Garat idegentest

 

garat idegentestKicsiny, hegyes idegentestek (csontszilánkok, halszálka, fogkefe sörtéje, tű, szög, fa- és üvegdarabkák) gyakran megakadhatnak a torokban, és bele is fúródhatnak a mandulákba, garatfalba, a nyelvgyökbe, az oldalsó garatfalba, gégefedőbe (epiglotis), gégébe, nyelőcső bemenetbe, lágyszájpadba, kemény szájpadba. A garat idegentest torokfájdalmat, garatvérzést, garatgyulladást, idegentest aspirációt okozhat.

A torokba került idegentest az oldalsó garatfalat is érinti, és torokgyulladást eredményez. A garat idegentest szövődményei a mandulatályog, peritonsilláris tályog, garattályog parapharingealis tályog, retropharyngealis tályog. A torok idegentestek gennyes szövődményei életveszélyesek, ezért garat tályog parapharingealis tályog, retropharyngealis tályog, mandulatályog, peritonsilláris tályog azonnali műtéti megoldása és antibiotikum adása javasolt. 

Az idegentest nyelőcsőbe történő lecsúszása előtt (nyelőcső idegentest) a nagyobb idegentestek (játékdarabok, nagyobb csontok, érmék, gombok, nagy szálkák, protézis részek, stb.) gyakran a nyelvgyök nyelőcső bemenetben (sinus piriformisban) ill. az algaratban akadnak meg.

Garat idegentest tünetei

torok idegentestA garat idegentest és torok idegentest panaszok elsősorban nyeléskor jelentkeznek, többé kevésbé kifejezett torokfájdalommal nyelési fájdalommal szúró érzéssel a torokban. Esetenként egyáltalán nem tud nyelni a beteg.

gegevizsgalat Amennyiben röntgenárnyékot adó garat idegentestre van gyanú, kontrasztanyagos nyelésvizsgálatra is szükség lehet.

Sokat segíthet az endoszkópos garatvizsgálat, endoszkópos nyelőcsővizsgálat, endoszkópos gége vizsgálat,  amellyel pontosan el lehet dönteni a torok idegentest helyét és a garat sérülés nagyságát.

A mandulákba, nyelvgyökbe, garatfalba, valleculákban, lágyszájpadba beékelődött kicsiny idegentest kimutatása sokszor úgy sikerül, ha óvatosan áttapintjuk a torkot és a kérdéses területet. Az ilyen magasan ülő kis garat és torok idegentestek eltávolítása csipesszel történik a szem ellenőrzése mellett érzéstelenítés után történik. A torok idegentest eltávolításához nem szükséges endoszkópia.

A torok idegentestet mielőbb el kell távolítani.

A garat és torok idegentest veszélye lehet a nyomási szövetelhalás vagy a nyálkahártya sérülése miatti fertőzés.
endoscopos vizsgalat

Torok idegentest gyanúja esetén mielőbb garat endoszkópiát, gége endoszkópiát kell végezni, ill. javasolni az algarat (hypopharynx) ill. a nyelőcső (oesophagus, özofágusz) merev csővel történő átvizsgálását (oesophagoscopia, endoszkópos gégevizsgálat).

Vizsgálati alapelv: Addig kell keresni a garat, torok és nyelőcső idegentestet, míg meg nem találjuk, ill. teljes bizonyossággal ki nem zárjuk a lehetőségét. Az idegentest tápcsatorna alsóbb részébe juttatásának kísérlete szilárd étel (savanyú káposzta, kenyér, stb.) segítségével nem helyes, mivel az idegentest elfekszik, megbújik, és szövődményekhez vezet, mandula tályog, mediastinitis, mediasztinitisz, peritonsilláris tályog, garat tályog, parapharingealis tályog, retropharyngealis tályog.

A pánik betegségben garat idegentest érzést érez a beteg anélkül, hogy valódi idegentest lenne a torokban. A pánik betegségben érzett idegentest érzés, gombóc érzés a torokban, globus érzés, glóbusz érzés pontos elkülönítése fontos. 


Hova forduljon garat panszaival?

 Ha bármelyik tünet jelentkezik Önnél, akkor forduljon hozzánk bizalommal!


Gégészeit Szakrendelés:

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső oldalán, a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19 Szombaton is délelött!

Dr. Vass Zoltán: 

Bejelentkezés:    06 70-635 5576,   06 20-397 4144

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Összefoglalás: GARAT IDEGENTESTEK Torok idegentestek, ami a mandulában, garatfalban akad meg. A nyelvgyöki idegentest is gyakori, de fennakadhat szálka az oldalsó garatfalban, gégefedőben, gégében nyelőcsőben is. A garat idegentest torokfájást, torok vérzést, gombócérzést, glóbuszérzést, torokgyulladást, légúti idegentest fulladást eredményezhet az aspiráció miatt. Torokban megakadt idegentest garatgyulladást és torokgyulladást okozhat. A garat és torok idegentest szövődményei a mandulatályog, mandula abscessus, retropharyngealis tályog, peritonsilláris tályog, peritonsilláris abszcesszus, garattályog, parapharingealis tályog amelyek életveszélyes szövődmények. Garat tályog, retropharyngealis tályog, parapharingealis tályog, mandulatályog, peritonsilláris tályog megoldása a mandulaműtét és a tályog feltárása. 

A nyelőcső idegentest, nyelőcsőben megakadt idegentest szintén veszélyes. GARAT és torok IDEGENTEST TÜNETEI nyelés alatt jelentkezik, ami a torokfájdalom, nyelési fájdalom, szúró érzés a torokban, ritkán nyelés képtelenség. Ha a torok vizsgálat és gégevizsgálat negatív de, garat idegentestre gyanú van, nyelési röntgen vizsgálatra javasolt. Hasznos lehet garat endoszkóp, garatvizsgálat, endoszkópos nyelőcső vizsgálat, endoszkópos gége vizsgálat, ahol látni lehet, ha van garatsérülés, gégesérülés, toroksérülés. 
A idegen test kiállhat a mandulákból, nyelvgyökből, garatfalból, valleculákból, lágyszájpadból. A torok idegentest eltávolításához nem kell endoszkópia, csipesszel történik.
A garat és torok idegentest veszélye nekrózis, tályog, szövetelhalás fertőzés. Fontos a mielőbbi torok vizsgálat, gége vizsgálat, nyelőcső vizsgálat, garat endoszkópia, gége endoszkópia, oesophagoscopia, endoszkópos gégevizsgálat, LMC. A pánik betegség is garat idegentest érzést mutat, de nincs valódi idegentest. A pánik betegség egy idegentest érzet, gombócérzés, glóbuszérzés a torokban. Ezt torok kaparás érzésben, és torok köszörülésben, krákogásban jelentkezik.
 
Találatok: 12432