Torokgyulladás

Akut torokgyulladás és garatgyulladás

torokgyulladasA torokgyulladás és garatgyulladás (pharyngitis) jellegzetes tünetei a nyelési fájdalom, amely torokfájás esetleg a fülbe sugározhat, száraz, égő, kaparó érzés a garatban és a torokban. A toroknyálkahártya gyulladás és a garatnyálkahártya gyulladás  duzzanata és a feltapadt nyákos váladék miatt gyakori a krákogás, köhögés. Torokgyulladásban többé-kevésbé kifejezett a betegségérzés. Heveny garatgyulladásban a láz elsősorban gyermekeken jelentkezik. A torok vírusos fertőzése esetén hetekig hullámzó lefolyású lehet a garat betegség. Akut torokgyulladás és garatgyulladás legtöbbször az egész garatot és torkot érinti.

 

 

Akut torokgyulladás és garatgyulladás tünetei

akut torokgyulladasAkut torokgyulladásban (pharyngitis acuta) és garatgyulladásban a fő tünet, hogy a  nyálkahártya megvastagodott,  toroknyálkahártya vérbő. A garat hátsó fala száraz, lakkszerűen fénylő. A torokgyulladás legtöbbször először vírusfertőzés kapcsán alakul ki, de gyakran másodlagosan baktérium felülfertőződés jön létre.

torokgyulladas streptoccus

A torokban sokkal ritkábban alakul ki elsődlegesen a bakteriális fertőzés (Streptococcusok, Haemophilus influenzae, Pneumococcusok).  Heveny fertőző betegségek kezdeti tünete és kísérő betegsége is lehet (kanyaró, scarlatina, rubeola, stb.) a torokgyulladás és garatgyulladás. Akut garatgyulladást fizikai sérülések és kémiai okok is előidézhetnek, mint pl. forrázás, hideg italok, marás, mérgezés.  

 A torok és a mandulák  krónikus gyulladása (faringitisz) gyakran gócként is szerepelhet és kialakulhat hajhullás, kopaszodás, hajritkulás, ízületi betegségek vese betegségek, és szívbetegségek. A góckutatás során, első számú gócforrás a garatmandula, és a torokmandula, orrmandula gyulladásai.

A góc kialakulásáért a streptococcust teszik felelőssé. A gócos betegségek egy részében a garatváladék levétele és a baktérium kitenyésztése igazolja a fertőzést. A negatív garatváladék és a negatív AST vizsgálati eredmény azonban nem zárja ki a garati góc lehetőségét.

 

 

Akut torokgyulladás és garatgyulladás kezelése

Atorokgyulladas vitamin torokgyulladás kezelés a vírusfertőzés miatt tüneti

A torokgyulladás kezelése otthon nyakra állott vizes borogatás, nyálkahártya kímélő diéta, dohányzási tilalom. Meleg tej mézzel, garatöblögetés és inhaláció zsályateával. Salicilátok, vitaminok (C-vitamin). A garatgyulladás (faringitisz) kezelése homeopátia segítségével is történhet. Igen sok természetgyógyászok által javasolt tea keverék, gyógynövény hasznos lehet. Antibiotikum a vírusos eredet miatt nem szükséges.  

 

Krónikus garatgyulladás és krónikus torokgyulladás

Krónikus garatgyulladás (pharyngitis crhonica) a garatnyálkahártya és a toroknyálkahártya különböző eredetű krónikus irritációs és gyulladásos elváltozásainak gyűjtőfogalma.

Egyszerű, krónikus garatgyulladás

torokfajasA garatgyulladás lehet egyszerű, csak a toroknyálkahártyát érintő forma. Jellemző rá az ismétlődő krákogás, torokköszörülési kényszer, köhögési inger, krahácsolás, torok kaparás érzés. Szárazságérzés, vagy fokozott nyákelválasztás felhalmozódás érzése a torokban. Nyúlós váladék rátapad a garatnyálkahártyára, ami gombócérzést okoz a torokban. Torokfájdalom, garatfájdalom és nyelési fájdalom ritkább, általában változó erősségű, lassú lefolyású. Krónikus torokfájdalomnál általános a betegségérzet, láz nincs. Neurotikus betegeknél a tünetek megnyilvánulása fokozódhat. A krónikus garatgyulladás egyik leggyakoribb oka a reflux betegség, ami a helytelen táplálkozás miatti savképződés következtében alakul ki. A gyomorból felböffentett savas gáz a lúgos kémhatású garat nyálkahártyát irritálja és a rajta lévő nyálat kicsapja. Az így keletkezett tapadós nyák okozza a kaparó, idegentest érzést. A krónikus garatgyulladás kezelése a tüneti kezelésen túl a helyes táplálkozásra és a helyes diétára kell hogy alapozódjon. 

 


Krónikus duzzanattal együtt járó garatgyulladás


torokvizsgalatA garat hátsó falán a garatnyálkahártya megvastagodott, grízszerű, granulált, ami azért látszik, mert a nyiroktüszők a toroknyálkahártyában előemelkednek. A garatnyálkahártya a halvány pirostól a szürkés vörösig változó színű, a toroknyálkahártyán esetenként véna tágulatok láthatók. Nyúlós, színtelen a garatváladékozás. Nagyon kellemetlen idegentest érzés a garatban, krákogás és nyelési kényszer tipikus tünetek. Hányinger, sőt hányás is jelentkezhet krónikus garatgyulladásban. A folytonos krákogás, krahácsolás torokköszörülés nagyon zavarhatja a beteget és a környezetét. Neurotikus betegeknél a krákogási kényszer, kényszerkrákogás kényszerbetegségként is jelentkezhet (tick).

A cigaretta nagymértékben hozzájárulhat a krákogással együtt járó krónikus garatgyulladás, krónikus torokgyulladás kialakulásához.


Száraz, sorvadásos atrófiás garatnyálkahártya gyulladás

atrofias garatgyulladasA száraz sorvadt, atrófiás garatnyálkahártya gyulladás betegségnél a garat hátsó fala száraz, a garatnyálkahártya fénylő, gyakran száraz, nyúlós váladékkal és pörkökkel fedett (asztalosenyv). A garatnyálkahártya halvány rózsaszín, legtöbbször vékony, áttűnő, de lehet vérbő és megvastagodott is.  

Gyakran a száraz atrófiás toroknyálkahártya gyulladással egyidejűleg az orrnyálkahártya is száraz pörkös (rhinitis sicca).  Az atrófiás garatnyálkahártya gyulladáshoz csatlakozhat a száraz gége nyálkahártya gyulladása is. A krónikus garatnyálkahártya gyulladásos beteg állandóan azon fáradozik, hogy a garatba tapadt nyáktól megszabaduljon, kiköpje. Az állandó krákogás következtében kisebb toroknyálkahártya vérzések léphetnek fel. Éjszaka néha fulladásérzés jelentkezik, alvási zavarok, horkolás alakulhat ki. 

A klimatikus és hőmérséklet viszonyoktól függően változnak a panaszok. A tengerparton sorvadt atrófiás garatnyálkahártya gyulladás tünetei mérséklődnek a száraz, meleg levegőben a tünetek fokozódnak. Idősebb embereknél gyakoribb sorvadt atrófiás toroknyálkahártya gyulladás. A száraz toroktnyálkahártya gyulladás kialakulásában gyakran a nyálkahártya funkcionális gyengesége az ok. A toroknyálkahártya kezdetben grízszerűen granulált, majd a nyálkahártyán belül a mirigyek megduzzadnak, ami a garatnyálkahártya felszínt szederjessé teszik. A krónikus garatgyulladásra jellemző tünet a kezdetben színtelen, majd nyúlós, tapadós sárgás váladékozás. A torokra tapadós nyúlos váladék tapad, amit nem tud a beteg felköhögni és lenyelni. Ez idegesítő neurotikus panaszokat és tüneteket okoz. 

 

garatgyulladasKülső, tartós irritációs hatások is közrejátszanak a sorvadt atrófiás garatnyálkahártya gyulladás kialakulásában, mint a por, kemikáliák, hőhatás (munkahely). Erős hőmérséklet ingadozás, huzatos és füstös, száraz, rosszul klimatizált munkahely.  A cigarettások, és az alkoholisták nagy része szenved sorvadásos atrófiás toroknyálkahártya gyulladás betegségben, mivel a nikotin és alkohol igen erőteljesen irritálja a toroknyálkahártyát és a gégenyálkahártyát. A reflux betegség szintén oka lehet a sorvadásos atrófiás toroknyálkahártya gyulladásnak.

gatolt orrlegzesA gátolt orrlégzés – és az emiatt fokozódott szájlégzés is krónikus garatgyulladáshoz vezethet (orrsövényferdülés, orrpolip, vasomotor rhintis, allergia, arcüreggyulladás). Az orr melegítő, párásító, szűrő hatása kiesik, ezért az előkészítetlen levegő közvetlenül irritálhatja a garat nyálkahártyáját. A gátolt orrlégzés, illetve a lecsorgó váladék miatt a krónikus arcüreggyulladás, és a megnagyobbodott orrmandula is gyakori oka a krónikus garatgyulladásnak. Aki állandóan orrcseppet használ (rhinitis medicamentosa), az is számíthat a krónikus garatgyulladás kialakulására. A torokmandulagyuladás is sokszor sorvadásos atrófiás toroknyálkahártya gyulladást eredményez. Jellegzetes száraz torok tünetként jelenkezik a torokkaparás, nyákos torok, slejm képződés a torokban, köpés, köpködés, krákogás, torokköszörülés.


A hormon zavarok és változások is szerepet játszhatnak a krónikus garatgyulladás és torokgyulladás  kialakulásában. Ezért az atrófiás garatnyálkahártya gyulladás gyakoribb a klimax környékén, és egyes endokrin betegségeknél, mint pl. hypothyreosisban.

garatgyulladas okaEgyéb hiány állapotok is krónikus garatgyulladás kialakulásához vezethetnek. Az A-vitamin-, és vashiány gyakran okoz ilyen torok tüneteket. A szervi és általános betegségek is okozhatnak garatgyulladást, mint amilyenek a szívbetegségek, vesebetegségek, cukorbetegség, tüdőelégtelenség, krónikus légcsőhurut betegségek. A garat nyálkahártya allergiája is krónikus garatgyulladás képében jelentkezhet. Megfigyelték a helytelen beszéd- és énektechnika (tanárok, énekesek) és a krónikus garatgyulladás kapcsolatát is.

Egyre gyakoribb a reflux betegség okozta krónikus garatgyulladás. Ez a civilizációs betegség sokszor a helytelen táplálkozással hozható összefüggésbe. A torok lúgos kémhatása a gyomorból feljövő gázok, oldatok hatására irritálódik s így jön létre a krónikus trokgyulladás, torokkaparás, köpési kényszer, köpködés, nyákos torok, slejm a torokban, krákogás, köpés, torokköszörülés.

A nyálkahártyában lévő elszórt nyirokmirigyek legtöbbször haragos vörösek, erősen megduzzadnak („granulált” toroknyálkahártya). A nyaki nyirokcsomók - elsősorban gyermekeken - megduzzadnak, fájdalmasak (fájdalmalmas nyaki nyirokcsomó). Gyakran egyidejűleg mandulagyulladás alakul ki, vagy ha a mandulákat eltávolították (mandulaműtét után), az oldalsó garatfali köteg megvastagodik.

Krónikus duzzanattal együtt járó száraz, sorvadásos atrófiás garatnyálkahártya gyulladás kezelése

 

torokgyulladas oka

Krónikus garatgyulladás kezelése során elsősorban a kiváltó ok felkutatására és kiküszöbölésére kell törekedni.

A krónikus torokgyulladás tünetil kezelése: A garatnyálkahártya nedvesen tartása inhalációval és garatöblögetéssel. Segíthet a nyálkahártya kímélő diéta. A cigaretta és az alkohol kerülendő. Aszénsavas italokat is kerülni kell. Olajos gyógyszerek (védőfilm a száraz nyálkahártya számára). Javasolt a klímaváltozás. A munkahelyi körülmények felülvizsgálata (levegő páratartalma, hőmérséklete, stb. Végső esetben munkahely - és lakóhely-változtatás is szóba jöhet. Egyes teák, gyógyteák, homeopátiás készítmények, garatecsetelés, sav megkötés, és a helyes diéta megválasztása is fontos lehet.

Ha a krónikus torokgyulladás oka a sok cigaretta, akkor garatgyulladás következménye, szövődménye lehet garatrák vagy torokrák.


 Hova forduljon torok és garat panaszaival?

 Ha bármelyik torok tünet jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!


Gégészeti Szakrendelés:  

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső oldalán, a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19, Szombaton is!

Dr. Vass Zoltán:  Bejelentkezés:    06 70-635 5576, 06 20-397 4144

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Összefoglalás: GARATGYULLADÁS és TOROKGYULLADÁS tünetei és kezelése.Pharyngitis, torokgyulladás és garatgyulladás (faringitis) tünete fájdalmas nyelés, torokfájdalom fülbe kisugározó fájdalom, szárazság érzés a torokban, égő érzés, kaparó érzés a garatban és torokban. Garatnyálkahártya gyulladás és toroknyálkahártya gyulladás tünetei tapadós nyák és váladék, ami köhögést, krákogás okoz. Torokgyulladásnál betegségérzet jelentkezik. Akut garatgyulladásnál gyakori a láz különösen gyermekkorban. A torokgyulladás vírusos fertőzés következménye. Heveny torokgyulladás és garatgyulladás a teljes garatot és torkot gyulladásban tartja. AKUT TOROKGYULLADÁS ÉS GARATGYULLADÁS VEZETŐ TÜNETEI. 
Akut torokgyulladásnál (pharyngitis acuta) és garatgyulladásnál a tipikus tünet, a duzzadt nyálkahártya, és a toroknyálkahártya vérbősége. A torok hátsó fala száraz, taplószerű, granulált. A torokgyulladás vírusfertőzés következtében alakul ki, de baktériumok is okozhatnak a torokban gyulladást. A bakteriális fertőzést Streptococcusok, Pneumococcusok, Haemophilus influenzae, okozzák.  A torokban a mandulák gyulladása a torok nyálkahártya krónikus gyulladása (faringitisz) gócként is szerepelhet, ami hajhullást, kopaszodást, hajritkulást, ízületi betegséget, vese betegséget, és szívbetegséget okozhat. A góckutatás kideríti a gócforrást, ami leggyakrabban a garatmandula gyulladás, és a torokmandula gyulladás, orrmandula gyulladás. A torok góc oka a streptococcus. Gócos betegségek diagnózisa garatváladék levételével és a baktérium tenyésztéssel, AST vizsgálattal igazolható. AKUT TOROKGYULLADÁS ÉS GARATGYULLADÁS KEZELÉSE vitaminokkal tüneti kezelés. A garatgyulladás torokgyulladás (faringitisz) kezelése otthon, homeopátiás kezeléssel javasolt. KRÓNIKUS GARATGYULLADÁS ÉS KRÓNIKUS TOROKGYULLADÁS pharyngitis crhonica, Krónikus torokgyulladás gyakori torokbetegség. 
EGYSZERŰ, KRÓNIKUS GARATGYULLADÁS tünetei a zavaró krákogás, torok kaparás, torokköszörülés, krahácsolás, köhögési inger. Torok szárazság fokozott nyákelválasztás, tapadós nyák a torokban. Nyúlós, tapadós torok váladék rátapad a torok nyálkahártyára, és gombócérzetet okoz a torokban. Torokfájás, garatfájás és nyelési fájdalom ritka. Krónikus torokfájdalom ritka. Krónikus garatgyulladás gyakori oka a reflux betegség, Tapadós nyákos nyúlós nyál, kaparó, idegentest érzést okoz. A krónikus pharyngitis kezelése a egészséges táplálkozás. GARATGYULLADÁSKRÓNIKUS DUZZANATTAL. A torok hátsó falán a toroknyálkahártya megvastagszik, granulált nyálkahártya, grízszerű mirigyek, ami a nyiroktüszők kiemelkedése a garatnyálkahártyában. A krónikus torokgyulladás jellegzetes tünete a nyúlós, tapadós színtelen  nyák a torokba. Zavaró idegentest érzet a garatban, krákogás és nyelési kényszer jellegzetes tünetegyüttesek torokbetegségekben. Az állandó köhécselés, krákogás, torokköszörülés, krónikus horkolás, krahácsolás idegesíti beteget. A dohányzás fokozza krónikus garatgyulladás tüneteit, a krákogást, torok kaparást, és ez stressz alapú pszichoszomatikus problémát okoz. SORVADÁSOS, SZÁRAZ, ATRÓFIÁS TOROKNYÁLKAHÁRTYA GYULLADÁS. Az atrófiás toroknyálkahártya gyulladásnál a torok hátsó fala taplószerűen száraz, a garatnyálkahártya granulált, amit nyúlós tapadós váladék fed és ezen pörkök lehetnek ez az asztalosenyv. A száraz atrófiás garatnyálkahártya gyulladás mellett az orrnyálkahártya is kiszárad, pörkkel fedett (rhinitis sicca). 
Találatok: 73570