr a korpásodik, haj kihullik, megindul a kopaszodás. Körmökön acidózisban, felrakódások, megvastagodások jelentkeznek. A körmökben elsavasodás miatt keresztirányú felrakódás jelentkezik. Kimutatható a körmökön a gombás megbetegedések, (körömgomba). Gombásan fertőzött köröm (onychomycosis) az ujjvégről felemelkedik. Nyelvfelszín savasodásban száraz, a nyelven a nyálmirigyek bénultak nyálmirigyek alul működnek Savas nyelvnél a szárazabb a nyelv, a kiszáradás jele (kevés folyadék fogyasztás) és az acidózis tünete. Lepedékes nyelv, fehér felrakódás a nyelven vagy sárgás lepedék a nyelven a gyomor betegség tünete, a reflux betegség jele. A nyelven a lepedék a reflux miatt felböffentett savak miatt kicsapódott fehérje, ami a lúgos kémhatású nyálban található, ez a bevont nyelv. A fehér lepedékes nyelvet, sokan bakteriális fertőzésnek, vagy gombás fertőzésnek gondolják. A reflux okozta lepedékes nyelv nem antibiotikum probléma, de a sav miatt gomba pl. a candida megjelenhet. A sav-bázis- egyensúly tükre a "savas nyelv" a nyelv vörös és repedezett „térkép nyelv”, lingua geographica. Fogak savasodásnál fog érzékennyé válnak. Fogakon saverózió tünete jelentkezik. Fogak sárgulnak, elszíneződnek, fogakon repedések mutatkoznak a fogéleken. Savasodásnál, gyakori a fogszuvasodás, fogakon lepedékképződés, fogkőképződés. Fogzománc károsodás. Acidózisban megjelenik a testszag, izzadságszag, szájszag. Savasodásnál megjelenik a savanyú, acetonos szájszag, de lehet rothadás szag és erjedéses testszag. A szájrothadásos lehelet és a bűzös lehelet, acidotikus lehelet elviselhetetlen. Az acidózisban a lehelet és a test szaga savanykássá, acidotikussá válik.

Találatok: 54722